• Etusivu
  • Talo

Sauna kuntoon – Parafiiniöljy on parasta saunalle

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Päivitetty 22.11.2023
20226_78638.jpg

WOODCARE.GUIDE Parafiiniöljy sopii kaikille saunoille.

Lenkillä, puutarhahommissa tai kuntosalilla käytyäsi varmasti haluat peseytyä? Saman verran tai jopa enemmänkin hikoilet, kun käyt saunassa. Silti saunan pesu ja käsittely helposti vain unohtuu, vaikka juuri se pitää saunasi hyvässä kunnossa. Kerran vuodessa ei vain riitä.

Saunan vuosihuolloista tinkiminen ei ole järkevää. Jos saunaa käytetään kerran tai pari viikossa, on vuosihuoltoja hyvä tehdä jopa 4 kertaa vuodessa. Pelkkä juhannus- ja joulusiivo ei siis riitä pitämään saunaa kunnossa.

Paras käsittely kaikille saunan puuosille on parafiiniöljy

Saat lauteesi ja muutkin saunan puuosat säilymään hyväkuntoisina, kun käsittelet puuosat parafiiniöljyllä. Parafiiniöljy pitää lauteet puhtaina ja hygieenisinä tekemättä pintaa kalvoa. Parafiini käsittely ei tee lauteista tai puupinnoista kuuman tuntuisia.

Parafiiniöljy on myös myrkytön ja hajuton mineraalipohjainen öljy. Siinä ei ole orgaanisia aineita, jotka voisivat olla hyvä kasvualusta homeelle tai mikrobeille.

Parafiiniöljy sopii lähes kaikille puulajeille. Saunoissa yleisimmät käytetyt puulajit, kuten kuusi, tervaleppä, haapa ja lämpökäsitellyt puulajit voi suojata parafiiniöljyllä. Parafiiniöljy on myös täysin myrkytön.

Parafiiniöljy sopii sekä tummille puulajeille...
Parafiiniöljy sopii sekä tummille puulajeille...
...että vaaleille puulajeille.
...että vaaleille puulajeille.

Aloita saunan käsittely saunan pesulla

Siis lauteiden ja seinien pesulla. Pesuun voi käyttää mietoja puhdistusaineita, kuten mäntysuopaa, mutta veden sisältäessä runsaasti kalkkia, saattaa lauteissa olla myös kalkkisaostumia. Kalkkisaostumat vaativat happamampaa pesuainetta. Toisaalta homma hoituu myös sitruunalla tai etikalla. Muista, että pinta on aina neutralisoitava happaman käsittelyn jälkeen huuhtelemalla.

VINKKI! Tymäkät kalkkitahrat pitää poistaa mekaanisesti eli hankaamalla. Tähän sopii niin hieno hiomapaperi tai puhdistuskivi.

Muistitko pestä myös lauteiden alapinnat? Sinne lika kertyy helposti ja jää muhimaan. Lauteiden alapinnat on siis myös hyvä muistaa käsitellä parafiiniöljyllä, lian tarttumisen ehkäisemiseksi.

Saunan pesun jälkeen, anna saunan kuivua hyvin. Lauteiden ja seinien on oltava täysin kuivia ennen parafiinikäsittelyä.

Näin käsittelet saunan parafiiniöljyllä

Parafiiniöljyä voi levittää sienellä, rätillä tai vaikka vanhalla sukalla, jos et muuta löydä. Pääasia on, ettei rätistä irtoa nukkaa. Käsittele kaikki pinnat huolellisesti, myös lauteiden alta.

Jos parafiiniöljy imeytyy välittömästi puuhun, voit käsitellä pinnat uudelleen. Anna puuosien kuivua jonkin aikaa ja pyyhi imeytymätön öljy pois pinnoista.

Anna öljyn kuivua noin 24 tuntia ja lämmitä sauna tämän jälkeen + 50 asteiseksi pinnan viimeistelemiseksi. Nyt voit ottaa saunan käyttöön.

VINKKI! Parafiiniöljy ei ole ainoastaan lauteille tarkoitettu öljy. Älä unohda seiniä, jakkaroita, selkänojia, puista ovenkahvaa, kiulua tai puukauhaa.

Laadukas ja kehuttu WOODCARE.GUIDE Parafiiniöljy

WOODCARE.GUIDE Parafiiniöljy on elintarvikelaatuinen, väritön ja täysin hajuton suoja-aine. Öljy ei liukene veteen tai muodosta kalvoa. Tuote ei ole syttyvää tai terveydelle vaarallista. Soveltuu käsittelemättömien puupintojen, kuten lämpökäsitellyn puutavaran ja paneelien, leikkuulautojen ja muun keittiöpuun sekä saunan lauteiden suojaamiseen lialta ja epäpuhtauksilta.

Öljy on väritöntä, mutta se syventää puupintojen luonnollista sävyä. Öljykäsittely kuivuu lopulliseen sävyynsä muutaman päivän kuluessa. Puhdista työvälineet saippualla ja vedellä.

Info

Info

WOODCARE.GUIDE Parafiiniöljyn ominaisuudet

  • Riittoisuus: 8-15 m²/l
  • Kuivumisaika: Kuivuu lopulliseen sävyynsä muutaman päivän kuluessa
  • Työvälineet: Sivellin, sieni tai puhdas kangas
  • Puhdistus: Saippua ja lämmin vesi
  • Säilyvyys: Vähintään vuosi
  • Varastointi: Suljettu pakkaus ja suojassa pakkaselta
  • Elintarviketurvallisuus testattu asetuksen 1935/2004/EC mukaisesti.

Ja nyt nauttimaan puhtaasta ja öljytystä saunasta

20229_79593.jpg
Rakennuskemia Oy
Talo
kylpyhuone
pintakäsittely
sauna
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20224_77949.jpg
Osaatko tiivistää ikkunat ja ovet oikein?
Kun ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on hoidettu kunnolla ja oikein, se parantaa asumisviihtyvyyttä vähentämällä vedon tunnetta asunnossa sekä estämällä kosteuden ja likaisen ulkoilman pääsyn sisälle. Vedon hävitessä asunnosta, myös sen lämmitystarve ja näin ollen energiankulutus pienenevät.Ikkunaongelmia?-Lasin sisäpinta kostuu huoneiston puolella: Huoneiston ilmanvaihto on riittämätön ja tila liian tiivis, joten korvausilman saanti on estynyt ja poistoilma ei toimi. Poista tiivistettä pätkä sisäpuitteen yläosasta ja ulkopuitteen alaosasta.- Sisä- ja välipuitteiden väli kostuu: Tiiviste vuotaa tai sitä ei ole asennettu ollenkaan tai ikkunalasi ei ole enää tiivis. Syynä ikkunalasin tiiveyteen on yleensä lasituskitin vanheneminen ja tämä voi ilmetä ns. ikkunalasin elämisenä (lasi irti). Tämä ongelma vaatii lasin uuden kittauksen / tiivistämisen esim. silikonilla.- Ulkolasi jäätyy tai kostuu: Liian tiivis ulkopuite. Poista ulkopuitteen tiivistettä kokeilemalla ensin 3 cm pätkä ylhäältä ja alhaalta, jotta ilma pääsee kiertämään ja kosteus poistuu. Liian suuri tiivisterako aiheuttaa sisälasin jäätymisen, joten tämä selviää kokeilemalla.
kuvassa seinärakoon on vedetty uretaanivaahtoa tiivisteeksi ja vieressä kolme tytan uretaanivaahtopulloa
Tytan polyuretaanivaahdot kaikkeen rakentamiseen
Polyuretaanivaahto soveltuu sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Tytan PU-vaahtoja suositellaan moneen käyttöön rakentamisessa: asentamiseen, tiivistämiseen, täyttämiseen ja eristämiseen. Tytan PU-vaahdot ovat homesuojattuja, kestävät kosteutta eikä vaahto modernin kemiallisen koostumuksen ansiosta vaahto pääse valumaan suorilta pinnoilta. Lisäksi PU-vaahdot kestävät kylmää ja kuumaa (-60ºC - +100ºC). Kuivunutta vaahtoa voidaan leikata, hioa, päällystää tai maalata. Korkealuokkaiset Tytan PU -vaahdot on valmistettu ISO 9001: 2000 mukaan. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille:tiilibetonilaasitpuulasimetallipolystyreenikova PVCkova PU-vaahto
20207_65817.jpg
Valitse oikea uretaanivaahto käyttötarkoituksen mukaan
Tavallisen pilli- tai pistoolivaahdon lisäksi markkinoilla on liuta erilaisiin tarkoituksiin räätälöityjä PU-vaahtoja. Löytyy matalasti turpoavaa, palosuojaukseen suunniteltuja ja liimaamiseen tarkoitettuja vaahtoja. PU-vaahto täyttää raot, on helppo asentaa ja eristää erinomaisesti. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille: tiili, betoni, laasit, puu, lasi, metalli, polystyreeni, kova PVC ja kova PU-vaahto.Löydä ala olevasta listauksesta itsellesi sopiva PU-vaahto.
20238_82720.jpg
Suunnitteilla kylpyhuoneremontti? Tässä ohjeita aloittelevalle
Onnistuneesti remontoitu kylpyhuone lisää oleellisesti asumisviihtyvyyttä ja nostaa huoneiston arvoa.Kylpyhuoneremontin voi teettää kokonaan ammattilaisella, mutta remontointikokemusta omaava voi halutessaan tehdä osan töistä myös itse. Sähkö- ja putkityöt on kuitenkin aina jätettävä ammattilaisen tehtäviksi.
20189_54807.jpg
Yhdistä löylyhuone ja pesutila nousuportaalla
Löylyhuone ja pesutila sulautuvat visuaalisesti toisiinsa, kun tiloja yhdistää nousuporrasKäsitys siitä, miltä saunan löylyhuoneen pitäisi näyttää, on muuttumassa. Tulikivi on luonut uuden saunakonseptin, jossa raja pesutilan ja löylyhuoneen välillä hälvenee entisestään. Sauna alkaa jo pesutilan puolelta kiinteällä luonnonkivisellä nousuportaalla. Sen päällä voi istua vilvottelemassa tai tehdä vaikka jalkahoitoja. Nousuportaalta astutaan lasioven kautta ylös lattiamaiselle jalkalauteelle, johon kiuas upotetaan. Valikoituihin kiukaisiin saa nyt Nobile- ja Grafia-vuolukiviverhoilun, joissa vuolukiven pintaa on muokattu vesikäsittelyn avulla. Tulikiven toteuttamissa saunakokonaisuuksissa puisten istuinlauteiden materiaaliksi voi valita valkovahattua tai käsittelemätöntä haapaa sekä lämpöleppää.
201710_50634.jpg
Mukavuuskytkin sammuttaa valot perässäsi
Valitse kylpytiloihin samanlaiset asennuskalusteet kuin muuallakin kotonasiKalusta kylpytilat samoilla sähköasennuskalusteilla kuin kodin muutkin pistorasiat ja kytkimet. Impressivo-sarjasta voit valita myös värin sopivaksi kylpytilojen kaakelointiin, jolloin perusvärit ovat valkoinen, alumiini ja antrasiitti.Impressivo-sarjan monipuolisuus on sen vahvuus. Se käy sekä uppo- että pinta-asennukseen. Myös kosteisiin tiloihin löytyy oikeat ratkaisut. Impressivon voi asentaa myös ulos sekä uppoon että pintaa.Lue lisääTilaa ilmainen ABB asennuskalusteet -esite EsitepalvelustaTilaa Ratkaisut sähkösaneeraukseen -esite Esitepalvelusta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton