• Etusivu
  • Rakentaminen

Kahdeksan kysymystä rakennusluvan hakemisesta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lupapiste.fi
Päivitetty 07.11.2022
201712_51229.jpg

Rakennus- tai remonttitöihin ryhtyvä joutuu pohtimaan suunnitelmiensa luvanvaraisuutta ja usein hakemaan asianmukaiset luvat rakennustöilleen. Sähköinen asiointipalvelu Lupapiste tarjoaa avun lupatarpeen selvittämiseen sekä rakennuslupien hakemiseen.

1. Tarvitsenko rakennusluvan?

Lähes kaikkeen uudisrakentamiseen sekä suurempiin peruskorjaushankkeisiin tarvitaan rakennuslupa tai vähintään toimenpidelupa.

Rakennuslupa tarvitaan aina esimerkiksi uudis- tai laajennusrakentamiselle, samoin kuin rakennuksen tai sen osien käyttötarkoituksen muuttamiseen. Tällainen tilanne on vaikkapa vaatehuoneen muuttaminen kylpyhuoneeksi. Lisäksi lupa tarvitaan silloin, kun rakentaminen vaikuttaa kiinteistön käyttäjien terveellisyyteen ja turvallisuuteen.

Oman rakennushankkeen luvanvaraisuuden voi tarkistaa kunnan rakennusvalvontaviranomaisilta tai sähköisestä Lupapiste-palvelusta, joka ohjaa yhteydenoton asiointikunnan viranomaisille.

2. Mitä muita rakentamisen lupia on olemassa?

Toimenpidelupa tarvitaan silloin, kun rakentaminen vaikuttaa kaupunkikuvaan. Esimerkiksi julkisivumuutokset tai korkeat raja-aidat sekä mainoslaitteet kuuluvat toimenpideluvan piiriin. Toimenpideluvan varaiset hankkeet voi tarkistaa oman kaupungin rakennusjärjestyksestä.

Maisematyölupa tarvitaan silloin, kun rakentaminen muuttaa maisemaa asemakaava- ja rakennuskieltoalueella. Tällaisia töitä voivat olla esimerkiksi maanrakennustyöt tai puiden kaataminen. Joillakin alueilla myös yleiskaava edellyttää maisematyölupaa.

Purkamislupa tarvitaan rakennuksen tai sen osan purkamiseen asemakaava-alueilla. Lupa edellytetään myös alueilla, jotka ovat rakennuskiellossa asemakaavan laatimista varten sekä yleiskaava-alueilla, jos yleiskaavassa niin määrätään.

Ilmoitusmenettely riittää pienempien rakennus- tai muutostöiden toteuttamiseen. Kunnan rakennusjärjestyksessä on määritelty, mistä töistä on ilmoitettava rakennusvalvontaviranomaisille.

Lupavaatimuksissa on kuntakohtaisia eroja.

3. Mistä selvitän kuntakohtaiset lupaedellytykset?

Voit selvittää luvantarpeen helposti myös sähköisessä Lupapiste-palvelussa. Rekisteröidy palveluun ensimmäisen käyttökerran yhteydessä. Kirjauduttuasi sisään valitse hankkeesi sijainti sekä päätoimenpide. Palvelu kertoo valintojen jälkeen yleisesti luvantarpeesta, mutta mahdolliset lisäkysymykset voit osoittaa asiointikunnan viranomaiselle tekemällä neuvontapyynnön palvelussa. Lupapisteen neuvontapalvelu on käytössä lähes kaikissa Suomen kunnissa ja rakennusluvan voi hakea palvelun kautta sähköisesti jo yli 60 %:ssa Suomen kunnista.

201712_51230.jpg

4. Kuka hakee rakennusluvan?

Rakennuslupahakemuksen jättää rakennuspaikan haltija, joko omistaja tai hänen valtuuttamansa tai sitä vuokra- tai muun sopimuksen perusteella hallitseva. Asunto-osakeyhtiöiden rakennus- ja korjaushankkeissa luvan hakee aina taloyhtiön valtuuttama taho, kuten isännöitsijä tai hallituksen jäsen.

5. Mistä lupa haetaan?

Rakennuslupa haetaan oman kunnan rakennusvalvontaviranomaisilta. Kunnilla on käytössään erilaisia lupahakemusjärjestelmiä, useimmat ovat jo siirtyneet sähköiseen lupakäsittelyyn.

Lupapisteen sähköinen hakemuspalvelu on käytössä jo yli 150 kunnassa. Sen kautta luvan hakeminen onnistuu myös ensikertalaiselta ja palvelun käyttö on ilmaista. Pääset aloittamaan lupa-asioinnin heti rekisteröidyttyäsi Lupapisteeseen. Kun olet valinnut hankkeesi sijainnin sekä päätoimenpiteen, palvelu kertoo arvion hankkeesi luvantarpeesta sekä hakemukseen tarvittavista liitteistä. Sähköisessä työtilassa voit täydentää hakemustasi hankkeen eri osapuolten kesken sekä keskustella asiointikunnan viranomaisten kanssa hankekohtaisen keskusteluikkunan kautta. Saat päätöksen lupahakemuksellesi suoraan Lupapisteen työtilaan ja voit jatkaa asiointia palvelussa viranomaisten kanssa koko hankkeesi ajan. Varmista kuitenkin kunnalta asiointimahdollisuuden laajuus palvelussa.

6. Millaisia liitedokumentteja tarvitsen?

Rakennuslupahakemukseen liitettävien asiakirjojen määrä vaihtelee hankekohtaisesti. Saat ohjeet oman kuntasi rakennusvalvonnasta. Hakiessasi lupaa Lupapiste-palvelun kautta, saat palvelussa ohjeet kaikista hakemukseesi tarvittavista liitteistä.

7. Mitä luvan hakeminen maksaa?

Luvista peritään aina kunkin kunnan määrittämä taksa lupapäätöksen yhteydessä. Sähköiseen Lupapiste-palveluun rekisteröityminen ja neuvontapalvelu ovat ilmaisia.

8. Kuinka nopeasti saan luvan?

Luvanvaraiset rakennustyöt saa aloittaa vasta kun asianmukaiset luvat on myönnetty. Lupaprosessin kesto voi kestää rakennushankkeen laajuudesta ja kunnasta riippuen noin 1–3 kuukautta. Sähköisen Lupapiste-palvelun avulla viranomaiset ovat voineet nopeuttaa lupaprosesseja huomattavasti.

Lupapiste.fi
Rakentaminen
hankkeen aloitus
rakennuslupa
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20164_46330.jpg
Rakentamisen lupa-asiat voi hoitaa myös netissä
Voit asioida Lupapisteessä silloin kuin sinulle sopii - koko hankkeen ajan. Pääset täydentämään hankkeen tietoja sähköisessä työtilassa yhdessä muiden hankkeen osapuolten kesken. Voit käydä vuoropuhelua asiointikunnan viranomaisten kanssa palvelun kautta ja lupahakemuksen jättämisen jälkeen saat hanketta koskevat viranomaispäätökset suoraan Lupapisteeseen. Asiointia voidaan kunnasta riippuen jatkaa palvelussa aina hankkeen valmistumiseen asti. Lupapisteen avulla pidät itsesi sekä muut osapuolet tietoisena hankkeen etenemisestä - kellon ympäri.
tikuista tehty pienoismallitalo ja pieniä tiiliä pihalla
Rakennuslupien hakeminen hankalaa ja aikaa vievää - ei enää!
Rakennuslupien hankkiminen on tähän asti ollut pitkä prosessi. Tarvitaan useita liitteitä sekä piirustuksia, lausuntoja eri osapuolilta. Hyvin usein käykin niin että jokin oleellinen paperi puuttuu ja sitä myötä prosessi viivästyy jälleen. Tämän prosessin moni kokee ikävänä sekä aikaa vievänä – ja ennen kaikkea hankalana. Tähän on nyt tullut apu.
20153_42609.jpg
Rakennusluvan hakemisen voi tehdä myös sähköisesti
Rakennuslupien hankkiminen on tähän asti ollut pitkä prosessi. Tarvitaan useita liitteitä sekä piirustuksia, lausuntoja eri osapuolilta. Hyvin usein käykin niin että luvan saamisen kannalta jokin oleellinen paperi puuttuu ja sitä myötä prosessi viivästyy jälleen. Tämän tapahtumasarjan moni kokee ikävänä sekä aikaa vievänä – ja ennen kaikkea hankalana. Tähän on nyt tullut helpotusta. Lupapiste-palvelun kautta voidaan edistää rakennuslupa-asiointia verkossa, vuorovaikutuksessa asiointikunnan viranomaisen kanssa. Tarpeellisten tietojen tallentaminen voidaan hoitaa näppärästi yhteisen hakemusnäkymän kautta ja eri osapuolet pysyvät tietoisena hankkeen etenemisestä – vuorokauden ympäri.Tutustu Lupapisteen palveluun
20198_59652.jpg
Keraaminen kennoharkko pientalorakentamisessa
Kennoharkot valmistetaan luonnonmateriaaleista pääraaka-aineena savi. Massiivinen, hengittävä runkorakenne on energiataloudellinen ja kosteusteknisesti turvallinen.
Mies ja nainen yhdessä remonttimiehen kanssa tutkimassa suunnitelmia.
Remontti edessä, miten edetä järkevästi?
Kun taloa korjataan ja parannellaan, puhutaan yleisesti joko korjaamisesta tai tutummin remontoinnista. Remontointi onkin yleisnimitys rakennuksen korjaamiselle.Remontoinnissa on kyse rakennuksen kuluneen, vanhentuneen, rikkoutuneen, epäkäytännöllisen tai muuten asukkaan mielestä kelvottoman osakokonaisuuden korjaamisesta. Remontoinniksi luetaan yleensä myös tapetoinnit sekä pintamaalaukset, joissa vielä hyväkuntoiset pinnat saavat uuden ulkonäön. Näitä toimenpiteitä voisi kutsua myös sisustamiseksi tai pintaremontoinniksi.Jokaisesta vanhasta talosta löytyy enemmän tai vähemmän korjausta kaipaavaa nurkkaa ja pieltä. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin puuhattavaa löytyy.Erityisesti sodanjälkeiseen rakennuskantaamme kohdistuu suuria korjauspaineita, sillä kyseiset talot alkavat siirtyä jo kolmannelle sukupolvelle, mutta nuoremmastakin rakennuskannassa löytyy jo runsaasti korjattavaa ja parannettavaa. Kaikkien rakennusten säilymisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että niitä huolletaan.
Loviisan asuntomessualueelle rakentuu myös Wienerbergerin kohde, Queen´s Stone -pientalo.
Queen´s Stone -kennoharkkotalo Loviisan Asuntomessuille
Vuoden 2023 Asuntomessut järjestetään Loviisan merellisissä maisemissa. Tänne asuntomessualueelle rakentuu myös Wienerbergerin kohde, Queen´s Stone -pientalo. Kennoharkoista rakentuva koti sai nimensä rantaviivassa sijaitsevalta siirtolohkareelta. Samainen lohkare myös inspiroi talon suunnitellutta arkkitehtia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton