• Etusivu
  • Talo

Sähköliitäntä tuo wc-istuimeen lisää mukavuutta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Geberit Oy
Päivitetty 10.05.2023
20204_63936.jpg

Sähköliitäntä mahdollistaa wc-istuimen mukavuustoiminnot, kuten hajunpoiston, bideen ja kosketusvapaan huuhtelun. Pesu-wc:itä on myyty Suomessa jo kauan, mutta vasta nyt ne ovat hiljalleen yleistymässä.

Sähkön yhdistäminen wc-istuimeen voi kuulostaa erikoiselta. Japanissa se on kuitenkin ollut arkipäivää jo vuosikymmenien ajan. Moni on kuullut hi-tech-vessoista, joissa voi valita lopuksi alapesun ja kuivauksen, istuimen lämmityksen ja jopa desinfioinnin. Näitä pesu-wc:itä on myyty Suomessakin kauan, mutta vasta nyt ne ovat hiljalleen yleistymässä. Keski-Euroopassa niitä on jo paljon.

Moni on kuullut hi-tech-vessoista, joissa voi valita lopuksi alapesun ja kuivauksen, istuimen lämmityksen ja jopa desinfioinnin.

Sähköliitäntä mahdollistaa paljon mukavuustoimintoja wc-istuimeen. Suomalaisia niistä kiinnostaa eniten hajunpoisto, joka poistaa hajut suoraan wc-istuimesta aivan kuten liesituuletin vie höyryt pois keittiöstä. Jos kotiin asennetaan seinä-wc, sähköliitännän suojaputki kannattaa vetää valmiiksi asennustelineelle, vaikka lisäominaisuuksia ei heti haluaisikaan. Näin erilaiset tulevaisuuden toiminnot on helppo ottaa käyttöön myöhemmin rakenteita avaamatta.

Geberit AquaClean Mera -pesu-wc:ssä on muun muassa kuivaus- ja pesuominaisuudet.
Geberit AquaClean Mera -pesu-wc:ssä on muun muassa kuivaus- ja pesuominaisuudet.

Hajunpoisto, bidee, kosketusvapaa huuhtelu ja lähestyessä syttyvä yövalo ovat esimerkkejä mukavuustoiminnoista, joita voi sähköllä lisätä seinä-wc:hen. Jos kotona syntyy riitaa vessan kannen auki tai kiinni jättämisestä, sekin ongelma on nyt ratkaistavissa. Geberit AquaClean Mera -pesu-wc avaa ja sulkee kannen automaattisesti. Se lämmittää istuinrenkaankin valmiiksi.

– Suomalaisten tietoisuus intiimipesun tekevästä pesu-wc:stä on kasvussa. Keski-Euroopassa se on monelle jo tuttu keksintö. Täällä ollaan totuttu käyttämään bidee-käsisuihkua, joten ajatus vedellä peseytymisestä wc-käynnillä ei ole vieras. Suomi on lähes ainoa maa maailmassa, jossa bidee-käsisuihku on käytössä näin yleisesti, kertoo Maarit YltäväGeberitin teknisestä tuesta.

Suomi on lähes ainoa maa maailmassa, jossa bidee-käsisuihku on käytössä näin yleisesti.

Pesu-wc:tä voi käyttää myös kuten tavallista wc:tä. Halutessaan kävijä voi kaukosäätimestä valita lopuksi alapesun vedellä ja kuivauksen lämpimällä ilmalla. Pesu-wc ei käytä pesuun enempää vettä kuin bidee-käsisuihku. Vettä voi kulua jopa vähemmän, sillä vesi on valmiiksi oikean lämpöistä.

Voiko hajunpoiston lisätä vanhaan seinä-wc:hen?

Geberit DuoFresh -hajunpoistomoduuli on helpointa lisätä rakennusvaiheessa tai remontissa, kun seinä-wc-elementtiä ollaan asentamassa. Sen voidaan kuitenkin lisätä myös jälkikäteen niihin Geberit Sigma -sarjan piilohuuhtelusäiliöihin, jotka on valmistettu vuoden 2008 jälkeen.

Toimiakseen hajunpoisto vaatii 230 V -sähkövalmiuden. Muuntajaa lukuun ottamatta kaikki osat voidaan asentaa huuhtelupainikkeen aukon kautta. Säännösten mukaan muuntaja tulee sijoittaa rakenteisiin, kuten upporasiaan.

Huuhtelupainikkeen takana oleva hiljainen tuuletin puhaltaa raikastuneen ilman takaisin huoneeseen.

– Suosittelemme, että seinä-wc:tä asennettaessa sähköliitännän suojaputki vedetään valmiiksi asennustelineelle asti. Se kannattaa tehdä, vaikka ei vielä haluaisi sähköllä toimivia lisätoimintoja wc-istuimeensa, sillä siitä ei tule asennukseen merkittäviä lisäkuluja. Suojaputkelle on telineessä valmis liitospaikka. Jos tulevaisuudessa haluaa asennuttaa sähköllä toimivat lisäominaisuudet, se onnistuu rakenteita avaamatta, Yltävä vinkkaa.

DuoFresh-hajunpoistomoduulin toimintaperiaate on sama kuin keittiön liesituulettimessa. Se imee pahanhajuisen ilman suoraan wc-istuimesta ja puhdistaa sen keraamisessa suodattimessa. Huuhtelupainikkeen takana oleva hiljainen tuuletin puhaltaa raikastuneen ilman takaisin huoneeseen. Moduuliin kuuluu vakiona kehys wc-raikastinpuikoille, jonka kautta huuhtelusäiliön sisään voi pudottaa veteen liukenevia raikastinpuikkoja lisäraikastukseksi.

Liiketunnistimen asetuksia voi säätää älylaitesovelluksen avulla.

Yöllisiä vessakäyntejä helpottava mukavuusvalo kuuluu DuoFresh-hajunpoistomoduulin ominaisuuksiin. Valoja ei tarvitse sytyttää, sillä huuhtelupainikkeen alla on pehmeä led-valo, joka syttyy ja sammuu automaattisesti. Liiketunnistimen asetuksia voi säätää älylaitesovelluksen avulla.

Yöllisiä vessakäyntejä varten huuhtelupainikkeen alla on led-valo, joka syttyy ja sammuu automaattisesti.
Yöllisiä vessakäyntejä varten huuhtelupainikkeen alla on led-valo, joka syttyy ja sammuu automaattisesti.

Mukavuustoiminnot eivät tee wc:stä sähkösyöppöä

Sähköllä toimivista wc:n mukavuustoiminnoista pisimpään Suomessa ovat olleet käytössä kosketusvapaat huuhtelupainikkeet, joita on saatavana sekä Geberitin seinä-wc:hen että IDOn lattia-wc:hen. Ne vetävät vessan, kun kättä heilauttaa painikkeen edessä.

Kosketusvapaat huuhtelupainikkeet parantavat hygieniaa. Ne ovat yleistyneet erityisesti julkitiloissa, mutta niitä hankitaan myös jonkin verran koteihin. Seinä-wc:n huuhtelupainikkeen voi helposti vaihtaa toiseen, oman maun mukaiseen vaihtoehtoon esimerkiksi uuteen kotiin muuttaessa.

Kosketusvapaat huuhtelupainikkeet ovat saatavana sekä Geberitin seinä-wc:hen että IDOn lattia-wc:hen.
Kosketusvapaat huuhtelupainikkeet ovat saatavana sekä Geberitin seinä-wc:hen että IDOn lattia-wc:hen.

– Sähkönkulutusta seinä-wc:n mukavuustoiminnot eivät kasvata juurikaan. Esimerkiksi yövalona toimii led-valo, joka kuluttaa vain vähän sähköä. Valon syttymistä ohjaa liikesensori, joka aktivoituu, kun istuinta lähestytään. Hajunpoistomoduuli ja kosketusvapaa huuhtelupainike käyttävät sähköä vain hetken silloin, kun wc vedetään, Yltävä luonnehtii.

Geberit Oy
Talo
kylpyhuone
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20228_79341.jpg
7 parasta säilytysideaa kylpyhuoneeseen
Tyylikkäät, käytännölliset ja tilaa säästävät säilytysratkaisut tekevät arjesta sujuvaa ja pitävät kylpyhuoneen yleisilmeen siistinä. Inspiroidu IDOn tuotevinkeistä, joilla voit tehdä säilytyksestä entistä kauniimpaa ja toimivampaa.
IDO Glow-allaskaappipaketti
Ido - Kylpyhuonekalusteet
Kylpyhuone on eräs niistä rakennuksen huoneista, jonka tehokkuus, hygieenisyys ja sisustus vaativat huolellista suunnittelua. Viihtyisä sisustus ja toimivat ratkaisut kutsuvat luokseen päivittäin. Paras kylpyhuone on siisti, toimiva ja harmoninen. Myös peilit ja valaistus ovat tärkeitä, sillä valaistus on tärkeää aamun hämärästä illan pimentoon ja peileillä saadaan pieneen tilaan lisää avaruuden tuntua.Oikeat ratkaisutTärkeää kylpyhuoneen koosta riippumatta on että kalusteiden, kuten altaiden, kaapistojen ja peilikaapin, asennuskorkeudet ovat perheenjäsenten kannalta sopivia. Kaapistot ja hyllyt tekevät kylpyhuoneesta tyylikkään ja avaran, samalla myös tilojen puhdistaminen helpottuu. Hankkimalla suihkuseinän tai -kaapin eivät vesiroiskeet kastele koko tilaa.
IDO Glow-allaskaappipaketti
Kylpyhuonekalusteet
Kehitämme yhdessä huonekalusuunnittelijoiden Fredrik Wallnerin ja Kaarle Holmbergin kanssa kylpyhuonekalusteita, jotka sopivat hyvin skandinaavisen kodin sisutukseen. Sen määräävin tekijä on valo, pelkistetty muoto ja luonnon materiaalien kunnioittaminen. Inspiraation lähteenä ovat eurooppalaiset sisustustrendit, jotka näkyvät myös kodin muussa sisustuksessa, mutta koska kylpyhuonekalusteet ovat pitkäikäinen investointi, on niiden oltava tyyliltään myös ajattomia.
20224_77604.jpg
Milla Alftanin kylpyhuoneessa jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu
Sisustussuunnittelija Milla Alftan rakennutti kakkoskotinsa Hämeen sydämeen, keskelle kauneinta luontoa. Suurista ikkunoista maisema tulvii myös kodin kylpyhuoneeseen, jossa huippuunsa hiottu käytännöllisyys ja monipuolinen toiminnallisuus yhdistyvät saumattomasti ylelliseen ja luonnon inspiroimaan tyyliin.
20206_65284.jpg
Tuusulan messukotien ihanat kylpyhuoneet - löydä ajankohtaisen inspiroivat ideat
Luonnollista puunväriä, suurikokoisia laattoja ja särmikkään mustia yksityiskohtia nähdään tänä vuonna monien uusien asuntomessukotien kylpyhuoneissa. Useaan Tuusulan messukohteeseen on valittu myös laadukkaita kotimaisia tuotteita, kuten ainutlaatuisella designilla ihastuttavia Vieser-kaivonkansia.
201811_55290.jpg
Kylpyhuoneen hyvä valaistus vaikuttaa moneen asiaan
Monessa kodissa kylpyhuone on paikka, jossa talon naisväki viettää aikaansa ja meikkaa. Tästä syystä kylpyhuoneen valaistukseen kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Oikeanlainen valaistus nimittäin vaikuttaa suuresti meikkauksen lopputulokseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton