• Etusivu
  • Talo

Tulisijan sijoittamiselle ja rakentamiselle on monia määräyksiä – Näin toimit oikein ja estät häkää syntymästä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.02.2025
tulisijan-sijoittamien-uusi-takka

Tulisija on miellyttävä ja turvallinen oikein käytettynä.

Tulisijaksi määritellään rakennukseen kuuluva tai sen ulkopuolella oleva laite, jossa poltetaan kiinteitä, nestemäisiä tai kaasumaisia aineita ja joka on yhdistetty rakennukseen tai erilliseen savuhormiin. Määräykset varmistavat, että tulisija on turvallinen, eikä esimerkiksi häkää pääse syntymään.

Tarvitaanko tulisijalle lupa?

Yleisellä tasolla puhuttaessa periaatteena voidaan pitää, että takan asentaminen vaatii rakennusluvan seuraavien kohtien (tai osan niistä) täyttyessä:

  • takan asennus vaikuttaa rakennuksen rakenteisiin. Esimerkiksi jos takan paino edellyttää lattian vahvistamista, jotta se jaksaa kantaa takan tuoman lisäkuorman.
  • vaikuttaa kiinteistön paloturvallisuuteen. Erityisesti taloyhtiössä vaaditaan lupa-asiat kuntoon.
  • vaikuttaa kiinteistön ulkonäköön. Tulisijan hankinnan myötä katolle ilmestyy myös piippu. Savupiippu muuttaa olemassa olevan rakennuksen ulkonäköä.

Takka-asennus ei välttämättä aina vaadi rakennuslupaa, mutta rakentamismääräyksiä sekä takan paloturvallisuussäännöksiä on tärkeää noudattaa joka tapauksessa. Tämä tarkoittaa konkreettisena tekona sitä, että paikalliselle rakennusvalvonnalle voi olla tarpeen ilmoittaa asennuksesta.

Rakennusluvan hankkimisen tarpeen voi omalla kohdallaan varmistaa oman asuinpaikkakuntansa rakennusvalvonnasta.

Rakennuslupaa hankkiessa sinun tulee ilmoittaa tarkat suunnitelmat, joista on selvästi luettavissa ja nähtävissä takan ja savupiipun sijainti suhteessa rakennuksen muihin rakenteisiin. Myös suojaetäisyyksien huomioiminen tulee näkyä mm. kattopalkkien ja savuhormin osalta. Muita sisällytettäviä asioita ovat: paloturvallisuutta lisäävät rakenteet (palomuurit) sekä muut palamattomista materiaaleista valmistetut rakenteet ja niiden asennus.

Asennuslupaan vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi rakennuksen ikä, sijainti sekä käyttötarkoitus. Esimerkiksi taloyhtiöissä ollaan takan asentamisen suhteen erityisen tarkkoja, sillä se vaikuttaa koko rakennuksen paloturvallisuuteen. Taloyhtiössä asuvan kannattaa varautua siihen, että taloyhtiö vaatii sekä taloyhtiön että viranomaisten luvat ennen kuin tulisijaa voidaan asentaa.

Entäs hormi?

Hormin rakentamiselle on tiukat määräykset ja se vaatii useimmiten luvan. Myös uuden tulisijan rakentaminen paikkaan, jossa jo hormi on, vaatii yleensä rakennusluvan.

Kenen puoleen kääntyä jos suunnittelee olemassa olevan hormin käyttöönottoa? Jos harkitset käytöstä poistetun hormin uudelleen käyttöönottoa tai korvaat vanhan tulisijan uudella liittämällä sen olemassa olevaan hormiin, ole yhteydessä nuohoojaan. Nuohooja on lähin paloviranomainen, joka voi tarvittaessa asettaa hormin tai jopa takan käyttökieltoon mikäli näkee ne paloturvallisuusriskinä.

Varmista siis ammattilaiselta aina hormin kunto sekä lattian riittävä kantavuus takan vaihtoa suunnitellessasi! Kunnan rakennusvalvonnasta voit tiedustella rakennusluvan/ilmoituksen tarvetta.

Huomioi myös mahdollinen viive tarvittavan luvan saannissa, luvan myöntäminen voi kestää jopa useamman kuukauden. Toimi siis ennakkoon.

Minne tulisijan voi sijoittaa?

Tulisijalle on muistettava varata riittävän suuri tila. Tulisijan itsensä koko, sen vaatima suojaetäisyys ja huolto- ja käyttöetäisyydet on huomioitava jo suunnitteluvaiheessa.

Suunnitellaan tulisijaa sitten uuteen tai remontoitavaan taloon, tulee muistaa että tulisija ei saa olla kantavaa rakennetta. Lisäksi usein jo olemassa oleva hormin paikka määrittää myös tulisijan paikan. Hormin olisi hyvä mennä suoraan katolle ilman ylimääräisiä mutkia, joita esimerkiksi hyvin vanhoissa rakennuksissa näkee. Tulisijan sijoittelusta sekä hormista kannattaa kysyä asiantuntijalta kuten muurari, tulisijaliike, nuohooja tms. Ammattilaisella on hyvä näkemys tulisijan sijoittelusta juuri sinun kohteeseesi.

Tulisijan mallista riippuen suojaetäisyydet vaihtelevat suuresti. Suunnittelija tai tulisijan valmistaja osaa auttaa mitoituksessa ja kertoa tarvittavat etäisyydet. Lattialle putoavat kekäleet tai kipinät ovat paloturvallisuusriski. Palava-aineinen lattia on suojattava suojaluukullisen tulipesän edustalla tiiviisti lattiapintaa vasten asennettavalla metallilevyllä, joka ulottuu vähintään 400mm eteen ja 115mm sivuille reunojen yli. Lattiamateriaali voidaan myös korvata palamattomalla lattiapäällysteellä.

Lämmön siirtyminen muihin rakenteisiin on myös estettävä. Tulisija on varustettava puhdistusluukuilla, jotta se on kokonaan puhdistettavissa.

<p data-block-key="w6upa">Tulisijan sijoituksessa tulee olla tarkka, että tulisijaan liittyvät määräykset ja turvaetäisyydet täyttyvät.</p>
Tulisijan sijoituksessa tulee olla tarkka, että tulisijaan liittyvät määräykset ja turvaetäisyydet täyttyvät.

Tulisijan rakentaminen

Tulisijalle on rakennettava liikkumaton perustus tai se voidaan rakentaa palamattoman ala- tai yläpohjan päälle. On kuitenkin muistettava, että rakenteen on kestettävä tulisijan paino ja rakenteiden haitallinen lämpeneminen on estettävä.

Tulisijan runko muurataan poltetuista tiilistä erityisesti tähän tarkoitukseen valmistetulla laastilla, jonka lämpölaajeneminen on sama kuin tiilellä ja joka kestää hyvin korkeita lämpötiloja ja syövyttäviä savukaasuja. Tulipesä ja suoralle tulelle alttiit pinnat muurataan tulitiilistä tulilaastilla tai savilaastilla.

Tulisijan erillinen kuori voidaan muurata muistakin muurauskivistä tarkoitukseen soveltuvalla laastilla ja pinnoittaa omien mieltymysten mukaan esimerkiksi maalaamalla, laatoittamalla tai rappaamalla. Huomioi materiaalien valinnassa niiden kuumuudensietokyky.

Tulisijakohtaisia eroja voi olla; varmista turvallisuustekijät valmistajalta tai -suunnittelijalta.

Tällä hetkellä paikalla muuratut perinteiset tulisijat ovat vähemmistönä myytävillä olevista tulisijoista. Suosio on selvästi siirtynyt erilaisiin elementteinä sekä kivipakettina myytäviin varaaviin tulisijoihin sekä kiertoilmatakkoihin. Suosioon on ehkä osaltaan vaikuttanut ammattitaitoisten muurarien hankala saaminen.

Info

Info

Uusia tulisijoja koskee myös EcoDesign direktiivi, mikä lyhyesti tarkoittaa sitä, että uusissa tulisijoissa pienhiukkaspäästöt pitää olla mitattuna ja dokumentti saaduista päästötuloksista pitää löytyä.

Direktiivi koskettaa kaikkia tulisijoja: kamiinat, kiertoilmatakat, varaavat takat, liedet ja takkasydämet. Se, mitä asetuksella halutaan varmistaa on, että uusi hankkimasi tulisija on mahdollisimman energiatehokas ja vähentää samalla myös ympäristövaikutuksia.

Tulisijan huolto

Jotta tulisija toimii oikein ja pääset nauttimaan tulen turvallisesta lämmöstä, on muistettava huolto ja nuohous säännöllisin väliajoin. Suojaetäisyyksien lisäksi vaaditaan käytöllekin tilaa.

Tulisijan edessä on oltava vapaata tilaa vähintään 1100mm ja leveyttä 1000mm, jotta tulipesää päästään hoitamaan. Leivinuunin tarvitsema tila on vähintään 2000mm.

Nuohous on pakollista ja vastuu on kiinteistön omistajalla. Nuohoustyöstä on lain mukaan annettava todistus. Kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija ja hormi on nuohottava lisäksi ennen käyttöönottoa.

Mikäli nuohousta ei suoriteta määrävälein, on suuri vaara, että piippu tervaantuu, karstoittuu ja aiheuttaa nokipalon, jolloin piipun pinnoille tiivistynyt piki ja noki syttyvät palamaan. Kuumuus voi savuhormissa olla jopa 1200 °C jolloin piippu on vaarassa haljeta. Nokipalon estämiseksi on tärkeätä myös huolehtia riittävästä palamisilmasta. Nokipalon jälkeen suoritetaan nuohous ja tarkastetaan tulisijan ja hormin kunto.

Lue lisää tulisijan turvallisesta käyttöönotosta tauon jälkeen.

Omaan yksityiseen käyttöön pääasiassa tarkoitetun vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein.

<p data-block-key="w6upa">Muista huolehtia tulisijasi kunnosta säännöllisesti.</p>
Muista huolehtia tulisijasi kunnosta säännöllisesti.

Mitä saa polttaa?

Ihan kaikkea palavaa ei takkaan saa laittaa. Sanomalehteä ja paperia voi hätätilanteessa käyttää pieniä määriä sytykkeenä poltettaessa kuivaa, puhdasta puuta, mutta maalattu ja kyllästetty puu, muovit, tekstiilit, rakennus- ja ongelmajätteet ovat jätettä ja jätteenpoltto on luvanvaraista toimintaa. Sytykkeeksi suositellaan sanomalehden sijaan käyttämään erikseen ostettavia ja helppokäyttöisiä sytytyspaloja.

Pienpolttoon liittyvää lainsäädäntöä on jätelaissa, terveydensuojelulaissa, naapuruussuhdelaissa sekä ympäristönsuojelulaissa. Kunnilla voi olla omia puun pienpolttoa koskevia määräyksiä.

Muista säännöllisesti tyhjentää pesästä tuhkat kannelliseen, palamattomaan astiaan ja tarkistaa tulisijan kunto silmämääräisesti. Huolimattomuus voi aiheuttaa tulipalon, jonka tuhoja vakuutusyhtiö ei välttämättä korvaa!

Tulisijasta poistettu tuhka tulee säilyttää palamattomassa kannellisessa astiassa etäällä syttyvistä materiaaleista. Älä siis säilytä tuhkaämpäriä terassilla tai ovenpielessä yms. Tuhka voi edelleen useammankin päivän jälkeen olla niin kuumaa, että se sytyttää ympärillään olevan palavan materiaalin tuleen.

Häkävaroitin pelastaa

Jokaiseen tulisijalliseen tilaan on hyvä hankkia hiilimonoksidivaroitin eli "häkävaroitin". Häkä on näkymätön, hajuton ja mauton salakavala kaasu, joka vaikuttaa kohtalokkaasti. Häkävaroitin ei korvaa palovaroitinta.

Palovaroitin on lakisääteinen varuste joka kotiin ja vapaa-ajan asuntoon. Palovaroittimen hankinta ja toimintakunto on huoneiston haltijan vastuulla, on kyseessä sitten omistaja tai vuokralainen.

Lue, miten tunnistat jos oleskelutilassa on häkää.

Lähteet:
RakMK
Ympäristöministeriö

Takkahuone.com

Talo
lämmitys
tulisijat
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20234_72285.jpg
Viisi vinkkiä lämmityskautta aloittavalle
Kevään ensimmäiset aurinkoiset ilmat ja räystäästä tippuvat vesitipat tarkoittavat monelle vapaa-ajan asunnon omistajalle kutsua mökkeilyyn. Vastaavasti kellastuvat lehdet ja sienien tupsahtaminen esille syksyn merkiksi muistuttaa yleensä lämmityskauden lähenemisestä.Mökki- sekä lämmityskauden alkaessa on hyvä muistaa muutama vinkki takan lämmittämisen suhteen. Takan lämmityskauden aloitus vaatii hieman valmistelua. Usein ensimmäiset tulet takassa saakin palovaroittimet soimaan napakkaa säveltään. Takka nimittäin lähtee kyllä vetämään, mutta hetken kuluttua savut tulevatkin sisälle täysin kutsumatta.Kylmää tulisijaa ja hormia ei kannata ottaa käyttöön ilman, että huomioit nämä esille tuotavat asiantuntijan vinkit.
Tulikiven valkoinen Rosamo V4 -takka leivinuunilla sijoitettuna keittiön ja olohuoneen välille.
Tutkittua: Varaava takka on energiatehokas ja ekologinen
Erityisesti kylmien talvikuukausien aikana sen huomaa, että lämmitys on keskeinen osa asumismukavuutta. Mutta ei ole kuitenkaan aivan sama, miten kotiaan lämmittää, sillä lämmitysratkaisujen valintaan vaikuttaa moni seikka: millainen on lämmitysratkaisun energiatehokkuus, sen ekologisuus ja kuinka mukava sitä on käyttää. Viimeaikaiset tutkimukset antavat ymmärtää, että varaavat tulisijat vastaisivat edellä mainittuihin valintavaatimuksiin.
Punainen omakotitalo ja piharakennus talvisessa maisemassa
Lämmitä tulisijalla turvallisesti
Tulisijan turvallinen käyttö pitää sisällään monta asiaa. Tiesitkö sitä, että keväällä tapahtuva nuohous parantaa paitsi turvallisuutta, mutta myös tulisijan energiatehokkuutta?
20231_51913.jpg
Takkaremontin neljä askelta
Sijaitseeko kodissasi vanha, toimimaton, epäkäytännöllinen, sisustukseen sopimaton ja hankalakäyttöinen takka, joka tulisi vaihtaa toisenlaiseen. Mikäli et oikein tiedä, kuinka tämä tapahtuu, voit hyvin jättää asiat Tulikiven huoleksi. Tällöin sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin tilata uunimestari kotikäynnille ja valita uusi takka laajasta Tulikiven takkamallistosta.
20215_70476.jpg
Ekologista säästöä kauko­lämpötalon lämmitykseen - tutustu hybridi­ratkaisuihin
Kaukolämmön ja lämpöpumppulämmityksen parhaat puolet yhdistämällä taloyhtiössä voidaan siirtyä ekologisempaan lämmitykseen, joka säästää luonnon lisäksi rahaa. Hybridijärjestelmät NIBE reHEAT ja NIBE airHEAT voivat pienentää vuosittaisia lämmityskuluja jopa neljänneksellä. Lämmitysjärjestelmän automatiikkaan on mahdollista liittää myös NIBE-aurinkosähköpaneelit, jolloin omalla sähköntuotannolla saadaan lämmityskustannuksia entistäkin pienemmiksi. Koko järjestelmä on valmiiksi mietitty kokonaisuus ja tulee yhdeltä toimittajalta.
201410_41491.jpg
Gyptone-alakatoilla optimaalinen äänimaisema
Onko kodissasi tila, jossa akustiikka ja hyvä äänimaailma näyttelevät suurta osaa? Silloin tarvitsee kiinnittää huomiota myös kotisi alakattoon. Alakatto on yksi, mikä vaikuttaa tilan tunnelmaan ja siihen kuinka viihtyisää tilassa on. Kyse ei ole vain estetiikasta, vaan alakatolla on myös toiminnallinen tarkoitus. Esimerkiksi huoneessa, jossa soitetaan tai nautitaan elokuvista, tulisi akustiikan olla kunnossa. Kestävät sekä ajattomat Gyptone-alakatot omalta osaltaan vaikuttavat siihen miten arki tilassa toimii.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton