• Etusivu
  • Rakentaminen

Mikä ihmeen kylmäsilta?

Mariana Ravonius
Julkaistu 23.02.2025
1920 kirvesmies työmaalla hakee tavaroitaan auton lavalta

Usein rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä puheessa sekä tekstissä vilisee termi ”kylmäsilta”. Kylmäsilta on rakennuksen kohta, jossa lämpö pääsee karkaamaan ulos heikon tai puuttuvan lämmöneristyksen vuoksi. Mutta mitä vaikutuksia kylmäsillalla on?

Kylmäsilta, tuo salakavala reitti

Kaikessa yksinkertaisuudessaan kylmäsilta on reitti, jota pitkin lämpö karkaa kodistasi ulos. Se on kohta rakennuksessa, jossa lämmönläpäisykyky on suurempi kuin ympäröivissä rakenteissa. Tämä voi johtua materiaalien erilaisesta lämmönjohtavuudesta tai rakenteellisista tekijöistä, kuten eristeen katkeamisesta. Tästä voidaan esimerkin muodossa mainita, vaikka ikkunan reuna tai talon nurkka – näissä kohdissa lämpö pääsee livahtamaan helpommin ulos kuin hyvin eristetystä seinästä. Muita yleisiä kohtia kylmäsillalle ovat esimerkiksi parvekelaatat, ovien kynnykset, katon sekä seinän liitoskohdat ja niin edelleen.

Rakentamisessa ja erityisesti energiatehokkuuden näkökulmasta kylmäsiltaa voidaan pitää merkittävänä haasteena.

Mitä ongelmia kylmäsilta aiheuttaa?

Ensimmäisenä lämmön menemistä hukkaan, tämä tarkoittaa sitä, että joudut lämmittämään taloasi enemmän. Kylmäsiltojen aiheuttama lämmönhukka voi olla jopa 20–30 % rakennuksen kokonaislämmönhukasta. Koska kylmäsillan kohdalla rakennuksen sisällä oleva lämpö virtaa ulos, kasvaa rakennuksen lämmitystarve. Tämä taas osaltaan lisää energiankulutusta sekä lämmityskustannuksia. Kylmäsillat voivat aiheuttaa vedontunnetta sekä epämiellyttävää kylmän tunnetta huoneissa.

Kylmäsilta voi aiheuttaa sisäilmaongelmia, kuten homeen kasvua, sekä kosteuden tiivistymistä eli kondensaatiota. Koska kylmäsillan alueet ovat usein kylmempiä kuin muut sisäpinnat ympärillä, on mahdollista, että aiheutuu kosteuden tiivistymistä pintoihin. Kylmässä pinnassa nimittäin kosteus tiivistyy herkästi. Pitkäaikainen kosteus taas saa aikaan helposti homekasvustoa ja sen myötä sisäilmaongelmia. Ei voida myöskään poissulkea rakenteiden mahdollista lahoamista sekä maalipintojen hilseilyä. Suomen terveyslaki korostaa asumisterveyden tärkeyttä, ja etenkin homeongelmat ovat selkeästi ristiriidassa kyseisen lain kanssa.

Rakenteiden kestävyys on koetuksella. Toistuva kosteuden ja lämpötilan vaihtelu saattaa heikentää rakennusmateriaaleja ajan saatossa. Ongelmat eivät välttämättä ilmaannu yllättäen, vaan kylmäsilta saattaa lyhentää rakenteiden oletettua elinikää ja näin johtaa myös kalliisiin korjauksiin ennen aikojaan.

Miten kylmäsillan vaikutuksia on mahdollista vähentää?

Jotta kylmäsiltoja ei syntyisi, vaaditaan hyvää rakenteellista suunnittelua. Suunnittelu on siis kaiken a ja o. Kylmäsillat on mahdollista minimoida jo suunnitteluvaiheessa varmistamalla, että eristekerrokset ovat yhtenäisiä, ja että kylmäsiltoja muodostavia liitoksia sekä risteäviä materiaaleja on mahdollisimman vähän. Myös oikeat ja laadukkaat materiaalivalinnat vaikuttavat, sillä esimerkiksi eristemateriaalien valinta sekä riittävä eristyspaksuus auttavat estämään lämmön karkaamista. Myös ikkunoiden ja ovien U-arvoilla on merkitystä. Mitä alhaisempi U-arvo, sitä parempi lämmöneristyskyky on.

Lue lisää U-arvosta

Vanhan talon kohdalla kylmäsiltoja voi korjata lisäeristämällä. Ulkoseinien lisäeristys on yleensä tehokas tapa parantaa energiatehokkuutta sekä vähentää kylmäsiltoja. Lisäeristystä suunniteltaessa on tärkeää ottaa huomioon kosteustekniset näkökohdat. Väärin tehty lisäeristys voi johtaa kosteusvaurioihin. Kysy neuvoa ammattitaitoiselta suunnittelijalta, joka osaa auttaa rakenteiden suunnittelussa ja toteutuksen miettimisessä. Huonolla tuurilla voit epähuomiossa aiheuttaa kosteuden tiivistymistä suoraan seinärakenteen sisälle.

Minne kylmäsilta voi syntyä?

Esimerkiksi sokkelin ja seinärakenteen välillä, jos eristekerrokset eivät ole yhtenäisiä. Tähän voidaan vaikuttaa huolellisella rakenteiden limityksellä. Lämpökatkojen avulla voidaan keskeyttää lämmön johtuminen. Silloin asennetaan rakenteiden väliin materiaaleja, jotka estävät lämmön johtumisen esimerkiksi eristeharkko tai lämpökatkolevy.

Suomen rakentamismääräykset ja kylmäsillat

Rakennusvalvontaviranomaiset valvovat, että talot rakennetaan Suomen lakien sekä määräysten mukaisesti. Tämä koskee myös energiatehokkuutta sekä kosteusteknistä toimivuutta. Sekä Suomen rakentamislaki että Rakentamismääräyskokoelma asettavat vaatimuksia energiatehokkuudelle sekä kosteustekniselle toimivuudelle. Esimerkiksi Ympäristöministeriön asetus 1010/2017 Rakennusten energiatehokkuus vaatii, että rakennuksen lämpöhäviöt minimoidaan ja kylmäsillat on otettava huomioon rakennuksen energialaskelmissa.

Sisäilmastoa sekä kosteudenhallintaa koskevat määräykset taas edellyttävät, ettei kylmäsiltojen vuoksi syntyvä kosteus saa aiheuttaa terveyshaittoja tai rakenteiden vaurioitumista. Myös VTT tarjoaa ohjeita sekä tutkimuksia, joista löytyy hyvää tietoa kylmäsiltojen ehkäisystä sekä korjaamisesta.

Info

Info

Kylmäsillat tiivistetysti

Kylmäsillat ovat merkittävä energiankulutusta sekä sisäilman laatua heikentävä tekijä, mutta oikeanlaisilla rakenteilla sekä materiaaleilla ne voidaan minimoida. Suunnitteluvaiheen tärkeys, huolellisuus sekä asianmukaisesti toteutetut eristysratkaisut ja voimassa olevien rakennusmääräysten noudattaminen ovat avainasemassa kylmäsiltojen vähentämisessä ja rakennuksen kestävyyden parantamisessa.

Jos epäilet kodissasi kylmäsiltoja, voidaan niitä helposti paikantaa etenkin talviseen aikaan lämpökamerakuvauksen avulla. Miksi talvella? Silloin lämpötilaerot ovat kyllin suuret sisä- ja ulkotilojen välillä ja näin kylmät kohdat paljastuvat paremmin.

Rakentaminen
kunnossapito
työmaa
koti
runko
rakennukset
suunnittelu
energiankulutus
lämpöeristys
kiinteistö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Ilmakuva omakotitalosta talvimaisemassa
Tee ekoteko – eristä kotisi hyvin ja oikein
Tiesitkö, että jopa 70-80 prosenttia rakennuksen päästöistä syntyy käytön aikana? Miten päästöjä ja energiakustannuksia saisi laskettua järkevämmälle tasolle? Yksi, mikä on tärkeää, on lämmityksen sekä jäähdytyksen tarpeen minimointi tehokkailla rakenne- ja eristeratkaisuilla.
20198_59652.jpg
Keraaminen kennoharkko pientalorakentamisessa
Kennoharkot valmistetaan luonnonmateriaaleista pääraaka-aineena savi. Massiivinen, hengittävä runkorakenne on energiataloudellinen ja kosteusteknisesti turvallinen.
Mies ja nainen yhdessä remonttimiehen kanssa tutkimassa suunnitelmia.
Remontti edessä, miten edetä järkevästi?
Kun taloa korjataan ja parannellaan, puhutaan yleisesti joko korjaamisesta tai tutummin remontoinnista. Remontointi onkin yleisnimitys rakennuksen korjaamiselle.Remontoinnissa on kyse rakennuksen kuluneen, vanhentuneen, rikkoutuneen, epäkäytännöllisen tai muuten asukkaan mielestä kelvottoman osakokonaisuuden korjaamisesta. Remontoinniksi luetaan yleensä myös tapetoinnit sekä pintamaalaukset, joissa vielä hyväkuntoiset pinnat saavat uuden ulkonäön. Näitä toimenpiteitä voisi kutsua myös sisustamiseksi tai pintaremontoinniksi.Jokaisesta vanhasta talosta löytyy enemmän tai vähemmän korjausta kaipaavaa nurkkaa ja pieltä. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin puuhattavaa löytyy.Erityisesti sodanjälkeiseen rakennuskantaamme kohdistuu suuria korjauspaineita, sillä kyseiset talot alkavat siirtyä jo kolmannelle sukupolvelle, mutta nuoremmastakin rakennuskannassa löytyy jo runsaasti korjattavaa ja parannettavaa. Kaikkien rakennusten säilymisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että niitä huolletaan.
Kuvassa yhdistelmä kirjasta ja kannettavasta tietokoneesta. Tietokoneen näytöllä lukee huoltokirja.
Kodin huoltokirja: enää ei tarvitse muistaa ulkoa
Mikä on huoltokirja?Huoltokirja on eräänlainen kodinomistajan käsikirja, joka vuoden 2000 alusta asti on ollut pakollinen kaikissa uusissa asuinrakennuksissa.Huoltokirja itsessään on kiinteistön ylläpitoon liittyvä asiakirjakokonaisuus, johon kootaan kaikki tarvittavat tiedot kiinteistöstä ja sen hoidosta. Huoltokirjan avulla pystytään helpommin hallitsemaan kiinteistön elinkaarta ja tekemään tarvittavat huoltotoimet ajallaan.
Kattoremontti onnistuu myös talvella, miehet katolla naulaimet kädessään.
Kattoremontti talvella? Miksipä ei
Eihän kattoa nyt voi repiä auki keskellä talvea? Miten ihmeessä muka kattoremontin voi talvella toteuttaa? Tuleekohan siitä mitään kun katollakin on lunta ja jäätä?Kyllä, kattoremontin voi toteuttaa talvella – tässä esittelemme kymmenen hyvää syytä, miksi remonttia ei tarvitse jättää keväälle tai kesään. Tutustu väitteisiin ja Kattokeskuksen asiantuntijan vastauksiin, miten työ oikeasti sujuu.
Mies kuuntelee stetoskoopilla talon pienoismallin kattoa
Kuntokatselmus, Kuntotarkastus vai Kuntotutkimus?
Olet sitten myymässä kotiasi, ostamassa itsellesi niin kutsuttua loppuiän kotia tai haluat selvittää, missä kunnossa rakennus on, on sinun hyvä tietää rakennusten kuntotarkastuksista.Rakennusten kuntotarkastukset voidaan jakaa kolmeen luokkaan: Kuntokatselmus, Kuntotarkastus ja Kuntotutkimus. Mitä eroa näillä onkaan keskenään?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton