• Etusivu
  • Rakentaminen

Kustannusten hallinta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.01.2011
20111_24047.jpg

Koko omakotitalon rakentamisen onnistumisen tärkein asia on kustannusten hallinta. Mikään ei ole henkisesti rasittavampaa kuin huomata kesken rakentamisen, että kustannusarvio on pielessä ja rahat loppuvat kesken. Kustannusarviointi voidaan aluksi tehdä hyvin karkealla tasolla. Jo sen perusteella voidaan päätellä, ovatko tavoitteet oikean suuntaisia rahallisiin resursseihin verrattuna. Kustannusten ohjaus tulee suorittaa riittävän aikaisessa vaiheessa. Yleinen virhe on käydä kustannuksia läpi vasta kun urakkatarjoukset on pyydetty. Mikäli tällöin huomataan kokonaissumman nousevan liian suureksi, kustannuksia ei saada enää alas muulla tavoin kuin aloittamalla suunnittelu uudelleen.

Kustannustavoitteiden asettaminen

Jokapäiväisissä ostoksissa löytyy aina vertailukohtia. Auto maksaa kaksikymmentä tai kolmekymmentä tuhatta. Ne ovat vielä ymmärrettäviä summia. Mutta siinä vaiheessa kun vuosipalkan suuruus ylitetään, normaalilta ihmiseltä häviää rahan merkittävyyden taju. Parinsadan tuhannen euron käyttäminen rakentamiseen on oltava hallittua. Tärkeintä on saada suunniteltu kustannusarvio pitämään, mieluummin vähän alittumaan. Jos arvio ylittyy viisi prosenttia, rahaa tarvitaan 10 000 euroa. Se on melkoinen raha irrottaa normaalista elämästä.

Kustannustavoitteiden asettamisella pyritään ohjaamaan ja hallitsemaan rakentamiskustannuksia sekä rakennuksen käyttöönoton jälkeisiä ylläpitokustannuksia. Paras tulos saavutetaan, kun kustannustavoitteet asetetaan sekä investoitavalle summalle että ylläpitokustannuksille. Esimerkiksi lämmitysjärjestelmää valittaessa ei välttämättä kannata valita halvinta investointia, vaan on huomioitava myös lämmityskustannukset vähintään 15 vuotta eteenpäin.

Tutustu kustannusarvio-ohjelmiin...

Rakentaja.fi-laskurit...

Kustannustavoitteeseen vaikuttavat

Omakotitalon hintaan vaikuttavat neliömäärä, huonetilaohjelma, materiaalivalinnat, paikkakunta, rakennuspaikka, rakennusajankohta, asuntolainan korko, rakennustapa yms. asiat. Toisin sanoen jokseenkin kaikki valinnat, jotka on tehty jo tarpeen ja hankkeen selvittämisen aikana. Näiden perusteella rakennuskustannuksille määrätään kustannuspuite. Hyvällä kustannusohjauksella päästään hyvinkin lähelle lopullista hintaa, kunhan pidetään kiinni asetetuista tavoitteista. Ei pidä ihastua kesken rakentamisen "kullattuihin" tuotteisiin, jos niitä ei ole alkuvaiheessakaan laskettu kustannuksiin mukaan. Lopulliset kustannukset selviävät vasta, kun talo on täysin valmis. Lähelle todellista hintaa päästään kuitenkin hyvän kustannusarvion avulla.

Kustannusten arvioiminen

Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa hankkia Koti-Optimi -kustannusarvio-ohjelma. Tehtäväksi tuleva hankepäätös perustuu kaikkeen aiemmin mietittyyn ja sen perusteella tehtävään alustavaan kustannusarvioon, joka saattaa muuttua hieman rakennussuunnittelun yhteydessä. Kustannusten laskentaan on olemassa muitakin ohjelmia, mutta ne on tarkoitettu pelkästään ammattilaisten käyttöön. Erittäin harvassa ovat ne asiantuntijat, jotka pystyvät sanomaan omakotitalon hinnan laskematta. Jos tässä vaiheessa kokonaisbudjetti vaikuttaa liian suurelta, on syytä palata alkuun ja miettiä asiat uudelleen sekä hakea edullisempaa ratkaisua. Merkittävin kustannuksiin vaikuttava tekijä on hankkeen laajuus. Valmiiden suunnitelmien pohjalta lasketaan lopullinen kustannusarvio rahoituskartoitusta varten. Jos suunnittelun loppuvaiheessa vasta todetaan kustannusten ylittyvän, on aikaa hukattu turhaan. On helpompaa palata takaisin aiemmasta vaiheesta. On täysin turha uskoa, että rakennus saataisiin alustavaa kustannusarviota halvemmalla. Suunnittelijat eivät ole taikureita, vaan ammattilaisia, jotka suunnittelevat talon tilauksen perusteella. Jos heiltä edellytetään kustannustavoitteessa pysymistä, edellytyksenä ovat realistiset lähtökohdat.

Kustannusarvio-ohjelma on erinomainen apuväline koko hankesuunnittelun ja -kartoituksen aikana. Luotettavan ja realistisen kustannusarvion avulla säästyy turhalta lisälainan ottamiselta ja välttyy viime hetken tinkimiseltä rakennus- ja sisustusmateriaalihankinnoissa. Viime hetken tinkimiset vaikuttavat useimmiten rakentamisen laatuun ja lopulliseen asumisviihtyvyyteen, heikentäen kumpaakin. Oman talon rakentaminen on useimmille kertarakentajille elämän suurin taloudellinen hankinta. Epäluotettavan tai summittaisen kustannusarvion takia epäonnistunut rahoitus aiheuttaa ylimääräisiä murheita ja stressiä. Pahimmillaan nämä vaikeudet heijastuvat työn tekoon ja perheelämään, aiheuttaen lisää murheita.

Alustava aikataulu

Varsinaista rakentamista edeltävälle vaiheelle kannattaa varata aikaa riittävästi, mieluummin yksi vuosi, sillä tässä vaiheessa lyödään lukkoon jo yli 85 % lopullisista kustannuksista. Aikataulusuunnitteluun voi vaikuttaa merkittävästi tontin hankintaan kuluva aika. Kunnallisen tontin voi saada nopeasti, mutta maaseututontin luvansaannin varmentaminen saattaa kestää. Tämä on aikataulusuunnittelussa huomioitava. Tosin ruuhka-alueilla kunnallistakin tonttia voi joutua jonottamaan vuosia. Tästä syystä rakentajalla onkin usein jo tontti valmiina, ennen kuin on rakentamista kunnolla edes ajateltu.

20111_24046.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20111_24111.jpg
Uusi matalaenergia ilmanvaihtokone uudiskohteisiin ja saneeraukseen
Uusi matalaenergiailmanvaihtokone, joka sopii ilman kanaviston muutostöitä takavuosien yleisimmän omakotitalojen ilmanvaihtokoneen - MUH-Ilmavan tilalle. Vallox 121 SE :n kanavayhteet (6 kpl) ovat samat kuin vuosien 1983-2004 aikana valmistetuissa Ilmava/Vallox 100 ja 120 ilmanvaihtokoneissa.Kone on teholtaan keskisuuren asunnon ilmanvaihtolaite – max ilmamäärät 107/102 l/s, 100Pa. Se soveltuu erinomaisesti niin pien-, rivi- kuin kerrostaloasuntojenkin peruskorjaukseen ja uudisrakentamiseen. Vallox 121 SE on varustettu automaattisen säädön mahdollistavalla elektronisella Vallox Digit SED- ohjausautomatiikalla.
20222_76824.jpg
Pue koti uusiin sävyihin - tunnetko muovittomat maalit?
Vuoden alku on aina uudistumisen aikaa, karistetaan edellisen vuoden pölyt nurkista ja katsellaan kotia uusin silmin – miten kodin yleisilmettä voisi raikastaa? Yksi nopeasti tuloksia antava tapa on maalata kodin seiniä tai halutessaan vaikka huonekaluja uusin sävyin.
200810_13818.jpg
Piippaako sinulla?
Piippaako sinulla? on palovaroitinkampanja, joka käynnistyy torstaina 30. lokakuuta. Kampanjan tavoitteena on saada kansalaiset kiinnostumaan omista palovaroittimistaan, hankkimaan niitä riittävästi ja tarkistamaan niiden toiminta säännöllisesti. Kampanja näkyy televisiossa, internetissä ja pelastuslaitosten tapahtumissa, ja sen järjestelyistä vastaavat muun muassa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja pelastuslaitokset.
20145_39389.jpg
Sadevesijärjestelmän on kestettävä lumen paino
Sadetar-sadevesijärjestelmä käy täydellisenä ja monipuolisena sadevesijärjestelmänä kaikenlaisiin uudis- ja korjausrakennuskohteisiin. Icopal Sadevesijärjestelmän osista syntyy aina toimiva, tiivis ja hyvännäköinen ratkaisu etenkin pienempiin rakennuksiin. Icopal Sadevesijärjestelmän kouruja ja syöksyputkia saa 4,5" kulmikkaana järjestelmänä. Kaikki kourut ja putket ovat läpivärjättyjä, joten ne säilyttävät siistin ulkonäkönsä vuodesta toiseen.Sadevesijärjestelmän tehtävänä on ohjata sade- ja sulamisvedet hallitusti pois katolta ja olla osa toimivaa kattokokonaisuutta. Jokainen millimetri sadetta vastaa litraa per neliömetri. Siispä 20 mm sadetta päivässä vastaa 20 litraa vettä per neliömetri. Pinta-alaltaan 150 m² katolla 20 mm sade vastaa 3000 litraa vettä. Kaatosateessa (50 mm) se tarkoittaa jopa 7500 litraa vettä tunnissa.Laadukkaat sadevesijärjestelmämme kestävät sateen lisäksi myös jään ja lumen rasitukset rikkoutumatta ja haalistumatta. Esimerkiksi teräsohutlevystä valmistettu Sadetar-sadevesijärjestelmä sopii joustavasti sekä pientaloihin että rivi- ja pienkerrostaloihin.
201412_41959.jpg
Kiukaan vaihdos vaikuttaa korvausilmaan
Toimiva ilmanvaihto on saunassa yhtä tärkeä elementti kuin kiuas ja lauteet. Silloin, kun isoisä saunan laittoi, oli tarpeen johtaa korvausilmaa lattian rajasta lähelle puukiukaan tulipesää. Se edesauttoi palamista ja ilmaa saatiin vielä löylyihinkin. Sen jälkeen on monta pesällistä puuta palanut suomalaissaunoissa, kunnes sähkökiukaat ovat vallanneet puhdistautumispyhättömme.Sähkökiuas haluaa kaverikseen korvausilmaventtiilin 30–60 cm kivipinnan yläpuolelle. Nyt, kun vettä heitetään kiukaalle, nouseva ilmavirta nappaa mukaansa raitista ilmaa. Happipitoiset löylyt antavat oman mausteensa kylpemisen rentouttavaan vaikutukseen. Hanki korvausilmaventtiilit täältä
38_P_21736.jpg
Isännöintiala kasvussa
Isännöintiliiton valtakunnallinen barometrikysely: Joka neljäs isännöintialan yritys uskoo liikevaihtonsa kasvavan enemmän kuin 10 prosenttia vuonna 2008.Joka neljäs (27 %) suomalainen isännöintialan yritys uskoo kasvattavansa liikevaihtoa enemmän kuin kymmenen prosenttia kuluvalla tilikaudella verrattuna vuoteen 2007. Loput vastaajayrityksistä odottavat maltillista kasvua. Voimakkaana trendinä on se, että isännöintiala on siirtymässä kohti joustavaa hinnoittelua.Näin kertoo tänään julkaistu Suomen Isännöintiliiton valtakunnallinen barometrikysely, jonka vastaajina oli 136 liiton jäsenyritystä. Isännöintiliiton 203 jäsenyritystä huolehtivat noin miljoonan suomalaisen kodista."Pääkaupunkiseudulla siirtymä kohti joustavaa hinnoittelua on ollut muuta maata yleisempää. Pääkaupunkiseudun yritykset ovat oivaltaneet asiakassuuntauneen toimintamallin ja tuotteistamisen edut muuta maata paremmin. Iskulauseeksi on tullut se, että se joka teettää töitä, niin se maksaa. Tämä on selvä suunta, johon koko ala on menossa", tulkitsee Suomen Isännöintiliitto ry:n toimitusjohtaja Tero Heikkilä barometrin tuloksia.Tutkimuksen mukaan kokonaisvastuun lisääntyminen isännöintityössä tuo merkittäviä nousupaineita hintoihin, mutta toisaalta joka kolmas uskoo, että hintakilpailu kiristyy vähintään jonkin verran. Lisäksi joustavan laskutuksen osuus tulee lisääntymään.Voimakkaimmat liikevaihdon kasvuodotukset ovat 21-30 henkeä työllistävissä yrityksissä. Vastaajien mukaan kannattavan kasvun ajureina ovat uudet palvelut, tuotteistukset ja joustava hinnoittelu. Suurimmat kasvuodotukset ovat Turun ja Tampereen seuduilla, joissa melkein joka toinen (40 %) uskoo liikevaihdon lisääntyvän 11-25 prosenttia. 12 % pääkaupunkiseudun yrityksistä ennustaa yli 26 prosentin kasvua.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton