• Etusivu
  • Talo

Talotekniikkapaketti helpottaa oman kodin rakentamista

Kaupallinen yhteistyö Spigot
Päivitetty 06.05.2024
Spigot lvis-suunnittelu

Omakotitaloprojekti voi olla rakennuttajalle varsin haasteellinen kokonaisuus − kaikkien toimijoiden tulisi pelata yhteen ajantasaisin tiedoin suunnittelusta asennuksiin. Paras ratkaisu onnistuneeseen lopputulokseen saavutetaan, kun toteutusvastuu on keskitetty yhdelle osaavalle toimijalle.

Selkeyttä rakennusprojektin johtamiseen

Omakotitalon rakennuttajaa haastaa usein se, että talotekniikka-alan yritykset eivät aina tarjoa kaikkia rakennuttajan tarvitsemia palveluita ja tuotteita. Tämän vuoksi rakennuttajat joutuvat hankkimaan projektiinsa useita eri toimijoita ja sovittamaan yhteen näiden toimitussisällöt sekä työvaiheet. Lisäksi tarjousten vertaileminen osoittautuu vaikeaksi, ja todelliset kustannukset selviävät usein vasta jälkikäteen. Hanketta on tällöin vaikea ohjata budjetin mukaisesti.

− Vuonna 2013 päätimme ratkaista tämän haasteen ja ryhdyimme kehittämään palvelukonseptia, jossa asiakas voi ostaa jo hankkeen alkuvaiheessa koko talotekniikan (LVIS) suunnittelusta asennukseen halutulla toimitussisällöllä, Spigot Oy:n toimitusjohtaja Olli Huhtala kertoo.

Konseptihankkeen myötä Spigot toi markkinoille palvelukokonaisuuden, joka paransi talotekniikan osalta projektin kustannushallintaa sekä helpotti sen johtamista. Asennukset ovat paketoitu selkeiksi kokonaisuuksiksi, jotka on helppo istuttaa rakennusprojektin aikataulutukseen.

Kaikista asennuksista on laadittu ohjeet ja tehdyt asennukset dokumentoidaan. Lisäksi asennuspaketeista on myös animaatio, joka auttaa hahmottamaan työjärjestystä ja aikataulutusta hankkeessa.

− Tässä kuitenkin leikitään päivittäin vedellä ja sähköllä, niin koimme tarpeelliseksi kiinnittää erityistä huomiota toimintamalleihin, jotka vähentävät virhemahdollisuuksia, Huhtala toteaa.

− Vastuukysymys asiakkaan suuntaan paranee konseptin lisäksi jo toimitussisältömme laajuuden kautta. Kun koko tekniikka on ostettu yhdellä sopimuksella, ei synny ”ei kenenkään maata”, jollaisia väistämättä syntyy, kun urakka on jaettu useaan palaseen.

Kohti elinkaarivastuuta – talotekniikka yhä suuremmassa roolissa

− Konseptin kehitys kesti alkujaan pari vuotta, joskin sitä päivitetään edelleen vuosittain. Nykyisellään tämä LVIS-palvelukokonaisuus on saatavilla Uudenmaan ja Pirkanmaan talousalueilla kaiken kokoisiin asuinrakennushankkeisiin kerrostaloja lukuunottamatta, Huhtala sanoo.

Konseptin päivityksissä on tarkennettu hinnoittelua ja toimitussisältöä, parannettu ja laajennettu muutosten hallintaa sekä kehitetty asennustapoja ja laadunvalvontaa. Asennuksissa käytettävät tuotteet varmistetaan vuosittain tarjolla olevasta markkinasta asiakkaalle tärkeitä arvoja tuottavien näkökulmien perusteella, joita ovat hinta, asennettavuus, ulkonäkö, huollettavuus, turvallisuus tai käyttömukavuus.

− Tekniikka on oikeastaan kaikki se mikä valmiissa talossa tuntuu ja maksaa. Tekniset järjestelmät ottavat rakennuksissa yhä suurempaa roolia ja vaativat myös huolto- ja päivitystoimenpiteitä.

− Vuosi sitten aloitimme huolto- ja saneerausliiketoiminnan. Tähtäämme siihen, että pystymme kantamaan elinkaarivastuun rakennuksen tekniikasta. Haluamme, että läsnäolomme tuottaa kiinteistölle aidosti lisäarvoa. Meillä on intressit suunnitella ja toteuttaa talotekniikkaa, johon itse luotamme, ja jota on helppo käyttää, huoltaa ja päivittää. Rakennuttaja on meillä keskiössä alusta alkaen ja mukana suunnittelemassa ja valitsemassa kiinteistön tekniikkaa. Roolimme on tuoda asiantuntemuksemme pöytään näistä lähtökohdista, Huhtala päättää.

<p data-block-key="mwji8">LVI-insinööri Olli Huhtala on toiminut Spigot Oy:n toimitusjohtajana 14 vuotta.</p>
LVI-insinööri Olli Huhtala on toiminut Spigot Oy:n toimitusjohtajana 14 vuotta.
Info

Info

LVI- ja sähkösuunnittelu käyntiin jo talon suunnitteluvaiheessa

LVIS-suunnittelu on hyvä aloittaa samaan aikaan, kun aloitat talon pääkuvien työstämisen arkkitehdin tai talotehtaan kanssa.

Ota yhteyttä ja varaa maksuton palaveri, jossa voit räätälöidä asiantuntijan kanssa toiveittesi mukaisen ratkaisun uuteen kotiisi. Saat mukaan tarjouksen LVIS-suunnittelusta ja halutessasi koko talotekniikan toteutuksesta.

Spigot
Talo
ilmanvaihto
suunnittelu
sähkö
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Spigot asennus
Oikea hetki poistoilmalämpöpumpun vaihdolle
Uuden poistoilmalämpöpumpun hankinta tulee ajankohtaiseksi, kun vanhan laitteen kompressori tulee tiensä päähän ja pitää vaihtaa. Uusimisen myötä talo lämpiää entistä energiatehokkaammin paremmalla hyötysuhteella − nykyaikaiset poistoilmalämpöpumput ovat teknisesti kehittyneempiä kuin edeltäjänsä, joka näkyy paitsi pienempinä käyttökustannuksina myös parempana asumisviihtyvyytenä.
Omakotitalon ilmanvaihto
Ilmanvaihdon kunnostuksella terveempi sisäilma
Pauli ja Merja Heikkilä rakennuttivat omakotitalonsa Espoon Laaksolahteen kaksikymmentä vuotta sitten. Jotain kuitenkin meni ilmanvaihdossa pieleen jo rakennusvaiheessa, joko sen toteutuksessa tai suunnittelussa. Nyt kunnostuksen myötä sisäilma on raikkaampaa ja myös vaihtuu energiatehokkaammin.
202010_67046.jpg
Täyden värintoiston led-valaisimet auttavat myös kasveja voimaan hyvin
Pimeään vuodenaikaan, kun luonnollista auringonvaloa ei ole tarpeeksi saatavissa, niin kasvit kuin ihmisetkin hyötyvät hyvälaatuisesta keinovalosta. Hyvälaatuisessa keinovalossa on myös kasvien tarvitsemia valoaallonpituuksia, kuten sinistä ja punaista. Kun valitset kotiin hyvälaatuiset valaisimet, voit vaikuttaa myös kasvien hyvinvointiin.
20214_70151.jpg
Näistä merkeistä tiedät, toimiiko mökkisi ilmanvaihto oikein
Kuten kaikissa rakennuksissa, myös mökillä tai vapaa-ajanasunnossa pitää olla toimiva ilmanvaihto, Tavallisiin asuinrakennuksiin verrattuna mökkien käyttötavat ja rakennusstandardit ovat erilaisia. Esimerkiksi mökki on tyhjänä pidempiä aikoja, ja niistä puuttuu mahdollisesti sähkö tai sisätilojen juokseva vesi.Nico Stenroos on tuoteinsinööri VILPE Oy:ssä ja hänellä on monen vuoden kokemus ilmanvaihtotuotteista. Hän korostaa, että mökin huonoa ilmanvaihtoa ei tarvitse hyväksyä.- Kun ilmanvaihto on huono, rakenteet alkavat hajota ja lahota, jos ne ovat suljettuja ja kosteita. Lisäksi rakennuksessa säilytettävät tavarat vahingoittuvat, Stenroos kertoo.Muutamasta merkistä voi huomata, toimiiko ilmanvaihto.- Selkein merkki ilmanvaihdon toimimattomuudesta on tunkkainen haju, joka syntyy, kun talo on tyhjillään esimerkiksi talven jälkeen. Hajun aiheuttaa liika kosteus ilmassa: se tarkoittaa, että sisäilma ei vaihdu riittävän usein. Mitä kosteampi ilma, sitä voimakkaampi haju. Toinen liiallisen kosteuden merkki on kondenssivesi ikkunaruuduissa tai maalin irtoaminen ikkunakarmeista. Kolmas merkki on, että pyykki kuivuu huonosti ja tekstiilit, esimerkiksi sängynpeitto, voivat tuntua kylmiltä ja kosteilta. Lisäksi ongelma voi olla takan huono veto, Stenroos sanoo.
20215_70792.jpg
Taloyhtiöiden energian­säästöä käsiteltiin webinaarissa
Omataloyhtiö.fi järjesti huhtikuussa 2021 taloyhtiöiden energiansäästö webinaarin. Illan aikana käsiteltiin vedenkulutusta, kaukolämpöä ja ilmanvaihtoa. Koostimme illasta tiiviin tietopaketin ja artikkelin lopusta pääset katsomaan webinaaritallenteen.
202211_80136.jpg
Tiesitkö tämän led-valojen yleisen puutteen? Hinnalla on merkitystä
Edullinen led-valo ei välttämättä toista lainkaan tiettyjä värisävyjä. Alan ammattilainen kertoo, miten valaistussuunnittelu toteutetaan onnistuneesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton