• Etusivu
  • LVI

Lämpöpumpun vaihto kannattaa ennakoida ajoissa

– Katso suositukset eri lämpöpumpuille

Kaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Julkaistu 19.10.2023Päivitetty 09.11.2023
Nibe S1255 sisään 300ppi

© NIBE Energy Systems Oy

Lämpöpumppuja on ollut jo toista kymmentä vuotta markkinoilla ja osa niistä alkaa olla vaihtoiässä. Ensimmäisiin malleihin verrattuna nykypäivän uudet lämpöpumput ovat selvästi energiatehokkaampia sekä älykkäämpiä ohjattavuudeltaan. Uuden laitteen myötä talo lämpiää entistä pienemmällä energialaskulla. Mutta milloin lämpöpumppu pitää vaihtaa? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien tyypillisiin vaihtoaikoihin ja merkkeihin vaihdon lähestymisestä tästä artikkelista.

Yleiset lämpöpumpun vaihtoajat voivat vaihdella lämpöpumpputyypettäin. Tässä artikkelissa mainitut ohjeet pätevät NIBE maalämpö-, ilma-vesilämpö- ja poistoilmalämpöpumppuihin sekä GENERAL ilmalämpöpumppuihin.

Milloin lämpöpumppu kannattaa vaihtaa uuteen?

Yleisesti ottaen lämpöpumput ovat pitkäikäisiä laitteita, mallista, olosuhteista ja kunnossapidosta riippuen. Tekemällä havaintoja lämmityslaitteen toiminnasta voi päätellä sen kuntoa: jos sähkönkulutus on noussut ilman näkyvää syytä, lämpöpumpusta vuotaa vettä, sen ääni kuulostaa oudolta tai käyttöveden lämmityksen kanssa on havaittu ongelmaa, voi olla aika alkaa suunnitella vanhan lämpöpumpun vaihtamista uuteen.

Ensijaisesti laitteet pyritään korjaamaan, jos kustannus on kohtuullinen. Usein iäkkäämpään laitteeseen saattaa olla hankala saada varaosia ja vian korjattua ilmestyy seuraava. Isompien korjausten, kuten kompressoreiden tai lämmönvaihtimien kohdalla on hyvä miettiä vaihdon kannattavuutta.

Kaikissa tapauksissa korjaus ei kannata, kuten esimerkiksi ukkos- tai sähkövikatapauksissa ei piirikortteja välttämättä kannata korjata jos korjauskustannukset ovat samaa luokkaa kuin uusi lämpöpumppu. Kotivakuutuksessa on hyvä tarkastaa ja huomioida miten mahdolliset lämpöpumpun vahingot korvataan luonnonilmiöiden aiheuttamana.

Vaihto kannattaa tehdä mieluummin etukäteen suunniteltuna kuin kiireellä hädässä. Järjestelmän kunnon ja vaihdontarpeen voi selvittää teetättämällä tarkastushuollon alan ammattilaisella. Pienet korjaukset, kuten anturit tai kiertovesipumput korjataan huoltojen välillä tarvittaessa. Suuremman remontin yhteydessä voi olla hyvä hetki harkita vanhan lämpöpumpun päivittämistä. Uuden tehokkaamman lämpöpumpun myötä säästyy enemmän energiaa joka kuukausi.

● LUE MYÖS: Oletko muistanut tehdä nämä huoltotoimenpiteet lämpöpumpullesi? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien ohjeisiin >>

Maalämpöpumpun vaihto

Maalämpöpumpun iän pituus vaihtelee valmistajasta, laitteen käytöstä ja ylläpidosta riippuen. Keskimäärin maalämpöpumppujen vaihto tapahtuu parin kymmenen vuoden iässä. Säännölliset huollot ja kuluvien osien vaihdot ovat keskeisiä pitkän käyttöiän varmistamisessa.

Tekemällä huoltotoimet parin vuoden välein vältytään ongelmilta ja varmistetaan toiminnan tehokkuus. Huoltojen kustannukset maksavat itsensä takaisin alhaisempina energiakustannuksina ja pidempänä laitteen käyttöikänä.

Kuluvat osat, kuten esimerkiksi kiertovesipumput voidaan vaihtaa tarvittaessa. Kompressorin vikaantuessa korjauskustannukset voivat olla korkeahkot, jolloin voi olla järkevää harkita koko maalämpöpumpun vaihtoa, etenkin jos laite on jo lähellä teknisen käyttöiän loppua.

Kun maalämpöpumpussa ilmenee ongelmia, on suositeltavaa ottaa yhteyttä osaavaan LVI-liikkeeseen. Ammattilaiset voivat arvioida laitteesi tilan ja tarjota suosituksia korjaustoimenpiteiden tai laitteen vaihdon suhteen.

Etenkin maalämpöpumpun vaihdon yhteydessä ammattilaisen tekemä mitoitus on ensisijaisen tärkeää, jotta saadaan paras lopputulos. Samalla tarkistetaan energiakaivon riittävyys ja kokonaisuus, mukaanlukien tulevaisuuden suunnitelmat, esimerkiksi aurinkosähkön tai ilmanvaihdon suhteen.

Lämpöpumpputeknologia etenee vauhdilla ja uusilla maalämpöpumpuilla on selvästi korkeampi hyötysuhde.

Ilmalämpöpumpun vaihto

Ilmalämpöpumppu on suosittu lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä, ja sen ikä voi olla oikein käytettynä ja huollettuna parisen kymmentäkin vuotta, olosuhteista riippuen. Sisäyksikön oikea sijoitus ja säännöllinen puhdistus ovat avainasemassa ilmalämpöpumpun tehokkuuden ylläpitämisessä ja sen käyttöiän pidentämisessä.

Kun ilmalämpöpumppu alkaa osoittaa vanhenemisen merkkejä, voi ilmetä useita ongelmia: laitteen tehokkuus voi laskea, jolloin tulee tarve käyttää suurempaa puhallintehoa. Puhalluslämpötila voi laskea, mikä vaikuttaa sen kykyyn tuottaa lämpöä tai viilennystä. Jos sisä- tai ulkoyksikön laakerit alkavat pitää ääntä, on se merkki kulumisesta ja mahdollisesta vaihtotarpeesta.

Noin viiden vuoden välein on suositeltavaa tilata huolto, jossa tarkistetaan kylmäaineputkisto sekä muu tekniikka. Riski kylmäaineen vuodoille kasvaa yleensä vanhemmissa ilmalämpöpumpuissa, joka vaikuttaa järjestelmän suorituskykyyn. Huollon avulla ongelmat voidaan havaita ja korjata ajoissa.

Mikäli ilmalämpöpumpun suorituskyky heikkenee merkittävästi, voi olla järkevää harkita uuden laitteen hankkimista. Uudet ilmalämpöpumput ovat jopa 20 % tehokkaampia kuin esimerkiksi 10 vuotta vanhat pumput, mikä säästää käyttökustannuksia pitkällä aikavälillä.

Ulkoyksikkö

© NIBE Energy Systems Oy

Ilmavesilämpöpumpun vaihto

Ilmavesilämpöpumppu on tehokas tapa lämmittää vesikiertoisessa lämmönjakoverkossa. Sen tekninen käyttöikä on yleensä parin kymmenen vuoden kieppeillä, mutta ikään vaikuttaa oleellisesti paitsi malli, niin myös järjestelmän oikea mitoitus ja asennus, toimintaolosuhteet ja huoltotoimenpiteiden suorittaminen.

Säännöllinen huolto ja kuluvien osien vaihto ovat tärkeitä ilmavesilämpöpumpun pitkän käyttöiän varmistamiseksi. Ilmavesilämpöpumppu suositellaan vaihdettavan, kun korjauskustannukset alkavat lähestyä uuden laitteen hankintahintaa.

Järjestelmien automatiikka ja valmistajien tarjoamat pilvipalvelut kehittyvät jatkuvasti, minkä vuoksi koko laitteiston vaihtaminen uuteen voi olla järkevämpi vaihtoehto kuin pelkän sisä- tai ulkoyksikön vaihto. Vaihdon myötä voidaan ottaa käyttöön ja hyödyntää uusimpia teknisiä ominaisuuksia, kuten parempi energiatehokkuus sekä nykyaikainen ja helppo käyttö arkea helpottavine ominaisuuksineen.

Ammattilaiselta saatu kustannusarvio ja suositus ovat tärkeitä päätöksenteossa, kun harkitaan ilmavesilämpöpumpun korjausta tai vaihtamista. Tavoitteena on energiatehokas ja luotettava lämmitysjärjestelmä, samalla kun optimoimaan kustannukset ja ympäristöystävällisyys.

Poistoilmalämpöpumpun vaihto

Poistoilmalämpöpumppu on energiatehokas tapa hyödyntää talon poistoilmaa kodin ja käyttöveden lämmitykseen. Laite on yleensä pitkäikäinen. Vaihdettavat poistoilmalämpöpumput voivat olla jopa neljännesvuosisadan takaa. Ikään vaikuttavat säännölliset huollot ja etenkin suodattimien vaihdot.

Rikkoutuneen vanhemman poistoilmalämpöpumpun korjausta pohdittaessa on hyvä myös huomioida, että pelkän kompressorin vaihtaminen voi olla lähes yhtä kallista kuin koko poistoilmalämpöpumpun vaihtaminen, kun otetaan huomioon työkustannukset ja tarvittavat osat sekä laitteen ikä.

Poistoilmalämpöpumpun alkaessa osoittaa merkkejä vikaantumisesta ja sen käyttöikä on lähellä loppuaan, on hyvä harkita koko laitteen vaihtamista uuteen. Uudet poistoilmalämpöpumput ovat teknisesti kehittyneempiä ja energiatehokkaampia, jolloin päästään pienempiin käyttökustannuksiin. Lisäksi uudet mallit ovat käyttäjäystävällisempiä tarjoten enemmän ominaisuuksia.

Kun harkitset poistoilmalämpöpumpun vaihtamista, ota yhteyttä ammattilaiseen, joka voi antaa kustannusarvion ja suosituksia parhaasta ratkaisusta.

Info

Info

Näin tunnistat lämpöpumpun uusimistarpeen:

Käyttöikä: Laite alkaa lähestyä sen arvioitua teknistä käyttöikää.

Tehon lasku: Lämpöpumpun lämmitysteho on merkittävästi heikentynyt, ja talon lämmittäminen vie entistä enemmän aikaa ja ostoenergiaa.

Toistuvat korjaukset: Lämpöpumppu vaatii jatkuvia korjauksia, ja korjauskustannukset alkavat lähestyä uuden laitteen hankintahintaa.

Epätavalliset äänet tai toimintahäiriöt: Laite alkaa tuottaa epätavallisia ääniä tai näyttää muita toimintahäiriön merkkejä, kuten vuotoja tai jäätymistä.

Energiatehokkuus: Vanha lämpöpumppu kuluttaa enemmän sähköä. Vaihtamalla uuteen tehokkaampaan malliin voi säästää energiaa ja rahaa pitkällä aikavälillä.

Askarruttaako jokin lämpöpumpun vaihdossa?

Kun lämpöpumppu alkaa osoittamaan hyytymisen merkkejä, herää ensimmäisenä kysymys, mikä olisi paras malli vanhan tilalle? Ehdottomasti helpointa on kysyä ja varmistaa asia alan ammattilaiselta. Lämpöpumppujen teknisen kehityksen vuoksi on tärkeää teettää ammattilaisella mitoitus, missä otetaan huomioon talouden ja rakennuksen vaatimukset sekä tulevaisuuden suunnitelmat ja niiden pohjalta suositellaan sopivaa järjestelmää.

NIBE lämpöpumppu-asiantuntija opastaa taloosi ja käyttötarpeeseesi parhaiten sopivan mallin valinnassa.

Ota yhteyttä NIBE-Neuvontapalveluun

Valtakunnallinen LVI-ammattilaisten verkosto on valmiina neuvomaan ja auttamaan löytämään taloosi parhaiten soveltuvan energiaratkaisun.

Katso lähin NIBE-jälleenmyyjä

Tutustu myös Lämpöpumpun vaihto-oppaaseen

Info

Info

Miksi uusi lämpöpumppu kannattaa hankkia NIBEltä?

Kestävää - NIBE lämpöpumput hyödyntävät luonnon energiaa mahdollisimman vähäisin ympäristövaikutuksin. Ne on suunniteltu tekemään arjesta energiaa säästävää vuosiksi eteenpäin. NIBE S-sarjan avulla voi pienentää energiankulutusta vieläkin enemmän.

Turvallista - NIBE on valmistanut kestäviä lämmitysratkaisuja jo 70 vuotta ja tarjoaa maksuttoman kuuden vuoden NIBETURVAn uudelle rekisteröidylle lämpöpumpulle. Lisäturvaa voi halutessaan pidentää 16 tai 18 vuoteen saakka, laitteesta riippuen.

Helppoa – NIBE:llä on maanlaajuinen osaava jälleenmyyjäverkosto, josta saa helposti apua järjestelmävalintaan sekä lupa-asioihin ja tarjouksen laitteen vaihdosta töineen. NIBEn kanssa et ole yksin.

Huomio

Huomio

Pyydä tarjous ja osallistu samalla lämpöpumpun arvontaan!

Jätä tarjouspyyntö NIBE lämpöpumpusta (alla olevan linkin kautta) ja voit voittaa valintasi mukaan NIBE S -sarjan maalämpöpumpun S1255 tai ilma-vesilämpöpumpun SPLIT BOX!

Haluan lisätietoa NIBE lämpöpumpuista

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
LVI
poistoilmalämpöpumppu
ilmalämpöpumppu
lämmitys
maalämpöpumppu
energiankulutus
energiansäästö
energiaremontti
ilmavesilämpöpumppu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201710_50367.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinun taloosi?
Mitoitus kohteen mukaanLämpöpumppu tulee aina mitoittaa huolellisesti kohteen mukaan. Näin varmistetaan, että taloon asennetaan oikean tehoinen lämpöpumppu ja keruupiiri (maalämpö). NIBE käyttää lämpöpumpun mitoituksessa lähtökohtana talon energiantarvetta kylmimpinä päivinä. Silloin lämpöpumppu kattaa noin 70–80 % talon lämmityksen tehontarpeesta ja lähes koko energiatarpeen. Sähkövastusta tarvitaan avuksi vain huippupakkasten aikana. Osatehomitoituksella vältetään kompressorin liian usein tapahtuva käynnistyminen ja saadaan mukavan tasainen sisälämpötila.Tilaa NIBEn lämpöpumppu-esite veloituksetta
Ulkoyksikkö
Oletko hankkinut lämpöpumpun tai harkitsetko hankintaa? Osallistu kyselyyn ja voita 30 € lahjakortti!
Oletko hankkinut lämpöpumpun tai harkitsetko hankintaa? Miten haet / hait tietoa lämpöpumppuihin liittyen? Entä mitkä ovat tärkeimmät kriteerit lämpöpumppua valittaessa?Vastaa kyselyyn ja voit halutessasi osallistua 30€ S-ryhmän lahjakortin arvontaan! Lahjakortteja arvotaan 10 kappaletta.Vastaamiseen menee noin 2-3 minuuttia. Arvonnan osallistumisaikaa on 8.12.2023 asti. Arvonnan voittaja kontaktoidaan henkilökohtaisesti.
20132_33899.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinulle parhaiten?
Se riippuu luonnollisesti useista eri tekijöistä: kuinka suuri talosi on, missä päin maata se sijaitsee, rakennatko uutta, vaihdatko vanhan kattilan vai säilytätkö sen, jne. Tästä näet hieman yksinkertaistettuna, mikä täyttää parhaiten sinun tarpeesi. Tarkempia neuvoja ja ehdotuksia saat lähimmältä NIBE-jälleenmyyjältä.
Vaillant lämpöpumppu
Miten lämpöpumppu toimii ja miten eri lämpöpumpputyyppien toiminta eroaa toisistaan?
Lämpöpumput ovat tuttuja, mutta toimintaperiaate voi olla monille mysteeri. Kuinka lämpöpumppu voi tuottaa niin energiatehokkaasti kylmästä ulkoilmasta lämmintä ilmaa sisätiloihin tai lämmintä vettä pattereihin ja käyttövedeksi? Miten ihmeessä lämpöpumppu viilentää kotiasi kesähelteellä lämpimästä ulkoilmasta?Vastaukset edellä mainittuihin kysymyksiin löytyvät tästä artikkelista tekstin ja videon avustuksella. Pureudumme siihen, miten lämpöpumppu toimii ja miksi lämpöpumppu on niin energiatehokas. Käsittelemme myös sitä, miten eri lämpöpumput eroavat toisistaan.
20202_62614.jpg
Ilma-vesilämpöpumppu säästää euroja ja ympäristöä
Ilma-vesilämpöpumpusta on tullut suomalaisten suursuosikki. Laite on tehokas, edullinen ja nopea asentaa, ja se huolehtii luotettavasti sekä talon lämmityksestä että käyttöveden tuotosta. Ilma-vesilämpöpumppu säästää ympäristöä ja euroja, sillä se leikkaa jopa yli 60 prosenttia lämmityslaskusta sähkö- tai öljylämmitykseen verrattuna.
20229_79494.jpg
Säästöä sähkönkulutukseen - näillä vinkeillä onnistut
Kun sähkön hinta nousee, kasvavat myös asumiskustannukset. Sähkösopimuksella on merkittävä vaikutus energialaskun suuruuteen, mutta omia kulutustottumuksia muokkaamallakin laskun pienentäminen on mahdollista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton