• Etusivu
  • Rakentaminen

Tällaisissa saunoissa lukijamme saunovat jouluna

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.06.2021
202012_67916.jpg

"Tynnyrisauna muutti meille", kertoo Tiina Porista. "Kyllä puusauna on aina puusauna, huh huh mitkä löylyt!"

Ai että, tunnetko nenässäsi tuon puusaunan tuoksun, tunnetko ihollasi lempeän lämmön, kuuletko puiden paukkeen ja rätinän palaessaan tulisijassa? Ihanaa. Tällaisissa saunoissa lukijamme saunovat tänä jouluna. Upeita luomuksia ja tekisi mieli mennä myös noihin lämpöä uhkuviin ja tunnelmallisiin saunoihin. Tulehan mukaamme kierrokselle...

Piikkiöstä löytyy ihana hirsisauna

Hämyisä tunnelma ja puukiukaan liekin loimotusSisällä talossa oli sähkökiuas, jonka löylyt olivat kireät. Maaseudulla asuvana pihassa oli hyvää tilaa. Vaihtoehtoja tutkittuani päädyin valmiina paikalle tuotuun hirsisaunaan. Itselle jäi työksi pintakäsittely ja sisustus. Noin vuoden käytön jälkeen voi todeta, että pienellä pukuhuoneella ja 2 metrin lauteella varustettu sauna on ihana. Keväästä syksyyn vilvoittelu onnistuu terassilla, toki tänä vuonna vielä joukukuun puolivälissäkin siemailin olutta terassilla illan hämyssä löylyjen välissä.
-Petteri K. Piikkiö-
Puusaunan lempeät löylyt (Kuva: Petteri K. Piikkiö)
Puusaunan lempeät löylyt (Kuva: Petteri K. Piikkiö)
Hämyinen ilta ja hirsisauna (Kuva: Petteri K. Piikkiö)
Hämyinen ilta ja hirsisauna (Kuva: Petteri K. Piikkiö)

Jättiläistuijan (tuija plicata) tuoksu sekä sävymailmaa

Joulusauna (Kuva: Kenneth L. Hanko)
Joulusauna (Kuva: Kenneth L. Hanko)
Tässä paras joulusauna, jossa käytetty jättiläistuijaa materiaalina sekä laudeistuimet muotoiltu oman "kropan" mukaan.
-Kenneth L. Hanko-

Lempäälästä löytyy tällainen upea tumma luomus


Henkeäsalpaava maisema avautuu upeasti lauteilla istuessa. Kyllä tuolla kelpaa joulunakin istuskella.

Kuva: Jarno P. Lempäälä
Kuva: Jarno P. Lempäälä
Kuva: Jarno P. Lempäälä
Kuva: Jarno P. Lempäälä
Kuva: Jarno P. Lempäälä
Kuva: Jarno P. Lempäälä

Lievestuoreelta löytyy upea vanha ulkosauna

Vanha ulkosauna (-54) kyseessä. Pientä pintaremonttia tehty edellisten omistajien toimesta. Itse olen vaihtanut kiukaan vesipadalliseksi ja fiksaillut muuria. 10 vuotta tässä saunonut ja nauttinut, niinkuin lapsetkin. Happea ja lempeitä löylyjä riittää pitkän kaavan saunomiseen asti. Kuva ei anna oikeutta saunalle ja ensi vuodelle on suunnitteilla pitkään haaveiltu remontti.
-Markku H. Lievestuore-
Kuva: Markku H. Lievestuore
Kuva: Markku H. Lievestuore

Vanhan ajan päre, valaistus ja tietysti puulämmitys

Monenlaista on käytetty saunan seinillä, vaan päre pääsääntöisin vesikatossa ja ulkoseinillä. Nyt saunan katossa ja seinillä. Valaistus luo kauniit varjot kattoon ja seinille.
-Juha R. Vantaa-
Kuva: Juha R. Vantaa
Kuva: Juha R. Vantaa
Päre näyttää upealta saunan valaistuksessa. (Kuva: Juha R. Vantaa)
Päre näyttää upealta saunan valaistuksessa. (Kuva: Juha R. Vantaa)
Kuva: Juha R. Vantaa
Kuva: Juha R. Vantaa

Millainen sauna teillä on?

Onko teillä sisäsauna, pihasauna, tynnyrisauna, rantasauna, puu- vai sähkökiukaalla? Oletteko luoneet joulutunnelmaa saunaan jo erilaisilla valoilla tai koristeilla? Lähetä kuva millaisessa saunassa teillä saunotaan jouluna?

Lähetä kuva täältä>>

202012_67915.jpg
Rakentaminen
kylpyhuone
rakennukset
sauna
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20224_77738.jpg
Pihasauna kruunaa arjen vuoden ympäri - valitse suosikkisi ja nauti löylyistä jo kesällä
Kevät antaa nyt odotuttaa itseään ja takatalvi yllätti monet ympäri Suomen vielä huhtikuun alussa. Pääsiäisen aika saa kuitenkin ajatukset lämpimiin ja aurinkoisiin päiviin vieden ajatukset kiireettömään ja rentouttavaan paikkaan, nimittäin saunaan. Sauna on suomalaiselle kuin toinen koti, monet saunovat päivittäin, valtaosa vähintään viikoittain. Liian pieni sauna ei tarjoa nautinnollisia löylyhetkiä, mutta onneksi Smartian valikoimista löytyy sauna jokaiseen makuun. Ja jos ei löydy, se suunnitellaan sinulle tarpeidesi ja toiveidesi mukaan!
20216_71187.jpg
Osallistu mökkiäänestykseen - voit voittaa Oraksen mökkihanan!
Kesä on monelle suomalaiselle se vuoden kohokohta. Auringonlämpö hellii talven jäljiltä ja voi rauhassa viettää aikaa perheen kesken esimerkiksi mökillä. Miten ihanaa onkaan valmistaa ruokaa ulkosalla ja vielä nauttia siitä kesätuulen vienossa huminassa ja hyvässä seurassa. Mikään ei estä nauttimasta mökin rauhasta ja tunnelmasta myös syksyllä.
20219_72428.jpg
Juokseva lämmin vesi myös autotalliin ja puutarhaan
Mietihän hetki tavallista arkeasi, viime kesää, remonttiprojekteja autotallissa tai puutarhassa. Jos jotain yhteistä näille kaikille miettii, on se lämpimän juoksevan veden tarve. Kuinka helppoa olisikaan pestä vihannekset suoraan maalta nostaessa kesäkeittiössä tai puhdistaa kädet autotallissa ennen kuin tarvitsee koskea edes valokatkaisijaan. Tottahan toki juoksevan kylmän veden saa käsienpesua varten aikaan vaikka puutarhaletkulla, mutta miellyttävän lämmin vesi on kuitenkin enemmän kuin helppo järjestää.Lämpimän veden saat luoksesi puutarhaan, mökille sekä autotalliin hyvinkin helposti. Et tarvitse kuin kiinteän kylmävesijohdon sekä sähköä.
20226_78638.jpg
Sauna kuntoon kesällä - parafiiniöljy on parasta saunalle
Lenkillä, puutarhahommissa tai kuntosalilla käytyäsi varmasti haluat peseytyä? Saman verran tai jopa enemmänkin hikoilet, kun käyt saunassa. Silti saunan pesu ja käsittely helposti vain unohtuu, vaikka juuri se pitää saunasi hyvässä kunnossa. Kerran vuodessa ei vain riitä.
201810_52587.jpg
Liukuovilla teet pienestä kylpyhuoneesta suuren
Pesuhuone ja sauna ovat yleensä ahtaita paikkoja, joissa tielle kääntyvä ovi aiheuttaa usein päänvaivaa. Seinän sisään menevä väliovi Liune ratkaisee tilaongelmat. Ovi ei ole koskaan tiellä, jos näin halutaan, sillä se antaa tilaa omaan arkeen 1–3 m²/ovi kääntyvään oveen verrattuna.
20213_69412.jpg
Oletko valmis mökkikauteen? Mökki lämpimäksi nopeasti
Mökkikausi alkaa mahdollisimman aikaisin keväällä ja kesällä se on kuumimmillaan. Peruslämmöllä tai kylmillään olleelle mökille kaivataan pikaista lämpöä. Tulikiven tehokkaiden ja näppärien pikalämmittäjien ja kiertoilmatakkojen ansiosta mökin saa nopeasti lämpimäksi.Vaikka kesä on vilkkainta mökkeilyaikaa niin tulisijan valintaa kannattaakin miettiä koko vuotta silmällä pitäen. Oikealla valinnalla mökkeilykautta voidaan jatkaa pitkälle syksyyn tai alkutalveen saakka. Myös talvella kamiina tai kiertoilmatakka antaa lämmön nopeasti ja vaivatta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton