• Etusivu
  • Talo

Nopea ja varma tapa kiinnittää levyt seiniin ja kattoon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Päivitetty 19.10.2023
kiinnitä levyt kattoon turvallisesti-rakennuskemia-1920x1080

Tytan O2 STYRO B1 PU -liimavaahto

Levyjen kiinnitys seinille ja kattoon saattaa olla hankalaa - ruuvit putoilevat ja ruuviväännin painaa. Myös rakennusvaiheisten eristelevyjen esimerkiksi rossipohjalevyjen pitävä ja nopea kiinnittäminen askarruttaa. Uretaanivaahtoja työhön löytyy, mutta mikä niistä on luotettava ja pitää varmasti?

Liimavaahto eristelevyjen helppoon ja varmaan kiinnitykseen

Nyt levyjen kiinnitys on helppoa ja yksinkertaista Tytan O2 STYRO B1 PU -liimavaahdolla. Saumasta tulee pitävä ja työ etenee nopeasti.

Liimavaahto soveltuu vaahtopolystyreenistä valmistettujen tuotteiden (EPS ja XPS) sekä polyuretaanilevyjen (PUR ja PIR ) asentamiseen sisä- ja ulkotiloissa sekä liikuntasaumojen täyttämiseen. Tuotteella voidaan kiinnittää mainiosti esim. perustusten tai julkisivujen lisälämmöneristeitä. Tuotteella on paloluokitus B1 (DIN 4102) Vaahdon avoin aika on ≤ 5min.

Liimavaahdon käyttöohjeet seiniin

Pinnan tulee olla vakaa, tasainen, pölytön ja rasvaton. Noin 3 cm leveä juova asennetaan kiinnitettävän levyn pitkien sivureunojen suuntaisesti n. 2 cm:n etäisyydelle reunasta sekä 1 juova sivureunojen suuntaisesti keskelle levyä. Lyhyiden sivujen suuntaisesti asennetaan n. 3 cm leveä juova 25-30 cm etäisyydelle toisistaan.

Vaahdottamisen jälkeen levy asennetaan 5 min sisällä painamalla se kiinni alustaan. Tarkistetaan levyn tasaisuus vatupassilla. Kiinnitetyn levyn tasaisuutta voidaan korjata 15 min sisällä asennuksesta.

Liimavaahdolla täytetään myös välit, joita saattaa tulla eristelevyjen väliin. Näin poistetaan kylmäsillat.

Liimavaahdon käyttölämpötila kattoasennuksessa on 0°- +30°C.

Liimavaahto, käyttöohje seinille kuvasarjana
Liimavaahto, käyttöohje seinille kuvasarjana

Liimavaahdon käyttöohjeet katoille

Pinnan tulee olla vakaa, tasainen, pölytön ja rasvaton. Noin 3 cm leveä juova asennetaan kiinnitettävän levyn pitkien sivureunojen suuntaisesti n. 2 cm:n etäisyydelle reunasta sekä 1 juova sivureunojen suuntaisesti keskelle levyä. Lyhyiden sivujen suuntaisesti asennetaan n. 3 cm leveä juova 25-30 cm etäisyydelle toisistaan.

Levy asennetaan kattoon ja painetaan 5 min kuluessa kevyesti kiinnityspintaa päin. Tarkistetaan levyn tasaisuus vatupassilla. Kiinnitetyn levyn tasaisuutta voidaan korjata 15 min sisällä asennuksesta. Seinän ja levyn välisen etäisyyden ollessa enemmän kuin 2 cm suositellaan lisälevyn (1 cm) asentamista. Ikkuna- ja oviaukkojen ylityksissä on levyä tuettava, kunnes sauma on kuivunut (15-30 min).

Pistooli puhdistetaan Tytan Professional Cleaner -puhdistusaineella käytön jälkeen.

Liimavaahto, käyttöohjeet kuvasarjana katoille
Liimavaahto, käyttöohjeet kuvasarjana katoille

Liimavaahdon käyttöohjeet perustuksille

Kun liimavaahto laitetaan kiinnitettävään pintaan, pinnan on oltava tasainen, vakaa, kuiva sekä puhdas pölystä, tuhkasta, öljystä, kalkista ja rasvasta. Kiinnittyvyys on testattava olemassa oleville laasteille ja maalipinnoille. Jos seinän pinta on likainen, käsitellään se puhdistusaineella.

Ennen polystyreeniasennuksen aloittamista seinille/julkisivuille/perustukseen on välttämätöntä käyttää kiinnitystarvikkeita. Pullo ravistetaan n. 30 s ajan. Pullon tuotto on parasta, kun pullo on huoneenlämpöistä.

Pistooli kierretään paikoilleen ja pullo pidetään ylösalaisin asentamisen aikana. Jos eristelevyn vettähylkivässä pinnassa on epäpuhtauksia, pintaa pyyhitään hieman hankaamalla (lisää kiinnittyvyyttä).

Liimavaahto kiinnittyy bitumipohjaiseen vesieristykseen paremmin, kun märkään bitumiin sirotellaan hieman sokkelirouhetta.

Rakennuskemia Oy
Talo
eristys
liimat/massat
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20224_77949.jpg
Osaatko tiivistää ikkunat ja ovet oikein?
Kun ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on hoidettu kunnolla ja oikein, se parantaa asumisviihtyvyyttä vähentämällä vedon tunnetta asunnossa sekä estämällä kosteuden ja likaisen ulkoilman pääsyn sisälle. Vedon hävitessä asunnosta, myös sen lämmitystarve ja näin ollen energiankulutus pienenevät.Ikkunaongelmia?-Lasin sisäpinta kostuu huoneiston puolella: Huoneiston ilmanvaihto on riittämätön ja tila liian tiivis, joten korvausilman saanti on estynyt ja poistoilma ei toimi. Poista tiivistettä pätkä sisäpuitteen yläosasta ja ulkopuitteen alaosasta.- Sisä- ja välipuitteiden väli kostuu: Tiiviste vuotaa tai sitä ei ole asennettu ollenkaan tai ikkunalasi ei ole enää tiivis. Syynä ikkunalasin tiiveyteen on yleensä lasituskitin vanheneminen ja tämä voi ilmetä ns. ikkunalasin elämisenä (lasi irti). Tämä ongelma vaatii lasin uuden kittauksen / tiivistämisen esim. silikonilla.- Ulkolasi jäätyy tai kostuu: Liian tiivis ulkopuite. Poista ulkopuitteen tiivistettä kokeilemalla ensin 3 cm pätkä ylhäältä ja alhaalta, jotta ilma pääsee kiertämään ja kosteus poistuu. Liian suuri tiivisterako aiheuttaa sisälasin jäätymisen, joten tämä selviää kokeilemalla.
kuvassa seinärakoon on vedetty uretaanivaahtoa tiivisteeksi ja vieressä kolme tytan uretaanivaahtopulloa
Tytan polyuretaanivaahdot kaikkeen rakentamiseen
Polyuretaanivaahto soveltuu sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Tytan PU-vaahtoja suositellaan moneen käyttöön rakentamisessa: asentamiseen, tiivistämiseen, täyttämiseen ja eristämiseen. Tytan PU-vaahdot ovat homesuojattuja, kestävät kosteutta eikä vaahto modernin kemiallisen koostumuksen ansiosta vaahto pääse valumaan suorilta pinnoilta. Lisäksi PU-vaahdot kestävät kylmää ja kuumaa (-60ºC - +100ºC). Kuivunutta vaahtoa voidaan leikata, hioa, päällystää tai maalata. Korkealuokkaiset Tytan PU -vaahdot on valmistettu ISO 9001: 2000 mukaan. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille:tiilibetonilaasitpuulasimetallipolystyreenikova PVCkova PU-vaahto
20207_65817.jpg
Valitse oikea uretaanivaahto käyttötarkoituksen mukaan
Tavallisen pilli- tai pistoolivaahdon lisäksi markkinoilla on liuta erilaisiin tarkoituksiin räätälöityjä PU-vaahtoja. Löytyy matalasti turpoavaa, palosuojaukseen suunniteltuja ja liimaamiseen tarkoitettuja vaahtoja. PU-vaahto täyttää raot, on helppo asentaa ja eristää erinomaisesti. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille: tiili, betoni, laasit, puu, lasi, metalli, polystyreeni, kova PVC ja kova PU-vaahto.Löydä ala olevasta listauksesta itsellesi sopiva PU-vaahto.
20165_46380.jpg
Muista routaeristys myös pihateille ja -muureille
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvät kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.Routaeristyksen tekoa ei kannata vähätellä rakentamisen missään vaiheessa. Kunnollinen routaeristys onkin yksi rakentamisen ja piharakentamisen perusasioita, joissa nopeasti ja ajattelematta tehden tulee tehtyä itselleen karhunpalvelus. Mitä routiminen sitten tarkoittaa? Yksinkertaisesti maakerroksen tilavuus ja routanousu kasvaa maassa olevan veden jäätymisestä johtuen.
20165_46451.jpg
Routaeristys pitää muurit ja pihatiet suorina
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvätkin kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.Routaeristyksen tekoa ei kannata vähätellä rakentamisen missään vaiheessa. Kunnollinen routaeristys onkin yksi rakentamisen ja piharakentamisen perusasioita, joissa nopeasti ja ajattelematta tehden tulee tehtyä itselleen karhunpalvelus. Huonosti tehdyn routaeristyksen jäljiltä kiveys routii aaltoilevaksi ja muurit kallistelevat ulospäin. Mitä routiminen sitten tarkoittaa? Yksinkertaisesti maakerroksen tilavuus ja routanousu kasvaa maassa olevan veden jäätymisestä johtuen.
20183_52060.jpg
Näistä kolmesta lämmöneristeestä löytyy sopiva
Lämmöneristyksen käyttökohteet ja vaatimukset vaihtelevat, mutta muutama asia ei muutu: aika on rahaa, jokaiselle rakenteelle on olemassa oikea optimaalinen lämmöneriste ja laatu ratkaisee. Kotimainen Finnfoam vastaa näihin vaatimuksiin: homehtumattomien lämmöneristeiden tuoteperhe tarjoaa kuhunkin käyttökohteeseen juuri oikean eristeen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton