• Etusivu
  • LVI

Kumpi sopii sinulle parhaiten: maalämpö- vai ilma-vesilämpöpumppu? Katso vertailu

Toimi nyt ja vältä talven asennusjonot!

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Bosch Home Comfort
Julkaistu 06.04.2021Päivitetty 12.12.2023
20214_69729.jpg

Lämpöpumpun hankinnassa kannattaa käyttää ammattilaista apuna. Näin saat juuri sinun kotiisi sopivan lämmitysjärjestelmän oikein mitoitettuna ja asennettuna.

Energiakulujen kasvaessa kiinnittyy huomio kodin lämmityslaskuun, johon eniten vaikuttaa lämmitysjärjestelmä. Lämpöpumppu on erinomainen tapa saada mahdollisimman edullinen lämmitys ja monesti uutta lämmitysjärjestelmää mietittäessä vaihtoehtoina ovatkin maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppu. Lämpöpumpun valintaan vaikuttaa moni asia, mutta tärkeintä on kokonaisuus. Ammattilaisen apu lämmitysjärjestelmän valinnassa on tärkeää, koska silloin saadaan oikein mitoitettu ja asennettu lämpöpumppu.

Mitä tulisi ottaa huomioon lämmitysjärjestelmän valinnassa?

Valintaa tehdessä kannattaa ottaa huomioon varsinkin investointimäärä, saatavat säästöt sekä asennusaikataulu. Tärkeää on valita lämpöpumpuksi laadukas, Suomen olosuhteisiin suunniteltu ja Suomessa valmistettu tuote. Silloin se antaa parhaimmat säästöt ja palvelee vuosia eteenpäin. Näin saadaan myös investointikustannuksille erinomaisen takaisinmaksuaika.

Maalämmön alkuinvestointi on suurempi kuin ilma-vesilämpöpumpun, mutta maalämmöllä saadaan parhaimmillaan jopa 80 prosentin säästö lämmityskuluissa. Sillä lämmitetään myös talvella edullisesti, kun hyödynnetään maasta ympäri vuoden saatavaa lämpöenergiaa. Talon koolla, sijainnilla tai iällä ei ole merkitystä, sillä jokaiseen taloon löytyy sopivin ja tehokkain maalämpöratkaisu. Ainoina vaatimuksina ovat talon vesikiertoinen lämmönjako sekä että maalämpöpumpun vaatima keruupiiri saadaan asennettua.

Esimerkiksi Boschin Compress 7800i LW/M on inverter-maalämpöpumppu, jonka kierroslukuohjattu kompressori optimoi saatavat säästöt säätäen tehoaan portaattomasti eikä näin käy koskaan suuremmalla teholla kuin on tarpeen.

Ilma-vesilämpöpumppu voidaan asentaa öljykattilan tai sähkövaraajan tilalle niin uusiin kuin vanhoihin taloihin. Ilma-vesilämpöpumpulla voit saavuttaa jopa 60 prosentin säästöt. Asennuskustannukset ovat pienemmät kuin maalämmössä, sillä maahan porattavaa energiakaivoa tai muutakaan erillistä keruupiiriä ei tarvita, vaan laitteen ulkoyksikkö hoitaa lämmön keräämisen. Ilma-vesilämpöpumppu soveltuu erinomaisesti kohteisiin, joissa poraus ei ole mahdollista tai tontin ala on rajallinen.

Vältä talven asennusjonot ja toimi nyt

Asennusaikataulu on hyvä ottaa huomioon lämmitysjärjestelmän vaihtoa mietittäessä. Urakkaan kannattaakin ryhtyä jo nyt ennen vanhan järjestelmän hajoamista, koska kysyntä on kovaa tällä hetkellä. Maalämpöpumpun porauksia varten voidaan tarvita lupa paikallisesta rakennusvalvonnasta, jolloin asennus voidaan suorittaa vasta, kun päätökset on saatu. Ilma-vesilämpöpumppu saadaan asennettua melko nopeasti eli yleensä heti, kun urakoitsijalla on vain aikaa.

Markkinoiden hiljaisin ilma-vesilämpöpumppu Bosch Compress 7000i AW tekee energian säästämisestä helppoa. Kierroslukuohjattu invertterikompressori säätää tehoa tarpeen mukaan, jolloin säästetään entistä enemmän energiaa ja lämpöpumppu optimoi vuosihyötysuhteen erityisesti keväällä ja syksyllä, kun täyttä lämmitystehoa ei tarvita.
Markkinoiden hiljaisin ilma-vesilämpöpumppu Bosch Compress 7000i AW tekee energian säästämisestä helppoa. Kierroslukuohjattu invertterikompressori säätää tehoa tarpeen mukaan, jolloin säästetään entistä enemmän energiaa ja lämpöpumppu optimoi vuosihyötysuhteen erityisesti keväällä ja syksyllä, kun täyttä lämmitystehoa ei tarvita.

Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan talon ulkoseinälle, jolloin se joutuu säiden armoille. Tämä vaikuttaa tietenkin lämpöpumpun elinkaareen. Maalämpöpumpulla kaikki tekniikka sijaitsee sisätiloissa suojassa, jolloin elinkaari on pidempi.

Yksi mietinnän aiheista voi olla mahdollisesti kesällä tarvittava viilennys. Maalämpöpumpulla saadaan hyödynnettyä maakylmä, joka viilentää edullisesti. Tämä on kuitenkin pienitehoinen yleisviilennys. Jos viilennystä tarvitaan runsaasti, niin silloin ilmalämpöpumppu auttaa siinä.

Huomioi Boschin myöntämä takuu

Älä unohda takuuta! Ammattimainen asennus ja takuu ovat tärkeitä, sillä ongelmatilanteissa huoltokustannukset syövät helposti ison osan lämpöpumpun tuomista säästöistä. Lämpöpumppualalla kysyntä on kasvanut hurjasti ja ammattimaisen asennuksen varmistukseksi kannattaakin kääntyä tunnettujen ammattilaisten puoleen.

Boschin tärkein arvo on asiakkaan auttaminen – me emme pelkästään myy tuotteita, vaan tavoitteemme on auttaa asiakasta tekemään oikeat valinnat kodin lämmityksen ja viilennyksen suhteen. Mikko Ranta, avainasiakaspäällikkö, Bosch Home Comfort.

Sertifioitu Bosch Lämpömestarihoitaa talosi sopivan maalämpöpumpun asennuksen luotettavasti ja saat lämpöpumpullesi 6 vuoden takuun. Tämän lisäksi saat maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumpulle (6-17kW) 10 vuoden kompressoritakuun. Halutessasi voit myös hyödyntää Lämpömestarirahoitusta. Hankinnan maksu onnistuu lisäämättä menojasi. Säästö kattaa uuden järjestelmän lämmitys- ja rahoituskulut.

Info

Info

Vinkki!

Kuuntele Raksaa & Fiksaa -podcast: jakso 7, jossa pureudutaan huippukokki Harri Syrjäsen taloprojektiin ja ota haltuun kaikki vinkit oman kotisi lämmitysremontin toteuttamiseen. Tutustu Bosch Home Comfortin tyylikkäisiin lämpöpumppuihin ja lataa Bosch Home Comfort valintaopas löytääksesi juuri sinulle oikean valinnan kotisi lämmitykseen ja viilennykseen!

Ilma-vesilämpöpumppu vai maalämpöpumppu? Katso videolta lisää vinkkejä valintaan

Katso videolta ammattilaisten vertailua maalämmön ja ilma-vesilämmön välillä.

Muista erilaiset avustukset

Kotitalousvähennys sopii niin rakentajalle kuin remontoijallekin. Vähennyksen voi saada kotona teetetyistä töistä, kuten kunnossapitotöistä tai perusparannustöistä. Öljylämmityksestä luopujat saavat vuosina 2022-2027 korotettua kotitalousvähennystä, joka on 3 500 euroa. Esimerkiksi jos vaihdat vanhan öljylämmitysjärjestelmäsi tilalle maalämpöpumpun, voi pariskunta saada jopa 7 000 euroa kotitalousvähennystä. Katso laskukaava ja lue lisää korkeammasta kotitalousvähennyksestä täältä.

Kiinnostaako lämpöpumppu tai tarvitsetko apua sen hankinnassa?

Jätä yhteydenottopyyntö ja Boschin asiantuntijat tai koulutetut jälleenmyyjät auttavat sinua parhaan lämmitysratkaisun valinnassa.

Pyydä lisätietoa Bosch-lämpöpumpuista!

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Bosch Home Comfort
LVI
maalämpöpumppu
ilmavesilämpöpumppu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20224_77630.jpg
Säästä helposti luontoa ja rahaa lämmitysjärjestelmän valinnalla
Suomen kylmien sääolosuhteiden vuoksi lämmityskustannukset ovat suuri kulu asumisessa, ja samalla lämmitys on myös suurin asumisen hiilijalanjälkeen vaikuttava tekijä. Arjessa helppo ekoteko onkin pienentää lämmityksen hiilijalanjälkeä lämpöpumpulla – ja samalla säästää rahaa. Varmistat lämpimän kodin talveksi, kun saat ilmaista energiaa omasta maasta tai ilmasta.Ympäristöystävällinen lämpöpumppu vähentää kuluja ja tarjoaa lämpöä vuoden kylmimpinäkin päivinä. Lämpöpumpulla vähennät lämmityskustannuksia parhaimmassa tapauksessa jopa 75 prosenttia ja ympäristökuormitusta jopa 80 prosenttia. Arjen vihreiden sankaritekojen ei siis tarvitse olla vaikeita – valitsemalla helppokäyttöisen lämpöpumpun liityt Arjen Vihreiden Supersankareiden joukkoon! Tutustu myös uuteen lämpöpumpun valintatyökaluun.
20165_46569.jpg
Pieni vaiva, suuret säästöt
Voiko uusiutuvaa energiaa käyttää kodin lämmitykseen ja jäähdytykseen? Ilmalämpöpumpulla tämä onnistuu. Lisäksi sillä pienennät energiakustannuksia ympäristöä ja ilmastoa säästävällä tavalla.Ilmalämpöpumpun asennus ei vaadi suuria toimenpiteitä tontillasi eikä talossasi. Investoinnista tulee nopeasti kannattava ja pääset nauttimaan paremmasta sisäilmasta heti asennuksen jälkeen.
20143_38245.jpg
Raikas sisäilma ja tasaisempi lämpötila
Lämpöpumpun tehokkuuden arviointi ei ole pelkkää lukujen vertaamista. Vähintään yhtä tärkeää on asumisviihtyvyys, johon liittyy lämmitys, jäähdytys ja sisäilman laatu. Ilmalämpöpumpun monet mukavuutta lisäävät ominaisuudet ilahduttavat käyttäjää.
Vaillant lämpöpumppu
Miten lämpöpumppu toimii ja miten eri lämpöpumpputyyppien toiminta eroaa toisistaan?
Lämpöpumput ovat tuttuja, mutta toimintaperiaate voi olla monille mysteeri. Kuinka lämpöpumppu voi tuottaa niin energiatehokkaasti kylmästä ulkoilmasta lämmintä ilmaa sisätiloihin tai lämmintä vettä pattereihin ja käyttövedeksi? Miten ihmeessä lämpöpumppu viilentää kotiasi kesähelteellä lämpimästä ulkoilmasta?Vastaukset edellä mainittuihin kysymyksiin löytyvät tästä artikkelista tekstin ja videon avustuksella. Pureudumme siihen, miten lämpöpumppu toimii ja miksi lämpöpumppu on niin energiatehokas. Käsittelemme myös sitä, miten eri lämpöpumput eroavat toisistaan.
202211_80360.jpg
Halvimpia sähkötunteja hyödyntäen lämpöpumppu maksimoi energiansäästön
Kun käytössä on pörssisähköohjaus, NIBE-lämpöpumpun toimintaa painotetaan niihin vuorokaudenaikoihin, jolloin sähkön hinta on halvimmillaan. Smart Price Adaption -pörssisähköohjaus on NIBE lämpöpumppujen toiminto, joka löytyy vakiona lähes kaikista uusista lämpöpumpuista.
S1255 sisään
Lämpöpumpun vaihto kannattaa ennakoida ajoissa
Lämpöpumppuja on ollut jo toista kymmentä vuotta markkinoilla ja osa niistä alkaa olla vaihtoiässä. Ensimmäisiin malleihin verrattuna nykypäivän uudet lämpöpumput ovat selvästi energiatehokkaampia sekä älykkäämpiä ohjattavuudeltaan. Uuden laitteen myötä talo lämpiää entistä pienemmällä energialaskulla. Mutta milloin lämpöpumppu pitää vaihtaa? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien tyypillisiin vaihtoaikoihin ja merkkeihin vaihdon lähestymisestä tästä artikkelista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton