• Etusivu
  • Talo

Vesikatto – kattoturvatuotteet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.03.2013
201111_28574.jpg

Kuvassa tikkaiden mitoitusohjeita.

Hyvä vesikatto suojaa taloa sen koko elinkaaren ajan. Vesikatteen pintamateriaalina käytetään esimerkiksi tiiltä ja terästä. Kokonaisuuden täydentävät kestävät kattoturvatuotteet kuten talotikkaat, kattosillat ja lumiesteet. Vesikaton turvavarusteet tehdään hyvin hitsattavista teräksistä tai muista tarkoitukseen soveltuvista metalleista. Rakennuksessa pitää olla turvallinen pääsy vesikatolle. Tämä voidaan järjestää rakennuksen sisäpuolisena yhteytenä, ulkopuolisena yhteytenä tai tarvittaessa molemmin tavoin.

Talotikkaat

Talotikkaat tehdään teräksestä tai muusta tarkoitukseen soveltuvasta metallista. Tikkaat suojataan korroosiolta. Tikkaissa tai niiden osissa ei saa olla teräviä reunoja eikä kulmia. Nousukorkeudeltaan kahdeksan metriä ja sen ylittävät talotikkaat tulee varustaa jäätymistä vastaan suojatulla turvavaljaan kiinnityskiskolla tai selkäsuojuksella.

Metallisten talotikkaiden puolien leveyden tai sivujohteiden vapaan sisäpuolisen välin tulee olla vähintään 400mm. Puolien keskinäisen välin on hyvä olla noin 300mm. Tikkaiden sivujohteet taivutetaan ylimmän puolan yläreunan kohdalta noususuuntaan ja ulotetaan vähintään 1000 mm:n korkeudelle sekä taivutetaan tästä alaspäin jatkuen kiinnitykseen kattoon, räystääseen tai lapetikkaisiin.

Tikkaat kiinnitetään siten, että puolien keskilinjan etäisyys seinästä, räystäästä, räystäskourusta tai muusta ulkonemasta on vähintään 200 mm. Kiinteiden tikkaiden alimman puolan korkeuden maanpinnalta tai muulta lähtötasolta pitäisi olla 1000…1200mm. Tikkaiden alapäässä voidaan käyttää alasvedettävää tai käännettävää jatkosta, joka voidaan lukita. Tällöin alin puola voi sijaita noin 500 mm:n korkeudella maanpinnalta tai muulta lähtötasolta.

Lapetikkaat ja kattosillat

201111_28579.jpg
Kattosillan kävelytason leveys vähintään 350 mm.
Kattosillan kävelytason leveys vähintään 350 mm.

Katolla liikkumista varten vesikatto pitäisi varustaa lapetikkailla ja kattosilloilla, kun katto on karkeapintaisella katteella päällystetty ja jyrkempi kuin 1:4 tai kun kyseessä on jyrkempi kuin 1:8 kaltevuudessa oleva sileäpintaisella katteella päällystetty katto.

Metallisten lapetikkaiden sivujohteiden ulkopuolisen leveyden ja puisten kattotikkaiden puolien sisäpuolisen vapaan leveyden on suositeltavaa olla vähintään 400mm. Metallisten lapetikkaiden puolien keskinäisen välin noususuunnassa tulee olla 300mm. Lapetikas kiinnitetään vähintään ylä- ja alapäästä sekä se tuetaan noin 2 metrin välein. Kattosilta kiinnitetään enintään 1,2 metrin välein.

Lapetikkaat ja -sillat kiinnitetään
- bitumikermikatolla ruuveilla suoraan katteelle tai erillisille korokkeille
- saumatulla peltikatolla yleensä pystysaumoihin - tiili- ja limilaattakatolla liitoskappaleiden avulla ruuviliitoksin katon kantaviin rakenteisiin.
Katteen päälle kiinnitettäessä tulee kiinnityskohdassa käyttää tiivistyksenä lyijylevyä, kumitiivistettä tms.

Lumiesteet

Lumiestettä käytetään kaltevilla katoilla estämään lumen ja jään putoamisesta aiheutuvia vaaroja tai muusta syystä. Lumieste on rakennettava estämään lumen putoaminen katualueelle ja muulle yleiselle alueelle, katoksettoman sisäänkäynnin kohdalle ja lasten leikkipaikalle.

Lumieste tarvitaan katolla karkeapintaisella katteella, kun katto on jyrkempi kuin 1:4 ja sileäpintaisella katteella, kun katto jyrkempi kuin 1:8. Lumieste sijoitetaan mahdollisimman lähelle räystästä siten, että kuormat siirtyvät kantavaan rakenteeseen. Joissakin tapauksissa jalkaränni voi olla lumiesteenä. Myös katolla lappeella olevat rakenteet tarvittaessa suojataan lumiesteellä.

Lumieste kiinnitetään saumatulla peltikatolla katteen saumoihin. Muilla katteilla lumieste kiinnitetään apuruoteisiin, ruoteisiin, kattotuoleihin tai muihin kantaviin rakenteisiin, tiilikatolla aina apuruoteisiin.

Lumieste tehdään vaakasuuntaan yhtenäiseksi. Se valmistetaan korroosiolta suojatusta teräksestä tai muusta metallista. Mitoitukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, kun lumieste on vain osalla kattoa, esimerkiksi oven kohdalla. Tällöin voidaan käyttää kaksinkertaista kiinnitystiheyttä tai lumiesteet asennetaan kahteen riviin. Pitkillä lappeilla lumiesteitä asennetaan kahteen tai useampaan riviin. Tarvittaessa lumiesteillä estetään lumen putoaminen katolta alempana olevalle katolle.

Lisää tietoa vesikatoista

Lähteet:
RT-kortisto
RakMK

Lumieste tehdään vaakasuuntaan yhtenäiseksi.
Lumieste tehdään vaakasuuntaan yhtenäiseksi.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20098_18123.jpg
Betonin kierrätys
Ote päiväkirjasta: Kevät 2009Kun talo oli purettu maan päältä, pääsimme kiinni kivijalkaan. Kaivuri irrotti kellarikerroksen seinä-, lattia- ja porrasbetonit sekä keräsi kellarin keskelle kasatut piipun tiilet. Niiden määränpää oli Rudus Kierrätyksen vastaanottopiste Vantaan Länsisalmessa.
20113_24683.jpg
Monier aluskate - suojaa talosi
Kunnon aluskate on halpa henkivakuutus talolle. Se suojaa rakenteita vielä siinäkin vaiheessa, kun varsinainen katemateriaali väsyy.Komea katto kaunistaa rakennusta, mutta ensisijaisesti sen tehtävänä on nimenomaan pitää talo kuivana. Sen on suojattava taloa kosteudelta aina, myös myrskyllä ja nopeasti vaihtelevissa sääolosuhteissa. Jos katto ei tähän pysty, syntyy ongelmia ja jopa yllättävän nopeasti.
6_P_23879.jpg
Öljylämmittäjän ilmastohaasteet
-Öljylämmittäjä voi tehdä talostaan energiatehokkaan, säästää energiaa ja vastata ilmastotalkoiden haasteisiin pitämällä lämmitysjärjestelmänsä hyvässä kunnossa ja ottamalla rinnalle uusiutuvaa energiaa kuten aurinkolämmön. Lisäksi tämän vuoden alusta alkaen lämmitysöljyssä on hiilidioksidipäästöjä pienentävä bio-osuus, sanoo Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton varatoimitusjohtaja Pekka Huttula.Öljylämmittäjällä on talossaan monia mahdollisuuksia avaava vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, jonka päästöt ovat pienemmät kuin monesti kuvitellaan. -Öljylämmittäjän ei olekaan mitään syytä lähteä harkitsemattomasti vaihtamaan lämmitysmuotoa, vaan selvittää rauhassa, miten hän voi tehdä talostaan entistä energiatehokkaamman, korostaa Huttula.Suomessa on öljylämmitteisiä pientaloja noin 240 000. Tämä on suunnilleen neljännes kaikista pientaloista. Valtaosassa öljylämmitystaloista lämmityslaitteet ovat kunnossa, koska kattiloita on vaihdettu ja muita laitteita uusittu tasaiseen tahtiin.Öljylämmittäjiä kannustetaan energiansäästöön valtiovallan ja öljyalan vuoteen 2016 ulottuvalla Höylä III -energiatehokkuussopimuksella. Sopimuksen on arvioitu hoitavan lähes 17 prosenttia EU:n energiapalveludirektiivin Suomelta vuonna 2016 edellyttämästä energiansäästötavoitteesta.Jos öljylämmityslaitteet ovat ikääntyneet, on hyvä teettää asiantuntija-arvio siitä, ja miten lämmitysjärjestelmä kannattaa kunnostaa nykyisiä vaatimuksia vastaavaksi ja entistä energiatehokkaammaksi. Öljylämmitysjärjestelmän kunnostaminen ja täydentäminen rinnakkaislämmönlähteillä kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.Lämmitysjärjestelmän kunnostus tuo kiinteistökohtaisesti 10-30 prosentin säästön öljynkulutukseen. -Kun nykyajan öljylämmityslaitteisiin yhdistää vielä aurinkolämmön eli siirtyy hybridilämmitykseen, syntyy lisää energiansäästöä, huomauttaa Huttula. -Remontit maksavat, mutta tuovat muassaan selvää säästöä. Lämmitysjärjestelmän parantaminen on pitkälle vaikuttava investointi, Huttula painottaa.Energiankulutusta vähentävät niin ikään rakennuksen eristyksen parantaminen sekä ovien ja ikkunoiden uusiminen. Asukkaat voivat halutessaan vaikuttaa energiankulutukseen myös muuttamalla omia tottumuksiaan, vaikkapa säätämällä lämpöä hieman totuttua pienemmälle.Öljylämmityksessä typen oksidi-, rikkidioksidi- ja hiukkaspäästöt ovat moneen muuhun lämmitysenergiamuotoon verrattuna vähäiset. Öljylämmityksen hiilidioksidipäästöjä pudottavat järjestelmien kunnostamisella aikaan saatava energiatehokkuuden paraneminen, biolämmitysöljyn osuus lämmitysöljyssä sekä lisääntyvä aurinkolämmön käyttö öljyn rinnalla.Lisätietoja: Öljy- ja Kaasualan Keskusliitto, varatoimitusjohtaja Pekka Huttula, puh. 040 503 9465; Öljyalan Palvelukeskus, markkinointipäällikkö Eero Kourula, puh. 040 584 1917
Vallox 125 MV
Ilmanvaihto uusiksi osana omakotitalon energiaremonttia
Mika Airaksela teki kesällä 2021 omakotitaloonsa lämmitysjärjestelmän ja ilmanvaihdon remontin, sillä talo kulutti energiaa lämmitykseen enemmän kuin mitä oli tarpeen. Vanha poistoilmalämpöpumppu oli tullut käyttöikänsä loppuun ja lisäksi se oli alimitoitettu 176 neliöiseen taloon. Etenkin pakkasjaksoilla kone kävi koko ajan ja kulutti sähköä lisätehoksi. Ennen remonttia Airakselan omakotitalo kulutti energiaa taloussähköineen oli noin 24 000–25 000 kWh.
20082_9149.jpg
Eteinen tilana
KäyntikorttiEteisellä tilan pienestä koosta huolimatta on suuri merkitys. Asukkailla itsellään on mukavampi lähteä töihin ja kouluun toimivan ja kivannäköisen eteisen kautta. Vieraat väistämättä luovat kodista ja sen asukkaista vahvan ensivaikutelman eteisen perusteella.
20162_45434.jpg
Tee itse! Aito antiikkinen tiiliseinä sen olla pitää
Pieni kerrostalokolmio yhdistettiin linjasaneerauksen yhteydessä seinän takaa myyntiin tulleeseen yksiöön. Asuntoremontin edetessä yksi olohuoneen seinä päätettiin verhoilla aidoilla käsin lyödyillä sisustustiilillä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton