Kuntokatselmus, kuntotarkastus vai kuntotutkimus?
Rakennusten kuntoon liittyvät tarkastukset selkokielellä
Olet sitten myymässä kotiasi, ostamassa itsellesi niin kutsuttua loppuiän kotia tai haluat selvittää, missä kunnossa rakennus on, on sinun hyvä tietää rakennusten kuntotarkastuksista.
Rakennusten kuntotarkastukset voidaan jakaa kolmeen luokkaan: Kuntokatselmus, Kuntotarkastus ja Kuntotutkimus. Mitä eroa näillä onkaan keskenään?
Mikä on kuntokatselmus ja kenelle se sopii?
Näistä kolmesta eri tarkastusvaihtoehdosta kuntokatselmus on suppein ja onkin yleensä käytössä kerros- ja rivitaloasuntojen kauppaan liittyvänä tutkimuksena. Kuntokatselmus voi toisinaan tulla vastaan myös nimellä myyntimittaus.
Kuntokatselmus on mahdollista toteuttaa myös omakotitaloon. Erityisesti tilanteessa, jossa talon rakenteet ja tekniikka on asujalle vieraita aiheita, kuntokatselmus on aika tavallinen toimenpide. Tällöin tutkimusta voidaan verrata auton määräaikaiskatsastukseen.
Katselmus suoritetaan lähinnä aistinvaraisesti
Kuntokatselmus tehdään lähinnä aistinvaraisesti, näkö- ja hajuhavainnoin. Märkätiloissa suoritetaan yleensä pintakosteusmittaus, joka tapahtuu rakenteita rikkomatta laatoituksen pinnalta.
Kuntotarkastuksen tärkeimmät vaiheet: Mitä jokaisen ostajan ja myyjän tulisi tietää
Kuntotarkastus on kuntokatselmusta perusteellisempi tutkimus. Tarkastus yleensä tehdään omakotitalojen kauppaan liittyvänä tutkimuksena.
Kuntotarkastus aloitetaan tutustumalla rakennuksen asiakirjoihin, kuten rakennussuunnitelmiin ja huolto-/korjaushistoriaan. Jo tässä vaiheessa käydään asiakkaan kanssa läpi mahdolliset asiakirjoista ilmenevät seikat, kuten esimerkiksi tunnetut riskirakenteet, joihin tutkimuksessa olisi syytä erityisesti kiinnittää huomiota.
Mitä kuntotarkastuksessa tutkitaan?
Kuntotarkastuksessa käydään rakennuksen rakenteet läpi aina "salaojista harjatiiliin". Vähintäänkin todetaan esimerkiksi salaojien olemassaolo.
Kuntotarkastuksessa tulisi käydä läpi kaikki tilat, joihin on pääsy, kuten mahdollinen ryömintätila tai ullakko/yläpohjatila.
Märkätilojen kohdalla tilassa suoritetaan pintakosteusmittaus ja mahdollisesti myös rakennekosteusmittauksia näitä ympäröivistä tiloista. Pintakosteusmittari ei erottele onko havaittu kosteus vesieristeen päällä vai alla. Tästä syystä esimerkiksi kylpyhuoneen seinässä havaittu kosteus pyritään tutkimaan rakennekosteusmittauksella seinän niin kutsutulta "kuivalta" puolelta vedeneristeen takaa.
Myös esimerkiksi valesokkelitalossa, tai tiiliverhotussa talossa kuntotarkastuksessa mitataan seinän alaohjauspuun kosteutta jalkalistan takaa poratuista rei'istä.
Kuntotutkimus: Viimeinen askel rakenteiden vaurioiden selvittämisessä
Näistä kolmesta tarkastustavasta kuntotutkimus on jo rakenteita rikkova tutkimus. Kuntotutkimus tehdään yleensä vain, jos:
- kuntotarkastuksessa on saatu korkeita kosteusmittaustuloksia, tai
- aistinvaraisesti on havaittu vaurioita esimerkiksi ulkoseinän alaosassa, tai
- muuten on herännyt epäily jonkin tietyn rakennusosan tai rakenteen vaurioista.
Kuntotutkimuksessa tehdään esimerkiksi seinän alaosaan rakenneavaus, josta päästään näkemään rakenteen kunto ja saadaan otettua materiaalinäytteitä. Näitä materiaalinäytteitä voidaan tutkia aistinvaraisesti tai lähettää tarkempiin tutkimuksiin laboratorioon.
Kuntotutkimuksesta itsestään aiheutuu jo melko huomattavia korjauskustannuksia talon rakenteille, joten sitä ei yleensä suoriteta asuntokaupan yhteydessä, ellei sekä myyjä, että ostaja ole yhteisymmärryksessä tarvittavista lisätutkimuksista.
Tutkimukset kuuluvat ammattilaisten tehtäväksi
Oman sekä läheisten turvallisuuden vuoksi, tutkimukset sekä purkutyöt on syytä jättää ammattilaisten tehtäväksi.
Asbesti
Esimerkiksi asbesti oli aikanaan hyvinkin suosittu rakennusmateriaali sen monikäyttöisyyden vuoksi: vanhassa kiinteistössä voikin asbestia löytyä vaikka laattasaumoista ja tasoitteista monesta muusta paikasta puhumattakaan.
Älä siis suotta altista ketään mahdolliselle asbestipölylle, vaan jos rakennus on valmistunut ennen vuotta 1994, pyydä paikalle suosiolla asbestialan yritys, joka pystyy ammattitaidolla ja osaamisella huolehtimaan tutkimukset sekä materiaalipoistot.
Homeet ja sienet
Kuten asbesti, myös rakenteissa piilevät homeet sekä sienet voivat aiheuttaa pitkäaikaisia ongelmia terveydelle. Oireet voivat vaihdella rajuista reaktioista ehkä vain pitkittyneen flunssan kaltaisiin oireisiin. Jos epäilet kosteusvauriota, ole yhteydessä tutkimuksia tekevään yritykseen.
Voit lukea aiheista lisää:
Onko kosteusvaurio aina terveyshaitta? >>
Kosteusvaurio ja myrkyllinen home >>
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu ammattilaiselle >>