• Etusivu
  • Piha

Kaunis portti johdattaa puutarhaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.06.2024
20217_71578.jpg

Aita portteineen on hyvä tapa erottaa oma piha-alueensa katualueesta.

Pihaportti on ensimmäinen asia, jonka kotiin saapuja sekä satunnainen vierailija näkee. Siinä missä eteinen on kodin käyntikortti, voisi portin mieltää vastaavaksi käyntikortiksi puutarhaan. Se antaa ensivaikutelman siitä, minkä tyylinen pihasi on, ja pidetäänkö puutarhasta huolta.

Aita portteineen on hyvä tapa erottaa oma piha-alueensa katualueesta. Lisäksi aidattu piha tuo turvaa myös perheen pienimmille sekä lemmikeille. Mikäli puutarhaasi ympäröi jo aita, suunnittele portti päärakennuksen, olemassa olevan aidan sekä piha-alueen tyyliin sekä mittasuhteisiin sopivaksi.

Mitä mietittävä etukäteen?

Lähde liikkeelle käytännön tarpeesta. Onko tarkoitus, että yhdestä portista kulkevat sekä ajoneuvot että jalankulkijat? Mikäli portti on tarkoitettu niin sanottuun yhteiskäyttöön, tulee huomioida ajoneuvojen tarvitsema leveys.

Etsi omaa silmääsi miellyttäviä malleja. Pidätkö suoraviivaisesta vai kaarevasta, onko portti umpinainen vai raoilla varustettu? Voit suunnitella porttimalleja paperille ja hahmotella samalla myös mittasuhteita.

Porttimalleja on olemassa valmiita lukuisia ja ainahan voit ideoida persoonallisen portin omien mieltymystesi mukaiseksi. Piirustuksen pohjalta on myös helpompi mieltää rakennusmateriaalien menekki.

Tee tukevat perustukset

Jotta tuleva portti ei heilu eikä kallistele säidenvaihteluiden tai maan routimisen vuoksi, tulee portin pylväät kaivaa riittävälle syvyydelle, aina routimissyvyyteen asti, mikäli portin alla oleva maa on routivaa.

Tarvittaessa pylväille voi valaa myös perustukset tai vaihtoehtoisesti käyttää teräksestä valmistettuja erillisiä tukia. Terästuessa ei tarvita kaivuu- eikä valutöitä, vaan teräksinen kärki lyödään tiukasti maahan.

Lukuvinkki liittyen valamiseen: Weberin uutuus Pihabetoni; näppärä apu pieniin valutöihin

Valitse materiaalit huolella

Porttien rakennusmateriaaliksi tarvitset puutavaraa, jonka määrä määräytyy luonnollisesti laatimasi suunnitelman sekä toteutuvan portin koon mukaan.

Kun valitset puutavaraa, pyri valitsemaan suorin sekä tasalaatuisin puu. Se helpottaa sinua rakentajana ja näkyy valmiissa lopputuloksessa. On makuasia, haluatko käyttää painekyllästettyä puuta vai et. Mikäli et halua käyttää painekyllästettyä puuta, tulee silloin ottaa huomioon myös portin säänkestävyys ja varauduttava huoltotöihin säännöllisesti.
Erityisesti portin tolppiin suositellaan käytettäväksi painekyllästettyä puuta, vaikka itse porttiin valitsisikin erimerkiksi valmiiksi pohjamaalattua hienosahattua puutavaraa.

Puutavaran lisäksi tarvitset vielä:

  • Saranat
  • Salpa
  • Pultteja
  • Muttereita
  • Ruuveja

Muista, että näiden tulee olla ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kestääkseen säätä.

<p data-block-key="395gu">Kun valitset puutavaraa, pyri valitsemaan suorin sekä tasalaatuisin puu. Se helpottaa sinua rakentajana ja näkyy valmiissa lopputuloksessa.</p>
Kun valitset puutavaraa, pyri valitsemaan suorin sekä tasalaatuisin puu. Se helpottaa sinua rakentajana ja näkyy valmiissa lopputuloksessa.

Huomioi rakentaessasi:

Mikäli olet rakentamassa yksittäistä porttia, voidaan sen leveydeksi arvioida normaalisti 90 cm. Korkeus on yleensä sama, mitä jo olemassa olevassa tai tulevassa aidassa, jolloin kokonaisuus on tasapainoisen näköinen. Mikäli kulkuaukon tarvitsee olla leveämpi, kannattaa harkita porttiparin rakentamista.

Laudoittaessasi portin pystyyn tai vaakaan muista lisätä runkoon joko vinotuki tai vaihtoehtoisesti ristikko. Nämä lisätyt rakenteet tukevat porttia ja estävät sitä painumasta sekä vääntymästä. Jos haluat porttirakenteeseesi vielä enemmän tukea, käytä läpimeneviä pultteja sekä saranoita, jotka ulottuvat koko portin leveydelle. Näin rasitusta ei kohdistu yksittäisiin kohtiin.

Huolellisuus on kaiken a ja o. Muista vanha sanonta: mittaa kahdesti, leikkaa vain kerran. Käytä siis viistoihin pintoihin apunasi suorakulmaa tai suuntapiirrintä helpottaaksesi omaa työtäsi.

Lukuvinkki työkaluihin: Boschin näppärät työkalut avuksi

<p data-block-key="ei7u1">Vinotuet ja ristikot tukevoittavat porttiasi, samoin pitkä sarana antaa lisätukea.</p>
Vinotuet ja ristikot tukevoittavat porttiasi, samoin pitkä sarana antaa lisätukea.

Viimeistele pintakäsittelyllä

On sanomattakin selvää, että pihan portti joutuu kovalle koetukselle seisoessaan paikoillaan ja kokiessaan kesän helteet ja talven tuiskut. Sateen sekä tuulen tuiverruksen lisäksi portin kuntoa koettelee myös mekaaninen kulutus.

Älä siis unohda viimeistellä uutta porttiasi, vaan panosta puuosien asianmukaiseen ja huolelliseen pintakäsittelyyn. Homeenestoaineella voidaan ehkäistä mahdollinen puupinnan homekasvu.

Pintakäsittelyä kaipaa myös painekyllästetty puu, toki vasta kun puu on kuivunut riittävästi. Helppo muistisääntö on, että varhain keväällä rakennetun voi käsitellä loppukesällä, mutta jos portin rakennus on tapahtunut vasta kesällä tai syksyllä, kannattaa käsittely jättää seuraavaan kesään.

<p data-block-key="m00ij">Muista käsitellä portti asianmukaisesti. Jos et ole varma soveltuvasta tuotteesta, kysy rohkeasti neuvoa rautakaupasta tai maaliliikkeestä.</p>
Muista käsitellä portti asianmukaisesti. Jos et ole varma soveltuvasta tuotteesta, kysy rohkeasti neuvoa rautakaupasta tai maaliliikkeestä.

Käsittelyyn soveltuvat erilaiset puuöljyt, kuultavat sekä peittävät puunsuojat sekä tietysti ulkokäyttöön kehitetyt maalit. Mikäli et ole varma, mikä käsittely olisi paras vaihtoehto, kannattaa rohkeasti pyytää apua rautakaupoista tai maaliliikkeistä. On tärkeää muistaa käsitellä kaikki osat huolellisesti, erityisesti lautojen päät. Käsittele portti ennen saranoiden sekä salvan asentamista. Älä kuitenkaan unohda, että myös metalliosat tulee käsitellä huolellisesti riippumatta niiden pinnoituksesta.

Lukuvinkki: Jos haluat valkoisen portin sijasta vanhoista hirsiladoista tutun pehmeän harmaan sävyn myös porttiisi, se on mahdollista toteuttaa helposti ilman suolahappoja tai erillisiä myrkkyjä. Tutustu vesiohenteiseen puupintoihin tarkoitettuun tuotteeseen.

<p data-block-key="lt8yu">Jos ihailet kauniin patinoitunutta ja harmaata pintaa, voi sen saada aikaan helposti ilman turhaa odottelua.</p>
Jos ihailet kauniin patinoitunutta ja harmaata pintaa, voi sen saada aikaan helposti ilman turhaa odottelua.
Piha
pihasuunnittelu
aidat
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20227_79039.jpg
Viherrakentamisen vaiheet ja kustannukset
Piharakentaminen aloitetaan yleensä kovista rakenteista eli kiveyksistä, muureista, terasseista ynnä muusta sellaisesta. Nämä työt vievät pääsääntöisesti eniten aikaa. On tärkeää, että urakoitsijalla on mahdollisuus rakentaa piha oikeassa työjärjestyksessä. Valmiit rakenteet saattavat estää esimerkiksi koneiden käytön seuraavassa rakennuskohteessa. Nurmikonteko ja istutustyöt ovat viimeisiä työvaiheita. Tämä työjärjestys on perusteltua myös siksi, että istutuksia päästään hoitamaan heti kun ne valmistuvat.
20226_78683.jpg
Piha- ja muurikivien hankinta: näin lasket tarvittavan määrän
Onko suunnitelmissasi toteuttaa pihakiveys tai muuri, mutta määrien laskeminen tuottaa päänvaivaa? Pihan pinnanmuodot kaipaavat kenties muureja ja erilaiset oleskelualueet ja kulkureitit tasaista päällystettä. Tässä Ruduksen vinkit suunnitteluun ja määrien laskemiseen.
20215_70494.jpg
Hyvin rakennettu piha tuo asumisviihtyvyyttä sekä turvallisuutta
Taloyhtiöön kuuluu useimmiten useita asuntoja ja sitä myöden myös pihan käyttäjämäärät ovat suuremmat kuin esimerkiksi omakotitalojen pihoilla. Silti usea taloyhtiöpiha on niin sanotussa luonnontilassa eli kulkutiet ovat hiekkaa tai soraa. Sadesäällä tämä kostautuu aula- ja porrastilojen lisääntyneenä siivoustarpeena.
kattopuutarha
Viheralueiden kunnossapito taloyhtiössä
Kellastuva nurmikko voi olla merkki siitä, että on aika harkita uudenlaista lähestymistapaa viheralueiden kunnossapitoon. Monilajinen niitty tuo taloyhtiön pihaan elämää ja väriä, tarjoten samalla ekologisen ja helppohoitoisen vaihtoehdon perinteiselle nurmikolle. Kansipuutarhat puolestaan tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden hyödyntää kaupunkitilaa vihreänä keitaana, edistää luonnon monimuotoisuutta sekä hallita hulevesiä. On harkinnan arvoinen asia luoda kestävä ja toiminnallinen ympäristö taloyhtiön asukkaille.
20213_69461.jpg
Hyvin hoidettu piha kasvattaa kiinteistön arvoa
Piha on taloyhtiön käyntikortti. Huolellisesti hoidetut piha-alueet ja ajallaan tehdyt pihan pintojen korjaukset auttavat säilyttämään ja nostamaan asunto-osakeyhtiön osakkeiden arvoa. Pihan kunto on jokaisen kävijän nähtävissä yhdellä silmäyksellä ja on vierailijaa vastassa ensimmäisenä. Rakennusten kunnon arvioimiseen taas täytyy usein perehtyä tarkemmin.
höyryävä kattila liedellä
Kodin tulipalo saa usein alkunsa keittiöstä
Päälle unohtuneesta liedestä tai vahingossa päälle pyörähtäneestä keittolevystä aiheutuu Suomessa vuosittain satoja tulipaloja. Helppokäyttöinen liesivahti on tehokas ja edullinen keino vähentää tulipalon riskiä kotona merkittävästi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton