• Etusivu
 • LVI

Helle nostaa kodin sähkönkulutusta ja rasittaa kylmälaitteita

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö TTS-Kehitys Oy
Julkaistu 28.07.2010
20107_22620.jpg

Helteisen sään nostaessa asuntojen sisälämpötiloja nousee myös sähkönkulutus. Huoneisiin tuodaan tuulettimia ja jäähdyttäviä ilmastointilaitteita. Ilman lisälaitteittakin sähkönkulutus nousee; kylmälaitteet joutuvat tekemään rankasti töitä pitääkseen ruuat viileinä ja pakasteet jäässä.

Kuumalla säällä kylmälaitteen sähkönkulutus voi nousta huomattavasti. Kun käyttöympäristön lämpötila nousee 25 asteesta 32 asteeseen, kasvaa kylmälaitteen sähkönkulutus 25 - 40 prosenttia. Helteellä myös laitteiden käyttöhäiriöt lisääntyvät, kun lämpötilaero laitteen sisällä verrattuna ympäristön lämpötilaan on normaalia suurempi.

Kylmälaitetta kannattaa kesäkelillä helliä, tässä muutamia hyviä vinkkejä:

 • Huolehdi kunnollisesta ilmankierrosta. Jos laite on sijoitettu komerokaappiin ja huoneiston sisälämpötila nousee, kannattaa laite vetää väliaikaisesti ulos komerosta tai ainakin reilusti irti takaseinästä, jotta ilma pääsee kiertämään paremmin.
 • Älä pakkaa jääkaappia liian täyteen, vaan jätä viileälle ilmalle kiertotilaa myös laitteen sisällä. Vältä kylmälaitteen oven avaamista turhaan. Ylitäyttö ja oven tiheä avaaminen lisäävät sähkönkulutusta 15–20 prosenttia.
 • Älä rasita jääkaappia lämpimillä ruuilla tai juomilla. Tuo ruuat kotiin kylmälaukussa, jotta ne ovat valmiiksi viileitä kaappiin mennessään.
 • Jäähdytä juomat jäillä: hanki kaupasta kotiin iso jääpussi ja upota juomat esim. siihen. Suurten nestemäärien jäähdyttäminen jääkaapissa rasittaa laitetta ja nostaa sähkönkulutusta.
 • Vähennä sisätilojen lämpökuormia

  Helteellä kannattaa välttää kaikkien ylimääräistä sähkölaitteiden käyttöä: televisiot (etenkin suuret laitteet) ja niiden lisälaitteet, tietokoneet, pesukoneet, hellat jne. tuottavat päällä ollessaan lämpöä sisäilmaan. Verhojen ja kaihtimien vetäminen ikkunoiden eteen vähentää auringon tuomaa lisälämpöä sisätiloihin.

  Sisätilojen lämpökuormia kannattaa vähentää raskaalla kädellä: sammuta lämpöä tuottavat sähkölaitteet ja valot, joita ei tarvita. Saunan lämmitystä kannattaa myös välttää. Television katsomisen sijaan voi harkita vaikkapa hyvää kirjaa.

  Ruokaa laittaessa kannattaa miettiä sitä, kuinka paljon lämpöä hellan ja uunin käyttö tuo tiloihin: ruoka kannattaa mieluummin lämmittää esim. mikroaaltouunissa.

  Tuulettimet, ilmastointilaitteet ja lämpöpumput lisäapuna

  Tuulettimet, puhaltimet ja ilmastointilaitteet auttavat tilojen viilennyksessä mutta lisäävät energiankulutusta helteillä. Niiden käyttö on kuitenkin suositeltavaa, mikäli sisälämpötiloja ei perinteisin menetelmin saada alas.

  Tuulettimien käytössä on hyvä muistaa se, että tuuletin auttaa paremmin, kun olet itse huoneessa (tuuletin edesauttaa hien haihtumista iholta), ja jos tuulettimella voidaan sekoittaa huoneilmaan viileämpää ilmaa muualta huoneistosta tai ulkoa.

  Jäähdyttävä ilmastointilaite viilentää sitä huonetilaa johon se on sijoitettu. Laitteiden teho ei yleensä riitä koko huoneiston viilentämiseen. Laite imee ilmaa tiloista joten saatavilla olevan korvausilman lämpötila vaikuttaa sekä jäähdytystulokseen että laitteen kulutukseen. Siksi onkin tärkeää, että laitetta käytetään vain tarpeen mukaan. Kun tiloissa ei oleskella, on laite syytä laittaa pois päältä.

  Ilmalämpöpumppu poistaa tiloista lämpöä ja kosteutta. Myös lämpöpumpun jäähdytyskäyttöä kannattaa käyttää harkiten. Yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi, koska huoneilmasta poistuu samalla myös kosteutta.

  Kun sisätiloja jäähdytetään koneellisesti, on tärkeää, että ovet ja ikkunat sekä muut luukut pidetään suljettuna.

  20107_22621.jpg

  Esimerkkejä tuuletus- ja jäähdytyslaitteiden kulutuksista:

  Pöytätuuletin:

  • pöytätuuletinten teho on yleensä 40–45 W. Sähkön kulutus vuorokaudessa voi olla noin 1,1 kWh. Vuorokauden käyttöhinnaksi tulee noin 20 senttiä*.

  Lattiatuuletin:
  • lattialle sijoitettavien tuuletinten teho on yleensä 50–70 W. Sähkön kulutus vuorokaudessa voi olla noin 1,7 kWh. Vuorokauden käyttöhinnaksi tulee noin 25 senttiä*.

  Siirrettävä ilmastointilaite
  • siirrettävien, kylmäainetta hyödyntävien ilmastointilaitteiden sähkötehot vaihtelevat 0,5 - 1,5 kW välillä. Sähkön kulutus vuorokaudessa voi olla siis jopa noin 36 kWh. Vuorokauden käyttöhinnaksi tulee noin 4-5 euroa*.

  Ilmalämpöpumppu
  • ilmalämpöpumpun sähköteho noin 1,5 - 2,5 kW. Sähkön kulutus vuorokaudessa voi olla siis jopa noin 60 kWh. Vuorokauden käyttöhinnaksi tulee noin 4-6 euroa* (pumppu toimii osa-ja täysteholla).
  • kulutus riippuu paitsi jäähdytykseen käytettävästä tehosta (osa/täysiteho) sekä jäähdytettävän tilan koosta (pumppu tulee mitoittaa tilan mukaan).

  *Käytetty sähkönhinta: 15,56 snt/kWh

  TTS-Kehitys Oy
  LVI
  Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
  Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

  Aiheeseen liittyvää

  Työntekijät työmaalla
  Työtehoseura kouluttaa rakentamaan
  TTS (Työtehoseura) tarjoaa monipuolista koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin. Monipuolisesta koulutustarjonnasta myös yksittäiset henkilöt löytävät ammatillista koulutustarjontaa. TTS:llä on rakentamiseen ja siihen läheisesti liittyvään sisustamiseen sekä puutarhan rakentamiseen ja hoitoon liittyvää koulutustarjontaa. Lisäksi TTS tutkii, testaa, kehittää ja suunnittelee asumiseen ja toimivaan arkeen liittyviä ratkaisuja.Lisää koulutuksesta ja tutkimustoiminnasta
  Seinän tasoitus
  Koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin
  TTS on vuonna 1924 perustettu valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio. TTS:n toiminta-ajatuksena on parantaa asiakkaiden osaamista, tuottavuutta ja hyvinvointia.TTS:n monipuolinen koulutustarjonta palvelee sekä yksittäisten henkilöiden ammatillista kouluttautumista että yritysten kanssa räätälöityä henkilöstökoulutusta. TTS kouluttaa noin 200 henkilön voimin vuosittain yli 7000 henkilöä yhä paremmiksi ammattilaisiksi vaativiin tehtäviin asiakasyrityksissämme.Lisää TTS koulutuksesta..
  20111_24164.jpg
  Ammattitaitoisista elementtiasentajista kysyntää
  - NCC Rakennus Oy:n ja TTS:n elementtiasentajien TäsmäKoulutuksen asennusharjoitukset käynnistyivät TampereellaNCC Rakennus Oy on aloittanut yhdessä TTS:n (Työtehoseura) rakennusalan koulutusyksikön kanssa elementtiasentajien TäsmäKoulutuksen. Koulutusjaksot toteutetaan sekä Tampereella että Vantaalla. Ajatus elementtiasentajien koulutushankkeesta heräsi kun huomattiin, että varsinkin nuoremmat rakennusalan työntekijät tarvitsevat koulutusta ja harjoitusta ennen ryhtymistään asennusryhmän jäsenenä asentamaan tuhansia kiloja painavia betonielementtejä. Koulutuksen kautta haluttiin varautua myös tulevaan ja kouluttaa alalle uusia ammattilaisia, sillä tulevina vuosina suuri määrä elementtiasentajia on eläköitymässä. Myös rakennushankkeiden määrän kasvaminen ja pula alan osaajista toi välittömän tarpeen koulutuksen toteuttamiselle.
  28_P_86169.jpg
  Kivistössä lämmitetään maa- ja kalliolämmöllä
  Vantaalla Kivistön asuntomessualueella luotetaan maalämpöön. NIBE on mukana alueella viidessä talossa maalämpöpumpulla, yhdessä kohteessa on NIBEn poistoilmalämpöpumppulämmitys ja yhdessä ilmavesilämmitys NIBE Split.Tutustu erikokoisten kotien lämpöpumppuratkaisuihin.
  20081_7799.jpg
  Maanvaraisen lattian toimiva rakenne vaatii oikeat tuotteet
  Maanvaraisen lattian ongelmana voi olla maaperässä olevan kosteuden tunkeutuminen lattiarakenteeseen. Ongelmia voivat aiheuttaa sekä kapillaarinen vedennousu että maaperästä rakenteisiin nouseva kosteus. Ongelma poistuu valitsemalla maanvaraisen lattian alle oikean kiviaineksen, joka katkaisee vedennousun. Tällainen tuote on Ruduksen Kapillaarikatkosepeli. Oikein suunnitellussa lattiarakenteessa kosteuskaan ei aiheuta rakenteen vaurioitumista.Lisätietoa kiviaineksista
  20164_46330.jpg
  Rakentamisen lupa-asiat on mahdollista hoitaa ilman turhia virastokäyntejä ja paperien pyörittämistä
  Voit asioida Lupapisteessä silloin kuin sinulle sopii - koko rakentamishankkeesi ajan. Pääset täydentämään Hankkeen tietoja pääsee täydentämään sähköisessä työtilassa yhdessä muiden hankkeen osapuolten kesken. Vuoropuhelu asiointikunnan viranomaisten kanssa onnistuu palvelun kautta. Lisäksi lupahakemuksen jättämisen jälkeen saat hanketta koskevat viranomaispäätökset suoraan Lupapisteeseen. Asiointia voidaan kunnasta riippuen jatkaa palvelussa aina hankkeen valmistumiseen asti. Lupapisteen avulla pidät itsesi sekä muut osapuolet tietoisena hankkeen etenemisestä - kellon ympäri.

  Luetuimmat

  skeleton
  skeleton
  skeleton
  skeleton
  skeleton

  Uusimmat

  skeleton
  skeleton
  skeleton
  skeleton
  skeleton
  skeleton
  skeleton
  skeleton
  skeleton
  skeleton
  skeleton
  skeleton