• Etusivu
  • Talo

Kymmenen vinkkiä makuuhuoneen sisustukseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.04.2011
20114_25556.jpg

Makuuhuoneen tulisi henkiä rauhaa ja raikkautta. Etsi tilaan oma sielunmaisemasi; joku viihtyy tummassa ja tunnelmallisessa, kun toinen rauhoittuu vaaleassa ja valoisassa. Tunnelman kannalta väritys on tärkeä. Mutta on myös muita keinoja rakentaa tila levolliseksi.

1. Sänky on makuuhuoneen tärkein kaluste
Valitse sänky niin, että se oikean kokoinen tilaan nähden. Liian suuri sänky tekee koko huoneesta ahtaan oloisen. Myös vuoteen sijoitus huoneessa, voi vaikuttaa siihen kuinka hyvin nukut. Olisi miellyttävää sijoittaa vuode niin, ettei nukkuja ole suoraan näkyvissä oleskelutiloihin. Toiset kärsivät helposti vedon tunteesta, eikä sen vuoksi ole järkevää laittaa vuodetta aivan kiinni ikkunaan. Korkea sänky on kuninkaallisen näköinen ja siitä on helppo nousta. Jos ei ole saanut perintönä kauniita puusänkyjä, kannattaa päätyä vuoteeseen, jonka ilmettä voi helposti muunnella vuodetekstiileillä.

2. Yöpöytä kerää kirjat ja kaiken pienen tarpeellisen
Kun lukee paljon iltaisin, tarvitsee tason mihin voi laskea kirjan kädestään, kun uni kutsuu. Yöpöytänä voi toimia myös muut kalusteet kuin perinteinen pieni lipasto vuoteen vieressä. Käytä mielikuvitustasi ja sovita vuoteen viereen yöpöydäksi tyyliin sopivaa pikkutuolia, arkkua tai vaikka rottinkikoria. Jos paras paikka lääkkeille on sängyn vieressä, hanki lukollinen lipasto, niin voit olla huoletta, kun saat pieniä vieraita luoksesi.

3. Vuodevaatteet pukevat sängyn
Hanki vain laadukkaita vuodevaatteita. Ne pölyävät vähemmän ja niiden huolto on helpompaa, etkä tarvitse valtavaa määrää erilaisia lakanoita. Toiset lakanat vuoteessa, toiset kaapissa. Upeat lakanat ovat arkipäivän ylellisyyttä ja huone näyttää kuninkaalliselta. Paksu päiväpeite on painava käsitellä, mutta oikea ratkaisu silloin, jos sängyn päällä oleillaan paljon. Paksu peite ei rypisty, vaan pysyy kauniisti paikallaan. Käsittelyä helpottamaan voit hankkia päätyrahin vuoteen jalkopäähän. Sängynpeitteen materiaali ja väri vaikuttaa voimakkaasti tilan tunnelmaan, koska peite kattaa useita neliöitä huoneen pinta-alasta. Kaunis helmalakana ja runsas määrä tyynyjä saavat vuoteen näyttämään puetulta ja kutsuvalta.

20114_25557.jpg

4. Matot herättävät varpaat
Parhaimmillaan makuuhuoneen matto on luonnonkuitua; silkkiä tai villaa. Aidot matot puhdistuvat itsestään, kun niitä tuulettaa ulkona talvipakkasella. Sängynvierusmattoja onkin mukavat valikoimat mattokaupoissa. Kannattaa kuitenkin miettiä mattoja myös siivouksen kannalta; yksi suuri matto voi olla kätevämpi vaihtoehto kuin joukko pieniä. Suuri matto helposti myös laajentaa tilaa.

5. Verhot ovat makuuhuoneen iltapuku
Verhokankaat ovat kehittyneet valtavasti viime vuosina; tarjolla on ilmaa raikastavia, auringonsäteilyä ehkäiseviä ja täysin pimentäviä kankaita. Herkälle nukkujalle pimennys on huomattava apu parempaan uneen. Toki vuorittamalla saa ohuemmastakin kankaasta valoa läpäisemättömät verhot. Silkki on hieno materiaali makuuhuoneen verhoihin jo siksi, ettei se kerää pintaansa pölyä. Myös verhoilla voi helposti muuttaa makuuhuoneen tyyliä ja sävyä.

6. Valaistuksen pitäisi olla muunneltava
Jos makuuhuoneesta ei ole käyntiä erilliseen pukeutumishuoneeseen, joutuu makuuhuoneen valaistusta miettimään hyvin erilaisiin tilanteisiin. Pimeinä aamuina tarvitaan runsaasti valoa, että kaapista kiireessä löytää kaipaamansa vaatteet. Iltaisin taas toivoo pehmeää, tunnelmallista valaistusta, kuitenkin niin, että näkee vielä sängyssäkin lukea mielikirjaansa. Ja olisihan se ylellistä, jos vuoteen vierestä voisi napata pois päältä kaikki makuuhuoneen valot kerralla. Jos et halua tehdä suurta valaistusremonttia, hanki tarkoin harkiten uusia kohdevalaisimia. Ledit ovat tulleet myös kaappien sisälle, eikä pimeässä tarvitse sukkia etsiskellä. Tarranauhalla kiinnittyvät valonauhat on helppo asentaa. Lukuvalona toimii mainiosti myös jalkavalaisimet ja samalla saat uutta ilmettä koko huoneen sisustukseen.

7. Viherkasvit puhdistavat ilmaa.
Käyttäisin makuuhuoneen viherkasveja säännöllisesti suihkussa. Kasvien lehdet ovat erilaisia, eivätkä kaikki kerää yhtä helposti pölyä lehdilleen. Multakerroksen päälle voi hankkia kauniita luonnonkiviä, jos kasvin istuttaa altakasteluruukkuun. Kaunis viherkasvi tuo viihtyvyyttä myös pieneen huoneeseen.

8. Sijoita makuuhuoneeseen mieleisin taulusi
Kun taidehankinnoissa on sydän mukana, nauttii noista ostoksistaan yhä enemmän vuodesta toisen. Kaunis taulu vie ajatukset mukanaan ja kruunaa tilan kauneudellaan.

20114_25558.jpg

9. Siivoa pois kaikki ylimääräinen
Hyvin helposti makuuhuoneeseen jää roikkumaan vaatteita, työhön liittyviä papereita tai lehtiä. Makuuhuoneeseen ei saisi sijoittaa mitään työhön liittyviä elementtejä. Pienetkin asiat muistuttavat uni-ongelmaista työstä, jos sattuu heräämään kesken unien. Myös siivoaminen helpottuu, jos lattialla ei roiku vaatteita tai lehtipinoja. Mopilla ja nihkeällä liinalla on todella nopea pyyhkäistä lattialta pölyt pois.

10. Torkkupeite helpottaa päiväunien ottamista
Pienet päiväunet ovat paitsi ylellisyyttä, usein myös tae sille, että jaksaa vielä illan touhuta kiireisen työpäivän jälkeen. Helpoin konsti rentoutua on hyvässä asennossa ja lämpöisen peiton alla. Torkkupeitteellä voi myös somistaa huoneeseen hiukan uutta sävyä.

Teksti: Virpi Illman, Sisustussuunnittelija SI

Talo
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20205_64879.jpg
DIY-palstalta löydät tavallisen kodinomistajan remonttiarkea ja ratkaisuja
Tältä palstalta löydät tavallisen kodinomistajan remonttiarkea ja ratkaisuja matalalla kynnyksellä. Pyrimme etsimään helppoja keinoja ja parhaita neuvoja kaikkien kotiremppaajien käyttöön – neuvoja pintaremonttiin ja vinkkejä pikku nikkarointeihin. Kaikki palstalla esitellyt tapaukset on toteutettu kotioloissa ja ihan itse.
20186_53656.jpg
Talon eristäminen välipohjaa unohtamatta
Välipohjan eristys on lisääntynyt lattialämmitysten myötä. Jotta lämpö saadaan kohdistettua lattiaan eikä alakerran kattoon, on välissä oltava lämmöneriste. Välipohjan eristys on tarpeen myös silloin, kun esimerkiksi kellarissa on viileätila.Finnfoamilta löytyy kolme erilaista eristettä, jotka kaikki soveltuvat välipohjan eristämiseen.
20205_64777.jpg
Lasiterassin täydellinen muodonmuutos - hyvästi kasarityyli!
Vanha terassi ei houkutellut enää istumaan iltaa tai jatkamaan kesää kylmeneviin syysiltoihin. Ovi repsotti, lattia halkeili, hämähäkit ja ötökät olivat vallanneet tilan, pikkuruutuisten ikkunoiden pesu tuntui viikon urakalta ja katon harvalauta päästi pölyt välikatolta suoraan kahvikuppiin.Jotain oli tehtävä!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton