Kannattaako kesämökin hankkiminen?
Artikkelin kuvat: Anne Latvala
Unelma mökkielämästä ja paikasta syrjäisellä järvenrannalla tai merellisissä tunnelmissa saaristossa elää suomalaisissa. Mökit menevät nyt kaupaksi, oli kunto mikä hyvänsä. Onko nykyajan mukavuuksiin tottuneen ihmisen kuitenkaan helppo ymmärtää, mitä syrjäisellä maatilkulla eläminen todellisuudessa vaatii? Mitä mökkielämä oikeasti on? Kesäinen työleiri, täältä tullaan! Vaiko ihanan rentouttava suomalainen mökkikesä.
Artikkelin linkeissä hurjasti tietoa kesämökkiläisille ja kesämökistä haaveileville.
Kesämökki lämpiääkin puilla
Pieni punainen tupa ja rantasauna kyllä lämpiää, mutta siihen tarvitaan kasa halkoja. Klapit eivät synny itsestään tai kulkeudu mökille omin jaloin. Klapisi saattavat olla jopa mantereen puolella, pienen tai suuremmankin venematkan päässä.
Kulkeutuivatpa puut sitten keinolla millä hyvänsä kesämökillesi, muista varautua klapitalkoisiin aina puupinon huvetessa.
Mitä maksuja mökkeilijälle kuuluu?
Kesämökki ei ole pelkkä kertaostos. Mökkeilyyn liittyy myös monia samoja kulueriä kuin omakotitalossakin, jotka on syytä ottaa huomioon.
- kiinteistövero (maksun suuruudet riippuvat kunnasta)
- jätehuolto
- mahdollinen tienhoitomaksu
- laituripaikka ja vene
- nuohooja
- sähkölasku
- lämmityskulut
- mahdollinen vesimaksu
Kesämökin vesihuolto ja jätevedet
Muista tarkistaa kaivon kunto, kun ostat erämökkiä itsellesi. Siis jos kaivoa nyt on ensinkään. Vai joudutko tuomaan kaiken käyttöveden mukanasi? Esimerkiksi saaristossa monessa mökissä on kesävesi, joka katkaistaan syksyn tullen ja avataan taas keväällä.
Jätevesiasia on sitten aivan erikseen. Löytyykö mökiltä lainkirjaimen täyttävää jätevesijärjestelmää vai pitääkö siihen investoida ensimmäisenä?
Näin valitset oikean kokoisen umpisäiliön kiinteistöllesi >>
Kuka tyhjentää huussin?
Kaikkien kesähommien äiti: huussin tyhjennys!
Se kuka saa lyhimmän tikun pääsee lapioimaan. Asiahan ei aina näin silti mene.
Nykyaikaiset kompostoivat huussit tekevät kaikesta muhevaa multaa. Pakastavat tai polttavat taitavat jättää vielä uskomattoman vähän mitään jälkeensä.
Sisävessasta on vanhoissa taloissa silti melko turha haaveilla, jos mökin kunto on alkuperäinen.
Kuinkas pitkä matka sinne kauppaan olikaan?
Take-a-way palvelut harvemmin toimivat ulkosaariston luodolla. Ohi lipuvat risteilyalukset saattavat muistuttavat sinua valmiista noutopöydästä, mutta niiden luokse et pääse. Kun siirryt mökille saaristoon tai kaukaiseen tunturimaastoon, on muistettava ottaa ja kantaa kaikki tarvittavat elintarvikkeet mukana. Toisaalta siinä on myös päiväksi hyvää ohjelmaa, kun lähtee käymään kaupassa muutaman kymmenen kilometrin päässä ja ehkä vielä soutaen. Kylmäkassista tulee sinulle uusi paras kaveri.
Mökkipiha rehottaa
Ruohikko kasvaa mökilläkin, jos et ole onnistunut hankkimaan kallioista tonttia, jossa kasvaa pari mäntyä ja muutama tupsu puolukkaa sammaleen seassa. Osan toki voi jättää niityksi koko kesäksi ja varsinkin pörriäiset tykkäisivät. Jonnekin se kulkupolku on kuitenkin raivattava, vaikka sitten niittämällä. Pitääkö siis mökillekin hankkia ruohonleikkuri?
Leikkaa nurmikko entistä vaivattomammin ja hallitummin >>
Rakennusteline on mökkiläisen apuri – katso 5 vinkkiä telineiden käyttöön >>
Kaikki paikat repsottaa
Jos kotona löytyy korjattavaa, niin myös mökillä. 1800-luvulla rakennettu hirsimökki alkaa rapistua aivan varmasti jossain kohtaa ja se 60-luvulla rakennettu lautamökki vielä aikaisemmin. Nyt joudut raahaamaan mökillesi jo ruuvinvääntimen, vasaran, käsisirkkelin, kärkisarjan, vatupassin ja ties mitä muuta, lautatavarasta nyt puhumattakaan. Sitäpä on mukava uittaa salmen yli kiikkerällä veneellä.
Kuka vartioi, kun emme ole paikalla?
Eipä siellä mökillä koko aikaa tule oltua, vaikka nämä pandemia-ajat nyt ovatkin lisänneet etätöitä ja etätöiden mahdollisuutta. Kesä ja valoisa-aika ei olekaan mikään ongelma, mutta pimeän syksyn ja talven tultua tarjoutuu pitempi kyntisille mukavia mahdollisuuksia puuhasteluun. Asian voisi kyllä ratkaista valvontajärjestelmillä.
Vieläkö haluat hankkia kesämökin?
Jos vielä kaiken tämän jälkeen olet valmis ostamaan itsellesi ja perheellesi syrjäisen kesäpaikan ja ilomielin odotat tulevaa kesäkautta – onneksi olkoon!
Olet vakaasti harkiten tyytyväinen pieneen näpräilyyn sekä ruumiilliseen työhön kesälomasi aikana. Kuka sitä nyt jouten haluaisi edes olla?
Toisaalta kaikkea voi nykyään ostaa myös avaimet käteen -palveluna.
Rentouttavaa kesää kaikille ja varsinkin kesämökin juuri ostaneille. Muista lukea parhaat vinkit rakentamiseen ja remontointiin myös kesällä: Rakentaja.fi.
Kiitos kauniista kuvista Anne Latvalalle!