• Etusivu
  • LVI

Lämpöpumpun vaihto kannattaa ennakoida ajoissa

– Katso suositukset eri lämpöpumpuille

Kaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Päivitetty 08.04.2024
Nibe S1255 sisään 300ppi

© NIBE Energy Systems Oy

Lämpöpumppuja on ollut jo toista kymmentä vuotta markkinoilla ja osa niistä alkaa olla vaihtoiässä. Ensimmäisiin malleihin verrattuna nykypäivän uudet lämpöpumput ovat selvästi energiatehokkaampia sekä älykkäämpiä ohjattavuudeltaan. Uuden laitteen myötä talo lämpiää entistä pienemmällä energialaskulla. Mutta milloin lämpöpumppu pitää vaihtaa? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien tyypillisiin vaihtoaikoihin ja merkkeihin vaihdon lähestymisestä tästä artikkelista.

Yleiset lämpöpumpun vaihtoajat voivat vaihdella lämpöpumpputyypettäin. Tässä artikkelissa mainitut ohjeet pätevät NIBE maalämpö-, ilma-vesilämpö- ja poistoilmalämpöpumppuihin sekä GENERAL ilmalämpöpumppuihin.

Milloin lämpöpumppu kannattaa vaihtaa uuteen?

Yleisesti ottaen lämpöpumput ovat pitkäikäisiä laitteita, mallista, olosuhteista ja kunnossapidosta riippuen. Tekemällä havaintoja lämmityslaitteen toiminnasta voi päätellä sen kuntoa: jos sähkönkulutus on noussut ilman näkyvää syytä, lämpöpumpusta vuotaa vettä, sen ääni kuulostaa oudolta tai käyttöveden lämmityksen kanssa on havaittu ongelmaa, voi olla aika alkaa suunnitella vanhan lämpöpumpun vaihtamista uuteen.

Ensijaisesti laitteet pyritään korjaamaan, jos kustannus on kohtuullinen. Usein iäkkäämpään laitteeseen saattaa olla hankala saada varaosia ja vian korjattua ilmestyy seuraava. Isompien korjausten, kuten kompressoreiden tai lämmönvaihtimien kohdalla on hyvä miettiä vaihdon kannattavuutta.

Kaikissa tapauksissa korjaus ei kannata, kuten esimerkiksi ukkos- tai sähkövikatapauksissa ei piirikortteja välttämättä kannata korjata jos korjauskustannukset ovat samaa luokkaa kuin uusi lämpöpumppu. Kotivakuutuksessa on hyvä tarkastaa ja huomioida miten mahdolliset lämpöpumpun vahingot korvataan luonnonilmiöiden aiheuttamana.

Vaihto kannattaa tehdä mieluummin etukäteen suunniteltuna kuin kiireellä hädässä. Järjestelmän kunnon ja vaihdontarpeen voi selvittää teetättämällä tarkastushuollon alan ammattilaisella. Pienet korjaukset, kuten anturit tai kiertovesipumput korjataan huoltojen välillä tarvittaessa. Suuremman remontin yhteydessä voi olla hyvä hetki harkita vanhan lämpöpumpun päivittämistä. Uuden tehokkaamman lämpöpumpun myötä säästyy enemmän energiaa joka kuukausi.

● LUE MYÖS: Oletko muistanut tehdä nämä huoltotoimenpiteet lämpöpumpullesi? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien ohjeisiin >>

Maalämpöpumpun vaihto

Maalämpöpumpun iän pituus vaihtelee valmistajasta, laitteen käytöstä ja ylläpidosta riippuen. Keskimäärin maalämpöpumppujen vaihto tapahtuu parin kymmenen vuoden iässä. Säännölliset huollot ja kuluvien osien vaihdot ovat keskeisiä pitkän käyttöiän varmistamisessa.

Tekemällä huoltotoimet parin vuoden välein vältytään ongelmilta ja varmistetaan toiminnan tehokkuus. Huoltojen kustannukset maksavat itsensä takaisin alhaisempina energiakustannuksina ja pidempänä laitteen käyttöikänä.

Kuluvat osat, kuten esimerkiksi kiertovesipumput voidaan vaihtaa tarvittaessa. Kompressorin vikaantuessa korjauskustannukset voivat olla korkeahkot, jolloin voi olla järkevää harkita koko maalämpöpumpun vaihtoa, etenkin jos laite on jo lähellä teknisen käyttöiän loppua.

Kun maalämpöpumpussa ilmenee ongelmia, on suositeltavaa ottaa yhteyttä osaavaan LVI-liikkeeseen. Ammattilaiset voivat arvioida laitteesi tilan ja tarjota suosituksia korjaustoimenpiteiden tai laitteen vaihdon suhteen.

Etenkin maalämpöpumpun vaihdon yhteydessä ammattilaisen tekemä mitoitus on ensisijaisen tärkeää, jotta saadaan paras lopputulos. Samalla tarkistetaan energiakaivon riittävyys ja kokonaisuus, mukaanlukien tulevaisuuden suunnitelmat, esimerkiksi aurinkosähkön tai ilmanvaihdon suhteen.

Lämpöpumpputeknologia etenee vauhdilla ja uusilla maalämpöpumpuilla on selvästi korkeampi hyötysuhde.

Huomio

Huomio

Huomioi nyt tarjoushintaiset mallit ja rahoitustarjous!

Hyödynnä NIBE Rahoitus -tarjous, joka on käynnissä 21.2.-21.8.2024 aikana. NIBE Rahoitus -sopimuksiin saa 6kk ilman lyhennyksiä, korkoja ja kuluja!

Näin NIBE Rahoituksessa ensimmäinen maksuerä erääntyy 6kk päästä lämmitysjärjestelmäsi asennuksesta (tai energiakaivon poraamisesta, jos kyseessä on maalämpö).

Lisäksi useiden NIBE lämpöpumppumallien hintoja on alennettu. Ota yhteyttä lähimpään NIBE jälleenmyyjääsi ja pyydä tarjous!

Ilmalämpöpumpun vaihto

Ilmalämpöpumppu on suosittu lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä, ja sen ikä voi olla oikein käytettynä ja huollettuna parisen kymmentäkin vuotta, olosuhteista riippuen. Sisäyksikön oikea sijoitus ja säännöllinen puhdistus ovat avainasemassa ilmalämpöpumpun tehokkuuden ylläpitämisessä ja sen käyttöiän pidentämisessä.

Kun ilmalämpöpumppu alkaa osoittaa vanhenemisen merkkejä, voi ilmetä useita ongelmia: laitteen tehokkuus voi laskea, jolloin tulee tarve käyttää suurempaa puhallintehoa. Puhalluslämpötila voi laskea, mikä vaikuttaa sen kykyyn tuottaa lämpöä tai viilennystä. Jos sisä- tai ulkoyksikön laakerit alkavat pitää ääntä, on se merkki kulumisesta ja mahdollisesta vaihtotarpeesta.

Noin viiden vuoden välein on suositeltavaa tilata huolto, jossa tarkistetaan kylmäaineputkisto sekä muu tekniikka. Riski kylmäaineen vuodoille kasvaa yleensä vanhemmissa ilmalämpöpumpuissa, joka vaikuttaa järjestelmän suorituskykyyn. Huollon avulla ongelmat voidaan havaita ja korjata ajoissa.

Mikäli ilmalämpöpumpun suorituskyky heikkenee merkittävästi, voi olla järkevää harkita uuden laitteen hankkimista. Uudet ilmalämpöpumput ovat jopa 20 % tehokkaampia kuin esimerkiksi 10 vuotta vanhat pumput, mikä säästää käyttökustannuksia pitkällä aikavälillä.

Ulkoyksikkö
© NIBE Energy Systems Oy

Ilmavesilämpöpumpun vaihto

Ilmavesilämpöpumppu on tehokas tapa lämmittää vesikiertoisessa lämmönjakoverkossa. Sen tekninen käyttöikä on yleensä parin kymmenen vuoden kieppeillä, mutta ikään vaikuttaa oleellisesti paitsi malli, niin myös järjestelmän oikea mitoitus ja asennus, toimintaolosuhteet ja huoltotoimenpiteiden suorittaminen.

Säännöllinen huolto ja kuluvien osien vaihto ovat tärkeitä ilmavesilämpöpumpun pitkän käyttöiän varmistamiseksi. Ilmavesilämpöpumppu suositellaan vaihdettavan, kun korjauskustannukset alkavat lähestyä uuden laitteen hankintahintaa.

Järjestelmien automatiikka ja valmistajien tarjoamat pilvipalvelut kehittyvät jatkuvasti, minkä vuoksi koko laitteiston vaihtaminen uuteen voi olla järkevämpi vaihtoehto kuin pelkän sisä- tai ulkoyksikön vaihto. Vaihdon myötä voidaan ottaa käyttöön ja hyödyntää uusimpia teknisiä ominaisuuksia, kuten parempi energiatehokkuus sekä nykyaikainen ja helppo käyttö arkea helpottavine ominaisuuksineen.

Ammattilaiselta saatu kustannusarvio ja suositus ovat tärkeitä päätöksenteossa, kun harkitaan ilmavesilämpöpumpun korjausta tai vaihtamista. Tavoitteena on energiatehokas ja luotettava lämmitysjärjestelmä, samalla kun optimoimaan kustannukset ja ympäristöystävällisyys.

Poistoilmalämpöpumpun vaihto

Poistoilmalämpöpumppu on energiatehokas tapa hyödyntää talon poistoilmaa kodin ja käyttöveden lämmitykseen. Laite on yleensä pitkäikäinen. Vaihdettavat poistoilmalämpöpumput voivat olla jopa neljännesvuosisadan takaa. Ikään vaikuttavat säännölliset huollot ja etenkin suodattimien vaihdot.

Rikkoutuneen vanhemman poistoilmalämpöpumpun korjausta pohdittaessa on hyvä myös huomioida, että pelkän kompressorin vaihtaminen voi olla lähes yhtä kallista kuin koko poistoilmalämpöpumpun vaihtaminen, kun otetaan huomioon työkustannukset ja tarvittavat osat sekä laitteen ikä.

Poistoilmalämpöpumpun alkaessa osoittaa merkkejä vikaantumisesta ja sen käyttöikä on lähellä loppuaan, on hyvä harkita koko laitteen vaihtamista uuteen. Uudet poistoilmalämpöpumput ovat teknisesti kehittyneempiä ja energiatehokkaampia, jolloin päästään pienempiin käyttökustannuksiin. Lisäksi uudet mallit ovat käyttäjäystävällisempiä tarjoten enemmän ominaisuuksia.

Kun harkitset poistoilmalämpöpumpun vaihtamista, ota yhteyttä ammattilaiseen, joka voi antaa kustannusarvion ja suosituksia parhaasta ratkaisusta.

Info

Info

Näin tunnistat lämpöpumpun uusimistarpeen:

Käyttöikä: Laite alkaa lähestyä sen arvioitua teknistä käyttöikää.

Tehon lasku: Lämpöpumpun lämmitysteho on merkittävästi heikentynyt, ja talon lämmittäminen vie entistä enemmän aikaa ja ostoenergiaa.

Toistuvat korjaukset: Lämpöpumppu vaatii jatkuvia korjauksia, ja korjauskustannukset alkavat lähestyä uuden laitteen hankintahintaa.

Epätavalliset äänet tai toimintahäiriöt: Laite alkaa tuottaa epätavallisia ääniä tai näyttää muita toimintahäiriön merkkejä, kuten vuotoja tai jäätymistä.

Energiatehokkuus: Vanha lämpöpumppu kuluttaa enemmän sähköä. Vaihtamalla uuteen tehokkaampaan malliin voi säästää energiaa ja rahaa pitkällä aikavälillä.

Askarruttaako jokin lämpöpumpun vaihdossa?

Kun lämpöpumppu alkaa osoittamaan hyytymisen merkkejä, herää ensimmäisenä kysymys, mikä olisi paras malli vanhan tilalle? Ehdottomasti helpointa on kysyä ja varmistaa asia alan ammattilaiselta. Lämpöpumppujen teknisen kehityksen vuoksi on tärkeää teettää ammattilaisella mitoitus, missä otetaan huomioon talouden ja rakennuksen vaatimukset sekä tulevaisuuden suunnitelmat ja niiden pohjalta suositellaan sopivaa järjestelmää.

NIBE lämpöpumppu-asiantuntija opastaa taloosi ja käyttötarpeeseesi parhaiten sopivan mallin valinnassa.

Ota yhteyttä NIBE-Neuvontapalveluun

Valtakunnallinen LVI-ammattilaisten verkosto on valmiina neuvomaan ja auttamaan löytämään taloosi parhaiten soveltuvan energiaratkaisun.

Katso lähin NIBE-jälleenmyyjä

Tutustu myös Lämpöpumpun vaihto-oppaaseen

Info

Info

Miksi uusi lämpöpumppu kannattaa hankkia NIBEltä?

Kestävää - NIBE lämpöpumput hyödyntävät luonnon energiaa mahdollisimman vähäisin ympäristövaikutuksin. Ne on suunniteltu tekemään arjesta energiaa säästävää vuosiksi eteenpäin. NIBE S-sarjan avulla voi pienentää energiankulutusta vieläkin enemmän.

Turvallista - NIBE on valmistanut kestäviä lämmitysratkaisuja jo 70 vuotta ja tarjoaa maksuttoman kuuden vuoden NIBETURVAn uudelle rekisteröidylle lämpöpumpulle. Lisäturvaa voi halutessaan pidentää 16 tai 18 vuoteen saakka, laitteesta riippuen.

Helppoa – NIBE:llä on maanlaajuinen osaava jälleenmyyjäverkosto, josta saa helposti apua järjestelmävalintaan sekä lupa-asioihin ja tarjouksen laitteen vaihdosta töineen. NIBEn kanssa et ole yksin.

Haluan lisätietoa NIBE lämpöpumpuista

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
LVI
ilmavesilämpöpumppu
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
ilmalämpöpumppu
maalämpöpumppu
poistoilmalämpöpumppu
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20239_83031.jpg
Oletko muistanut tehdä nämä huoltotoimenpiteet lämpöpumpullesi? Tutustu ohjeisiin tästä
Uusiutuvaa energiaa hyödyntävät lämpöpumput, kuten ilmalämpöpumppu, ovat suosittu lämmitystapa yhä useammassa kodissa. Ympäristöstä energiaa tehokkaasti talteen ottavat lämpöpumput toimivat huoletta, mutta muutamia huoltotoimenpiteitä on hyvä tehdä säännöllisesti, jotta laitteet toimivat suunnitellusti ja energiatehokkaasti koko käyttöiän. Osan huolloista voi tehdä helposti itse, mutta osassa on syytä turvautua huoltoliikkeen ammattilaiseen.
20132_33899.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinulle parhaiten?
Se riippuu luonnollisesti useista eri tekijöistä: kuinka suuri talosi on, missä päin maata se sijaitsee, rakennatko uutta, vaihdatko vanhan kattilan vai säilytätkö sen, jne. Tästä näet hieman yksinkertaistettuna, mikä täyttää parhaiten sinun tarpeesi. Tarkempia neuvoja ja ehdotuksia saat lähimmältä NIBE-jälleenmyyjältä.
Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Lämmintä vettä vain hana avaamalla - luksusta
Lämmin suihku tai rentouttava kylpy ovat arkipäivän ylellisyyttä, joita olemme tottuneet pitämään itsestään selvyytenä – kunnes ne jostain syystä eivät toimikaan. Haluamme lämminvesivaraajan, joka tekee vain tehtävänsä, jotta lämmintä vettä on riittävästi talouden kaikkiin tarpeisiin. lämminvesivaraajan on toimittava vuosia, riippumatta veden laadusta. Lisäksi sen tulee olla tyylikäs, edullinen ja helposti asennettava.Lämminvesivaraajan on toimittava vuosia, riippumatta veden laadusta. Lisäksi sen tulee olla tyylikäs, edullinen ja helposti asennettava.
Vaillant lämpöpumppu
Miten lämpöpumppu toimii ja miten eri lämpöpumpputyyppien toiminta eroaa toisistaan?
Lämpöpumput ovat tuttuja, mutta toimintaperiaate voi olla monille mysteeri. Kuinka lämpöpumppu voi tuottaa niin energiatehokkaasti kylmästä ulkoilmasta lämmintä ilmaa sisätiloihin tai lämmintä vettä pattereihin ja käyttövedeksi? Miten ihmeessä lämpöpumppu viilentää kotiasi kesähelteellä lämpimästä ulkoilmasta?Vastaukset edellä mainittuihin kysymyksiin löytyvät tästä artikkelista tekstin ja videon avustuksella. Pureudumme siihen, miten lämpöpumppu toimii ja miksi lämpöpumppu on niin energiatehokas. Käsittelemme myös sitä, miten eri lämpöpumput eroavat toisistaan.
Jäspi
Ilma-vesilämpöpumppu säästää euroja ja ympäristöä
Ilma-vesilämpöpumpusta on tullut suomalaisten suursuosikki. Laite on tehokas, edullinen ja nopea asentaa, ja se huolehtii luotettavasti sekä talon lämmityksestä että käyttöveden tuotosta. Ilma-vesilämpöpumppu säästää ympäristöä ja euroja, sillä se leikkaa jopa yli 60 prosenttia lämmityslaskusta sähkö- tai öljylämmitykseen verrattuna.
20194_57243.jpg
Ota uusiutuvaa energiaa käyttöön - Aloita säästäminen nyt!
Ympäristö on valtava energianlähde. Jopa silloin, kun lämpötila ulkona on alhainen, on maassa ja ilmassa riittävästi lämpöä käytettäväksi lämmitykseen. Lämpöpumput käyttävät tätä energian lähdettä käyttöveden lämmitykseen ja keskuslämmitykseen.Ota uusiutuvaa energiaa käyttöön - Aloita säästäminen nyt!Lämpöpumput toimivat niin tehokkaasti, että sinulla on miellyttävä lämpö 365 päivää vuodessa. Kun niillä on pääsy maassa ja ilmassa olevaan lämpöön, tuottavat ne suuren osan koko lämpöenergiasta sieltä - uudistuvasti ja ilmaiseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton