• Etusivu
  • Talo

Tätä suomalaiset haluavat keittiöön – aamiaiskaappi tuo luksusta arkeen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.11.2023
20213_69201.jpg

Suomalaiset toivovat keittiöihinsä lisää toiminnallisuutta, mutta myös keittiön ulkonäöllä on merkitystä. Keittiön tulee sopia juuri omaan arkeen ja miellyttää omaa silmää. Avokeittiö jakaa suomalaisten mielipiteitä. Aamiaiskaapistapuolestaan povataan kuivauskaapin tapaista suosikkia keittiöissä.

Kotimaiset A la Carte- ja Petra-keittiöt valmistava Novart teetätti Kantar TNS:llä kyselytutkimuksen, jossa selvitettiin,miten keittiö vaikuttaa suomalaisten kodin valintaan ja millaisia keittiöitä suomalaiset toivovat. Tuloksista nousi esille neljä kokonaisuutta

Käytännöllisyydellä tärkeä rooli

Suomalaiset haaveilevat käytännöllisyyttä lisäävistä asioista ja arvostavat toimivaa keittiötä. Omaan keittiöön toivotaan muun muassa kätevämpää jätekaappia tai lajittelupistettä (37 %), laatikoita tai mekanismeja toimivaan säilytykseen (36 %), enemmän lasku- tai työtasoja (33 %), parempaa valaistusta (24 %), integroituja kodinkoneita (19 %) sekä tilaa ruokapöydälle (18 %).

Jätteiden lajittelu lisääntyy ja siitä halutaan helppoa ja tehokasta.
Jätteiden lajittelu lisääntyy ja siitä halutaan helppoa ja tehokasta.

– Toimivasta keittiöstä rakentuu hyvä arki. Kierrätys on nykyisin entistä suuremmassa roolissa, ja sille kannattaa varata riittävästi tilaa myös pienemmässä keittiössä. Arkeen pientä luksusta tuovasta aamiaiskaapistapuolestaan povataan kuivauskaapin tapaista suosikkia keittiöissä, sillä siinä yhdistyvät käytännöllisyys ja monipuoliset säilytysratkaisut, jotka ovat suomalaisille tärkeitä, kertoo Novartin myynti- ja markkinointijohtaja Anu Tola.

Lue myös:Aamiaiskaappi tuli jäädäkseen

Perinteisesti aamiaiskaapin alaosassa ovat leveät tai kapeat vetolaatikot.
Perinteisesti aamiaiskaapin alaosassa ovat leveät tai kapeat vetolaatikot.

Etätyö näkyy myös keittiössä

16 prosenttia suomalaisista kertoo tekevänsä töitä keittiössä. Etätyöskentelyn lisääntyminen tuo keittiölle uudenlaisia odotuksia. Keittiössä töitä tekevistä moni toivoo keittiöönsä parempia tuoleja (20 %), työskentelyyn soveltuvaa saareketta tai niemekettä (17 %), isompaa pöytää (11 %), taittuvaa sivupöytää tai muuta nurkkausta (9 %).

Yhä useampi toivookin keittiöön muunneltavuutta ja monipuolisuutta.

– Hyvin suunnitellussa keittiössä on kaikelle oma paikkansa, jotta keittiön olemusta saa nopeasti vaihdettua ja rauhoitettua arjen eri toimintoja varten. Esimerkiksi A la Carte -mallistomme Vida-keittiö muuntautuu tilanteiden mukaan vaikkapa aamiaispöydästä etätyöpisteeksi, kertoo Novartin kaupallisen tuotevalikoiman johtaja, sisustusarkkitehti SIO Eeva Kokkonen.

A la Carten Vida-keittiö muuntautuu tilanteiden mukaan vaikkapa aamiaispöydästä etätyöpisteeksi.
A la Carten Vida-keittiö muuntautuu tilanteiden mukaan vaikkapa aamiaispöydästä etätyöpisteeksi.

Avokeittiö jakaa mielipiteitä

Yksi jo pitempään näkynyt keittiötrendi jakaa edelleen suomalaisten mielipiteitä. Avokeittiö on yllättäen vain hieman suositumpi kuin erillinen keittiö. 40 prosenttia suomalaisista pitää avokeittiötä parempana vaihtoehtona, 36 prosenttia pitäisi keittiön mieluummin erillään muista tiloista.

– Avokeittiö tuo kotiin tilan tuntua, mutta toisaalta erillinen keittiö tai keittiön osittainen sulkeminen voi tuntua rauhallisemmalta etenkin nyt, kun kotona vietetään enemmän aikaa ja etätyöstä on tullut yhä pysyvämpi työn tekemisen muoto. Nyt mietitään, miten myös keittiössä voisi tehdä paremmin töitä, Tola sanoo.

Keittiössäkin saa olla väriä!

Vaikka suomalaiset suhtautuvat keittiöihinsä käytännöllisesti, keittiön ulkonäöllä on myös suuri merkitys. Jopa 36 prosenttia suomalaisista kokee, etteivät nykyisen keittiön materiaalit tai värit sovi omaan tyyliin. Yhä useampi valitsee keittiöönsä nyt luonnonläheisiä sävyjä, jotka luovat pehmeän ja rauhoittavan ilmeen koko kotiin. Luonto näkyy sävyjen lisäksi vahvasti myös materiaalivalinnoissa. Esimerkiksi työtasoissa suosittuja materiaaleja ovat kivi ja kvartsi, jotka ovat niin ikään pitkäikäisiä ja kestäviä valintoja.

20213_69200.jpg

– Omaa keittiötä suunnitellessa ei haluta tehdä kompromisseja. Suosittelenkin valitsemaan juuri sellaisia värejä, josta itse nauttii. Valkoinen on toki ajaton ja varma valinta, mutta värit ovat pikkuhiljaa hiipimässä suomalaiseen keittiöön. Erityisesti luonnonläheiset värit, kuten harmaan, ruskean ja vihreän eri sävyt, ovat meille suomalaisille tuttuja, ja niistä on helppo aloittaa. Ne kestävät myös aikaa ja trendien vaihtumista, Tola kertoo.

Talo
keittiö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20194_57130.jpg
Onko aika päivittää vanha talotuuletin? - tutustu ratkaisuihin
Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20187_54072.jpg
Aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön
Aamiaiskaappi on se yksittäinen ominaisuus, jota harkitsee varmasti jokainen tänä päivänä keittiötään uusiva rakentaja tai remontoija. Aamiaiskaapista on puhuttu jo useamman vuoden, eikä suosiossa näy laskua. Eikä ihme, sillä aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön.
20238_82812.jpg
Huolellinen suunnittelu on onnistuneen keittiön perusta
Uuden keittiön suunnitteluun liittyy paljon huomioitavia asioita. Sinulla saattaa olla selkeä mielikuva täydellisestä keittiöstä, mutta ennen kuin unelmat voivat käydä toteen, suunnitelmat on syytä tehdä tarkkaan. Hyvällä suunnittelulla varmistetaan, että keittiö on paitsi kaunis ja toimiva myös budjettisi mukainen.Seuraavilla vinkeillä pääset kohti uutta unelmakeittiötäsi.
202110_72959.jpg
Näin teet keittiöstä käytännöllisemmän
Käytännöllisen keittiön peruspilareita ovat riittävä työskentely- ja säilytystila, optimaalisesti sijoitetut paikat vesipisteelle, tärkeimmille kodinkoneille, pistorasioille ja valaistukselle sekä oikein valitut materiaalit, jotka on helppo pitää puhtaina. Kun varaat kunnolla aikaa keittiön toiminallisuuden suunnitteluun, säästät aikaa myöhemmin.
202111_73869.jpg
Silakkapihvi on perinneruoka, mutta tuunataan se kaikille maistuvaksi herkuksi
Silakkaa on syöty Suomessa luultavasti jo satoja vuosia, mutta etenkin nuoremmalle väelle silakkaruoat eivät ole välttämättä kovin tuttuja. Pro Kala ry:n tiedotteen mukaan silakan kulutus on laskenut vuosikymmenten varrella valtavasti: 2000-luvun alussa silakkaa syötiin reilun kilon verran henkilöä kohden, kun viime vuosina vastaava luku on vain noin 300 grammaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton