• Etusivu
  • Remontti

Kuntokatselmus, kuntotarkastus vai kuntotutkimus?

Rakennusten kuntoon liittyvät tarkastukset selkokielellä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.01.2025
1920 talon tutkimus

Olet sitten myymässä kotiasi, ostamassa itsellesi niin kutsuttua loppuiän kotia tai haluat selvittää, missä kunnossa rakennus on, on sinun hyvä tietää rakennusten kuntotarkastuksista.

Rakennusten kuntotarkastukset voidaan jakaa kolmeen luokkaan: Kuntokatselmus, Kuntotarkastus ja Kuntotutkimus. Mitä eroa näillä onkaan keskenään?

Mikä on kuntokatselmus ja kenelle se sopii?

Näistä kolmesta eri tarkastusvaihtoehdosta kuntokatselmus on suppein ja onkin yleensä käytössä kerros- ja rivitaloasuntojen kauppaan liittyvänä tutkimuksena. Kuntokatselmus voi toisinaan tulla vastaan myös nimellä myyntimittaus.

Kuntokatselmus on mahdollista toteuttaa myös omakotitaloon. Erityisesti tilanteessa, jossa talon rakenteet ja tekniikka on asujalle vieraita aiheita, kuntokatselmus on aika tavallinen toimenpide. Tällöin tutkimusta voidaan verrata auton määräaikaiskatsastukseen.

Katselmus suoritetaan lähinnä aistinvaraisesti

Kuntokatselmus tehdään lähinnä aistinvaraisesti, näkö- ja hajuhavainnoin. Märkätiloissa suoritetaan yleensä pintakosteusmittaus, joka tapahtuu rakenteita rikkomatta laatoituksen pinnalta.

<p data-block-key="jp4qh">Kuntokatselmus eli niin kutsuttu myyntimittaus on tutkimuksista kaikkein kevein versio.</p>
Kuntokatselmus eli niin kutsuttu myyntimittaus on tutkimuksista kaikkein kevein versio.

Kuntotarkastuksen tärkeimmät vaiheet: Mitä jokaisen ostajan ja myyjän tulisi tietää

Kuntotarkastus on kuntokatselmusta perusteellisempi tutkimus. Tarkastus yleensä tehdään omakotitalojen kauppaan liittyvänä tutkimuksena.

Kuntotarkastus aloitetaan tutustumalla rakennuksen asiakirjoihin, kuten rakennussuunnitelmiin ja huolto-/korjaushistoriaan. Jo tässä vaiheessa käydään asiakkaan kanssa läpi mahdolliset asiakirjoista ilmenevät seikat, kuten esimerkiksi tunnetut riskirakenteet, joihin tutkimuksessa olisi syytä erityisesti kiinnittää huomiota.

Mitä kuntotarkastuksessa tutkitaan?

Kuntotarkastuksessa käydään rakennuksen rakenteet läpi aina "salaojista harjatiiliin". Vähintäänkin todetaan esimerkiksi salaojien olemassaolo.

Kuntotarkastuksessa tulisi käydä läpi kaikki tilat, joihin on pääsy, kuten mahdollinen ryömintätila tai ullakko/yläpohjatila.

Märkätilojen kohdalla tilassa suoritetaan pintakosteusmittaus ja mahdollisesti myös rakennekosteusmittauksia näitä ympäröivistä tiloista. Pintakosteusmittari ei erottele onko havaittu kosteus vesieristeen päällä vai alla. Tästä syystä esimerkiksi kylpyhuoneen seinässä havaittu kosteus pyritään tutkimaan rakennekosteusmittauksella seinän niin kutsutulta "kuivalta" puolelta vedeneristeen takaa.

Myös esimerkiksi valesokkelitalossa, tai tiiliverhotussa talossa kuntotarkastuksessa mitataan seinän alaohjauspuun kosteutta jalkalistan takaa poratuista rei'istä.

<p data-block-key="jp4qh">Kuntotarkastus on kuntokatselmusta laajempi. Tutkimuksia tehdään myös ryömintätilassa ja ullakolla/yläpohjatilassa.</p>
Kuntotarkastus on kuntokatselmusta laajempi. Tutkimuksia tehdään myös ryömintätilassa ja ullakolla/yläpohjatilassa.

Kuntotutkimus: Viimeinen askel rakenteiden vaurioiden selvittämisessä

Näistä kolmesta tarkastustavasta kuntotutkimus on jo rakenteita rikkova tutkimus. Kuntotutkimus tehdään yleensä vain, jos:

  • kuntotarkastuksessa on saatu korkeita kosteusmittaustuloksia, tai
  • aistinvaraisesti on havaittu vaurioita esimerkiksi ulkoseinän alaosassa, tai
  • muuten on herännyt epäily jonkin tietyn rakennusosan tai rakenteen vaurioista.

Kuntotutkimuksessa tehdään esimerkiksi seinän alaosaan rakenneavaus, josta päästään näkemään rakenteen kunto ja saadaan otettua materiaalinäytteitä. Näitä materiaalinäytteitä voidaan tutkia aistinvaraisesti tai lähettää tarkempiin tutkimuksiin laboratorioon.

Kuntotutkimuksesta itsestään aiheutuu jo melko huomattavia korjauskustannuksia talon rakenteille, joten sitä ei yleensä suoriteta asuntokaupan yhteydessä, ellei sekä myyjä, että ostaja ole yhteisymmärryksessä tarvittavista lisätutkimuksista.

<p data-block-key="jp4qh">Kuntotarkastus voi paljastaa ikäviäkin asioita. Kuvituskuvassa esillä kuivalahoa, joka paljastui kylpyhuoneen seinästä remontin yhteydessä.</p>
Kuntotarkastus voi paljastaa ikäviäkin asioita. Kuvituskuvassa esillä kuivalahoa, joka paljastui kylpyhuoneen seinästä remontin yhteydessä.

Tutkimukset kuuluvat ammattilaisten tehtäväksi

Oman sekä läheisten turvallisuuden vuoksi, tutkimukset sekä purkutyöt on syytä jättää ammattilaisten tehtäväksi.

Asbesti

Esimerkiksi asbesti oli aikanaan hyvinkin suosittu rakennusmateriaali sen monikäyttöisyyden vuoksi: vanhassa kiinteistössä voikin asbestia löytyä vaikka laattasaumoista ja tasoitteista monesta muusta paikasta puhumattakaan.

Älä siis suotta altista ketään mahdolliselle asbestipölylle, vaan jos rakennus on valmistunut ennen vuotta 1994, pyydä paikalle suosiolla asbestialan yritys, joka pystyy ammattitaidolla ja osaamisella huolehtimaan tutkimukset sekä materiaalipoistot.

Homeet ja sienet

Kuten asbesti, myös rakenteissa piilevät homeet sekä sienet voivat aiheuttaa pitkäaikaisia ongelmia terveydelle. Oireet voivat vaihdella rajuista reaktioista ehkä vain pitkittyneen flunssan kaltaisiin oireisiin. Jos epäilet kosteusvauriota, ole yhteydessä tutkimuksia tekevään yritykseen.

Voit lukea aiheista lisää:

Onko kosteusvaurio aina terveyshaitta? >>

Kosteusvaurio ja myrkyllinen home >>

Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu ammattilaiselle >>

Asbesti - Rakennusteollisuuden kirosana >>

Tutkija suojapuku päällään pitää kädessään talon pienoismallia ja megafonia.
Remontti
ammattilaisille
asuminen
huolto
kunnossapito
koti
kosteudeneristys
kuivatus
rakennukset
märkätilat
kosteusvaurio
kiinteistö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kattoremontti onnistuu myös talvella, miehet katolla naulaimet kädessään.
Kattoremontti talvella? Miksipä ei
Eihän kattoa nyt voi repiä auki keskellä talvea? Miten ihmeessä muka kattoremontin voi talvella toteuttaa? Tuleekohan siitä mitään kun katollakin on lunta ja jäätä?Kyllä, kattoremontin voi toteuttaa talvella – tässä esittelemme kymmenen hyvää syytä, miksi remonttia ei tarvitse jättää keväälle tai kesään. Tutustu väitteisiin ja Kattokeskuksen asiantuntijan vastauksiin, miten työ oikeasti sujuu.
Kuvassa yhdistelmä kirjasta ja kannettavasta tietokoneesta. Tietokoneen näytöllä lukee huoltokirja.
Kodin huoltokirja: enää ei tarvitse muistaa ulkoa
Mikä on huoltokirja?Huoltokirja on eräänlainen kodinomistajan käsikirja, joka vuoden 2000 alusta asti on ollut pakollinen kaikissa uusissa asuinrakennuksissa.Huoltokirja itsessään on kiinteistön ylläpitoon liittyvä asiakirjakokonaisuus, johon kootaan kaikki tarvittavat tiedot kiinteistöstä ja sen hoidosta. Huoltokirjan avulla pystytään helpommin hallitsemaan kiinteistön elinkaarta ja tekemään tarvittavat huoltotoimet ajallaan.
Mies ja nainen yhdessä remonttimiehen kanssa tutkimassa suunnitelmia.
Remontti edessä, miten edetä järkevästi?
Kun taloa korjataan ja parannellaan, puhutaan yleisesti joko korjaamisesta tai tutummin remontoinnista. Remontointi onkin yleisnimitys rakennuksen korjaamiselle.Remontoinnissa on kyse rakennuksen kuluneen, vanhentuneen, rikkoutuneen, epäkäytännöllisen tai muuten asukkaan mielestä kelvottoman osakokonaisuuden korjaamisesta. Remontoinniksi luetaan yleensä myös tapetoinnit sekä pintamaalaukset, joissa vielä hyväkuntoiset pinnat saavat uuden ulkonäön. Näitä toimenpiteitä voisi kutsua myös sisustamiseksi tai pintaremontoinniksi.Jokaisesta vanhasta talosta löytyy enemmän tai vähemmän korjausta kaipaavaa nurkkaa ja pieltä. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin puuhattavaa löytyy.Erityisesti sodanjälkeiseen rakennuskantaamme kohdistuu suuria korjauspaineita, sillä kyseiset talot alkavat siirtyä jo kolmannelle sukupolvelle, mutta nuoremmastakin rakennuskannassa löytyy jo runsaasti korjattavaa ja parannettavaa. Kaikkien rakennusten säilymisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että niitä huolletaan.
Humoristinen kuva lapsista onkimassa ja sukeltelemassa tulvivassa valkoisessa keittiössä.
Ehkäise vesivuodot ajoissa – tarkista nämä
Vesivahinkojen määrä on kasvanut rajusti viime vuosien aikana johtuen pääasiassa rakennuskannan vanhenemisesta, vettä käyttävien laitteiden lisääntymisestä sekä vääristä rakennustekniikoista.Vakuutusyhtiöt maksavat vuosittain korvauksia reilusti yli 30 000 vesivahingosta, mutta todellinen määrä saattaa olla huomattavasti enemmänkin, sillä kaikkia vahinkoja ei ilmoiteta vakuutusyhtiöön. Keskimäärin vahinkoja sattuu noin 90-100 kappaletta päivittäin. VTT:n selvityksen mukaan suurin osa vuotovahingoista sattuu omakotitaloissa ja useimmiten kyseessä on 1960-1980-luvuilla rakennettu talo. Vahinkoja toki sattuu niin uudemmissa kuin vanhemmissakin taloissa.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Kylpytynnyrin etäisyys ympäröivistä rakenteista?
Kysymys:Ostin kylpytynnyrin sisäpuoleisella kamiinalla. Tekisi mieli upottaa se terassiin. Onko tällaiselle annettu jotain paloturvaetäisyyksiä yms. jotka on otettava huomioon?
Wilfan Narvik 40 Ilmalämpöpumppu seinälle asennettuna
Miten kotitalousvähennys liittyy ilmalämpöpumppuun?
Ilmalämpöpumppu on oiva keino saavuttaa merkittävää säästöä kodin lämmityskuluissa. Oikein valittu ilmalämpöpumppu maksaa parhaimmillaan säästöillään itsensä takaisin jo parissa vuodessa, mutta voit olla varma, että takuuajan aikana laite on jo maksanut itsensä takaisin – se ei ole ollenkaan hullumpi aika.Hyvin valittu pumppu soveltuu sekä kodin lämmitykseen talviseen aikaan että ihanaan viilennykseen kesähelteillä. Ilmalämpöpumppu on ympäristöystävällinen vaihtoehto kodin sähkölaskun pienentämiseksi. Lisäksi nyt on hyvä hetki hyödyntää kotitalousvähennys.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton