Miten minimoida energiahukka ovista ja ikkunoista?
Tiivisteen mittaus sinitarralla
Vedon tunne on ikävä. Vedon mukana sisäilmaan ajautuu likaista ulkoilmaa sekä kosteutta. Veto myös kasvattaa energiankulutusta ja lisää energiantarvetta. Mitä siis vedolle on tehtävä?
Oikea tiivistys
Ikkuna- ja ovitehtaalla asennetut tiivisteet eivät kestä ikuisesti. Ne pitäisi vaihtaa kymmenen vuoden välein. Tiivisteet kuoleutuvat, irtoavat ja kuluvat käytön sekä olosuhteiden vaikutuksesta. Vanhoissa taloissa tiivisteet saattavat olla erittäin huonokuntoisia.
Oikein tiivistettyjen ikkunoiden ja ovien vieressä voi oleskella normaalissa huonelämpötilassa 20-21°C. Myös ulkoa kulkeutuva melu vaimenee ja ikkunoiden huoltotarve pienenee kosteuden ja lian pysyessä ikkunoiden ulkopuolella. Oikean tiivistyksen huomaa parhaiten energiansäästössä. Energiaa säästyy 5-20 %. Tämä vaikuttaa myös suoraan talon energialuokkaan. Mitä paremmin ikkunat ja ovetkin ovat eristettyjä, sen paremmaksi saadaan energialuokkaa.
Tiivisteen laadulla on väliä
Uudet tiivisteet voidaan joutua vaihtamaan useita kertoja ikkunan elinkaaren aikana. Jokaisen ikkunanpesun yhteydessä on hyvä tarkistaa tiivisteiden kunto. Tiivisteiden vaihto on hyvä suorittaa viiden vuoden välein riippuen tiivisteen materiaalista. PU-tiivisteen(pöly-/vaahtotiiviste) ikä vaihtelee 0,5-2 vuotta, EPDM-tiivisteen ikä (yleisin tiiviste kuluttajalla) on 4-8 vuotta, silikonitiivisteen (ura- tai putkitiiviste) ikä 15-20 vuotta ja ympäristöystävällisen uratiivisteen (TPE-tiiviste) ikä on 12-15 vuotta.
Milloin pitää tiivistää?
Parhain tapa muistaa huoltaa ja tutkia tiivisteiden kunto on määrävälein (vuosittain) ikkunoiden pesun tai huoltomaalauksen yhteydessä. Tiivistyksen ajankohta on yleisimmin syystalvella, jolloin kylmät ja vetoiset kohdat löytyvät helposti.
Syystalvella on kuitenkin syytä ottaa lämpötila huomioon. Itseliimautuvien tiivisteiden asennus on tapahduttava vähintään +5°C.
Tiivisteestä itsestäänkin näkee, milloin on aika vaihtoon. Jos tiivisteessä on nokea ja pölyä, niin tiiviste on ollut liian ohut tai se vuotaa. Vuodosta tai liian ohuesta tiivisteestä kielii myös vesi tai lumi ikkunan välitilassa. Vanhentunut tai liian ohut sisäikkunan tiiviste aiheuttaa ulkolasin sisäpuolelle höyryä tai jäätä. Sisälasin höyry taas johtuu tiivisteen puuttumisesta ulkoikkunassa, liian korkeasta kosteusprosentista huoneessa, sisäilmaongelmista tai verhosta tai runsaista kukkasista ikkunan edessä.
Miten osaan valita oikean tiivisteen?
Vanhan tiivisteen profiili on paras malli uuden hankkimiseen - jos tiiviste on toiminut kunnolla. Vanhoissa ikkunoissa profiilin saa selville sinitarralla. Tiivisteen paikalle laitetaan pätkä sinitarraa ja suljetaan ikkuna tai ovi. Kokoon menneen sinitarran leveys mitataan ja valitaan 2-3 mm paksumpi tiiviste kuin sinitarran leveys on. Raon ollessa 1-2 mm tiivisteen paksuudeksi valitaan 3,5-4 mm. Jos rako on 2-3 mm, tiiviste on 4-5 mm. Raon ollessa 3-4 mm, tiiviste on 6-7 mm ja jos rako on 4-6 mm, tiivisteen paksuus on 7-10 mm.
Tiivistevalikoima
Uratiiviste: Tiiviste pyöreä O-profiilinen uraan painettava tiiviste. Profiilin kyljessä on asennusta helpottava kiinnitysnuoli. Ennen asennusta varmistetaan, sopiiko tiiviste uraan ja verrataan vanhan tiivisteen mittoihin. O-profiili sopii useimpiin ikkunoihin ja oviin.
Itseliimautuva tiiviste: Itseliimautuva tiiviste on korkealaatuinen, kestävä ja joustava. Itseliimautuvia tiivisteitä löytyy E-, P- ja D-profiileissa. Jos vanhaa tiivistettä ei löydy malliksi tai tiivistys tehdään ensimmäistä kertaa, mitataan tarvittavan tiivisteen paksuus sinitarralla.
Silikonitiiviste: Tiiviste on O-profiilinen silikonin avulla asennettava tiiviste.Silikonitiivisteen hyvät puolet ovat otsonin ja UV-valon kesto. Elastisuus ja värit säilyvät voimakkaassakin auringonpaisteessa.