• Etusivu
  • LVI

Mistä tunnistat, että lämpöpumppu on jo liian vanha?

Näin tunnistat vanhan poistoilma- tai maalämpöpumppusi ongelmat

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Spigot
Päivitetty 18.11.2024
oikea-aika-vaihtaa-lämpöpumppu-1920x1080

Lämpöpumpun vaihto: Milloin on oikea aika päivittää vanha laite?

Oletko huomannut, että poistoilmalämpöpumppusi alkaisi väsyä ja toimia tehottomasti? Mistä voisit huomata, että poistoilma- tai maalämpöpumppusi on hajoamassa ja olisi aika vaihtaa se uuteen? Tämä artikkeli on sinulle, joka haluat tietää, miksi ja miten nämä vanhat laitteet kannattaa vaihtaa uusiin. Lue eteenpäin ja saat selville, miten voit säästää energiaa ja rahaa sekä parantaa samalla kotisi mukavuutta.

Mitä hyötyä artikkelin lukemisesta on sinulle?

  • Opit tunnistamaan vanhan poistoilmalämpöpumpun ongelmat.
  • Saat tietoa maalämpöpumpun eduista ja vaihtoprosessista.
  • Saat asiantuntijan vinkit lämpöpumppuremonttiin.
  • Tiedät, paljonko lämpöpumppuremontti maksaa.

2000-luvun taloissa poistolämpö- sekä maalämpöpumppujärjestelmien käyttö on ollut yleistä niiden tarjoamien hyötyjen vuoksi. Poistoilmalämpöpumppuja asennettiin laajalti erityisesti matalaenergia- ja passiivitason uusiin taloihin, joissa lämmityksen energiantarve on melko vähäinen. Maalämpöpumppujen suosio alkoi myös kasvaa merkittävästi 2000-luvun alussa. Tilastokeskuksen mukaan maalämmön osuus lämmönlähteenä on ollut jatkuvassa kasvussa tuosta ajankohdasta lähtien.

Nyt järjestelmät kuitenkin alkavat olla vaihtokuntoisia ja tulevat käyttöikänsä tien päähän.

Haastattelimme Spigot Oy:n lämpöpumppujen ja ilmanvaihtokoneiden vaihtojen sekä asennusten asiantuntijaa Tuomas Suomalaa. Artikkelissa Suomala tarjoaa käytännön vinkkejä ja tietoa lämpöpumppuremonttiin.

Mitkä ovat yleisimmät merkit siitä, että poistoilmalämpöpumppu on vaihdon tarpeessa?

Tuomas Suomala kertoo, että poistoilmalämpöpumpun pitämä ääni saattaa muuttua merkittävästi. Pumppu voi alkaa pitää kovaa meteliä tai hiljentyä täysin. Lisäksi sähkönkulutuksen nousu voi viitata kompressorin hajoamiseen.

Kuinka usein poistoilmalämpöpumppu tulisi huoltaa, jotta sen käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä?

Suomala suosittelee, että lämmitysjärjestelmiin tehdään ylläpitohuolto noin kolmen vuoden välein. Huollossa tarkastetaan laitteen toiminnan lisäksi lämmönjaon paineet, varoventtiilit, roskasihdit, jakotukkien venttiilit ja poistetaan kertynyt ilma verkostosta. Ilmanvaihtokanavien nuohous suositellaan tehtäväksi noin viiden vuoden välein.

Mitkä ovat suurimmat hyödyt uuden poistoilmalämpöpumpun asentamisesta vanhan tilalle?

– Uuden tekniikan invertterikompressorilla varustettu poistoilmalämpöpumppu on huomattavasti energiatehokkaampi. Uusissa laitteissa on myös älykkäät ohjaus- ja liitettävyysmahdollisuudet, kuten pörssisähköohjaukset ja aurinkosähkön optimointimahdollisuus. Jos samalla päivitetään lattialämmityksen säätöjärjestelmä, voidaan hallita koko lämmitysjärjestelmää älykkäästi, muistuttaa Suomala.

Mitkä ovat yleisimmät syyt maalämpöpumpun tehon heikkenemiseen?

Suomala mainitsee, että kompressorin hajoaminen, liian matala kaivo sekä ohjainyksikön vikaantuminen ovat yleisiä syitä maalämpöpumpun tehon heikkenemiseen.

Kuinka paljon energiankulutuksen nousu voi kertoa maalämpöpumpun ongelmista?

– Suurin osa kotona käytetystä energiasta kuluu lämmitykseen. Jos energiankulutus nousee selittämättömästi verrattuna aiempiin vuosiin, kannattaa tarkistaa lämmityslaite. Maalämpöpumppu saattaa käyttää yhä enemmän lisäsähköä, mikä voi viitata kompressorin vikaan tai siihen, että lämpökaivosta ei saada tarvittavaa energiaa, huomauttaa Suomala.

Mitkä ovat suurimmat hyödyt uuden maalämpöpumpun asentamisesta vanhan tilalle?

Uudet maalämpöpumput ovat energiatehokkaampia, helpompia käyttää sekä lisäksi älykkäämpiä. Niistä löytyy myös pörssisähköoptimointi sekä aurinkoenergian hyödyntämismahdollisuudet.

Kuinka paljon vanhan lämpöpumpun vaihtaminen uuteen maksaa keskimäärin?

– Vaihdon hinta riippuu tilalle vaihdettavasta laitteesta ja mahdollisista muista toimenpiteistä. Poistoilma- ja maalämpöpumppujen vaihto maksaa yleensä reilusta 10 000 eurosta vajaaseen 20 000 euroon, kertoo Spigot Oy:n Suomala.

Mitä asioita tulisi ottaa huomioon uutta lämpöpumppua valitessa?

Suomala muistuttaa, että tärkeimpiä huomioitavia asioita ovat:

  • teholuokka
  • poratun kaivon syvyys
  • takuut
  • huollon ja asiakaspalvelun tavoitettavuus
  • varaosien saatavuus
  • soveltuvuus pohjoisen ilmastoon
  • ilmavirtojen riittävyys
  • ymmärrys järjestelmistä laitteen ympärillä.

On myös tärkeää löytää jälleenmyyjä ja asennusliike, joka voi ottaa kokonaisvastuun toteutuksesta sekä huollosta ja tuesta.

Kuinka kauan kestää poistoilma- tai maalämpöpumpun vaihtoprosessi?

Spigot Oy:llävaihtoprosessi kestää tyypillisesti 1–3 päivää. Uusi laite saadaan yleensä lämmittämään taloa ja lämmintä vettä jo ensimmäisen päivän iltapäivällä.

Mitkä ovat yleisimmät virheet, joita ihmiset tekevät huollossa tai vaihdossa?

– Yleisiä virheitä ovat olemassa olevien järjestelmien huomiotta jättäminen ja vain vanhan laitteen vaihtaminen uuteen. Esimerkiksi liian matala kaivo voi vaatia toimenpiteitä, ja vaihdettaessa on/off-pumpusta invertteriin myös mitoitusperusteet muuttuvat. Poistoilmalämpöpumpuissa jäteilman lämpötila voi olla huomattavasti kylmempi, mikä voi aiheuttaa kondensaatiosta johtuvia kosteusvaurioita, jos jäteilmakanavan eristys on puutteellinen, kertoo Suomala.

Miten varmistetaan, että uusi pumppu toimii optimaalisesti ja energiatehokkaasti?

Tärkeitä asioita ovat:

  • oikeanlainen lähtötilanteen kartoitus
  • oikean kokoinen laite
  • mahdolliset muut toimenpiteet (esim. liian matalan kaivon kompensointi)
  • oikeat ilmamäärät poistoilmalämpöpumpulle
  • tarkoituksenmukaiset ilmanvaihdon päätelaitteet
  • kanavien nuohous
  • toimiva lattialämmityksen säätöjärjestelmä.

Lisäksi ammattitaitoinen asentaja, oikeanlainen käyttö, säännölliset huollot ja hyvä talotekniikkakumppani varmistavat laitteen optimaalisen toiminnan.

VINKKI! Lue juttu, miten poistoilmalämpöpumpun vaihto onnistui Lappalaisen perheessä >>

Info

Info

Spigot Oy on talotekniikan asiantuntija, joka tarjoaa kattavat LVIS-palvelut rakentajille, remontoijille ja omakotitalojen omistajille. Spigot Oy:ltä saat kaiken talotekniikkaan liittyvän yhdestä paikasta. Spigot Oy tarjoaa asiantuntevaa apua ja laadukkaita ratkaisuja, jotta kotisi pysyy lämpimänä ja energiatehokkaana.

Miksi valita Spigot Oy?

  • Kokonaisvaltainen palvelu: Hoidamme kaiken suunnittelusta asennukseen ja huoltoon.
  • Ammattitaitoiset asentajat: Kaikki asentajamme ovat koulutettuja ja kokeneita ammattilaisia.
  • Luotettavuus ja laatu: Varmistamme, että kaikki talotekniikkaan liittyvä tulee tehtyä järkevästi ja oikeaan aikaan.
  • Asiakastyytyväisyys: Tuhansien asuntojen kokemuksella ymmärrämme, mitä asiakkaan talo todella tarvitsee.

Älä odota, että vanha poisto- tai maalämpöpumppusi menee rikki. Ota yhteyttä Spigot Oy:n asiantuntijoihin jo tänään ja varmista kotisi talotekniikan toimivuus ja tehokkuus. Vieraile verkkosivuilla Spigot.fi ja tutustu tarkemmin palveluihin. Spigot oy:ltä saat kaiken talotekniikkaan liittyvän yhdestä paikasta vaivattomasti ja luotettavasti.

Spigot
LVI
energiaremontti
energiankulutus
maalämpöpumppu
poistoilmalämpöpumppu
maalämpö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Spigot asennus
Oikea hetki poistoilmalämpöpumpun vaihdolle
Uuden poistoilmalämpöpumpun hankinta tulee ajankohtaiseksi, kun vanhan laitteen kompressori tulee tiensä päähän ja pitää vaihtaa. Uusimisen myötä talo lämpiää entistä energiatehokkaammin paremmalla hyötysuhteella − nykyaikaiset poistoilmalämpöpumput ovat teknisesti kehittyneempiä kuin edeltäjänsä, joka näkyy paitsi pienempinä käyttökustannuksina myös parempana asumisviihtyvyytenä.
Omakotitalon ilmanvaihto
Ilmanvaihdon kunnostuksella terveempi sisäilma
Pauli ja Merja Heikkilä rakennuttivat omakotitalonsa Espoon Laaksolahteen kaksikymmentä vuotta sitten. Jotain kuitenkin meni ilmanvaihdossa pieleen jo rakennusvaiheessa, joko sen toteutuksessa tai suunnittelussa. Nyt kunnostuksen myötä sisäilma on raikkaampaa ja myös vaihtuu energiatehokkaammin.
Spigot lvis-suunnittelu
Selkeyttä projektin kustannus- ja aikatauluhallintaan
Omakotitaloprojekti voi olla rakennuttajalle varsin haasteellinen kokonaisuus − kaikkien toimijoiden tulisi pelata yhteen ajantasaisin tiedoin suunnittelusta asennuksiin. Paras ratkaisu onnistuneeseen lopputulokseen saavutetaan, kun toteutusvastuu on keskitetty yhdelle osaavalle toimijalle.
S1255 sisään
Lämpöpumpun vaihto kannattaa ennakoida ajoissa
Lämpöpumppuja on ollut jo toista kymmentä vuotta markkinoilla ja osa niistä alkaa olla vaihtoiässä. Ensimmäisiin malleihin verrattuna nykypäivän uudet lämpöpumput ovat selvästi energiatehokkaampia sekä älykkäämpiä ohjattavuudeltaan. Uuden laitteen myötä talo lämpiää entistä pienemmällä energialaskulla. Mutta milloin lämpöpumppu pitää vaihtaa? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien tyypillisiin vaihtoaikoihin ja merkkeihin vaihdon lähestymisestä tästä artikkelista.
Geonovan avainasiakaspäällikkö Matti Virta
ARA-tuki loppui – tutustu vaihtoehtoon
Valtion tarjoama ARA-tuki on ollut monen taloyhtiön motivaattori vaihtaa lämmitysjärjestelmänsä maalämpöön. ARA-tuen loppuminen tarkoittaa, että investointi on tehtävä itse 100 %:sti ja lainaa tarvitaan enemmän, mikä ei tässä korkotilanteessa kuulosta houkuttelevalta. Taloyhtiö voi kuitenkin välttyä mittavalta investoinnilta yksinkertaisella ratkaisulla: ostamalla maalämmön palveluna.
201811_55293.jpg
Veto ei ole ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoonSisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Jos korvausilma kulkeutuu asuntoon rakennevuotojen, postiluukun tai viemärin kautta, se tuo sisäilmaan hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton