Älä päästä vesivahinkoa keittiöön!
Varmista tilanne kosteusvahdilla
Vesivahinko on yleisin vahinko kodeissa. Vuosittain sattuu jopa 35 000 vuotovahinkoa, mikä tarkoittaa hieman alle sataa vesivahinkoa joka päivä. Kolmanneksen vahingoista aiheuttavat kodinkoneet (erityisesti asianpesukoneet) sekä ikääntyneet putkistot. Astianpesukoneiden yleisin vuotojen syy on tulo- tai poistoletkun hajoaminen. Vesien valuminen lattialle keittiössä aiheuttaa hetkessä mittavaakin tuhoa. Jos vesi ehtii rakenteisiin asti, voivat vahingot yltää jopa kymmeniin tuhansiin.
Paras keino välttyä vesivahingolta on ennaltaehkäisy. Pitämällä laitteet kunnossa, asentamalla ne ammattilaisen toimesta ja tarkistamalla liitännät säännöllisin väliajoin voit säästyä ikävältä vahingolta. Aina kaikki ei kuitenkaan mene ongelmitta ja pesukoneen huomaamaton vuoto voi aiheuttaa kalliit ja suuritöiset vahingot. Hidasta ja piilevää vuotoa voi olla hankala havaita ajoissa.
Info
Vältä vesivahinko näillä vinkeillä:
- Asenna koneen alle vuotokaukalo, joka paljastaa vuodot nopeasti.
- Vaihda vanhan poistoletku. Astianpesukoneaineet ovat vahvoja kemikaaleja, jotka heikentävät letkuja. Lisäksi mm. koneen tärinä ja veden liike aiheuttavat mekaanista rasitusta liitoskohdille. Hyvä letkujen vaihtoväli on noin viisi vuotta.
- Tarkasta letkujen liitännät ja niiden tiiviys. Varmista, ettei letkujen ulkopinnoilla ole vettä tai kosteutta. Voit pyyhkäistä liitoskohtia talouspaperilla heti pesuohjelman päätyttyä.
- Pidä vesihana suljettuna ja avaa se vasta käynnistäessäsi pesuohjelman.
- Asenna allaskaappiin vuotovahti, joka ilmoittaa heti, kun havaitsee kosteutta.
- Älä koskaan jätä astianpesukonetta yksin, valvomatta päälle.
Kosteusvahti valvoo siellä minne et itse näe
Asennuttamalla kosteusvahdin astianpesukoneen yhteyteen voidaan välttää vesivuodon aiheuttamat vesivahingot keittiössä ja muissa tiloissa. Kosteusvahdin anturi on erittäin herkkä havaitsemaan kosteutta ja antaa hälytyksen vuodon sattuessa.
Kosteusvahdilla voidaan valvoa tiskikoneen lisäksi muitakin vettä käyttäviä laitteita ja kodinkoneita, kuten esimerkiksi lämminvesivaraajaa sekä myös kiinteistön kaikkia rakenteita, joissa kosteusvahingon vaara on todennäköinen.
Kosteus laukaisee hälytyksen
Kun kosteusvahti havaitsee kosteutta valvottavassa kohteessa, se antaa hälytyksen sekä summeriäänenä että merkkivalolla. Hälytykset on mahdollista saada myös mobiililaitteeseen mikäli kosteusvahti on liitetty osaksi ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmää.
Kosteusvahti voi myös katkaista vedentulon automaattisesti, sulkemalla vesiventtiilin vuototilanteessa.
Kodinkoneiden alle asennetut kaukalot ilmaisevat vuodon vain, jos vettä tulee riittävästi ja olet paikalla vuodon havaitsemassa. Varsinkin integroidut kodinkoneet voivat kätkeä taakseen ikävän yllätyksen, joka voi muodostua vähitellen, pitkänkin ajan kuluessa.
Asenna vuotovahti myös muualle kotiin
Kosteusvahti on erittäin kätevä myös muualla kodissa, kuten wc-tiloissa. Varsinkin jos satut omistamaan seinämallisen wc-pöntön, on syytä hoitaa kosteusvahti seinä-wc:n kotelointiin sisälle.
Jos wc-istuin on asennettu huolimattomasti, voi pytty vuotaa seinärakenteisiin pitkän aikaa ennen kuin se huomataan. Tällaista vuotoa ei ehkä korvata kotivakuutuksesta.
Info
Etuja kotivakuutukseen
Jotkut vakuutusyhtiöt myöntävät alennusta kotivakuutuksen maksuista tai omavastuusta, kun kotiin on asennettu kosteusvahti. Kysy omasta vakuutusyhtiöstäsi!
Sinua saattaisivat kiinnostaa myös artikkelit:
Kotiautomaatiojärjestelmä sopii saneerauskohteisiinkin >>
Lataa sähköauto kotona turvallisesti ja tehokkaasti >>
Miten paljon kotiautomaatiosta on apua vaikka liikuntarajoitteiselle? >>
Kun pieni koululainen jää yksin kotiin – vinkit turvalliseen arkeen >>