• Etusivu
 • Energia

Tee mökistäsi vaivaton energiansäästäjä

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Päivitetty 22.12.2023
20234_81399.jpg

Mökkien sisustus ja varustelu on nykyisin jo omakotitalojen luokkaa, joten huoli asumattoman mökin kunnosta ja kutsumattomista vieraista on aiheellinen. Moni ei ehkä halua moista riesaa itselleen, vaan mieluimmin myy mökkinsä kuin omistaa. Etäohjaus voisi kuitenkin olla erinomainen ratkaisu sekä mittaviin energiansäästöihin että valvonnan ongelmiin.

Kesämökki saattaa olla suuri energiasyöppö. Monet kotona käytettävät koneet ja laitteet ovat löytäneet tiensä mökille. Nykyajan talviasuttavista mökeistä löytyy usein jo jääkaappi ja pakastin, tiskikone, sähköliesi sekä kodin viihde-elektroniikkaa.

Kun on valmis satsaamaan mökin varusteluun, viihtymiseen ja kunnostukseen, kannattaa myös harkita etäohjausjärjestelmää, jolla mökin sähkönsäästöä pystyy ohjaamaan sekä valvomaan kotoa käsin.

Energiansäästövinkit:

 • Pidä jääkaappi ja pakastin puhtaana pölystä ja jäästä. Molemmat lisäävät laitteen sähkönkulutusta.
 • Säädä jääkaappi ja pakastin oikein. Yksikin aste pakastimessa lisää energiankulutusta 5 prosentilla.
 • Pidä ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö talvella lumesta ja jäästä vapaana.
 • Älä käytä ilmalämpöpumppua automaatilla. Lämmittäessä automaattitoiminto saattaa käynnistää jäähdytyksen.
 • Säädä lämminvesivaraaja oikein. Lämpötilan pudottaminen 80 °C:sta 55 °C:een vähentää energiankulutusta noin 30 prosenttia. Motivan mukaan 300-litraisen varaajan lämpöhäviö on vuodessa noin 1000–1500 kWh.
 • Kytke varaaja pois päältä, jos mökillä ei käydä yli viikkoon. Jos sisällä pidetään lämpötila 10–12 °C:ssa, ei varaajaa tarvitse tyhjentää. Legionella-bakteerin ehkäisemikseksi varaajaa tulee pitää päällä kaksi tuntia 65-asteessa, ennen lämpimän veden käyttöä.
 • Hyödynnä valaistuksessa ajastimia, liiketunnistimia ja hämäräkytkimiä.
 • Vaihda lamput LED- ja energiansäästölamppuihin.

Säästä sähköä etäohjauksella

Tilastokeskuksen mukaan 42 prosentissa suomalaisten mökeistä on päälämmönlähteenä sähkölämmitys. Sähkön säästäminen on yksi helpoimmista asioista, jota voit mökilläsi parantaa etäohjausjärjestelmällä. Kestävä arki -projektin asiantuntija Lotta Toivosen mukaan esimerkiksi siirtymällä peruslämmityksestä kuivanapitolämmitykseen, silloin kun mökillä ei oleskella, voi hiilijalanjälki pienentyä jopa 26 % vuodessa.

Kuivanapitolämmitys tarkoittaa sitä, että sisälämpötilaa pidetään vain 3–5 astetta ulkoilmaa lämpimämpänä. Etäohjauksen avulla pystyt tarkkailemaan mökin lämpötilaa kotoasi milloin tahansa, ja reagoimaan tilanteeseen tarvittaessa. Etäohjauksen avulla voit myös ohjata lämmityksen takaisin päälle, kun suuntaat mökille.

ABB-free@home-järjestelmän avulla voit helposti kytkeä mökin ns. poissa-tilaan, jolloin saat halutut laitteet ja toiminnot pois päältä keskitetysti, yhdellä painalluksella: lämmitys menee säästötilaan, lieden ja muiden laitteiden pistorasiat tehdään virrattomiksi ja kaikki valot kytketään pois.

Läsnäolosimulaation käynnistys, joka sytyttää ja sammuttaa valoja kuin mökissä oltaisiin paikalla, voidaan myös sisällyttää kotona/poissa-toimintoon. ABB-free@home järjestelmän on mahdollista myös tunnistaa puhelimen sijainnista, että käyttäjä on poistunut mökiltä, jolloin poissa-tila aktivoituu automaattisesti.

Free@home-järkestelmällä pidät kesämökkisi turvassa, vaikka et itse ole paikalla.
Free@home-järkestelmällä pidät kesämökkisi turvassa, vaikka et itse ole paikalla.
Info

Info

HUOM!
Muista mainita kodinohjausjärjestelmästäsi ja erityisesti sen turvatoiminnoista myös vakuutusyhtiöllesi – saatat olla oikeutettu saamaan alennusta kotivakuutuksen maksuista.

Mökkisi paloturvallisuus

Paloturvallisuuden kannalta on ensisijaisen tärkeää saada hälytys ajoissa. Mökeillä paloturvallisuus rajoittuu hyvin usein yhteen tai kahteen irralliseen palovaroittimeen. Palo- ja häkävaroittimet saa kytkettyä free@home-kodinohjaujärjestelmään, joten kaikki hälytykset tulevat suoraan puhelimeesi.

Tiedä, mitä mökilläsi tapahtuu myös silloin, kun et ole paikalla.

Sähkölaitteiden turvallisuus on paljolti kiinni niiden käytöstä. Silitysrauta, kahvinkeitin tai televisio ovat kaikki potentiaalisia paloriskejä. Suurimmat vaaratekijät aiheutuvat laitteiden jäädessä vahingossa päälle.

ABB:n valikoimista löytyy yksinkertainen kojerasiaan asennettava ajastin, joka voidaan asentaa myös jälkiasennuksena pintaan. Myös free@home-automaatiollavoit kytkeä halutut pistorasiat virrattomiksi, joko painikkeesta tai automaattisesti (sijaintitiedon perusteella) poistuessasi mökiltä, tai etänä mobiililaitteeltasi.

Palo- ja henkilöturvallisuusvinkit:

 • Mökin seinällä kannattaa pitää näkyvällä paikalla sijainnin koordinaatit. Koordinaatit löytyvät esimerkiksi karttapaikka.fi palvelusta. Puhelimen 112-sovellus kertoo myös sijaintisi koordinaatit. ja on muutenkin hyvä apu hätätilanteissa.
 • Mökin ensiapulaukku tai lääkekaappi kannattaa tarkistaa säännöllisin väliajoin. Mukana kannettava ensiapulaukku tulee varmemmin päivitettyä ajan tasalla.
 • Tulisijojen tuhkan hävittämisen kanssa pitää olla varovainen. Tuhka jäähdytetään ensin perusteellisesti esimerkiksi kannellisessa metalliastiassa. Tuhkan voi jäähtyneenä käyttää lannoitteena.
 • Muista hormien säännöllinen nuohous, jotta vältyt paloriskeiltä.
 • Mökillekin on hyvä hankkia asianmukaiset ensisammutusvälineet, kuten vaahtosammutin ja sammutuspeite.
 • Verkkovirralla toimivat palovaroittimet tulivat pakollisiksi uusiin asuntoihin vuonna 2009.
 • Kodinohjausjärjestelmällä saat palo ja häkävaroittimien hälytykset esimerkiksi puhelimeesi.

Vesivahingot kiinni ajoissa

Jos kosteus muhii väärässä paikassa pitkiä aikoja se saattaa aiheuttaa homekasvustoa mökillesi. Suuremman vesivahingon seurauksena voi olla merkittävät aineelliset vahingot. On siis hyvä saada kaikki kosteusvuodot kiinni ajoissa.

Kosteusvahdilla voidaan valvoa kaikkia vettä käyttäviä laitteita. Hälytyksen yhteydessä kosteusvahti voi automaattisesti katkaista vedentulon magneettiventtiilin avulla. Kosteusvahti on helppo lisätä myös jälkiasennuksena. Kosteusvahdin saa liitettyä ABB-free@home-järjestelmään, jolloin hälytykset saa kätevästi puhelimeen.

Info

Info

Energiansäästöjä ABB-free@home-kotiautomaatiolla

 • Lämmitys mukautuu asukkaiden tarpeisiin ja päivärytmiin
 • Vesikiertoiselle tai sähköiselle lattialämmitykselle tai lämpöpattereille
 • Ilmalämpöpumpun ohjaus
 • Eco-tila pudottaa kodin lämpötilaa poissaolon aikana
 • Lämmityksenohjaus voidaan yhdistää täysin tilanneohjauksiin
 • Automaattinen tauko kun asuntoa tuuletetaan
 • Sääasemalla voidaan automatisoida verhojen ja kaihtimien ohjaus sen mukaan halutaanko auringon lämmittävän talvella vai halutaanko estää ylilämpö kesähelteillä
 • Auton lohkolämmitystä voidaan automaattisesti ohjata ulkolämpötilan mukaan haluttuina viikonpäivinä

Kotoa mökille lähdettäessä, loma-tilanne lisää asumismukavuutta, turvallisuutta ja energiatehokkuutta. Lomalle lähtiessä voidaan kytkeä loma-tilanne päälle, joka automaattisesti laskee talon lämpötilaa ja kytkee läsnäolosimulaation päälle.

ABB-free@home osaa simuloida läsnäoloa silloin kun kotona ei ole ketään. Läsnäolosimulaatio-ohjelma tallentaa ohjausten tapahtumaketjun viikkotasolla. Simulointi voidaan sitten käynnistää poissaolon ajaksi. Tallennettua tapahtumaketjua voidaan muokata ja se voidaan käynnistää myös etänä.

Mobiilisovelluksen avulla ohjausten tekeminen ja tilanteen tarkistaminen on mahdollista mistä päin maailmaa tahansa.

ABB Oy
Energia
automaatio
sähkö
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20216_71256.jpg
Nykyajan älykoti viilentää huoneet energiaa säästäen
Ihanan lämpimiä, jollei jopa kuumia kesäpäivä on taas luvassa tänäkin vuonna. Viilennyslaitteet tai ilmalämpöpumppujen viilennys laitetaan päälle sisätiloissa. Muuten varmaan oikein mukava, mutta useimmiten viilennys jää päälle turhan pitkäksi aikaa ja tuhlaamme kallista energiaa sekä viilennämme kesällä huoneiston turhan kylmäksi. Mikä ratkaisuksi?
keittiön saarekkeen yläpuolella on kolme kattolamppua
Keittiössä tarvitaan valoa!
Riittävä yleisvalaistus on tärkeää keittiön turvallisuuden ja mukavuuden kannalta. Keittiössä oleskellaan myös usein pitkiä aikoja ja valot ovat paljon päällä, siksi sinne kannattaa valita vähän energiaa kuluttavat, pitkäikäisillä loisteputkilla varustetut valaisimet.Enston valaistusratkaisut muodostavat keittiöön toimivan kokonaisuuden, jonka avulla on helppo lisätä työmukavuutta, energiatehokkuutta ja viihtyisyyttä. Valaisinmallistomme sopii moneen tarpeeseen ja erilaisiin tiloihin.
20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet kosteisiin tiloihin
Pesuhuoneeseen ja kosteisiin tiloihin suunnitellut pistorasiat eroavat tavallisista pistorasioista niiden suunnittelussa, jotta ne täyttävät kosteuden ja turvallisuuden vaatimukset. Yleisimpiä piirteitä näissä pistorasioissa ovat roiskeveden ja kosteuden kestävyys, erityiset tiivisteet sekä asianmukainen suojaus sähköiskuilta.Pistorasioiden suojaaminen vikavirtasuojakytkimellä on ollut pakollista kylpyhuoneissa vuoden 1997 jälkeen. Kytkin kykenee katkaisemaan virran vikatilanteissa, tarjoten suojan huomattavasti sulaketta pienemmällä virralla ja estäen välittömän hengenvaaran syntymisen. Vuoden 2007 lopulla käyttöönotetut vaatimukset laajensivat tätä suojamekanismia koskemaan paitsi pistorasioita myös kaikkia muita sähköasennuksia uusissa kylpyhuonetiloissa.Tukesin ohjeiden mukaan sähkölaitteiden sijoittamista suihkun tai ammeen välittömään läheisyyteen on rajoitettu aluemäärittelyjen 0, 1 ja 2 avulla. Alueet on otettava huomioon, kun asennetaan uusia sähkölaitteita tai siirretään suihkun tai ammeen paikkaa. Alueiden yleispiirteet ja aluemäärittelyiden yleisimmät vaatimukset löydät Tukesin sivulta.
20221_76557.jpg
Paina nappia, kun haluat kahvia - älykoti hoitaa loput
Arkiaamuna jokainen säästetty hetki on kullanarvoinen. Kaipaisitko sinäkin joskus pikku apulaisia, jotka muistaisivat, kun sinä unohdat, ja ehtisivät, kun sinulla on liian kiire? Älykodissa nämä tekniset ratkaisut tekevät arjestasi helpompaa ja turvallisempaa.
20235_81774.jpg
Suomalainen led-innovaatio voitti palkintosijan maailman suurimmassa suunnittelukilpailussa
A' Design Awards & Competitionin arvostetun palkintolautakunnan esiin nostamana kuuluisalla A' Design Award palkinnolla valaisintuotteiden ja valaisimien suunnittelu -kategoriassa on palkittu vantaalaisen Lamppukauppa Led Storen Oy:n yrittäjä Janne Halttu. Halttu suunnitteli monipuolisen led-innovaation kaikkien saataville, nimittäin Tunnelma CCT Led-spottituoteperheen.
20209_66669.jpg
Arvoasunnon valaistusremontti onnistui monipuolisilla ledeillä
LedStore oli mukana valaistussuunnittelusta valaisinten hankintaan saakka Töölönlahden rannalla Helsingissä sijaitsevan arvoasunnon kokonaisremontissa. Valaisimina käytettiin monipuolisesti led-paneeleja, led-nauhaa, spotteja, seinävalaisimia ja korostusvalaistusta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton