• Etusivu
  • LVI

20 vuotta vanhan ilmanvaihtokoneen uusiminen – miksi ja miten se tehtiin?

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Swegon ILTO Oy logoSwegon ILTO Oy
Päivitetty 16.11.2023
202111_73758.jpg

Nykyisin lähes kaikki asuinrakennukset varustetaan lämmöntalteenottavalla koneellisella tulo- ja poistoilmanvaihdolla. Tämä rakennustapa alkoi yleistyä 1990-luvulla, kunnes 2000-luvun alussa siitä tuli käytännössä pakollinen uudisrakentamisessa. Lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihtokone on edelleenkin paras tapa varmistaa terveellinen, toimiva ja energiaa säästävä ilmanvaihto. Mutta miksi moniin asuntoihin sitten vaihdetaan uusia ilmanvaihtokoneita vanhojen tilalle?

Miksi toimiva kone kannattaisi uusia?

Jopa ensimmäiset 90-luvun ilmanvaihtokoneet ovat yhä käytössä monissa asunnoissa. Säännöllisellä huollolla ja mm. puhaltimia vaihtamalla koneen elinkaarta voidaankin venyttää todella pitkäksi. Vaikka laite toimiikin teknisesti oikein, moni saattaa silti kokea ilmanvaihdon puutteellisena, varsinkin vaativien olosuhteiden kuten talvipakkasten aikana. Laitteiden "pätkiminen", vedon tunne tai liiallinen alipaine saattavat olla tuttuja ilmiöitä tämän aikakauden asunnoissa. Jos huoltokulut kasvavat suureksi tai asukkaat kokevat ilmanvaihdon edelleen riittämättömänä kannattaa harkita laitteen päivittämistä kokonaan uuteen. Uudet laitteet ovat nimittäin paljon toimintavarmempia ja niiden lämmöntalteenottokyky on kasvanut huimasti alkuajoista. Siksi investointi uuteen laitteeseen maksaa itsensä helposti takaisin kasvaneena asumismukavuutena ja energiansäästönä.

Esimerkkikohde Kirkkonummella - Energiatehokkuutta, taloudellisuutta ja ilmastoystävällisyyttä

Kirkkonummen Kantvikissa sijaitsee rinnetontille rakennettu kaksikerroksinen omakotitalo. Omistajapariskunta osti vuonna 1998 rakennetun 200-neliöisen asunnon viisi vuotta sitten. Talo on kaikin puolin hyvässä kunnossa, huolella rakennettu ja hyvin pidetty. Se on 90-luvun taloksi varsin energiatehokas ja varustettu lämmöntalteenottavalla ilmanvaihdolla. Asunnon lämmitysmuotona on kuitenkin rakennusaikakaudelle tyypillinen öljylämmitys, jonka hiilijalanjälki ja käyttökustannukset ovat varsin suuret. Pariskunta halusi päivittää sen ekologisempaan järjestelmään. Tutustuttuaan eri ratkaisuihin parhaaksi vaihtoehdoksi osoittautui maalämpö yhdistettynä älykkääseen ilmanvaihtoon.

Pariskunnan näkemyksensä oli, ettei lämpöä kannata haaskata, olipa se tuotettu millä tavalla tahansa. Talon alkuperäinen ilmanvaihtokone oli MUH Ilmava 100. Swegonin Mikko Jokinen kertoo, että kyseessä on eräs 2000-luvun taitteen suosituimmista ilmanvaihtolaitteista.

202111_73759.jpg

– Hyvä toimiva laite aikanaan. Toki nykyään uudet laitteet kuluttavat vähemmän energiaa ja ne saavat enemmän lämpöä talteen. Ne ovat myös varustettu älykkäällä automatiikalla sulatus- ja kesätoiminnoilla, jotka varmistavat laitteiden toimivuuden kaikissa olosuhteissa. Tärkeintähän tässä on kuitenkin sisäilman laatu. Asukkaat eivät välttämättä edes tiedä, että kodin ilmanvaihto on puutteellista tai että päänsärky ja unettomuus voi johtua ilmanvaihdon ongelmista. Joskus heikkoon ilmanlaatuun vain tottuu niin, että ongelmia ei huomaa itse ollenkaan.

202111_73757.jpg

Miten IV-kone vaihdetaan?

Lähtökohtaisesti asennus kannattaa teettää valtuutetulla asentajalla. On tärkeää, että asennus tehdään kunnolla ja järjestelmä säädetään oikein asennuksen jälkeen. Helpointa on, jos uuden koneen kanavaliitännät sopivat suoraan nykyiseen kanavistoon. Tämä on kuitenkin tilanne vain harvoin. Pahimmassa tapauksessa asunnon kattorakenteita joudutaan avaamaan ja tekemään mittavia muutostöitä, jotta kanavat saadaan sovitettua uuteen laitteeseen. Laitteen valinnassa on järkevää huomioida, että selvitään mahdollisimman pienillä muutostöillä.

202111_73760.jpg

Nopea asennus saneerausadapterilla

Kirkkonummella uusi laite saatiin sovitettua kätevästi erillisen saneerausadapterin avulla. Adapteri sovittaa vanhat MUH Ilmavan kanavat suoraan uuteen CASA W4 laiteeseen. Näin kanaviin ei tarvinnut tehdä mitään muutostöitä ja asennus saatiin suoritettua nopeasti.

202111_73761.jpg

Ota yhteyttä valtuutettuun Ilmateknikkoon

Valtuutetut Ilmateknikot ovat Swegonin kouluttama asiantuntijoita, jotka osaavat auttaa sinua löytämään oikean ratkaisun. Etsi lähin Ilmateknikko alla olevasta linkistä tai jätä yhteydenottopyyntö.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Swegon ILTO Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Nainen istuu ikkunan edessä pitäen sylissään koiraa
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
201812_55748.jpg
Swegon CASA ilmanvaihto - raikasta sisäilmaa ja energiatehokkuutta
Ilmanvaihto pitää asunnon sisäilman raikkaana ja samalla poistaa haitalliset käryt ja hajut sisätiloista. Ilmanvaihdon kautta asunnon sisään tuleva ilma on aina suodattua ja hengittäminen sisätiloissa on mukavaa ja terveellistä.
20193_56818.jpg
10 hyvää syytä vaihtaa vanha ilmanvaihtolaite uuteen
Monessa kodissa on yhä käytössä vanha 2000-luvun alkupuolelta tai viime vuosituhanneltaperäisin oleva ilmanvaihtolaite. Joskus uskollisimmankin ilmanvaihtolaitteen elinkaari tuleekuitenkin tiensä päähän. Hyvä uutinen on, että ilmanvaihtolaitteet ovat kehittyneet valtavasti viimevuosien aikana. Päivittämällä ilmanvaihtosi uuteen tekniikkaan voit säästää enemmän energiaa,saavuttaa paremman ilmanlaadun ja nauttia älykkään automatiikan tuomasta käyttömukavuudesta.
Vallox 99 MV -ilmanvaihtokone
Nykyaikaista ilmanvaihto
Perinteisen talon lämmitysenergiankulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikaistaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä joita lämmitysjärjestelmän uusimisella tavoitellaan. Lämmön talteenotolla varustetussa tulo- poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä. Vallox 90 SE,150 SE ja 200 SE -malleissa lämmön talteenoton tuloilman hyötysuhde on huippuluokkaa. Valloxin kaikissa matalaenergiailmanvaihtokoneissa on sähköä säästävät integroidut tasavirtapuhaltimet. Tasavirtapuhaltimillavarustetut ilmanvaihtokoneet kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin vaihtovirtapuhaltimilla varustetut.
20229_79639.jpg
Hirsitalon hyvän sisäilman salaisuus: ilmanvaihto sekä puun ominaisuudet
Hirren hyvä ominaisuus eli ilmankosteuden tasapainottaminen yhdistettynä toimivaan koneelliseen ilmanvaihtoon, tekee hirsitalon sisäilmasta erityisen hyvän hengittää. Honka Lux -hirsihuvilan rakentanut Timo Äkräs valitsi Vallox ilmanvaihdon, koska se on laadukas ja sen avulla voi maksimoida maalämmön energiatehokkuuden.
202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton