• Etusivu
  • Rakentaminen

Paluu omille juurille: omakotitalon rakentaminen lapsuudenmaisemiin

Saku ja Oona rakensivat unelmatalonsa merelliseen Kotkaan

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyö Kotkan kaupunki
Päivitetty 27.03.2024
Lirontie 10 asukkaat

Kuvassa Saku Pirtilä ja Oona Kyllönen © Jari Pitkäkangas

Kotka, tuo merellinen helmi Suomenlahden rannalla, houkuttelee asukkaita monipuolisilla palveluillaan, upealla luonnolla ja vilkkaalla kaupunkielämällään. Kaupunki tarjoaa merimaiseman lisäksi lyhyet välimatkat joka paikkaan sekä edullisen hintatason. Kotka voi olla kiinnostava asuinpaikka sinullekin, sitä se on ainakin Saku Pirtilälle ja hänen puolisolleen Oona Kyllöselle.

Kotkasta kotoisin oleva Saku Pirtilä kävi asustelemassa toisaalla, löytäen samalla elämänkumppaninsa Oonan. Kaipuu lapsuudenmaisemiin jossakin vaiheessa elämää siinsi hänen ajatuksissaan, ja nyt on muuton aika. Saku ja Oona rakennuttivat ensimmäisen kotinsa Kotkan merellisiin maisemiin. Talousrakennuksen ja pihan osalta tontilla on vielä töitä tehtävänä.

‒ Etsimme pitkään tonttia pääkaupunkiseudulta, mutta siellä hintataso ja tonttien saatavuus osoittautui haasteeksi, pariskunta aloittaa tarinaansa. 

Saku on viettänyt lapsuutensa Kotkassa ja suurin osa sukulaisista sekä ystävistä asuu Kotkassa. Oonan vanhemmat ovat Vantaalta.

‒ Käytännöllisyys mielessä, emme halunneet muuttaa pitkän matkan päähän kaikista sukulaisista, joten Kotka vaikutti hyvältä vaihtoehdolta. Kotkassa on vuokrattavissa ja ostettavissa edullisia ja isoja pientalotontteja, joilla on reilusti rakennusoikeutta. Etäisyys pääkaupunkiseudulta on kohtuullinen, vain reilu tunnin ajomatka suoraa moottoritietä, kertovat Saku ja Oona.

<p data-block-key="by6bq">Kuvassa Saku Pirtilä ja Oona Kyllönen kotinsa edustalla.</p>
Kuvassa Saku Pirtilä ja Oona Kyllönen kotinsa edustalla.
© Jari Pitkäkangas

‒ Olemme molemmat kasvaneet omakotitalossa ja se tuntuu omalta. Ympäristö on rauhallinen, kuntorata ja luontopolut ovat helposti saavutettavissa. Pidämme siitä, ettei ole ylimääräistä hälinää ja merenranta on lähellä. Toivomme kuitenkin, että asuinalueelle tulisi lisää rakentajia ja kaupunki olisi kiinnostuneempi alueen markkinoinnista ja kehittämisestä, nuoripari jatkaa yhteen ääneen. Naapurit ovat mukavia ja saimme heiltä lämpimän tervetulon, Oona jatkaa.

Pariskunnalla ei ole kokemusta muista asumismuodoista Kotkassa, mutta he uskovat, että vaihtoehtoja on. Uudiskohteita on Kotkassa hyvin vähän tarjolla.

Kotka vastaa tarpeisiin asuinalueena ja ympäristönä

Kotkan vetovoima perustuu monipuolisuuteen. Kaupunki tarjoaa asukkailleen merellisen ilmapiirin, luonnonläheisyyden sekä kulttuurin ja urheilun rikkaan kentän. Kotkan sijainti Suomenlahden rannalla tarjoaa upeat mahdollisuudet ulkoiluun, veneilyyn ja merenrantaan liittyviin harrastuksiin. Pirtilälle ja Kyllöselle Kotka tarjoaa kaiken tarvittavan asumiseen.

‒ Asumme toistaiseksi kahdestaan ja tässä vaiheessa palvelut ovat olleet riittävät. Iso koulu, kauppa ja päiväkodit on kilometrin säteellä. Supermarkettiin pääsee autolla viidessä minuutissa. Harrastusmahdollisuuksia on laidasta laitaan ja ulkoliikuntapaikkoja sekä puistoja riittää. Rauhallisia pientaloalueita on paljon, valistaa Saku Kotkan tarjontaa.

Info

Info

Kotkan kaupunki lyhyesti

Kotka on merellinen kaupunki Suomenlahden rannalla. Kaupunki tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet asumiseen, työskentelyyn ja vapaa-ajan viettoon. Hyvät palvelut, kulkuyhteydet ja upea luonto tekevät Kotkasta houkuttelevan asuinpaikan.

‒ Kotkan kaupungin vetovoimatekijät rakentajien näkökulmasta ovat ehdottomasti Kotkan kaupungin tarjoamien tonttien kohtuullinen hinta vuokrattaessa tai ostettaessa omaksi, valinnanvara tonteissa ja asuinalueissa, kattava kunnallistekniikka tuotuna tontin rajalle, kertoo Pirtilä.

Kotkaan asettuminen voi olla elämän parhaita päätöksiä, ja nyt on oikea hetki tarttua tilaisuuteen ja varata oma tontti Kotkan kaupungin tonttisivustolta. Tutustu vapaana oleviin tontteihin Kotkan kaupungin tonttisivustolla ja löydä oma paikkasi meren äärellä!

Miksi kannattaa muuttaa Kotkaan?

‒ Uskomme, että Kotkalla on potentiaalia kehittyä tulevaisuuden merkittävänä asuinalueena. Suuria investointeja on tekeillä ja toivon mukaan ne saavat toteutuessaan uutta puhtia kaupungin kehittämiseen, lisäten vetovoimaisuutta. Kotkaan kannattaa muuttaa, jos haluaa rauhallisen merikaupungin ilmapiirin. Kotkassa on verrattain edullista, etäisyys pääkaupunkiseutuun huomioiden, iloitsevat Saku ja Oona.

Kotkan kaupunki

Vinkkinä muille uudisrakentajille

Pariskunta ei koe tarvinneen kovinkaan paljon tukea itse rakentamiseen liittyen, koska heillä oli oma tukiverkosto, jolla oli kokemusta rakentamisesta. Rakennusvalvonta vastasi sähköposteihin nopeasti ja he olivat helposti tavoitettavissa.

Saku ja Oona olisivat toki kaivanneet asiakaspalvelulähtöisempää kommunikointia rakennusvalvonnan suunnalta projektin alkuvaiheessa. Rakennuksen suunnitelmat ja kustannusarviointi oli pitkällä, kun pariskunta ymmärsi olla yhteydessä rakennusvalvontaan.

‒ Rakennusvalvonnalla oli tarkat kriteerit rakennuksen muotoon liittyen, vaikka niitä ei mielestämme voinut rakennustapaohjeen ja asemakaavan mukaan vaatia. Kärsimättömämpi rakentaja olisi voinut luovuttaa ja hankkeen toteutuminen oli vaakalaudalla. Yhteisymmärrykseen päästiin parin luonnossuunnitelmakierroksen jälkeen. Merkittävimmät muutokset liittyivät kattokulmaan ja rakennuksen korkeuteen. Nämä toivat meille jonkin verran lisäkustannuksia, kertoo Saku projektin alkuvaiheesta.

Vastaava mestari löydettiin rakennusvalvonnan kautta ja heidän yhteistyö oli saumatonta, siitä olemme erittäin tyytyväisiä.
‒ Mielestämme rakennusvalvonnan tulisi olla yhteydessä rakentajiin tontin varaamisen yhteydessä eikä toisinpäin. Olemme kiitollisia ja tyytyväisiä, että myös rakennusvalvonta osasi joustaa oikeassa paikassa. Rakennusluvan saamisen jälkeen yhteistyö toimi moitteetta.

Info

Info

Reilu, rohkea ja rakas merikaupunki Kotka

Pohjolan puistopääkaupunki toivottaa rakentajat tervetulleiksi Suomenlahden upeaan saaristoon, kuohuvan Kymijoen suistoihin. Tarjoamme suhteellisen kookkaita tontteja mitä erilaisemmilta asuinalueilta vain reilun tunnin ajomatkan päästä pääkaupunkiseudulta. Unelmiesi talolle voit löytää tontin keskustan välittömästä läheisyydestä tai maalaismiljöön rauhasta.

Kotkalaiset arvostavat kotikaupungissaan luonnon lisäksi erityisesti sujuvaa arkea. Kotka onkin kompakti kaupunki aidolla kaupunkikeskustalla, korkeatasoisilla palveluilla ja noin 51 000 asukkaan pikkukaupungin rauhalla.

Kaupunki on panostanut viime vuosina uusiin kouluihin sekä päiväkoteihin ja lisää on rakenteilla tai suunnitteilla. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin uusi Kotkan kampus valmistuu ensi syksyksi aivan keskustan kupeeseen Kantasatamaan. Seudulle on myös suunnitteilla useita merkittäviä työllisyyteen vaikuttavia investointeja.

Vapaa-ajanviettoon Kotka tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia lukuisista maksuttomista tapahtumista tähtiartistien keikkoihin – unohtamatta mm. omaa orkesteriamme Kymi Sinfoniettaa, teatteria, urheilutapahtumia ja kirjastojen palveluja.

Tervetuloa merikaupunki Kotkaan löytämään paikka loppuelämäsi kodille!

Kotkan kaupunki
Rakentaminen
asuminen
rakennukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

mies ja nainen istuvat lattialla ikkunan edessä ja suunnittelevat taloa
Rakennus- tai remonttihankkeen valmistelu
Pientalohankkeissa rakennushankkeeseen ryhtyvä on yleensä rakentajaperhe, jolla toiveet ovat korkealla. Realistiset tavoitteet ja kustannustilastot eivät kuitenkaan aina vastaa rakennuttajan kaikkia haaveita. Koko hankkeen onnistumisen kulmakivenä on rakennusalan realiteetit ymmärtävä rakennuttaja. Rakennuttaja tekee hankkeen valmisteluvaiheessa keskeiset päätökset, jotka suuntaavat projektin halutulle reitille.Kaikilla rakennuttajilla, varsinkin kun lähdetään ensimmäiseen pientalohankkeeseen, ei ole kovinkaan laajaa kokemusta johtaa hallitulla tavalla rakennushanketta alan normien mukaan. Urakassa piilee myös lisätyövaaroja, jotka pitää ottaa huomioon heti alussa.Useimmiten tarvitaan kokeneita asiantuntijoita rakennuttajan luottohenkilöiksi, jotta säästytään turhilta yllätyksiltä ja budjetin pettämiseltä.Tilaajan (=rakennuttajan) oikeaksi kädeksi tyypillisesti valittu rakennuttajakonsultti valmistelee hankkeen keskeisimmät päätökset ja laatii realistisen hankeaikataulun heti alussa tilaajan käyttöön. Rakennuttajakonsultti vahvistaa rakennuttajan ja suunnittelijoiden yhteistyön onnistumisen edellytyksiä tuomalla suunnittelu- ja työmaavaiheeseen oikea-aikaista tietoa tilaajan päätösten pohjaksi.
20198_59652.jpg
Keraaminen kennoharkko pientalorakentamisessa
Kennoharkot valmistetaan luonnonmateriaaleista pääraaka-aineena savi. Massiivinen, hengittävä runkorakenne on energiataloudellinen ja kosteusteknisesti turvallinen.
20215_70592.jpg
Hyvä tapa rakentaa, –mitä se pitää sisällään?
Kun herättelemme henkiin kysymyksen siitä, millaisena mielletään hyvä rakentaminen – kysymyksen kattaessa niin materiaalin laadun, kestävyyden kuin myös ekologisuuden, millaisen vastauksen odotamme saavamme? Olisimmeko valmiita sijoittamaan rahaa enemmän saadaksemme vastineeksi mielenrauhaa, asumisturvallisuutta sekä asumismukavuutta?–Voisi ainakin kuvitella, että useampi meistä olisi valmiita niin tekemään saadakseen poistettua arjestaan muutaman huolenaiheen lisää.
20227_78987.jpg
Hirsinen atriumtalo japanilaisella twistillä - tutustu uuteen Honka Haikuun
Naantalin asuntomessuilla ihastuttanut Honka Haiku on moderni skandinaavinen atriumtalo japanilaisella twistillä. Talo on sovitettu tontille herkkää kivikkoista luontoa kunnioittaen, erityisesti sen puita ja kalliota varjellen. Sisustuksessa on käytetty rohkeasti puuta, suojaisalla atriumpihalla on japanilainen puutarha ja saunaosastolla rauhoittava kylpylä, joka on kuin onsen, kuuma lähde. Vähäpäästöiset M1-luokan materiaalit, innovatiivinen aurinkosähköjärjestelmä sekä älykkäät tekniset ratkaisut pienentävät asumisen hiilijalanjälkeä ja tukevat kestävää tulevaisuutta. Honka Haiku onkin A-energialuokan talo.
20235_81703.jpg
Aito ja alkuperäinen painumaton hirsi on testattu tuhansissa taloissa
Honkarakenteen hirsinööritTM kehittivät 20 vuotta sitten hirren, joka ei painu. Hongan painumaton hirsi mullisti hirsiarkkitehtuurin ja -rakentamisen.
Mies istuu tietokoneella tutkien poroton-harkkorakenteiden suunnitteluohjetta.
Poroton-kennoharkko: ratkaisu moneen
Poroton-suunnitteluohje päivitettyMassiivitiilisten Poroton-harkkorakenteiden suunnitteluohje on päivitetty ja löytyy nyt suunnittelijoiden suosimasta ProdLib-tuotekirjastosta. Kaikki esitetyt ulkoseinäratkaisut täyttävät 0,17 W/m2K lämmöneristävyysvaatimuksen. Palvelusta löytyvät myös tyypillisimmät rakennedetaljit.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton