• Etusivu
 • Rakentaminen

Mitä CLT-rakentaminen on?

Kysymyksiä ja vastauksia yhä yleistyvään rakentamistapaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2024
20228_79276.jpg

Omakotitalojen, kerrostalojen, koulujen ja päiväkotien rakentaminen CLT:stä on yleistynyt jatkuvasti. Vihreät arvot, luonnonläheisyys ja laadukas sisäilma ovat nostaneet merkitystään ja arvoaan erityisesti rakennusten käyttäjien keskuudessa. Tehokas elementtirakentaminen, jolla haetaan kustannustehokkuutta rakentamiseen, on sekin myös yleistynyt rakennusteollisuudessa. Näihin haasteisiin, toiveisiin ja muutoksiin CLT eli ristiinlaminoitu massiivipuu vastaa mainiosti.

Mutta mitä CLT on, mitä se maksaa ja mikä on CLT:n ja hirren ero?

Mitä CLT on?

CLT (cross laminated timber) tarkoittaa ristiinliimattua puuta. CLT on massiivinen puulevy, joka höylätty myöhään kasvaneesta puutavarasta, liimattuna ristiin parittomasta määrästä (3, 5 tai 7) puulevykerroksia näin parantaen sen vakautta ja vahvuutta. Tuloksena on jäykkä rakennuselementti, joka on kestävä suhteessa sen pieneen painoon. Valmiit elementit tarjoavat mahdollisuuden sekä suuriin että nopeisiin asennuksiin ja arkkitehtonisiin kokonaisuuksiin.

CLT-elementit valmistetaan tehtaassa, jolloin elementit ovat mittatarkkoja ja näin asennus työmaalla on yhä helpompaa mahdollistaen tiiviin ja viimeistellyn rakennuksen.

20228_79277.jpg
20228_79278.jpg

Pintojen viimeistelyssä on mahdollista erilaiset tehtaassa suoritetut pintakäsittelyt, jolloin CLT-levyn pinta on valmis käytettäväksi kodin sisä- ja ulkopintoina. Erillistä pintakäsittelyä ei välttämättä vaadita, vaan puupinta voi olla valmis tarvittaessa käytettäväksi sellaisenaan.

CLT:stä rakentaminen tarjoaa perinteisen massiivipuurakenteen hyvät ominaisuudet, kuten rakenteiden hengittävyyden ja huoneilman kosteutta tasaavan vaikutuksen.

CLT-rakenne on myös todella ilmatiivis, jolloin ei tarvita erillistä höyrynsulkua. Lisäksi CLT rakenne on kosteusteknisesti hengittävä eli sitoo ja luovuttaa sekä tasaa huonetilan kosteutta. CLT:n valmistuksessa käytettävä liima on turvallista, M1-päästöluokiteltua polyuretaaniliimaa ja liimakerros ei muodosta ilmatiivistä kalvoa rakenteeseen.

Kuinka paljon CLT maksaa?

CLT lasketaan neliö- tai kuutiokohtaisesti. Hintaan vaikuttavat muun muassa seuraavat osatekijät:

 • elementin paksuus
 • lamellikerrokset
 • käyttötarkoitus
 • kantavuus tai palomääräystarve
 • työstöjen määrä
 • pinnan ja reunojen viimeistely
 • pintakäsittely (ei-visuaalinen, visuaalinen, teollinen visuaalinen)
 • nostoelementtien asennus

Lisäkustannuksia muodostuu muun muassa seuraavista asioista:

 • staattiset laskelmat
 • 3D-mallin kehittäminen
 • työpiirustusten ja tilauseritelmien laatiminen
 • projektinhallinta
 • asennus
 • lisämateriaalit CLT-levyjen liittämiseksi toisiinsa ja liitosten tiivistäminen
20228_79280.jpg

Kaikki edellä mainitut vaikuttavat osaltaan lopulliseen hintaan, mutta arvio kuutiohintana on alkaen noin 500e (raaka-aine tehtaalla) – 1500e (valmiit rakenteet tai tuotteet) /m3 + alv.

Neliöhintana muutettuna hinnat ovat esimerkiksi seinä tai välipohjan osalta 90mm vahvuudelta 65e/m2 ja 200mm vahvuudelta 170e/m2.

Huomioitavaa on, että puun hinnan vaikutukset heijastuvat voimakkaasti valmistuksen hintaan.

Miten CLT ja hirsi eroaa toisistaan?

CLT ja hirsi ovat molemmat massiivipuuta eli käytännössä samaa materiaalia. Valmistustekniikka ja työmaalla tapahtuva asentaminen eroavat toisistaan selvästi.

CLT valmistetaan pitkälti tehtaassa niin pitkälle kuin mahdollista, mukaan lukien ikkuna- ja oviaukot ynnä muut LVIS-varaukset. Tehtaalta elementti kuljetetaan työmaalle, jossa valmis elementti nostetaan ja kootaan osista kokonaiseksi rakennukseksi. Rakenne on huomattavan ilmatiivis. Hirsi taas rakennetaan pitkälti paikan päällä ja rakenne ei ole täysin ilmatiivis.

Puun hyvät ominaisuudet, kuten hengittävyys (osapaineet tasoittuvat rakenteen läpi) ja tasapainokosteus (puu luovuttaa ja imee kosteutta ympäröivien olosuhteiden mukaan) löytyvät molemmista.

20228_79281.jpg

CLT:n ollessa painumaton, massiivihirttä käytettäessä on otettava huomioon rakenteen painuminen.

Hintaeroa ei juurikaan ole CLT:n ja hirren välillä.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Rakentaminen
runko
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20219_72664.jpg
Sano ei hukkaneliöille ja rakenna oma kompakti unelmatalosi
Nykyisin omaa kotia suunnittelevat ja rakentavat rakastavat kompakteja tilaratkaisuja, luonnonläheisyyttä, ekologisia materiaaleja sekä fiksuja säilytysratkaisuja. Asunnon ei tarvitse olla suuri, ollakseen paras mahdollinen omalle perheelle. Kukaan ei halua tuhlata kotinsa neliöitä hukkaneliöiksi, vaan kompakteilla tilaratkaisuilla saadaan asuntoon samanaikaisesti sekä tilantuntua, että järkeviä ja toimivia säilytysratkaisuja.
201812_55695.jpg
Verkosta ostettu talo säästää euroja
Osta talo verkosta -palvelutarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden suunnitella ja ostaa oma koti suoraan verkosta. Asiakkat ovat innostuneet uuden kodin verkko-ostamisesta, koska verkossa talokaupat tulevat edullisemmaksi ja ostaminen käy helpommin ja nopeammin perinteiseen tapaan verrattuna.Kastelli päätti toteuttaa asiakkaiden toiveet isommasta omakotitalosta Play-mallistoon, joten Kastellin verkkopalvelussa laajennettiin saatavilla olevaa mallistoa nyt isommalla, 120-neliöisellä uutuudella. Play 120 -kodissa yhdistyvät käytännöllinen tilasuunnittelu sekä joustava pohjaratkaisu. Tilaa Kastelli-taloesiteSuunnittele oma Play-kotisi
20222_76980.jpg
Paraisille rakentuu ainutlaatuinen ekokylä
Nina ja Tero Ingeliuksella on takataskussaan useampi kokemus kosteus- tai homevaurioisista asunnoista. Kun heille tuli tarve etsiä uusi koti, he havaitsivat, että terveellistä rakennustapaa ja -materiaaleja ei yhdestä paikasta tunnu löytyvän. Lopputuloksena piti kääriä hihat itse. Nyt omasta kodista tulee konseptitalo Paraisten Kirkkosalmenrantaan, ja Ingeliusten yritys Godai Oy rakentaa lähistölle seitsemän talon ekokylän.
20151_42013.jpg
Tuunaa talosi ja tutustu Kaarnaan
Uusi Kaarna-mallistoUutta Kaarna-mallistoa voi parhaiten kuvailla sen suunnittelija, arkkitehti Eva-Maria Ylönen. Hän tekee sen sekä TUNTEELLA:- Sain inspiraatiota Kaarnaan luonnosta, tummasta metsästä ja puusta, pitkistä suomalaisista perinteistä selkeästi nykyaikaan tuotuna. Kaarna on ulkomuodoltaan vähäeleinen ja selkeä, mutta silti paljon puhuva. Kaarnalla on tuttu perinteisen talon leikkausmuoto, mikä näkyy myös sisätiloissa.että JÄRJELLÄ:- Uusi Kaarna on suunniteltu asumiseen eläytyen. Tilat muodostuvat kodikkaan oleskelutilan ympärille. Toimivat aputilat lähtevät siitä, että erilaisiin toimintoihin tarvitaan erilaisia tiloja. Saunaosasto on omassa rauhassaan ja kodinhoitotilat omassaan. Saunan ystäville Kaarna tarjoaa aivan uutta. Taloon on mahdollista yhdistää puulämmitteinen pihasauna, materiaaliksi voi valita jopa hirren. Pihasaunaa on helppo käyttää talon sisällä sijaitsevista pesu- ja pukeutumistiloista.Tutustu lisää Kastelliin ja Kaarnaan.
20223_77369.jpg
Näin 1940-luvun rintamamiestalossa parannettiin ilmanvaihtoa
Juttu ja kuvat on tehty VILPEn ja Anniina Jalkasen välisenä kaupallisena yhteistyönä.
20202_62773.jpg
Takkojen energiamerkinnät pakollisiksi
Vuodenvaihteessa myynnissä oleviin takkoihin ilmestyivät kodinkoneliikkeistä tutut energiamerkit. Sähkölaitteissa energiamerkin tarkoitus on auttaa vähentämään sähkönkulutusta omilla ostovalinnoilla. Takkojen energiatehokkuudella tarkoitetaan sitä, kuinka hyvin puun palamisessa vapautuva lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön. Olennaista on, että lämpö ohjautuu huoneisiin, eikä karkaa harakoille savukaasujen mukana. Asetus takkojen energiamerkinnöistä julkaistiin jo vuonna 2015, mutta se astui voimaan 1.1.2018. Asetus liittyy EU:n ekosuunnitteludirektiiviin, jolla ohjataan valmistajia parantamaan tuotteiden energiatehokkuutta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton