• Etusivu
  • LVI

Kylpyhuoneen ja saunan LVI-tekniikka

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.02.2012
20122_29572.jpg

Saunan ilmanvaihto koneellisen ilmanvaihdon yhteydessä.

Kylpyhuoneissa ja saunoissa on oltava hyvä ilmanvaihto jo pelkästään niissä käytettävän runsaan vesimäärän takia. Mukavuuden kannalta lattialämmitys on hyvä vaihtoehto. Käytännössä ammattilaisen tekemässä LVI-suunnitelmassa nämä asiat tulee huomioitua uudisrakentamisen yhteydessä, mutta korjausrakentamisessa on paljon parannettavaa näiden seikkojen suhteen.

Rakennusmääräykset ohjaavat viihtyisään sisäilmaan

Rakennusmääräyskokoelman mukaan, rakennus on suunniteltava ja rakennettava kokonaisuutena siten, että oleskeluvyöhykkeellä saavutetaan kaikissa tavanomaisissa sääoloissa ja käyttötilanteissa terveellinen, turvallinen ja viihtyisä sisäilmasto. Tässä yhteydessä on huomioitava, mm. sisäiset kuormitustekijät kuten lämpö- ja kosteuskuormitus sekä henkilökuormat. Käytännössä saunassa ja pesuhuoneessa nämä asiat korostuvat.

Turvallinen käyttövesijärjestelmä

Mahdolliseen vesivahinkoon ja sen nopeaan havaitsemiseen tulee varautua niin, että rakenteilla ohjataan vuoto näkyville ja estetään sen huomaamaton tunkeutuminen rakenteisiin. Käyttövesijärjestelmässä tämä on ratkaistavissa esimerkiksi käyttämällä suojaputkeen asennettuja vesijohtoputkia. Suojaputkien tulee lisäksi olla varustettuja hanakulmarasioilla, jolloin mahdollisesta putkivuodosta aiheutuva kosteusrasitus ei pääse rakenteisiin. Järjestelmässä rikkoontuneiden putkien uusiminen on myös helppoa.

Milloin tarvitaan lattiakaivoa?

Hyvä nyrkkisääntö lattiakaivon tarpeelle on se, että lattiakaivo tulisi olla aina, kun tilassa on vesipiste. Keittö on käytännössä poikkeus tähän asiaan, mutta kylpy- ja pesuhuoneissa, WC-tiloissa, kodinhoitohuoneessa sekä saunassa tulisi olla viemäröinti.

Automaattisesti säätyvä ilmanvaihto

Ilmanvaihdon tärkein tehtävä kosteiden tilojen yhteydessä on ylimääräisen kosteuden poistaminen. Helpoin tapa nykyaikaisen ilmanvaihdon yhteydessä on kosteusanturi, joka säätää ilmanvaihtoa tarpeen mukaan. Määräysten mukaan lmanvaihdon poistoilmasta on otettava lämpöä talteen vähintään 30 % ilmanvaihdon tarvitsemasta lämpömäärästä. Tätä asiaa voidaan kompensoida myös rakennuksen vaipan lämmöneristävyyttä parantamalla.

Saunan ilmanvaihto

Saunahuoneen ilmanvaihtoon tulee kiinnittää huomiota. Ei ole yhdentekevää, missä saunan tuloilma- ja poistoilma-aukot sijaitsevat. Hyvä ilmankierto pitää saunan ilman raikkaana ja happirikkaana saunojia varten. Saunan ilman tulisi vaihtua kuusi kertaa tunnissa. Saunan tuloilmana käytetään lämmitettyä ulkoilmaa. Raitisilmaputki tulisi koneellisen ilmanvaihdon yhteydessä sijoittaa kiukaan yläpuolelle seinään tai kattoon noin 500 mm korkeudelle kiukaasta ja putken halkaisijan pitäisi olla 50 – 100 mm. Ilman tulisi poistua mahdollisimman kaukana kiukaasta ja samalla mahdollisimman läheltä lattiaa. Poistoilma-aukon pinta-alan tulisi olla kaksi kertaa raitisilmaputkea suurempi.

Paloturvallisuuden takia kylmää ulkoilmaa ei saa tuoda suoraan sähkökiukaan alaosaan varsinkaan, jos lämpötilansäätimen tai -rajoittimen tuntoelin sijaitsee kiukaassa.

Painovoimaisen ilmanvaihdon yhteydessä ulkoilma otetaan venttiilien tai suunniteltujen ikkunarakojen kautta. Käytännössä painovoimainen ilmanvaihto soveltuu uudisrakentamisessa lähinnä kesäasuntoihin, joissa on puukiuas.

LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuutta
Peruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20165_46417.jpg
Matalaenergiatalon matala energialasku
Nakkilassa kivenheiton päässä Kokemäenjoesta seisoo arkkitehti Kai Nordmanin suunnittelema raikas, vaalea omakotitalo. Talon ihanat isot ikkunat avaavat näkymän ympäristöön. Ikkunoiden vieressä seisoessa tulee mieleen, mahtaako kylmä ja viima päästä taloon sisälle tulipalopakkasella tai kovalla tuulella? Entäpä kesällä? Paistuuko talon sisällä?
201811_55521.jpg
Säästä rahaa ja hanki puhallusvillat helposti katollesi
Kuten tiedetään, lämmin ilma nousee ylöspäin. Mikäli katto on huonosti eristetty, on lämpövuoto itsestäänselvyys. Katon kautta saattaa poistua jopa viidesosa kodin lämmöstä. Miksi siis heittää selvää rahaa hukkaan?Yläpohjan lisälämmöneristys on helppo tapa lisätä kodin energiatehokkuutta. Samalla on helppo katsastaa yläpohjan tila, sillä lisälämmöneristettä laitettaessa katolla on kuitenkin käytävä, jotta tietää vanhan eristeen paksuuden, tilan ja materiaalin. Kun katolle kiipeää, on hyvä samalla myös katsoa, ovatko lvi-putket kondenssieristettyjä.Jos katosta löytyy höyrynsulussa tai läpivienneissä vuotoja, tulee ne paikantaa. Huonokuntoinen lämmöneriste on parempi poistaa, sillä seasta voi löytyä esimerkiksi hiirenpesiä. Purueristeen päälle paloeristeeksi laitettu hiekka tai sekaeriste on myös parempi poistaa ennen lisälämmöneristystä.
20085_11221.jpg
Maalämpö ja Vallox - energiatehokas yhdistelmä
Vallox Oy on teettänyt VTT:llä mittauksen siitä, kuinka paljon sen kehittämän maalämpökytkennän avulla voidaan parantaa ilmanvaihtokoneen energiatehokkuutta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton