• Etusivu
  • Talo

Vesikatto – kattoturvatuotteet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.03.2013
201111_28574.jpg

Kuvassa tikkaiden mitoitusohjeita.

Hyvä vesikatto suojaa taloa sen koko elinkaaren ajan. Vesikatteen pintamateriaalina käytetään esimerkiksi tiiltä ja terästä. Kokonaisuuden täydentävät kestävät kattoturvatuotteet kuten talotikkaat, kattosillat ja lumiesteet. Vesikaton turvavarusteet tehdään hyvin hitsattavista teräksistä tai muista tarkoitukseen soveltuvista metalleista. Rakennuksessa pitää olla turvallinen pääsy vesikatolle. Tämä voidaan järjestää rakennuksen sisäpuolisena yhteytenä, ulkopuolisena yhteytenä tai tarvittaessa molemmin tavoin.

Talotikkaat

Talotikkaat tehdään teräksestä tai muusta tarkoitukseen soveltuvasta metallista. Tikkaat suojataan korroosiolta. Tikkaissa tai niiden osissa ei saa olla teräviä reunoja eikä kulmia. Nousukorkeudeltaan kahdeksan metriä ja sen ylittävät talotikkaat tulee varustaa jäätymistä vastaan suojatulla turvavaljaan kiinnityskiskolla tai selkäsuojuksella.

Metallisten talotikkaiden puolien leveyden tai sivujohteiden vapaan sisäpuolisen välin tulee olla vähintään 400mm. Puolien keskinäisen välin on hyvä olla noin 300mm. Tikkaiden sivujohteet taivutetaan ylimmän puolan yläreunan kohdalta noususuuntaan ja ulotetaan vähintään 1000 mm:n korkeudelle sekä taivutetaan tästä alaspäin jatkuen kiinnitykseen kattoon, räystääseen tai lapetikkaisiin.

Tikkaat kiinnitetään siten, että puolien keskilinjan etäisyys seinästä, räystäästä, räystäskourusta tai muusta ulkonemasta on vähintään 200 mm. Kiinteiden tikkaiden alimman puolan korkeuden maanpinnalta tai muulta lähtötasolta pitäisi olla 1000…1200mm. Tikkaiden alapäässä voidaan käyttää alasvedettävää tai käännettävää jatkosta, joka voidaan lukita. Tällöin alin puola voi sijaita noin 500 mm:n korkeudella maanpinnalta tai muulta lähtötasolta.

Lapetikkaat ja kattosillat

201111_28579.jpg
Kattosillan kävelytason leveys vähintään 350 mm.
Kattosillan kävelytason leveys vähintään 350 mm.

Katolla liikkumista varten vesikatto pitäisi varustaa lapetikkailla ja kattosilloilla, kun katto on karkeapintaisella katteella päällystetty ja jyrkempi kuin 1:4 tai kun kyseessä on jyrkempi kuin 1:8 kaltevuudessa oleva sileäpintaisella katteella päällystetty katto.

Metallisten lapetikkaiden sivujohteiden ulkopuolisen leveyden ja puisten kattotikkaiden puolien sisäpuolisen vapaan leveyden on suositeltavaa olla vähintään 400mm. Metallisten lapetikkaiden puolien keskinäisen välin noususuunnassa tulee olla 300mm. Lapetikas kiinnitetään vähintään ylä- ja alapäästä sekä se tuetaan noin 2 metrin välein. Kattosilta kiinnitetään enintään 1,2 metrin välein.

Lapetikkaat ja -sillat kiinnitetään
- bitumikermikatolla ruuveilla suoraan katteelle tai erillisille korokkeille
- saumatulla peltikatolla yleensä pystysaumoihin - tiili- ja limilaattakatolla liitoskappaleiden avulla ruuviliitoksin katon kantaviin rakenteisiin.
Katteen päälle kiinnitettäessä tulee kiinnityskohdassa käyttää tiivistyksenä lyijylevyä, kumitiivistettä tms.

Lumiesteet

Lumiestettä käytetään kaltevilla katoilla estämään lumen ja jään putoamisesta aiheutuvia vaaroja tai muusta syystä. Lumieste on rakennettava estämään lumen putoaminen katualueelle ja muulle yleiselle alueelle, katoksettoman sisäänkäynnin kohdalle ja lasten leikkipaikalle.

Lumieste tarvitaan katolla karkeapintaisella katteella, kun katto on jyrkempi kuin 1:4 ja sileäpintaisella katteella, kun katto jyrkempi kuin 1:8. Lumieste sijoitetaan mahdollisimman lähelle räystästä siten, että kuormat siirtyvät kantavaan rakenteeseen. Joissakin tapauksissa jalkaränni voi olla lumiesteenä. Myös katolla lappeella olevat rakenteet tarvittaessa suojataan lumiesteellä.

Lumieste kiinnitetään saumatulla peltikatolla katteen saumoihin. Muilla katteilla lumieste kiinnitetään apuruoteisiin, ruoteisiin, kattotuoleihin tai muihin kantaviin rakenteisiin, tiilikatolla aina apuruoteisiin.

Lumieste tehdään vaakasuuntaan yhtenäiseksi. Se valmistetaan korroosiolta suojatusta teräksestä tai muusta metallista. Mitoitukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, kun lumieste on vain osalla kattoa, esimerkiksi oven kohdalla. Tällöin voidaan käyttää kaksinkertaista kiinnitystiheyttä tai lumiesteet asennetaan kahteen riviin. Pitkillä lappeilla lumiesteitä asennetaan kahteen tai useampaan riviin. Tarvittaessa lumiesteillä estetään lumen putoaminen katolta alempana olevalle katolle.

Lisää tietoa vesikatoista

Lähteet:
RT-kortisto
RakMK

Lumieste tehdään vaakasuuntaan yhtenäiseksi.
Lumieste tehdään vaakasuuntaan yhtenäiseksi.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20194_57122.jpg
Onko mullan laadulla merkitystä? Miksei peltomulta kelpaa?
Hyvällä mullalla voit antaa puhtia esimerkiksi vanhoille istutuksille tai luoda laadukkaan kasvualustan uudelle nurmikolle.
20152_42218.jpg
Lämmönvaraaja säästää lämpöpumppuasi
Lämmitysjärjestelmän varustaminen lämminvesivaraajalla on tehokas tapa varmistaa lämmön tehokas säilyminen ja mahdollisuus käyttää energiaa oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Akvaterm-varaajalla varmistat, että kotisi lämpenee entistä turvallisemmin, helpommin, tehokkaammin ja ennen kaikkea edullisemmin.
20161_45149.jpg
Ole tarkkana kiinnikkeen valinnassa
Rautakauppojen kiinnikevalikoima saattaa yllättää rakennus- tai remonttihankkeeseen ryhtyvän. Tarjontaa on vaikka millä mitalla. Tässä kohtaa tosin on syytä olla tarkkana, onhan tarkoituksena rakentaa kerralla kunnolla eikä korjata hetken päästä.
20218_72138.jpg
Viisi asiaa, joita et tiennyt painovoimaisesta ilmanvaihdosta
Ilmanvaihto voidaan yleisesti jaotella joko koneelliseen tulo- ja poistoilmanvaihtoon, koneelliseen poistoilmanvaihtoon tai täysin painovoimaisesti toimivaan ilmanvaihtoon. Yli kahdessa miljoonassa suomalaiskodissa ilmanvaihto on joko painovoimainen tai koneellisella poistolla varustettu. Monelle oman kodin ilmanvaihto on silti mysteeri. Tiesitkö nämä kotisi ilmanvaihdosta?
202112_74279.jpg
Tee testi! Oletko remontti-ihme vai täystuho?
Vaikka välttämättä käytännön kokemusta tai koulutusta ei olisikaan kovin laajalla rakentamisen rintamalla, löytyy silti useimmilta meistä riittävää perustietoa yleisistä rakentamisen termeistä sekä työtavoista. Välineet sekä materiaalit ovat tuttuja – edes välillisesti. Vai kuulutko kenties niihin, jotka eivät erota ruuvimeisseliä jakoavaimesta ja vasarakin toimii lähinnä pähkinänsärkijän virassa?
Raksaa & Fiksaa -podcastin kansikuva
Ensimmäinen tuotantokausi nyt Spotifyssa
Raksaa & Fiksaa -podcastin ensimmäisen tuotantokauden jaksot ovat kuunneltavissa nyt kokonaisuudessaan Spotify -palvelussa. Intohimoisena remonttipirkkona, yrittäjänä, asuntosijoittajana ja somevaikuttajana tunnettu Natalia Salmela kuljettaa meidät raksa- ja remppamaailman syövereihin Raksaa & Fiksaa -podcastin myötä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton