• Etusivu
  • Talo

Mihin kaikkeen kipsilevyä voi käyttää?

Tuulensuoja, lattia, saneeraus, akustiikka,...

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Knauf Oy
Päivitetty 09.10.2024
mihin-kipsilevyä-voi-käyttää-1920x1080

Kipsilevy sopii yllättävän moneen kohteeseen. Kuva Adobe Stock.

Tunnet varmaan normaalin ja erikoiskovan kipsilevyn? Olet kuullut myös saneerauslevystä ja lattialevystä. Mutta mitenkäs akustiikka- tai äänieristyselvy? Nyt varmasti haluat tietää, mitä kipsilevyä voi käyttää mihinkin tarkoitukseen?

Kipsilevyjen avulla voidaan toteuttaa laadukkaita ja toimivia rakenneratkaisuja edullisesti ja nopeasti. Kipsilevyjä on vaivaton työstää ja niiden asentaminen on helppoa. Ne voidaan asentaa puu- tai teräsrunkoon, ja niillä voidaan tehdä myös kaarevia muotorakenteita. Kipsi tasaa myös sisäilman kosteutta ja parantaa ääneneristävyyttä.

Yleisimmät kipsilevyt sisätioihin

Normaali kipsilevy on "jokapaikan-levy". Se on tarkoitettu seinien, kattojen, pilarien ja palkkien verhoukseen. Levy soveltuu niin yksinkertaisiin seinälevytyksiin kuin osastoiviin ja ääntä eristäviin seinärakenteisiin. Normaali kipsilevy ei ole tarkoitettu kosteisiin tiloihin.

Levyt voidaan kiinnittää esimerkiksi ruuveilla, liimoilla tai laasteilla.

Erikoiskova kipsilevy soveltuu erityisesti rakenteisiin, joissa vaaditaan normaalilevyä parempaa iskunkestävyyttä tai tukevaa kiinnitysalustaa. Sitä käytetään esimerkiksi autotalleissa ja märkätiloissa, kuten pesuhuoneessa. Pesutiloissa käytettynä erikoiskova kipsilevy pitää vesieristää sertifioidulla vesieristejärjestelmällä. Levy on lasikuituvahvisteinen ja jäykkä.

Lattialevy Lattiakipsilevy on normaali kipsilevyä paksumpi, kartonki-pintainen kipsilevy. Levy on huomattavasti muita levyjä tiheämpi ja sillä voidaan rakentaa kestävä ja jäykkä rakenne. Tiheytensä ansiosta lattiakipsilevy eristää hyvin myös ääntä. Levy on tarkoitettu ala- ja välipohjiin sekä vanhojen lattioiden korjaamiseen. Lattiakipsilevy on 900 mm leveää.

Info

Info

VINKKI! Hyvä vaihtoehto märkätilojen levyttämiseen on myös Knauf AQUAPANEL® Indoor. Se on sementtipohjainen, lasikuituverkolla vahvistettu, vedenlestävä ja palamaton levy.

Kipsilevyt märkätiloihin

Märkätilakipsilevy KH13 on erityisesti märkätilojen seinärakenteisiin tarkoitettu märkätilakipsilevy. Levyn ydin koostuu lasikuituvahvisteisesta kipsistä, ja se on erikoiskäsitelty kosteuden kestävyyden parantamiseksi sekä vedenimeytymisen pienentämiseksi. Levy on jäykkärakenteinen, minkä vuoksi se toimii tukevana alustana ripustuksille ja antaa hyvän, elämättömän pohjan vedeneristyksille.

Knauf Humiboard on kipsipohjainen lasihuopapintainen märkätilalevy. Humidboard 2.0 on kokonaan epäorgaaninen kipsilevy, jonka ulkopinta on pehmeää, vettä hylkivää lasihuopaa. Humidboard 2.0 -levyssä on lasihuopapintaiset, ohennetut pitkät sivut ja leikatut, suorat lyhyet sivut.

Kipsilevy saneeraukseen

Saneerauskipsilevy on olemassa olevien sisäseinien ja -kattojen verhoukseen tarkoitettu saneerauslevy. Levyn paksuus vain 6,5 mm ja se voidaan kiinnittää suoraan vanhan pinnan päälle. Levy soveltuu myös kaareviin kohteisiin.

Info

Info

VINKKI! Saneerauskipsilevyllä saadaan peitettyä esimerkiksi vanhat ja hieman epätasaiset tapetoidut seinäpinnat, joista tapetti ei irtoa ja jotka on tarkoitus tapetoida uudelleen. Tasainen pinta on tapetoitaessa ehdottoman tärkeä hyvän lopputuloksen saamiseksi. Saneerauskipsilevyllä saadaan kätevästi myös lasikuitutapettipinta sileäksi.

Ulkotiloihin soveltuva kipsilevy

Tuulensuojakipsilevy on Suomen ilmasto-olosuhteisiin erinomaisesti soveltuva tuulensuojalevy. Tuulensuojalevyn tehtävä on estää rakenteiden läpi kulkevia, lämmöneristyskykyä heikentäviä ilmavirtauksia. Levy soveltuu myös seinärakenteiden jäykistämiseen.

Info

Info

VINKKI! Knauf Weather Board on kyllästetystä erikoiskipsistä valmistettu, vettä hylkivä, lasikuitupinnoitettu, täysin epäorgaaninen tuulensuojakipsilevy, joka on biologisesti hajoamaton. UV-suojauksen ansiosta se kestää mainiosti suomalaisia sääolosuhteita jopa 12 kk ilman julkisivuverhousta.

Muita sisätilojen kipsilevyratkaisuja

Palonsuojakipsilevyn palonkesto-ominaisuudet ovat muita kipsilevyjä paremmat. Levy on paksuudeltaan 15,5 tai 18 mm ja lasikuituvahvistettu. Erikoissavi edesauttaa hyvin sen koossa pysyvyyttä, ja varmistaa paremman palonsuojauksen myös tulipalon sattuessa.

Palonsuojakipsilevy soveltuu käytettäväksi uudis- että korjausrakentamisessa. Sovellusalueita ovat mm. puurakenteiden suojaverhous sekä väliseinien kotelointi. Palonsuojalevy toimii myös hyvin ääntä eristävänä levynä tiheytensä vuoksi.

Kiderakenteensa vuoksi kipsillä onkin erinomainen paloneristävyysominaisuus. Palotilanteessa kipsi luovuttaa ensin rakenteellisen kideveden, jolloin tulen vastakkaisella puolella lämmönnousu sekä palon eteneminen hidastuvat.

Äänieristyslevy Silentboard mahdollistaa kevyet rakenteet erinomaisella äänieristyksellä. Modifioidun kipsiytimen ansiosta se tarjoaa erinomaiset äänieristysominaisuudet. Knauf Silentboard -kipsilevyllä on mahdollista saavuttaa huippuluokan äänieristys.

Äänieristyslevyä käytetään uudiskohteissa muun muassa väliseinissä, sisäkatoissa, ulkoseinän verhoilussa, huoneistojen välisissä seinissä, taloteknisissä kuiluissa ja koteloissa. Korjausrakentamisessa äänieristyslevy soveltuu olemassa olevien seinien ja kattojen äänieristykseen, huoneistojen välisten seinien jälkiasennukseen sekä massiiviseinien parannukseen verhoilulla.

Knauf Silentboard -kipsilevyjä käytetään tavallisten kipsilevyjen tavoin.

Akustiikkalevyjä löytyy ulkoasullisesti useita eri malleja sekä kattoon että seinille. Akustiikkalevyjen käyttö yhdistetään erittäin usein julkisiin tiloihin, mutta hyvästä akustiikasta on hyötyä myös kotona. Akustiikkalevyt lisäävät muun muassa tilojen aistiesteettömyyttä.

Info

Info

VINKKI! Akustiikkalevyt ovat erittäin toimiva ratkaisu myös kotona esimerkiksi kotiteattereissa, korkeissa tiloissa tai musiikkihuoneissa. Knauf akustiikkalevyvalikoimasta löytyy akustiikkalevyjä niin kattoon kuin seinälle.

Knauf Oy
Talo
kipsilevyt
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20204_64153.jpg
Näin tehtiin vanhan sisäkaton remontti - täysin uusi ilme
Vanha, erittäin tummunut harvalautainen katto ja se tunne kun hiiret rapisevat välikatolla ja mietit, milloin se hiiren jalka pilkahtaa sieltä tervapaperin läpi. Tumma katto alkoi tuntua todella matalalta ja polttamalla käsitelty sahalauta liian karkealta siivottavaksi. Seinille ei enää keksinyt mitään kaunista värisävyä, joka olisi sopinut katon väriin. Katon masentava väri sai keittiön kaapitkin näyttämään ikävän nuhjuisilta.Olisiko kattoremontti suuri urakka vai saisimmeko vietyä sen läpi pääsiäislomalla? Pitihän siitä ottaa selvää. Samalla keräsimme teille tukun vinkkejä, miten selvitä kattoremontista voittajana.
Knauf
Mitä märkätilan seiniin? Katso märkätilalevyn asennusvideo
Märkätilan rakenteisiin löytyy useita määräykset täyttäviä vaihtoehtoja. Puu- tai metallirankaseiniin soveltuvat sekä kipsilevyt, että sementtipohjaiset levyt. Kummatkin edellyttävät vesieristeen käyttöä. Soveltuvia levyjä ovat esimerkiksi erikoiskova kipsilevy, märkätilakipsilevy ja vaativiinkin kohteisiin soveltuva lasikuituverkolla vahvistettu sementtilevy.Usein märkätiloissa ratkaisuna on edullisin määräykset täyttävä märkätilajärjestelmä. Omakotiasujan näkökulmasta voisi kuitenkin miettiä myös sitä, että tarvittava materiaalimenekki on varsin vähäinen ja rakenteen käyttöikä yleensä vähintään 30 vuotta. Muutaman euron ero neliöhinnassa alkaa tuolloin tuntua merkityksettömältä.
Knauf DANOloft akustiikkatuotteet
Hyvää akustiikkaa ei aina edes huomaa
Akustiikkaan panostetaan yhä suuremmassa määrin. Akustiikkaratkaisut suunnitellaan jokaiseen kohteeseen tilakohtaisesti – käyttötarkoituksen mukaan, jotta voidaan minimoida ylimääräinen melu ja parantaa haluttuja ääniä. Akustiikka yhdistyy myös sisustamiseen ja on tärkeä osa asuinviihtyisyyttä. Kun akustiikka on kunnossa sen olemassaoloa ei edes huomaa.
201411_41813.jpg
Viimeistele remonttisi koristelistoilla
Gyprocilta löytyy kolme erilaista kipsistä valmistettua Gyproc Cove –koristelistaa. Listat ovat helppoja työstää sekä kiinnittää paikoilleen. Paikalleen asennetut kipsilistat viimeistelevät huoneen ilmeen. Kaksi listoista on malliltaan kourumaista kolmannen ollessa hieman koristeellisempi aaltoilevan muotoilunsa ansiosta. Asennuksen valmistuttua koristelistat voidaan pinnoittaa maalaamalla, tapetoimalla tai koristetasoittamalla –aivan kuten Gyproc -rakennuslevytkin.
20221_74425.jpg
Kolhuilta ei voi välttyä - ei niin ihmiset kuin seinätkään
Koti on meille jokaiselle tärkeä paikka. Siellä tapahtuu elämä: arjen ilot ja surut sekä kaikki siltä väliltä. Kolhuiltakaan ei voi välttyä – ei niin ihmiset kuin seinätkään.Kokemukset tekevät ihmisistä vahvoja ja kasvattavat kestämään sen, mitä eteen tuleekaan. Mutta kodin seinissä kestävyyttä pitää yllä vuosikymmenten aikana tapahtunut tuotekehitys sekä erilaiset tuote- ja rakenneratkaisut. Näin on myös kipsilevyjen kohdalla.
20212_68449.jpg
Kysymyksiä ja vastauksia liittyen joka kodin rakennuslevyyn
Markkinoiden kovin rakennuslevy, Gyproc Habito, on ollut markkinoilla jo useamman vuoden, mutta yhä edelleen levyn ominaisuudet herättävät mielenkiintoa ja kysymyksiä. Murretaanko siis pari myyttiä aiheesta?Voiko todella olla, että kipsipohjainen rakennuslevy kestää vauhtia ja elämää? Ja miten voi olla mahdollista, että painavienkaan esineiden ripustamiseen ei tarvita erikoiskiinnikkeitä vaan tavallinen puuruuvi riittää?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton