• Etusivu
  • Talo

Miten minimoida energiahukka ovista ja ikkunoista?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Päivitetty 12.12.2024
20152_42191.jpg

Tiivisteen mittaus sinitarralla

Vedon tunne on ikävä. Vedon mukana sisäilmaan ajautuu likaista ulkoilmaa sekä kosteutta. Veto myös kasvattaa energiankulutusta ja lisää energiantarvetta. Mitä siis vedolle on tehtävä?

Oikea tiivistys

Ikkuna- ja ovitehtaalla asennetut tiivisteet eivät kestä ikuisesti. Ne pitäisi vaihtaa kymmenen vuoden välein. Tiivisteet kuoleutuvat, irtoavat ja kuluvat käytön sekä olosuhteiden vaikutuksesta. Vanhoissa taloissa tiivisteet saattavat olla erittäin huonokuntoisia.

Oikein tiivistettyjen ikkunoiden ja ovien vieressä voi oleskella normaalissa huonelämpötilassa 20-21°C. Myös ulkoa kulkeutuva melu vaimenee ja ikkunoiden huoltotarve pienenee kosteuden ja lian pysyessä ikkunoiden ulkopuolella. Oikean tiivistyksen huomaa parhaiten energiansäästössä. Energiaa säästyy 5-20 %. Tämä vaikuttaa myös suoraan talon energialuokkaan. Mitä paremmin ikkunat ja ovetkin ovat eristettyjä, sen paremmaksi saadaan energialuokkaa.

Tiivisteen laadulla on väliä

Uudet tiivisteet voidaan joutua vaihtamaan useita kertoja ikkunan elinkaaren aikana. Jokaisen ikkunanpesun yhteydessä on hyvä tarkistaa tiivisteiden kunto. Tiivisteiden vaihto on hyvä suorittaa viiden vuoden välein riippuen tiivisteen materiaalista. PU-tiivisteen(pöly-/vaahtotiiviste) ikä vaihtelee 0,5-2 vuotta, EPDM-tiivisteen ikä (yleisin tiiviste kuluttajalla) on 4-8 vuotta, silikonitiivisteen (ura- tai putkitiiviste) ikä 15-20 vuotta ja ympäristöystävällisen uratiivisteen (TPE-tiiviste) ikä on 12-15 vuotta.

Milloin pitää tiivistää?

Parhain tapa muistaa huoltaa ja tutkia tiivisteiden kunto on määrävälein (vuosittain) ikkunoiden pesun tai huoltomaalauksen yhteydessä. Tiivistyksen ajankohta on yleisimmin syystalvella, jolloin kylmät ja vetoiset kohdat löytyvät helposti.
Syystalvella on kuitenkin syytä ottaa lämpötila huomioon. Itseliimautuvien tiivisteiden asennus on tapahduttava vähintään +5°C.

Tiivisteestä itsestäänkin näkee, milloin on aika vaihtoon. Jos tiivisteessä on nokea ja pölyä, niin tiiviste on ollut liian ohut tai se vuotaa. Vuodosta tai liian ohuesta tiivisteestä kielii myös vesi tai lumi ikkunan välitilassa. Vanhentunut tai liian ohut sisäikkunan tiiviste aiheuttaa ulkolasin sisäpuolelle höyryä tai jäätä. Sisälasin höyry taas johtuu tiivisteen puuttumisesta ulkoikkunassa, liian korkeasta kosteusprosentista huoneessa, sisäilmaongelmista tai verhosta tai runsaista kukkasista ikkunan edessä.

Miten osaan valita oikean tiivisteen?

Vanhan tiivisteen profiili on paras malli uuden hankkimiseen - jos tiiviste on toiminut kunnolla. Vanhoissa ikkunoissa profiilin saa selville sinitarralla. Tiivisteen paikalle laitetaan pätkä sinitarraa ja suljetaan ikkuna tai ovi. Kokoon menneen sinitarran leveys mitataan ja valitaan 2-3 mm paksumpi tiiviste kuin sinitarran leveys on. Raon ollessa 1-2 mm tiivisteen paksuudeksi valitaan 3,5-4 mm. Jos rako on 2-3 mm, tiiviste on 4-5 mm. Raon ollessa 3-4 mm, tiiviste on 6-7 mm ja jos rako on 4-6 mm, tiivisteen paksuus on 7-10 mm.

Tiivistevalikoima

Uratiiviste: Tiiviste pyöreä O-profiilinen uraan painettava tiiviste. Profiilin kyljessä on asennusta helpottava kiinnitysnuoli. Ennen asennusta varmistetaan, sopiiko tiiviste uraan ja verrataan vanhan tiivisteen mittoihin. O-profiili sopii useimpiin ikkunoihin ja oviin.
Itseliimautuva tiiviste: Itseliimautuva tiiviste on korkealaatuinen, kestävä ja joustava. Itseliimautuvia tiivisteitä löytyy E-, P- ja D-profiileissa. Jos vanhaa tiivistettä ei löydy malliksi tai tiivistys tehdään ensimmäistä kertaa, mitataan tarvittavan tiivisteen paksuus sinitarralla.
Silikonitiiviste: Tiiviste on O-profiilinen silikonin avulla asennettava tiiviste.Silikonitiivisteen hyvät puolet ovat otsonin ja UV-valon kesto. Elastisuus ja värit säilyvät voimakkaassakin auringonpaisteessa.

Rakennuskemia Oy
Talo
eristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20224_77949.jpg
Osaatko tiivistää ikkunat ja ovet oikein?
Kun ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on hoidettu kunnolla ja oikein, se parantaa asumisviihtyvyyttä vähentämällä vedon tunnetta asunnossa sekä estämällä kosteuden ja likaisen ulkoilman pääsyn sisälle. Vedon hävitessä asunnosta, myös sen lämmitystarve ja näin ollen energiankulutus pienenevät.Ikkunaongelmia?-Lasin sisäpinta kostuu huoneiston puolella: Huoneiston ilmanvaihto on riittämätön ja tila liian tiivis, joten korvausilman saanti on estynyt ja poistoilma ei toimi. Poista tiivistettä pätkä sisäpuitteen yläosasta ja ulkopuitteen alaosasta.- Sisä- ja välipuitteiden väli kostuu: Tiiviste vuotaa tai sitä ei ole asennettu ollenkaan tai ikkunalasi ei ole enää tiivis. Syynä ikkunalasin tiiveyteen on yleensä lasituskitin vanheneminen ja tämä voi ilmetä ns. ikkunalasin elämisenä (lasi irti). Tämä ongelma vaatii lasin uuden kittauksen / tiivistämisen esim. silikonilla.- Ulkolasi jäätyy tai kostuu: Liian tiivis ulkopuite. Poista ulkopuitteen tiivistettä kokeilemalla ensin 3 cm pätkä ylhäältä ja alhaalta, jotta ilma pääsee kiertämään ja kosteus poistuu. Liian suuri tiivisterako aiheuttaa sisälasin jäätymisen, joten tämä selviää kokeilemalla.
kuvassa seinärakoon on vedetty uretaanivaahtoa tiivisteeksi ja vieressä kolme tytan uretaanivaahtopulloa
Tytan polyuretaanivaahdot kaikkeen rakentamiseen
Polyuretaanivaahto soveltuu sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Tytan PU-vaahtoja suositellaan moneen käyttöön rakentamisessa: asentamiseen, tiivistämiseen, täyttämiseen ja eristämiseen. Tytan PU-vaahdot ovat homesuojattuja, kestävät kosteutta eikä vaahto modernin kemiallisen koostumuksen ansiosta vaahto pääse valumaan suorilta pinnoilta. Lisäksi PU-vaahdot kestävät kylmää ja kuumaa (-60ºC - +100ºC). Kuivunutta vaahtoa voidaan leikata, hioa, päällystää tai maalata. Korkealuokkaiset Tytan PU -vaahdot on valmistettu ISO 9001: 2000 mukaan. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille:tiilibetonilaasitpuulasimetallipolystyreenikova PVCkova PU-vaahto
20207_65817.jpg
Valitse oikea uretaanivaahto käyttötarkoituksen mukaan
Tavallisen pilli- tai pistoolivaahdon lisäksi markkinoilla on liuta erilaisiin tarkoituksiin räätälöityjä PU-vaahtoja. Löytyy matalasti turpoavaa, palosuojaukseen suunniteltuja ja liimaamiseen tarkoitettuja vaahtoja. PU-vaahto täyttää raot, on helppo asentaa ja eristää erinomaisesti. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille: tiili, betoni, laasit, puu, lasi, metalli, polystyreeni, kova PVC ja kova PU-vaahto.Löydä ala olevasta listauksesta itsellesi sopiva PU-vaahto.
20223_77593.jpg
Estä vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen
Jotta putkijohtojen jäätyminen sekä routavaurioiden mahdollisuus minimoidaan, sijoitetaan vesijohdot sekä viemärit perinteisesti roudattomaan syvyyteen kerran 50 vuodessa toistuvan suurimman pakkastuntimäärän mukaisesti.Kaivantojen ulottuessa pohjavesipinnan alapuolelle sekä maa-aineksen pehmeys voivat aiheuttaa omia ongelmia katujen rikkoutuessa, putkijohtojen sekä rakennusten painuessa ja niin edelleen. Toinen syy välttää syviä kaivantoja on tietysti kustannukset, kun kaivaminen ja massojen ajo voidaan puolittaa saadaan tällä merkittävää säästöä rakentamiskustannuksissa. Ympäristön sen salliessa, voidaan maahan routarajan yläpuolelle sijoitettavien vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen ja routavauriot estetään putkia suojaavalla vettymättömillä Finnfoam-routaeristeellä.
Viherkasvi valkoisessa ruukussa olohuoneen pöydällä.
Myös ilmanvaihto­kanavat tulee eristää
Ilmanvaihto on tuiki tärkeä sekä rakennukselle itselleen kuin myös siinä asuvalle. Toimivassa ilmanvaihdossa rakennuksen sisäilmaa poistetaan ja tilalle tuodaan raikasta ulkoilmaa. Samalla myös sisäilma puhdistuu epäpuhtauksista. Hyvin ilmastoidussa kodissa kosteus- ja homeongelmat eivät pääse vaurioittamaan rakenteita. Terve rakennus kestääkin ilman suurempia rakenteellisia remontteja helposti sukupolvelta toiselle.Olitko tietoinen, että ilmanvaihtokanavatkin tulee eristää?Eristystyö voidaan toteuttaa ISOVERin tuotteiden avulla.
201412_41967.jpg
Eristä sauna lämpö- ja kosteusteknisesti oikein
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinilaminaatti on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton