• Etusivu
  • Talo

Näin saat kylpyhuoneen kuivaksi

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 13.11.2023
20192_56464.jpg

Sauna- ja pesutilojen tehokas ilmanvaihto pitää rakenteet kunnossa, vaikka peseytyminen ja saunominen nostavat ilmankosteutta hetkellisesti. Ilmanvaihdon ansiosta kosteus ei jää makaamaan rakenteisiin ja synnyttämään kosteutta.

Me suomalaiset rakastamme saunomista ja peseytymistä. Rentouttava suihku tai löylyt pitkän työpäivän tai urheiluharrastusten jälkeen tuottavat sisäilmaan kosteutta, joka tulee poistaa sekä asumismukavuuden että asunnon rakenteiden hyvinvoinnin vuoksi. Kun pesutilojen ilmanvaihto on kunnossa, ei asunnon rakenteisiin pääse syntymään ongelmallista ruostetta, hometta tai lahoamista.

Koska pesutilat ovat käytössä vaihtelevasti, on tärkeää, että asunnon ilmanvaihdon tehostus on helppoa ja käytössä juuri silloin, kun sille on tarvetta. MyVallox-ilmanvaihtokoneiden sisäänrakennetun kosteusanturin ja automatiikan ansiosta asukkaan ei tarvitse huolehtia ilmanvaihdosta peseytymisen jälkeen. Kosteusanturi havaitsee, kun pesutiloihin kertyy ylimääräistä kosteutta ja tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti. Kun liika kosteus on poistettu, ilmanvaihtokone laskee ilmanvaihdon tehon normaalitasolle. Automatiikan ansiosta ilmanvaihto ei unohdu tehostettuun tilaan turhaan. Näin asukkaat saavat nauttia huolettomasta arjesta raikkaassa sisäilmassa ja samalla säästyy energiaa. MyVallox-ilmanvaihtokoneisiin voidaan liittää myös lisäkosteusanturi.

Myös tulo- ja poistoilmaventtiilien sijoittelulla voidaan vaikuttaa kosteuden poistumiseen. Saunan tuloilmaventtiili on sijoitettava kiukaan kivitason yläpuolella seinään tai kattoon, jotta ilma sekoittuu kiukaasta nousevaan ilmaan. Poistoventtiili sen sijaan sijoitetaan lauteiden alle noin 20–30 cm lattiasta, jotta alas valunut viileämpi ja kostea ilma poistetaan lauteiden alta, eikä sitä vedetä takaisin hengitysvyöhykkeelle.

Säästä energiaa automatisoimalla ilmanvaihto

Ilmanvaihdon kuluttamaa energiaa voidaan säästää valitsemalla taloon sellainen ilmanvaihtokone, jossa on tasavirtapuhaltimet, tehokas poistoilman lämmöntalteenottokyky ja automatisointimahdollisuus. Automatisoinnin merkitys energiansäästössä on, että ilmanvaihtokone havaitsee siihen liitettävien antureiden avulla mm. milloin talossa elellään ja peseydytään, ja ohjaa ilmanvaihdon tarvetta havaintojen mukaisesti. Vastaavasti, kun kone havaitsee talon olevan tyhjillään, se automaattisesti pienentää ilmanvaihdon tehoa. Näin energiaa ei käytetä turhaan. MyVallox-ilmanvaihtokoneisiin liitettävien antureiden avulla voidaan tarkkailla sisäilman kosteutta, hiilidioksidia ja VOC-päästöjä.

MyVallox-ohjain kannattaa sijoittaa sinne, missä ollaan ja eletään. Helppokäyttöinen ohjain perustuu neljään tilavalintaan: kotona, poissa, tehostus ja takkatoiminto.
MyVallox-ohjain kannattaa sijoittaa sinne, missä ollaan ja eletään. Helppokäyttöinen ohjain perustuu neljään tilavalintaan: kotona, poissa, tehostus ja takkatoiminto.
Vallox Oy
Talo
ilmanvaihto
sauna
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20157_43824.jpg
Saunan iv kuntoon vanhoja kanavia hyödyntäen
Vanhaa taloa remontoidessa unohtuu usein ilmanvaihdon osuus. Etenkin pesutiloissa saattaa tulla vastaan hajua, jotka eivät kuulu ilmanvaihdoltaan toimivaan taloon. Toimiva pesutilojen ilmanvaihto estää rakenteiden ruostumisen ja lahoamisen, varmistaa miellyttävän sisäilman löylyteltäessä ja kuivattaa tilat käytön jälkeen. Näiden puolien lisäksi koneellinen tulo- ja poistoilmajärjestelmän ansiosta myös pesutiloihin saadaan hallittu, vedoton ja energiataloudellinen ilmanvaihto.Tuloilmaventtiilin paikka saunassa on vähintään puoli metriä kiukaan kivien yläpuolella seinässä tai katossa. Poistoilma-aukko pitää olla lauteiden alapuolella. Pienissä saunoissa poisto tapahtuu saunan oven alta kylpyhuoneen poiston kautta.Pesutilojen tuloilma on saunan siirtoilmaa. Jos pesuhuoneess on ikkuna, tuloilman pitäisi osua siihen, jotta ikkunan pinta pysyy kirkkaana.Monet pitävät mahdottomana ajatusta vanhaan taloon asennettavasta koneellisesta ilmanvaihdosta. Nyt on aika muuttaa ajatelutapaa, sillä maailma uudistuu. Valloxin BlueSky -ilmanjakojärjestelmä on mitä mainioin remontoitavaan kohteseen.Lue lisää talotuuletinilmanvaihdon muuttamisesta energiaystävälliseksi ilmanvaihdoksiTilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20228_79259.jpg
Miten ohjaan ilmanvaihtoa puhelimella tai tietokoneella?
MyVallox-ilmanvaihtokoneissa on sisäänrakennetut kosteus- ja hiilidioksidianturit, joiden ansiosta ilmanvaihto tehostuu automaattisesti tarpeen mukaan. Koneita voi myös ohjata itse etänä.
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
202212_80473.jpg
Löylyn henki kuntoon venttiilein
Täydellisessä saunassa on viihtyisä tunnelma ja hyvät löylyt. Olennainen osa onnistunutta saunakokemusta on toimiva ilmanvaihto. Löylyä lyödessä saunoja jaksaa nauttia lämmöstä, kun löylyn mukana saunaan kulkeutuu happipitoista ja raikasta ilmaa.
20218_71779.jpg
Asiantuntijalta tyly arvosana Lohjan messutalojen saunoille
Saunojen elämyksellisyydestä kirjan kirjoittanut dosentti ihmettelee Lohjan asuntomessujen saunojen rakenteellisia puutteita.
20154_43072.jpg
Löylyn henki kuntoon venttiilein
Saunaa remontoidessaSaunaa remontoidessa joudutaan monien valintojen eteen. Valitaan kiuas, laudemateriaali, seinien, katon ja lattian materiaalit sekä sävyt. Valinnat ovat usein kalliitakin. Kaiken kaikkiaan haluamme viihtyä ja nauttia saunomisesta. Kuitenkin liian usein löylyä ottaessa tuntuu kuin happi loppuisi ja alkaa ahdistaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton