• Etusivu
  • LVI

Poistoilmalämpöpumpun vaihdolla pienemmät energiakustannukset

Erik RahialaKaupallinen yhteistyö Spigot
Julkaistu 21.12.2023Päivitetty 30.01.2024
Spigot asennus

Uuden poistoilmalämpöpumpun hankinta tulee ajankohtaiseksi, kun vanhan laitteen kompressori tulee tiensä päähän ja pitää vaihtaa. Uusimisen myötä talo lämpiää entistä energiatehokkaammin paremmalla hyötysuhteella − nykyaikaiset poistoilmalämpöpumput ovat teknisesti kehittyneempiä kuin edeltäjänsä, joka näkyy paitsi pienempinä käyttökustannuksina myös parempana asumisviihtyvyytenä.

Oikea hetki poistoilmalämpöpumpun vaihdolle

Poistoilmalämpöpumpun vaihto tuli ajankohtaiseksi myös Espoolaisperheen vuonna 2008 rakentamassa omakotitalossa. Alkuperäinen, jo 16 vuotta käytössä ollut poistoilmalämpöpumppu alkoi ilmoittamaan vanhenemisen merkkejä. Kompressoria oli aiemmin ehditty korjaamaan käyttöhistorian aikana, mutta nyt koko laitteen vaihto tuli ajankohtaiseksi.

− Poistoilmalämpöpumpun vaihtotarve oli helppo havaita, sen kuuli äänestä. Kompressori alkoi pitämään aika kovaa kolinaa ja sähkövastuskin syttyi herkemmin päälle paikkaamaan alentunutta pumpun lämmöntuottoa, Mika Lappalainen kertoo.

Vaihtotarve tuli myös ajankohtaiseksi Lappalaisten toteuttaman laajennusprojektin myötä, jossa autotalli muutettiin asuinkäyttöön. Lisäneliöistä tuli enemmän lämmitettävää alaa, jota on nyt hieman yli 200 neliötä. Ikääntyneen poistoilmalämpöpumpun oireilu sekä muuttunut lämmitystarve olivat selvät syyt uuden tehokkaamman poistoilmalämpöpumpun vaihtoon.

− Koska laite oli muutenkin alitehoinen näille uusille neliöille ja sähkön kulutus oli todella korkea suhteessa lämmitystapaan, päätin, että nyt on oikea hetki uusia laite, Lappalainen sanoo.

Urakoitsijan valinnassa ratkaisi helppo kokonaispaketti

Suunnitellessa poistoilmalämpöpumpun vaihtoa on hyvä tukeutua ammattilaiseen, jolla on kokonaisvaltaista osaamista ja kokemusta lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien suunnittelusta sekä asennuksista. Tällöin taloon saadaan toteutettua paras mahdollinen ratkaisu ja mitoitetaan oikean tehoinen laite.

− Aloin netistä selailemaan firmoja, jotka kyseistä urakointia suorittavat ja tekisivät myös kvv- ja iv-vastaavan hommia Uudellamaalla. Löysin neljä kiinnostavaa vaihtoehtoa, joista kahdesta sain tarjouksen. Hinnallisesti tarjoukset olivat lähellä toisiaan. Valinnan ratkaisi kokonaispaketti, sillä toisesta sain kaikki mitä tarvitsin. Spigot Oy:n tarjous sisälsi poistoilmalämpöpumpun, asennuksen ja lisäksi kvv- ja iv-töiden vastuut ja tarvittavan suunnittelun. Kaupat tehtiin viime kesänä, Lappalainen kertoo.

Poistoilmalämpöpumpun vaihtotyö hoituu yleensä 1-2 päivässä, jossa asennusaikaa pidentää kanavistoon tehtävät muokkaukset. Itse laite on kuitenkin mahdollista saada päälle ja lämmittämään jo muutaman tunnin lämmityskatkon jälkeen, vaikka kanaviston asennukset olisivat vielä kesken.

− Urakka sujui mallikkaasti. Laitteet ja asentajat saapuivat sovittuna hetkenä ja työt alkoivat heti. Ensiksi nuohottiin ilmanvaihtokanavat, jonka jälkeen vanha laite purettiin pois. Seuraavana olivat tarvittavien ilmanvaihtokanavien muutostyöt sekä uuden poistoilmalämpöpumpun asennus.

− Urakka meni yllättävänkin nopeasti. Oli varautunut, että siihen menisi neljä päivää, kun samassa tehtiin laajennuksen vaatimat lisätyöt. Urakka oli kolmessa päivässä valmis. Lämpimän veden käyttökatko oli vain yhtenä yönä, joka oli etukäteen tiedossa. Kaiken kaikkiaan ei tullut mitään yllätyksiä. Spigot haki urakan jälkeen jätteet pois ja homma oli hoidettu, Lappalainen kehuu.

Uusinta lämpöpumpputekniikkaa käyttöön

Nykyaikaisten poistoilmalämpöpumppujen kompressorit ovat suunniteltu erittäin energiatehokkaiksi. Modernit mallit käyttävät invertteritekniikkaa, mikä mahdollistaa kompressorin nopeuden säätymisen jatkuvasti vastaamaan tarkasti lämmitystarvetta. Laite ei ole koko ajan päällä täydellä teholla, mikä säästää energiaa ja pidentää kompressorin käyttöikää.

− Myös yksi syy vaihtourakan ajoittamiselle lokakuuhun oli markkinoille syyskuun lopussa tullut uusi poistoilmalämpöpumppumalli. Saimme käyttöön NIBE S735 -mallin, joka vaihdettiin NIBE 410 B Fighterin tilalle. Laite on selvästi tehokkaampi, Lappalainen toteaa.

NIBE:n uusin S735-malli hyödyntää invertteritekniikkaa, jossa on sisäänrakennettu RST lämminvesivaraaja. Laite lämmittää talon ja käyttöveden sekä huolehtii kodin ilmanvaihdosta mukautuen automaattisesti kodin lämmitystarpeisiin. NIBE S735 -lämpöpumppu tuottaa myös aiempia poistoilmalämpöpumppuja enemmän lämmintä käyttövettä, ympäristöystävällisellä kylmäaineella. Lämpöpumpun korkean vuosilämpökertoimen SCOP 4,75 ansiosta sen käyttökustannukset ovat matalat.

Lisäksi laitteessa on käyttäjäänsä opastava ohjaus, sisäänrakennettu wifi ja mahdollisuus myUplink-palvelun avulla etähallintaan, sääennusteen huomiointiin sekä pörssisähköohjaukseen.

Pientä muokkausta asennuksessa

Alkaessa suunnitella poistoilmalämpöpumpun vaihtamista uuteen keskeisimmät asiat liittyvät asennustilaan. On hyvä ensin varmistaa, onko kanavajärjestystä mahdollista muuttaa laitteen päällä. Jos talossa on tulo – poistoilmajärjestelmä niin poistoilmalämpöpumpun vaihdon yhteydessä raitisilmakanavaan pitää saada lisättyä myös jäätymisenestopelti.

− Se mikä tässä uudessa mallissa aiheutti hieman töitä, oli erillinen tuloilmayksikkö, joka oli aiemmin integroituna varsinaiseen lämpöpumppulaitteeseen. Tästä johtuen IV-kanavien sijaintia jouduttiin hieman siirtämään, mutta muutokset olivat toki tiedossa ja kuuluivat urakkaan. Poistoilmalämpöpumppu on kooltaan n. 60x60x200 cm ja tuloilmayksikkö n. 60x60x100 cm, joka tuli siihen rinnalle.

− Nyt kun ilmanvaihdon yksikkö on erillinen, huomaa, että sisällä ilmanvaihto on tehokkaampi. Myös äänitasoista päätellen uusikone käy paljon pienemmillä kierroksilla kuin vanha laite, Lappalainen sanoo.

NIBE S735 sopii hyvin vanhan poistoilmalämpöpumpun korvaajaksi taloihin, joissa on koneellinen poistoilma ja raitisilmaventtiilit. Yhdessä tuloilmayksikkö NIBE SAM S42 tai S44:n kanssa sillä saadaan toteutettua tasapainoinen ja hallittu koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto. Mikäli raitisilma tulee esimerkiksi seinäventtiileistä, ei tuloilmayksikköä tarvita. Erittäin hiljaisena ja kompaktina yksikkönä laite on helppo sijoittaa haluttuun paikkaan.

Spigot tekninentila

Laskua sähkönkulutukseen

− Uusi lämpöpumppu on ollut kaksi kuukautta käytössä ja eron kyllä huomaa. Kun vanhalla pumpulla ulkolämpötila laski alle +5 asteen, niin sähkövastus lähti päälle ja paikkasi vajetta. Poistoilmasta kerättävä lämpö ei enää samalla tavalla riittänyt talon ja käyttöveden lämmittämiseen. Nyt tällä uudella laitteella se on ollut vastaavasti -9 astetta ennen kuin sähkövastus tulee mukaan, joka on merkittävä ero, Lappalainen sanoo.

− Mielenkiintoista nähdä mihin sähkönkulutus asettuu. Meillä siihen vaikuttavat myös sähköauton lataukset ja ahkerat saunomiset. Kokonaiskulutus on ollut 25 000 kWh/vuosi, joka on aika paljon Etelä-Suomessa. Tämä myös osaltaan kannusti lämpöpumpun uusimiseen. Arvion mukaan kulutus laskisi jopa 15 000 kWh/vuositasolle, mutta vaikka päästäisiin jatkossa alle 20 000, niin olen tyytyväinen, Lappalainen toteaa.

Info

Info

Ammattilainen poistoilmalämpöpumpun vaihtoon

Onko vanha poistoilmalämpöpumppusi vaihdon tarpeessa? Spigotilta saat helposti vanhan poistoilmalämpöpumpun tilalle uuden. Vaihdon yhteydessä hoituu myös ilmanvaihtokanavien nuohous sekä ilmavirtojen mittaus ja säätötyö. Käytettävissä olevasta tilasta riippuen on mahdollista saada tarjous myös tuloilmakanaviston rakentamisesta, jos kohteessa on aikaisemmin korvausilma tullut suoraan ulkoa.

Spigotilta helppo remontti pakettihintaan

  • Kokonaisvaltaista palvelua saneerauskohteissa: projektille etukäteen kiinteä hinta ja toimitus luvatussa aikataulussa. Pakettiin sisältyy suunnittelutyö, Sähkö- ja LVI-asennukset ja materiaalit toivomustesi mukaan.
  • Luotettava yhteistyökumppani, jolla on alalta yli kymmenen vuoden kokemus.
  • Laadukasta palvelua: vain vastuullisia tuotteita ja luotettavia yhteistyökumppaneita. Et joudu pulaan toimitettujen laitteiden kanssa tulevaisuudessakaan.
  • Kysy tarjousta tai varaa konsultaatioaika

Spigot Oy on asuinrakennusten LVIS-suunnitteluun ja asennukseen keskittynyt yritys, joka tarjoaa kaiken talon tekniikkaan liittyvän yhdessä paketissa kiinteään hintaan. Myyjä, suunnittelijat ja asentajat toimivat yhdessä asiakkaan toiveita kuunnellen.

Spigot
LVI
ilmanvaihto
poistoilmalämpöpumppu
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Omakotitalon ilmanvaihto
Ilmanvaihdon kunnostuksella terveempi sisäilma
Pauli ja Merja Heikkilä rakennuttivat omakotitalonsa Espoon Laaksolahteen kaksikymmentä vuotta sitten. Jotain kuitenkin meni ilmanvaihdossa pieleen jo rakennusvaiheessa, joko sen toteutuksessa tai suunnittelussa. Nyt kunnostuksen myötä sisäilma on raikkaampaa ja myös vaihtuu energiatehokkaammin.
Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Mitä lisäturvaa voit saada lämpöpumpullesi?
NIBE tarjoaa kuluttajille NIBE Energy Systems Oy:n maahantuomalle, Suomessa asennetulle uudelle NIBE lämpöpumpulle ilmaisen NIBETURVAn, joka on voimassa aina laitteen kuudenteen käyttövuoteen saakka. Lämpöpumpun omistajan tarvitsee vain rekisteröidä lämpöpumppu NIBETURVAan. Kuuden vuoden NIBETURVAan sisältyy takuuaika ja ilmainen lisävakuutus, kun uusi laite on rekisteröity NIBETURVAan ehtojen mukaisesti. Lisäksi tarvitaan koti- tai kiinteistövakuutus, joka korvaa LVI-laitteen äkillisen ja ennalta-arvaamattoman rikkoutumisen.
S1255 sisään
Lämpöpumpun vaihto kannattaa ennakoida ajoissa
Lämpöpumppuja on ollut jo toista kymmentä vuotta markkinoilla ja osa niistä alkaa olla vaihtoiässä. Ensimmäisiin malleihin verrattuna nykypäivän uudet lämpöpumput ovat selvästi energiatehokkaampia sekä älykkäämpiä ohjattavuudeltaan. Uuden laitteen myötä talo lämpiää entistä pienemmällä energialaskulla. Mutta milloin lämpöpumppu pitää vaihtaa? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien tyypillisiin vaihtoaikoihin ja merkkeihin vaihdon lähestymisestä tästä artikkelista.
Vaillant lämpöpumppu
Miten lämpöpumppu toimii ja miten eri lämpöpumpputyyppien toiminta eroaa toisistaan?
Lämpöpumput ovat tuttuja, mutta toimintaperiaate voi olla monille mysteeri. Kuinka lämpöpumppu voi tuottaa niin energiatehokkaasti kylmästä ulkoilmasta lämmintä ilmaa sisätiloihin tai lämmintä vettä pattereihin ja käyttövedeksi? Miten ihmeessä lämpöpumppu viilentää kotiasi kesähelteellä lämpimästä ulkoilmasta?Vastaukset edellä mainittuihin kysymyksiin löytyvät tästä artikkelista tekstin ja videon avustuksella. Pureudumme siihen, miten lämpöpumppu toimii ja miksi lämpöpumppu on niin energiatehokas. Käsittelemme myös sitä, miten eri lämpöpumput eroavat toisistaan.
20195_57762.jpg
Ilmanvaihto viilennyksellä ja käyttöveden lämmitys - yhdellä laitteella
Helposti tulee ajatelleeksi, että 15 – 20 vuotta vanha rivitaloasunto tuntuu varsin uudelta ja talotekniikaltaan ajantasaiselta asunnolta. Näin ei välttämättä kuitenkaan ole. Vaikka rakennus itsessään kaikkine rakennusosineen voi olla hyvässäkin kunnossa, taloteknisten laitteiden osalta kehitystä on tapahtunut paljon viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Pääsääntöisesti ainakin viilennyslaitteisto puuttuu tämän ikäisistä rivitaloissa.
20195_57830.jpg
Viisi vinkkiä järkevän lämmön talteenoton hankintaan
Poistoilman lämmön talteenotto on monelle taloyhtiölle kannattava hankinta, jolla lämmityskuluja voi pienentää jopa 40 %. Lämmitysjärjestelmän muuttamisessa on kuitenkin mutkiakin matkassa, minkä vuoksi olemme keränneet viisi vinkkiä laadukkaan projektin läpiviennin helpottamiseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton