• Etusivu
  • Piha

Tee-se-itse piharakenteita puusta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.01.2012
20117_27022.jpg

Kaunista paneelipintaa

Terassi, pergola, laituri, leikkimökki…
Suomalaisissa pihoissa rakenteet ovat yleensä puuta; sitä on helppo työstää ja käsitellä, se on lämmin ja luonnonmukainen materiaali. Puusta tehtyjä rakenteita on helppo huoltaa, mutta puulla on myös rajoitteensa. Puu joutuu ulkona kosteuden takia alttiiksi lahottaja-, home- ja sinistäjäsienille. Siksi on tiedettävä mitä puuta käyttää ja mihin.

Puutavarat ja -tuotteet

Puulajit ja käsittelyt

Piharakentamisessa yleisesti käytettyjä puulajeja ovat kuusi ja mänty, jotka vaativat aina jonkinlaisen käsittelyn kestääkseen ulkona. Tyypillisesti ulkokäyttöön tarkoitettu puutavara on joko painekyllästettyä tai lämpökäsiteltyä. Näitä materiaaleja kannattaakin suosia etenkin silloin, kun kohde on jatkuvasti alttiina säärasituksille kuten avoterassissa. Oikein pintakäsiteltynä myös tavallinen puutavara soveltuu piharakentamiseen etenkin katetuissa tiloissa ja kohteissa, joissa rakenteet pääsevät esteettä kuivumaan.

Lehtikuusi, erityisesti siperianlehtikuusi sopii myös hyvin pihanrakennusmateriaaliksi. Se harmaantuu kauniisti eikä vaadi pintakäsittelyä, sillä sen erikoinen umpisoluinen rakenne ja uuteaineet eivät päästä kosteutta puuhun. Lisäksi lehtikuusi on kovaa, minkä ansiosta se kestää hyvin kulutusta.

Lämpökäsitelty puu

Lämpökäsittely vaikuttaa puun kemialliseen rakenteeseen ja sitä kautta puun ominaisuuksiin, muutos riippuu lämpökäsittelyn asteesta. Lämpökäsittelyssä puun kosteus alenee ja kosteuseläminen pienenee. Samalla sään- ja lahonkesto-ominaisuudet ja lämmöneristyskyky paranevat. Lämpökäsittelyssä puu värjäytyy ruskeaksi. Lämpöpuun käyttökohteita ulkona ovat puutarhakalusteet, terassilaudoitukset ja aidat. Lämpöpuu ei voi olla suorassa kosketuksessa maahan tai veteen eli se ei sovellu esimerkiksi laiturin tekoon. Lämpöpuu on ympäristöystävällinen materiaali, sillä sen käsittelyssä käytetään ainoastaan lämpöä ja vesihöyryä. Lämpökäsitelty puu on mäntyä tai kuusta.

Painekyllästetty puu

Kyllästettyä puutavaraa kannattaa käyttää paikoissa, joissa puu on maakosketuksessa, yhteydessä betoniin tai alttiina pysyvälle kosteudelle, kuten laiturissa. Painekyllästetty puutavara on käsitelty aineilla, jotka tunkeutuvat laholle alttiin pintapuun läpi sydänpuuhun asti. Painekyllästettyä puutavaraa myydään vihreänä ja ruskeana, mutta sitä voi myös itse pintakäsitellä halutun sävyn aikaansaamiseksi. Painekyllästetty puu on mäntyä.

Puun pintakäsittely

Puutavara, myös painekyllästetty ja lämpökäsitelty, harmaantuu ulkokäytössä auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta. Harmaantumista voidaan ehkäistä ja puun väri palauttaa uv-suojan antavalla pintakäsittelyllä. Puun pintakäsittelyyn soveltuvat puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön tarkoitetut lateksi- ja öljymaalit. Pintakäsittelyaine tulee valita käyttökohteen mukaan.

Kiinnikkeet

Käytä lämpökäsitellyn ja painekyllästetyn puutavaran kiinnitykseen aina ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä. Erityisen tärkeää on, että yhdessä käytettävät kiinnikkeet, ruuvit ja naulat ovat kaikki samaa materiaalia.

Lisätietoja:

20117_27021.jpg
Puutavarat ja -tuotteet

www.finnforest.fi
www.kestopuu.fi
www.puuinfo.fi
www.thermowood.fi

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20158_44236.jpg
Ränneillä mökki ruotuun!
Hallittu sadeveden poisto on tärkeää myös kesämökeillä. Sadevesijärjestelmän puuttuminen näkyy selkeästi nykyään ympärivuotisessa käytössä olevassa kesämökissä, jonka vanha osa on rakennettu 1985 ja laajennus 2011. Myös parisen vuotta sitten valmistunut terassi on kärsinyt sadevesien tippumisesta katon lappeelta suoraan maahan tai terassille.Jätä yhteydenottopyyntö sadevesijärjestelmistä tästä
202110_72984.jpg
Onko 72 tunnin varautumissuositus sinulle tuttu?
Myrskytuulten tuomat sähkökatkot yleensä muistuttavat, miten moni arkinen asia tarvitsee sähköä toimiakseen. Jokaisen kotitalouden tulisi varautua pärjäämään häiriötilanteessa vähintään 72 tuntia ilman viranomaisten apua. Tällöin kotoa tulisi löytyä koko perheelle ruokaa ainakin kolmeksi vuorokaudeksi, jos kauppaan ei syystä tai toisesta pääsisi.
200611_2215.jpg
Kustannusarvio
KotiOptimi on tarkoitettu kaikille niille perheille, jotka pitävät rakentamista yhtenä vaihtoehtona hankkia itselleen asunto. Mitä aikaisemmin KotiOptimin hankkii, sitä enemmän hyötyä siitä saa irti.
20172_48325.jpg
Asiantuntijan vinkit pieneen kylpyhuoneeseen
Ei ole kylpyhuoneen kokoon katsominen, sillä myös pienestä kylpyhuoneesta saadaan oikeilla ratkaisuilla toimiva ja tehokas. IDO- ja Geberit-asiantuntija Maarit Yltävän vinkeillä onnistut varmasti.
20191_55905.jpg
Keskuspölynimurin asentaminen kannattaa uudisrakentaessa
Helppo, kestävä ratkaisu pitkäksi aikaaKeskuspölynimuri on vaivaton ja kestävä ratkaisu uuden kodin arkeen pitkäksi aikaa. Laadukkaat osat kestävät oikein käytettyinä useamman perinteisen imurin käyttöiän. Tämä säästää sekä rahaa että luontoa sillä lyhyemmän elinkaaren imureiden sijaan hankinta keskuspölynimurin elinkaari on pitkä. Allaway antaa keskusyksiköiden moottoreille viiden vuoden takuun luovutuspäivästä lähtien.
20204_64153.jpg
Näin tehtiin vanhan sisäkaton remontti - täysin uusi ilme
Vanha, erittäin tummunut harvalautainen katto ja se tunne kun hiiret rapisevat välikatolla ja mietit, milloin se hiiren jalka pilkahtaa sieltä tervapaperin läpi. Tumma katto alkoi tuntua todella matalalta ja polttamalla käsitelty sahalauta liian karkealta siivottavaksi. Seinille ei enää keksinyt mitään kaunista värisävyä, joka olisi sopinut katon väriin. Katon masentava väri sai keittiön kaapitkin näyttämään ikävän nuhjuisilta.Olisiko kattoremontti suuri urakka vai saisimmeko vietyä sen läpi pääsiäislomalla? Pitihän siitä ottaa selvää. Samalla keräsimme teille tukun vinkkejä, miten selvitä kattoremontista voittajana.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton