• Etusivu
 • LVI

Kannattaako lämpöpumpun hankinta korkeammilla sähkön hinnoilla?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Bosch Home Comfort
Päivitetty 10.04.2024
20232_80769.jpg

Bosch Lämpömestarit auttavat asiakkaita parhaan lämmitysjärjestelmän valinnassa.

Sähkön kohonnut hinta on vaikuttanut talojen lämmityskuluihin huimasti. Se on myös laittanut monet miettimään, mikä lämmitys vaihtoehto on paras valinta. Monet miettivätkin kannattaako esimerkiksi maalämpöpumppu enää näillä sähkön hinnoilla. Katso ohesta säästölaskelmat maalämpöpumpulla tai ilma-vesilämpöpumpulla lämmittämiseen.

Ympäristöystävällinen lämpöpumppu vähentää kuluja ja tarjoten lämpöä myös vuoden kylmimpinä päivinä. Maalämpö- tai ilma-vesilämpöpumpulla saat ilmaista energiaa omasta maasta tai ilmasta ja samalla pienennät hiilijalanjälkeäsi. Lämmitysenergia lämpöpumpulla on siis isolta osin puhdasta ja päästötöntä. Pitkäikäisyytensä ja taloudellisuutensa ansiosta lämpöpumppu on erinomainen valinta.

Tärkeintä on valita omaan kotiin sopiva lämmitysjärjestelmä. Siinä voi apuna käyttää Boschin Lämpömestareita, jotka laskevat sopivan kokoisen lämpöpumpun juuri sinun kotiisi. Lämpömestari ottaa huomioon kaiken tarvittavan ja samalla saat asiantuntevan asennuksen lämpöpumpulle.

Lue myös: Kumpi sopii sinulle parhaiten: maalämpö- vai ilma-vesilämpöpumppu?

Maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumpun lämmityskustannukset

Kodin päälämmönlähteenä lämpöpumpuista paras vaihtoehto on joko maalämpö- tai ilma-vesilämpöpumppu. Maalämpöpumpulla saavutetaan parhaimmillaan jopa 80 prosentit säästöt lämmityskuluissa, kun taas ilma-vesilämpöpumpulla jopa 60 prosentin säästöt. Ilma-vesilämpöpumpun asennuskustannukset ovat hieman pienemmät kuin maalämmössä, koska asennuksessa ei tarvita maahan porattavaa energiakaivoa.

Esimerkkikohteessa on omakotitalo Joensuussa, mikä lämpeää öljyllä. Laskelmassa on otettu huomioon nykyiset kustannukset ja, mitä lämmitys maksaisi maalämpöpumpulla tai ilma-vesilämpöpumpulla.

Info

Info

Esimerkkilaskelma:

Kohde on yksikerroksinen omakotitalo Joensuussa, joka on lämmennyt öljyllä.

 • rakennusvuosi 1970
 • pinta-ala 160 m²
 • öljynkulutus 1,2 m³
 • öljyn hinta 1,7 €/litra
 • nykyinen lämmityskustannus 2040 euroa vuodessa

Vaihtoehto 1
Bosch maalämpöpumppu Compress 7800i LWM 2-8kW

 • maalämpöpumppu tarvitsee energiaa 3 610 kWh
 • se tuottaa ilmaisenergiaa 6 540 kWh
 • uusi lämmityskulu maalämpöpumpulla 792 euroa (sähkön hinnalla 22 snt/kWh)

Vaihtoehto 2
Bosch ilma-vesilämpöpumppu Compress 7000i AW 5kW

 • ilma-vesilämpöpumppu tarvitsee energiaa 3 790 kWh ja lisälämpöä sähkövastuksesta 230 kWh
 • se tuottaa ilmaisenergian 6 130 kWh
 • uusi lämmityskulu maalämpöpumpulla 884 euroa (sähkön hinnalla 22 snt/kWh)

Katso videolta lisää esimerkkejä maalämpöpumpun säästöistä >>>

Selvitetään yhdessä kohteeseesi sopiva lämpöpumppu

Hyödynnä kotitalousvähennys nyt ja selvitä lämpöpumpun valintatyökalun avulla kohteeseesi sopiva lämpöpumppu. Samalla voit jättää yhteydenottopyynnön ja varmistat edullisen lämmityksen ensi talveksi.

Takaisinmaksuaika lyhenee kotitalousvähennyksellä – katso esimerkki!

Öljylämmityksen vaihtajan kannattaa muistaa myös korotettu kotitalousvähennys, jota saa vuosina 2022–2027, kun öljylämmitys vaihdetaan ekologisempaan energiamuotoon. Korvausta työn arvosta saa 60 % ja maksimissaan korvauksen määrä on 3 500 euroa. Kun vanhan öljylämmitysjärjestelmän tilalle vaihdetaan esimerkiksi maalämpöpumppu, pariskunta voi saada jopa 7 000 euroa kotitalousvähennystä.

Info

Info

Esimerkkikohde: 145-neliöinen vuonna 1954 rakennettu rintamamiestalo Tampereella, joka käyttää 3000 litraa lämmitysöljyä vuodessa. Lämmitysöljyn hintaesimerkki 1,7 euroa litralta. Taloon suunnitellaan maalämmön asennusta.

Laskelma 25 snt/kWh sähkön hinnalla:

 • Inverter-maalämpöpumppu: alkuinvestointi 25 000 €
 • Vaihdetaan öljylämmityksestä lämpöpumppuun, joten kotitalousvähennys 60 % työn osuudesta: 6550 €.
 • Maalämpöpumpun lopullinen kustannus 18 450 €

Vanha energiankulutus öljylämmityksellä: 5100 €
Lämpöpumpun sähkön kulutus euroissa: 1799 €
→ säästö lämpöpumpulla 3301 € / vuosi

→ Takaisinmaksuaika noin 5,6 vuotta

HUOM! Vaikket olisi oikeutettu korotettuun kotitalousvähennykseen, muista silti hyödyntää.

Ilmalämpöpumppu sähkölämmityksen tueksi

Lämpöpumpuista ilmalämpöpumppu on helpoin ja kevyin asentaa eikä se yleensä tarvitse erillisiä lupia. Ilmalämpöpumppu ei sovi päälämmönlähteeksi, mutta on erinomainen kaveri esimerkiksi sähkölämmitykselle. llmalämpöpumppu Sen saadaan jopa 40 % säästöt lämmityskuluista, joten suorasähkölämmitteisiin taloihin ja huoneistoihin se on ehdoton hankinta suorasähkölämmityksen rinnalle.

Lue lisää ilmalämpöpumpun valinnasta >>>

<p data-block-key="ev81j">Bosch Climate Class -ilmalämpöpumppua on saatavilla monissa eri väreissä. Ilmalämpöpumppu sopii erinomaisesti myös jäähdytykseen.</p>
Bosch Climate Class -ilmalämpöpumppua on saatavilla monissa eri väreissä. Ilmalämpöpumppu sopii erinomaisesti myös jäähdytykseen.

Pyydä lisätietoa Bosch-ilmalämpöpumpuista!

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Bosch Home Comfort
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20165_46569.jpg
Pieni vaiva, suuret säästöt
Voiko uusiutuvaa energiaa käyttää kodin lämmitykseen ja jäähdytykseen? Ilmalämpöpumpulla tämä onnistuu. Lisäksi sillä pienennät energiakustannuksia ympäristöä ja ilmastoa säästävällä tavalla.Ilmalämpöpumpun asennus ei vaadi suuria toimenpiteitä tontillasi eikä talossasi. Investoinnista tulee nopeasti kannattava ja pääset nauttimaan paremmasta sisäilmasta heti asennuksen jälkeen.
20143_38245.jpg
Raikas sisäilma ja tasaisempi lämpötila
Lämpöpumpun tehokkuuden arviointi ei ole pelkkää lukujen vertaamista. Vähintään yhtä tärkeää on asumisviihtyvyys, johon liittyy lämmitys, jäähdytys ja sisäilman laatu. Ilmalämpöpumpun monet mukavuutta lisäävät ominaisuudet ilahduttavat käyttäjää.
20143_38257.jpg
Luotettavaa tekniikkaa
Bosch -lämpöpumpun harkittu kokonaisuus erottuu edukseen luotettavuuden ja laadun ansiosta. Miellyttävä ulkoasu on yksi Compress AA -lämpöpumpun monista eduista.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton