• Etusivu
  • Talo

Näin teet keittiöstä käytännöllisemmän

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Power Finland Oy
Päivitetty 29.11.2023
202110_72959.jpg

Toimivan keittiön suunnittelussa puhutaan työskentelykolmiosta, joka muodostuu vesipisteen, liesitason ja jääkaapin välille.

Käytännöllisen keittiön peruspilareita ovat riittävä työskentely- ja säilytystila, optimaalisesti sijoitetut paikat vesipisteelle, tärkeimmille kodinkoneille, pistorasioille ja valaistukselle sekä oikein valitut materiaalit, jotka on helppo pitää puhtaina. Kun varaat kunnolla aikaa keittiön toiminallisuuden suunnitteluun, säästät aikaa myöhemmin.

Monesti suurimmat haasteet keittiön käytännöllisyydessä liittyvät työskentely- ja säilytystilan puutteeseen, erityisesti jos keittiö on pieni ja käyttäjiä useampia. Keittiötä remontoitaessa ongelmat ovat kuitenkin yleensä ratkaistavissa, kun säilytysratkaisuja tehostetaan ja toiminnot sijoitetaan järkevämmin.

Lue myös:Vältä pienen keittiön suuret ongelmat

Keittiön tärkeiden elementtien sijoittamisessa on hyvä pitää mielessä työskentelykolmio, jonka tarkoitus on sujuvoittaa keittiössä toimimista. Kolmio muodostuu liedestä, vesipisteestä ja jääkaapista, ja se voidaan mukauttaa kaikenlaisiin keittiöihin. Työskentelykolmion enimmäispituus on kuusi metriä.

Nykyaikaiset kodinkoneet ratkaisevat usein monta keittiön käytännöllisyyteen ja toiminnallisuuteen liittyvää pulmaa, sillä laitteiden sijoittamiselle tarjoutuu enemmän vaihtoehtoja. Esimerkiksi tasoon integroitu liesituuletin mahdollistaa keittopisteen sijoittamisen suoraan ikkunan eteen tai saarekkeeseen ilman näköestettä.

Lue myös:Näin hyödynnät keittiösaarekkeen koko potentiaalin

Monipuolinen saareke voi olla erittäin käytännöllinen ratkaisu, jos keittiö on pinta-alaltaan riittävän suuri. Liian ahtauden välttämiseksi saarekkeen ja kaapistojen väliin tulisi jäädä tilaa vähintään 120 cm.
Monipuolinen saareke voi olla erittäin käytännöllinen ratkaisu, jos keittiö on pinta-alaltaan riittävän suuri. Liian ahtauden välttämiseksi saarekkeen ja kaapistojen väliin tulisi jäädä tilaa vähintään 120 cm.

Huomioi, että liesituuletintyypin vaihto tai muut remontin yhteydessä tehtävät muutokset voivat vaikuttaa myös keittiön valaistustarpeeseen. Esimerkiksi perinteinen liesituuletin voi toimia myös yhtenä keittiön työskentelyvalona, mutta jos siitä luovutaan, puuttuva valonlähde on korvattava jotenkin.

Lue myös:Tarkista nämä 5 asiaa, kun valitset liesituuletinta

Pistorasioiden määrä kannattaa myös päivittää remontin yhteydessä riittäväksi, sillä valaistuksen ohella tällä saattaa olla yllättävänkin suuri vaikutus keittiön käytännöllisyyteen. Pistorasiat on mahdollista asentaa vaikkapa upottamalla tasoon, joten isompikin määrä pistorasioita saadaan sulautumaan keittiöön huomaamattomasti.

Sormenjäljet, värjäymät ja pienet naarmut eivät erotu yhtä helposti kuvioidussa kuin tasaisen yksivärisessä työtasossa. Siksi esimerkiksi lapsiperheen keittiöön kuvioitu tasomateriaali voi olla fiksu valinta.
Sormenjäljet, värjäymät ja pienet naarmut eivät erotu yhtä helposti kuvioidussa kuin tasaisen yksivärisessä työtasossa. Siksi esimerkiksi lapsiperheen keittiöön kuvioitu tasomateriaali voi olla fiksu valinta.

Myös keittiömateriaalien käytännöllisyyteen on hyvä kiinnittää huomiota. Erityisesti työtasot ovat jatkuvassa käytössä, joten on tärkeää valita tasomateriaali, jonka ominaisuudet vastaavat omiin tarpeisiin ja toiveisiin. Eri materiaalien välillä on paljon eroja niin helppohoitoisuuden, kestävyyden kuin hinnankin suhteen, joten vertailu kannattaa tehdä huolella.

Muista, että koko keittiöön ei tarvitse laittaa samanlaista tasoa, vaan esimerkiksi kuumuutta kestävän materiaalin voi valita vaikka vain lieden ympärille.

Lue myös:Näin valitset keittiöön sopivan työtason

Info

Info

Työtaso on huono säilytyspaikka – kiinnitä huomiota toimiviin säilytysratkaisuihin

Keittiön työtasoille alkaa helposti kertyä tavaraa, mikäli säilytystilaa ei ole tarpeeksi. Ilman riittäviä säilytysratkaisuja keittiössä on siis harvoin myöskään riittävästi tyhjää tasotilaa, mikä heikentää oleellisesti keittiön toimivuutta. Älä siis aliarvioi säilytysratkaisujen merkitystä osana keittiön käytännöllisyyttä.

Vinkkejä säilytystilan lisäämiseen:

  • Hyödynnä tilan koko korkeus jatkamalla yläkaapistoa katonrajaan saakka tai lisää kaappien päälle säilytyslaatikoita harvemmin käytössä oleville keittiötarvikkeille.
  • Asenna seinälle reelinkitanko, jonka koukkuihin voi ripustaa esimerkiksi joitakin päivittäisessä käytössä olevia keittiötarvikkeita, maustepurkkeja, keittiöpyyhkeitä ja patalappuja.
  • Asenna seinälle siro avohyllykkö kauneimmille astioille ja yrttiruukuille.
  • Ota sokkelilaatikoilla hyötykäyttöön sokkelissa oleva hukkatila.
  • Lisää laatikostoihin sisusteet. Esimerkiksi lokerikot, tilanjakajat, aterinlaatikot ja maustetelineet helpottavat järjestyksen ylläpidossa.

Voit hyödyntää oman käytännöllisen keittiösi suunnittelussa Powerin Parma-keittiöasiantuntijan apua. Maksuton keittiösuunnittelu on mahdollista tehdä joko myymälässä tai etänä.

Power Finland Oy
Talo
keittiö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20238_82812.jpg
Huolellinen suunnittelu on onnistuneen keittiön perusta
Uuden keittiön suunnitteluun liittyy paljon huomioitavia asioita. Sinulla saattaa olla selkeä mielikuva täydellisestä keittiöstä, mutta ennen kuin unelmat voivat käydä toteen, suunnitelmat on syytä tehdä tarkkaan. Hyvällä suunnittelulla varmistetaan, että keittiö on paitsi kaunis ja toimiva myös budjettisi mukainen.Seuraavilla vinkeillä pääset kohti uutta unelmakeittiötäsi.
20233_81202.jpg
Onko jääkaappisi lämpötila oikea?
Voisinko pihistää sähkölaskussa säätämällä jääkaapin lämpötilaa? Ehkä voisit, mutta älä kuitenkaan nosta lämpötilaa liikaa sillä silloin saat aikaan ruokahävikkiä. Varmistat elintarvikkeiden säilyvyyden, kun pidät huolta, ettei jääkaappi ole liian lämmin tai kylmä. Tuotteita sijoitellessa kannattaa muistaa, että jääkaapin lämpötila vaihtelee sen eri kohdissa.Lue neuvot!
20226_78613.jpg
Hyödynnä keittiösaarekkeen koko potentiaali
Keittiösaareke on monipuolinen ja toiminnallinen lisä keittiöön. Keittiösaarekkeen hyödyt riippuvat kuitenkin tilan koosta ja toiminnallisista tarpeista. On tärkeää suunnitella keittiösaarekkeen sijoittelu ja koko huolellisesti, jotta se sopii saumattomasti keittiön kokonaisuuteen ja vastaa käyttäjän tarpeisiin.Saareke toimii luontevana tilanjakajana esimerkiksi keittiön ja ruokailuhuoneen tai keittiön ja olohuoneen välissä. Saarekkeesta saa toiminnoiltaan monipuolisen sijoittamalla siihen esimerkiksi kodinkoneita, vesipisteen tai ruokailupaikan.
20194_57130.jpg
Onko aika päivittää vanha talotuuletin? - tutustu ratkaisuihin
Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20187_54072.jpg
Aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön
Aamiaiskaappi on se yksittäinen ominaisuus, jota harkitsee varmasti jokainen tänä päivänä keittiötään uusiva rakentaja tai remontoija. Aamiaiskaapista on puhuttu jo useamman vuoden, eikä suosiossa näy laskua. Eikä ihme, sillä aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton