• Etusivu
  • Remontti

Olohuoneen valaistusremontti – remontin toteutus ja hinta

Remonttitarve: kun olohuoneessa on liian vähän valoa huoneen ikkunanpuoleisella reunalla

Sanna SalmelaKaupallinen yhteistyö Lamppukauppa Led Store Oy
Julkaistu 04.01.2024Päivitetty 01.02.2024
Kansikuva

© Lamppukauppa Led Store

Lähtökohtana valaistusremontille oli noin 32 neliön kokoinen olohuone, joka kaipasi kipeästi lisävalaistusta. Valaistuksen suunnittelussa oli luotettu viisi vuotta sitten liikaa isoihin lasiseiniin ja avoimeen olohuoneen ja keittiön yhdistelmään, joista ajateltiin valoa tulevan reilusti. Käytännössä kuitenkin kattovalaisimien puute laittoi miettimään lisävalaistusta. Suuret ikkunat eivät auta Suomessa kuin puoli vuotta, ja toinen puoli vuotta asunnossa oli liian vähän valoa. Toisella puolella isoa huonetta oli seinustalla valaistusta.

Suunniteltaessa valaistuksen lisäämistä, on mietittävä erilaisia toimivia vaihtoehtoja, jotka täyttävät asujien tarpeet ja toiveet. Toimiva valaistus toteutetaan monesti sekä kattoon että seinille asennettavien valojen yhdistelminä.

Lisävalaistusta epäsuoralla valaistuksella ja kohdespoteilla

Koska katossa ei ollut valmiita sähkövetoja, niin jälkikäteen asentaminen olisi ollut kovin työlästä. Myös seinävalaisimien lisäämistä pidetiin haasteellisena. Suunnittelussa päädyttiin rakentamaan uusi alaslaskukotelo. Näin saatiin uusi johdotus kotelon sisään. Kotelon muoto suunniteltiin niin, että saatiin sekä epäsuoraa valaistusta led-nauhalla, että suoraan alaspäin valaisevaa kohdevaloa. Alaslaskukotelointi suunniteltiin koko seinän mitalle, eli kahdeksalle metrille.

Alaslaskukotelon päätykuvasta alla näkyvät mitat. Vaaleansinisellä merkityt kipsilevyt muodostivat sekä kotelon upotettaville LINJA 5 -spoteille, että kourun epäsuoraa värilämpötilasäädettävää CCT-led-nauhavalaistusta varten. Kotelon korkeus on 295 mm, koska tämän verran tilaa oli ikkunan yläreunan ja katon välissä. Kotelon etureunaan tehtiin 120 mm häikäisysuoja, joka ohjaa valon tehokkaasti kohti kattoa. Katto nousee harjaa kohti 25 mm, mikä otettiin myös huomioon mitoissa ja runkopuiden leikkaamisessa. Runkopuina käytettiin 48×48 puurimaa.

Seinän ja kotelon väliin (kuvassa vasemmassa reunassa) jätettiin noin 15 cm leveä syvennys verhokiskoille. Kotelo saatiin näin myös oikealle kohdalle valon avautumiskulmaa ajatellen. Jatkossa on vielä mahdollista lisätä valoa seinänvierelle, jos tarvetta tulee.

Mittakuva
© Lamppukauppa Led Store

Olohuoneen valaistuksen valitseminen – luonnollista ja häikäisemätöntä valoa

Valaistukseksi haluttiin luonnollista ja häikäisemätöntä valoa, jota olisi melko reilusti. LedStoren valikoimissa kapealla valokeilalla oleva LINJA 5, 10W, 3000K valikoitui spotiksi. Yksi spotti antaa 1000 luumenia valoa, ja avautumiskeila on 15 astetta. Tehokas valo ei häikäise lainkaan sivuille. Jokaisessa spotissa on valaisinkohtainen, himmennettävä virtalähde.

<p data-block-key="80umk">Linjaspotit LINJA 5, valaisevat mustan sisuksen sisältä kapealla keilalla. Valo ei häikäise sivusta päin katsottuna. Valaisinta on saatavissa lämpimällä 3000K ja neutraalilla 4000K valon värisävyllä.</p>
Linjaspotit LINJA 5, valaisevat mustan sisuksen sisältä kapealla keilalla. Valo ei häikäise sivusta päin katsottuna. Valaisinta on saatavissa lämpimällä 3000K ja neutraalilla 4000K valon värisävyllä.
© Lamppukauppa Led Store
<p data-block-key="55cmx">Led-nauha värilämpötilasäädettävänä. Asennukseen tarvitaan myös alumiiniprofiili ja virtalähde.</p>
Led-nauha värilämpötilasäädettävänä. Asennukseen tarvitaan myös alumiiniprofiili ja virtalähde.
© Lamppukauppa Led Store

Katon kautta valaisevaa led-nauhavalaistusta varten valittiin värilämpötilasäädettävää 14,4 W/m ottotehoinen CCT led-nauhaa, joka valaisee kohdevalaistuksessa noin 1000 luumenia metrille. Epäsuorana valona valaistusteho on arviolta 500 luumenia metrille. Epäsuoran valon valaistusteho riippuu paljon heijastuspinnan väristä ja materiaalista. Led-nauhaa suuntaamaan ja suojaamaan valittiin 45 asteen kulmaprofiili muovikannella. Led-nauhan virtalähde 200W tehoinen langattoman ohjauksen mahdollistava RF-muuntaja mahtui kouruun piiloon.

Olohuoneremontti alkaa – alaslaskukotelon tekeminen kattoon

Alaslaskun kokoaminen aloitettiin leikkaamalla runkopuut ja kipsilevyt oikean kokoisiksi. Rungon kasaus tehtiin aluksi lattialla yksi reuna kerrallaan.

Rungot kiinnitettiin kolmessa osassa kattoon. Rungon kiinnityksessä käytettiin 100×50 ruuveja, ja katon kiinnityspisteet osutettiin katon juoksuihin. Valoille tarvittavat sähköt vedettiin valmiiksi tässä vaiheessa.

<p data-block-key="6nz5y">Alaslaskukotelon runko kiinnitetty koko mitalta kattoon.</p>
Alaslaskukotelon runko kiinnitetty koko mitalta kattoon.
© Lamppukauppa Led Store

Rungon kiinnityksen jälkeen tehtiin kipsilevykotelointi. Mitoille leikatut kipsilevyt kiinnitettiin runkoon 80×50 ruuveilla ja tasoitettiin.

<p data-block-key="tiwld">Alaslaskukoteloon leikattiin 34×137 mm asennusaukot LINJA5 led spoteille.</p>
Alaslaskukoteloon leikattiin 34×137 mm asennusaukot LINJA5 led spoteille.
© Lamppukauppa Led Store
<p data-block-key="2o1x6">Kotelon pintakäsittely valmis. Kahden tasoitekerroksen jälkeen olohuoneen alaslaskukotelo pohjamaalattiin ja pintamaalattiin.</p>
Kotelon pintakäsittely valmis. Kahden tasoitekerroksen jälkeen olohuoneen alaslaskukotelo pohjamaalattiin ja pintamaalattiin.
© Lamppukauppa Led Store

Remontti etenee – valaistuksen asentaminen

Valaistuksen käyttämisessä oli tärkeää, että ohjaus voitiin hoitaa myös ilman johdollisia seinähimmentimiä, sillä uusien valokatkaisimien asennus olisi ollut työlästä. Epäsuoraan asennettavaksi led-valaistukseksi valittiin värilämpötilasäädettävä 14,4 W/m tehoinen CCT led-nauha, ja sille käyttöpainikkeeksi värilämpötilan vaihtamiseen tarkoitettu langaton painike. Kuvan tilanteessa kytkimen sijoittelua ei oltu vielä päätetty.

Oikeanpuoleisista WW ja CW painikkeista valon värilämpötila säätyy portaattomasti lämpimän valkoisen ja kylmän valkoisen välillä. Vasemmanpuoleisesta painikkeesta ylemmästä valot syttyvät ja sammuvat ja alemmasta pitkään painaen valot kirkastuvat ja himmenevät kauniin tasaisesti.

<p data-block-key="tiwld">Langattoman ohjauksen painikkeen voi vapaasti sijoittaa haluamaansa paikkaan. Portaattomasti värilämpötilasäädettävässä painikkeessa WW lämpimämpi valo ja CW kylmempi valo.</p>
Langattoman ohjauksen painikkeen voi vapaasti sijoittaa haluamaansa paikkaan. Portaattomasti värilämpötilasäädettävässä painikkeessa WW lämpimämpi valo ja CW kylmempi valo.
© Lamppukauppa Led Store
<p data-block-key="2o1x6">14,4 W/m CCT-nauha liitetään muuntajan heikkovirtapuolelle. Se ottaa kolme paikkaa, yhden plussan (punainen) ja kaksi miinusta (vihreä WW ja musta CW). Langattoman ohjauspainikkeen pariliitosta varten kuvassa näkyy musta nappi (learning key).</p>
14,4 W/m CCT-nauha liitetään muuntajan heikkovirtapuolelle. Se ottaa kolme paikkaa, yhden plussan (punainen) ja kaksi miinusta (vihreä WW ja musta CW). Langattoman ohjauspainikkeen pariliitosta varten kuvassa näkyy musta nappi (learning key).
© Lamppukauppa Led Store

Led-nauha asennettiin 45 asteen kulmaprofiiliin ja muuntaja mahtui lisäksi hyvin kouruun, vaikka se on reilun kokoinen, 270x79x39 mm. Värilämpötilasäädettävässä led-nauhassa johtimia on kolme, mikä pitää ottaa huomioon muuntajaa valittaessa. Langattoman ohjauksen mahdollistavassa muuntajassa on myös langattoman ohjauksen pariliittämistä varten opetusnappi (learning key). Näin ollen erillistä vastaanotinta ei tarvita.

Kokonaispituus, 8 metriä toteutettiin kolmella 2,5 metrin mittaisella profiililla, ja lisäksi leikattiin puolen metrin pätkä. Yksi rulla led-nauhaa ei riittänyt, joten viiden metrin nauharullaan kolvattiin lisäksi 2,9 metriä CCT-led-nauhaa, ja yhtenäinen nauha asennettiin led-nauhassa valmiiksi olevalla tarrapinnalla kiinni alumiiniprofiiliin. Muovikansi asettui hyvin profiilin päälle. Led-profiilia ei tarvinnut kiinnittää kourun pohjaan, joten sen suuntausta ja sijoittelua voidaan varoen muuttaa vielä sen mukaan, mikä käytössä osoittautuu parhaaksi.

LINJA 5-spoteilla on omat valaisinkohtaiset TRIAC- himmennettävät muuntajat. Tässä tapauksessa, kun uutta, johdollista himmenninpaikkaa ei asennettu, niin spotit ketjutettiin ja kokonaisuuteen asennettiin ensiopuolen langaton vastaanotin ja langaton painike.

<p data-block-key="6n00p">LINJA 5 -spotit asennettiin 170 cm välein ja seinien viereen jäi 60 cm. Valo heijastuu 60 päähän seinästä asennettuna sopivasti myös seinän kautta.</p>
LINJA 5 -spotit asennettiin 170 cm välein ja seinien viereen jäi 60 cm. Valo heijastuu 60 päähän seinästä asennettuna sopivasti myös seinän kautta.
© Lamppukauppa Led Store

Lopputulos on onnistunut – budjettia tarvittiin 1 500 euroa

Kokonaisuus toteutettiin omin voimin, vain sähköasennuksissa tarvittiin ammattilaista tunnin verran kytkennöissä. Kaikkine tarvikkeineen ja valaisimineen kustannukseksi tuli 1 500 euroa, ja omaa aikaa kului 20 tuntia. Jos työ olisi teetetty timpurilla, niin työarvio olisi ollut arviolta 1 000 euroa.

Kun epäsuora led-nauhavalaistus ja kohdespotit oli asennettu paikoilleen olohuoneeseen, niin niitä voidaan käyttää joko erikseen tai samaan aikaan.

<p data-block-key="6n00p">LINJA 5 -spotit eivät näy sivulta päin katsottaessa, mutta valot heijastavat hyvin lattiaan saakka.</p>
LINJA 5 -spotit eivät näy sivulta päin katsottaessa, mutta valot heijastavat hyvin lattiaan saakka.
© Lamppukauppa Led Store
<p data-block-key="6n00p">Värilämpötilasäädettävä ja himmennettävä led-nauha tuo miellyttävän epäsuoran valaistuksen kotelon kourussa olohuoneen seinään ja kattoon.</p>
Värilämpötilasäädettävä ja himmennettävä led-nauha tuo miellyttävän epäsuoran valaistuksen kotelon kourussa olohuoneen seinään ja kattoon.
© Lamppukauppa Led Store

Remontissa saatiin siis olohuoneen led-valaistus uusittua tyylikkäästi. Valonauha asennettiin antamaan epäsuoraa valoa kattoa kohti, mikä tuo kauniin lisävalon huoneeseen. Samaan tapaan epäsuoraan ja häikäisemättömästi voidaan toteuttaa esimerkiksi makuuhuoneen valaistus. LINJA 5 -valaisimia voidaan puolestaan käyttää monipuolisesti myös muissa kodin sisätiloissa ja ulkona esimerkiksi terassin valaisussa.

Lue lisää remontit-kategoriastamme. Olemme koonneet sinne havainnollisia juttuja erilaisista tavoista lisätä led-valoa sekä kohdevalona että epäsuorana valaistuksena.

<p data-block-key="6n00p">Kun epäsuora valaistus sekä LINJA-spotit ovat päällä, olohuoneeseen saadaan reilusti lisää valoa.</p>
Kun epäsuora valaistus sekä LINJA-spotit ovat päällä, olohuoneeseen saadaan reilusti lisää valoa.
© Lamppukauppa Led Store

Autamme Lamppukauppa Led Storessa valaistusremonttien suunnittelussa ja vinkkaamme sopivaa sähköasentajaa. Suunnittelemme valaistussuunnittelupalvelussamme päivittäin muun muassa omakotitalojen valaistuskokonaisuuksia, ja teemme asennusvalmiiksi led-nauhakiskoja mittojen mukaan LedPaja-palvelussamme. Myymälässämme Vantaan Koivuhaassa, Mesikukantie 16, ovat kaikki tuotteemme esillä asennettuina ja testattavissa. Palvelemme sekä yritys-, kuluttaja-, kuin jälleenmyyjäasiakkaita.

Aukiolot: ma, pe klo 8.30 – 15.30, ti – to klo 8.30 – 17, la klo 10–14.

Lamppukauppa Led Store Oy
Remontti
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20204_64445.jpg
Vinkit led-nauhavalaistuksen suunnitteluun
Led-nauhavalaistus on moneen kohteeseen ja käyttötarkoitukseen sopiva valaistusmuoto. Kuten muukin valaistus, myös se tarvitsee jonkin verran suunnittelua. Tässä viisi yleistä ohjetta, joiden mukaan tehtynä led-nauhavalaistus varmasti onnistuu.
202010_66924.jpg
Puurunkoisen talon valaistuksen ohjaus langattomasti
Hirsitalon tai CLT-talon sähkövetojen paikat tulee miettiä tarkasti. Erityisesti jos puupinta jää näkyville, niin ylimääräiset sähkövedot esimerkiksi valokatkaisijoille jäävät kaikki näkyviin seinäpintoihin. Valaistuksen ohjaukseen on luotettavia langattomia seinäsäätimiä, jotka säästävät työtä ja ovat materiaalitehokkaita.
202212_80381.jpg
Pitäisikö jouluvaloista luopua? Pelastaako pimeä koti isolta sähkölaskulta?
Kausivalot piristävät pimeimpään vuodenaikaan, mutta sähkönsäästön nimissä moni pohtii nyt niiden tarpeellisuutta. Entäpä sitten kotipihan ulkovalot, pitäisikö sittenkin vaan kompastella hämärässä? Sähkönhinnan noustessa lamppujen sammuttaminen voi tuntua houkuttelevan yksinkertaiselta ja konkreettisesti säästöä tuovalta toimelta, mutta todellisuudessa näin kertyvät säästöt jäävät pieniksi, jos kotona käytetään energiapihejä led-valoja. Kun valaistuksella halutaan säästää energiaa, paras keino onkin päivittää vanhat valot ledeihin. Näin säästöä saadaan aikaan asumismukavuuden ja -turvallisuuden kärsimättä.
20225_78047.jpg
Näin tuot valoa sähköttömälle kesämökille - katso vinkit
Illan pimetessä aurinkokenno- ja paristovalot tuovat tunnelmaa ja turvallisuuden tuntua myös niihin paikkoihin, joissa sähköä ei ole saatavissa. Erilaisilla valaisinratkaisuilla sähkötön kesämökki terasseineen, rantasaunoineen, huvimajoineen ja pihapolkuineen on helppo valaista tilanteen ja tarpeen mukaan.
20199_59813.jpg
5 syytä miksi valita keskuspölynimuri
Kodin siivous on läsnä monen suomalaisen elämässä ja siivousvälineistä imuria käyttää lähes jo-kainen kuluttaja. Kuluttaja voi valita imureiden joukosta mieleisensä ja erilaisia vaihtoehtoja on runsaasti saatavilla. Moni ei kuitenkaan tunne eri imurivaihtoehtojen välisiä eroavaisuuksia. Nostimme tarkasteluun keskuspölynimurin sekä perinteisen perässä vedettävän imurin ja kokosimme yhteen niiden keskeisiä eroavaisuuksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton