• Etusivu
 • Rakentaminen

Elämää Villa Sukassa osa 1 – Christel ja Jukka rakentavat unelmiensa ekotaloa

Tiina Painokallio
Päivitetty 25.04.2024
20229_79616.jpg

Jukka on eläkkeellä oleva merivartiostoupseeri ja veneenveistäjä. Christel on ammatiltaan terapeutti ja artesaani.

Christel Abborre ja Jukka Harmainen rakentavat unelmiensa ekokotia olkielementeistä ja savesta Inkoon Degerbyhyn. Ympäristöystävällisyys on heille tärkeää, sopivan täydellistä estetiikkaa unohtamatta. Vaikka taloprojekti on vielä kesken, näkee että talosta tulee Christelin ja Jukan näköinen koti ‒ täydellinen heille, monimuotoista ja eläväistä pihapiiriä myöten.

Rakentaja.fi pääsee seuraamaan ekotaloprojektia sen alkuhetkistä valmistumiseen saakka. Tässä ensimmäisessä osassa kuulemme, mistä ajatus ekotalon rakentamiseen lähti ja näemme kuvia projektin alkuhetkistä ja upeasta pihapiiristä, jota Christel ja Jukka ovat rakkaudella rakentaneet.

Idea ekotaloprojektiin lähti unelmasta

Jukka ja Christel hankkivat unelmatalonsa tontin savimaalta, tuulessa lainehtivien viljapeltojen välisestä metsäsaarekkeesta. Meren läheisyys oli ratkaiseva tekijä tontin lopullisessa valinnassa, sillä pariskunta oli käynyt katselemassa kymmeniä tontteja, jotka olivat liian kaukana heidän veneensä kaipaamasta satamasta.

– Christel oli jo ennen kuin minä olin "olemassa", luvannut itselleen oman ekologisen kodin. Itse olin ollut samoissa aatoksissa, mutten niin vannoutunut asialle kuin hän. Oman kodin rakentaminen maatalouden ylijäämämateriaalista oljesta ja omalta tontilta kaivettavasta savesta tuntui kiehtovalta ajatuksesta. Olkipaalien käyttäminen arvelutti, sillä sille ei joka kunnassa löydy ymmärrystä, kertoo Jukka.

Jukka piirsi talon 3D-ohjelmalla ja tuotos kelpasi arkkitehdille lähes valmiina pohjana, jonka hän viimeisteli rakennuslupahakemusta varten. Rakennuslupahakemus jätettiin 21.2.22 ja lupapäätös tuli jo 9.3.2022. Inkoon kunnan rakennusvalvonta oli todella tehokas toimielin lupamenettelyn suhteen. Projektiin oli valjastettu vaatimusten mukaisesti kaikki vaadittavat rakennusalan ammattilaiset ja projekti saattoi alkaa.

Välttääkseen sokkelin kosteusvauriot, päätettiin ekotalon perustustavaksi paalutus.

<p data-block-key="o3vo3">Ekotalo on Christelin ja Jukan suunnittelema ja arkkitehdin piirtämä.</p>
Ekotalo on Christelin ja Jukan suunnittelema ja arkkitehdin piirtämä.

Ekotalon pihapiiri rakentuu vauhdilla

Vaikka talon rakentaminen aloitettiin vasta keväällä 2022, on pihapiiriin ilmestynyt kaikenlaista. Pihaan on pystytetty kasvihuone, kunnostettu pieni hirsimökki ja tontille on tuotu kolme merikonttia, jotka toimivat ensin työmaan varastona ja myöhemmin Jukan puuvenekorjaamona ja musiikkihuoneena. Viimeisimpänä pihaan rakennettiin pieni lepomökki, johon muuten osa materiaaleista löytyi Tori.fi:stä.

‒ Olemme jo tehneet puutarhassa paljon töitä. Olemme perustaneet perhosniityn, hyötypuutarhan, istuttaneet puita ja pensaita, perustaneet pienen viinitarhan ja paljon muuta. Olemme kunnostaneet pienen punaisen hirsimökin ja tuoneet tontille kolme isoa käytettyä merikonttia, jotka haluaisimme verhoilla harmailla käytetyillä laudoilla esimerkkinä vanhasta ladosta. Merikontteihin tulee vinokatot, joiden päälle asennetaan aurinkopaneeleja. Kun kontit jossain vaiheessa yhdistetään, niistä tulee mieheni miesluola, jossa sijaitsevat musiikkihuone, autotalli ja puuverstas, kertoo Christel Abborre taloprojektisuunnitelmista.

Ekotalon seinien olkielementit tilattiin Baltiasta

Seinälementti on 40 senttiä syvä kehys, joka pakataan koneellisesti täpötäyteen olkea. Olki on ihanteellinen rakennusmateriaali. Olki on uusiutuva, laajasti saatavilla oleva maatalouden ylijäämätuote. Paketista tulee tiivis, lämpöä ja kosteutta tasaisesti eristävä elementti, ja valmiina seinät ovat puolisen metriä paksut.

Talon ulkoseiniin asennetaan 60 mm olkilevy, joka voidaan rapata suoraan laastilla ja seinien sisäpintoihin monikertainen savilaasti. Talon ulkoseinistä tulee tummat. Myös lattioiden pintamateriaaliksi tulee savilaasti. Lämmitysratkaisu on vesikiertoinen lattialämmitys. Vesi otetaan omasta porakaivosta. Harmaat vedet käsitellään panospuhdistamon avulla ja lasketaan puhdistettuna tontin purkuojaan.

<p data-block-key="hycdc">Villa Sukan ekotalosta rakennetaan hengittävä, myrkytön ja &quot;hiljainen&quot; talo olkielementeistä ja savesta.</p>
Villa Sukan ekotalosta rakennetaan hengittävä, myrkytön ja "hiljainen" talo olkielementeistä ja savesta.

Paljon on jo toteutunut, ja koska lupaprosessi eteni odotetusti, maankaivuutyöt päästiin aloittamaan aikaisin keväällä. Ekotalo päätettiin perustaa ruuvipaaluille, koska maapohjassa on 4-6 m savea. Talosta on tulossa kokonaispinta-alaltaan 133 m², josta asuinpinta-alaa on 115 m².

Kaikessa rakentamisessa hyödynnetään kierrätysmateriaaleja niin pitkälle kuin mahdollista ja muusta rakentamisesta ylijääviä materiaaleja. Kaikki on suunniteltu ja toteutettu huolella.

3583_476902965_2022928111943.jpg
Pintamaata poistettiin vain välttämätön humuskerros, sillä haluttiin säästää aikaa ja rahaa. Pintamaa käytettiin hyväksi tontilla. Ihan tosissamme ajattelimme - hetken - siirtää yli 50.000 kg kivimurskaa käsivoimin tontilla...mutta...

Rakentaminen ei katso ikää

Christel ja Jukka ovat molemmat yli 60-vuotiaita ja he ovat alusta asti päättäneet tehdä rakennusprojektissaan mahdollisimman paljon itse. Pitkiä työpäiviä on tullut tehtyä työmaalla vuoden ympäri. Mutta mitä sitä ihminen ei tekisi unelmiensa kodin eteen.

– Meidän touhujamme seuratessa voi tulla sellainen kuva, että jaksamme "ihan mitä vaan" aamusta iltaan. Itse asiassa ollemmekin todella innoissamme projektista, mutta kotiin tulessamme olemme kyllä erittäin väsyneitä, kertoo Christel.

Projektimme saa sielumme laulamaan ja sydämemme tanssimaan, kehomme kyllä protestoivat välillä. Paljon roskaruokaa tulee syötyä ja koti on sotkuinen.
Christel Abborre

Villa Sukan Jukka nukahtaa parissa minuutissa, kunhan saa päänsä tyynylle. Christel taas tarvitsee hetken sukkapuikkojen ja villalangan parissa ennen kuin voi mennä "sänkyyn". Pariskunta nukkuu lattialla. Koska tuleva ekokoti, tulee olemaan pariskunnalle myös työpaikka ja he haluavat vastaanottaa vierailijoita Villa Sukkaan, on rakentamisessa vauhti päällä loppuun asti.

Villa Sukassa vallitsee kiireestä huolimatta lämminhenkinen tunnelma ja siellä jo vierailleet ryhmät ovat olleet innoissaan ja erityisen haltioissaan pihapiirin kaikista ihanista yksityiskohdista ja ympäristöä kunnioittavista valinnoista.

Lue lisää:
Ekokoti syntyy oljesta ja savesta

Haluatko tulla vierailulle Villa Sukkaan?

Villa Sukassa tullaan tulevaisuudessa järjestämään päiväleirejä lapsille ja aikuisille. Luvassa on kädentaitoja, kasvisruokaa, ihmissuhdetaitoja ja paljon muuta. Tällä hetkellä Villa Sukan pienessä punaisessa mökissä toimii muun muassa Christelin terapiavastaanotto.

Seuraa Villa Sukan rakennusprojektia Facebookissa:

MitakuuluuVillaSukka

<p data-block-key="ayyjl">Tervetuloa Villa Sukkaan!</p>
Tervetuloa Villa Sukkaan!

Vierailijat ovat sovitusti tervetulleita tutustumaan ja viihtymään Villa Sukkaan. Ota yhteyttä Christel Abborreen sopiaksesi vierailuaika:
info(at)christelabborre.com

Mukana OMAKOTI-messuilla la 29.10.2022

Monia varmasti kiinnostaa ekologinen elämäntapa. Christel haluaakin kertoa kiinnostuneille ympäristöä kunnioittavasta rakennustavasta ja siitä, miten heidän unelmakotinsa etenee. Pariskunta aikoo kasvattaa suuren osan ravinnostaan itse ja hyödyntää monimuotoisesti etenkin metsän antimia.

Tule kuuntelemaan Christelin mielenkiintoinen asiantuntijaluento ekorakentamisesta lauantaina OMAKOTI-messuille Vantaan Myyrmäki-halliin.

Katso lisätietoja messuista: omakotimessut.net

<p data-block-key="9exgv">Christel Abborre</p>
Christel Abborre
20229_79617.jpg
https://omakotimessut.net/

Projektissa mukana:

 • Paalutus (PaaluPiste Oy)
 • Puutavara ja pienrauta (Rauta-Halmesmäki Oy/K-Rauta Kirkkonummi)
 • Aurinkopaneelit (Daniel)
 • Maalämpö (Max’s)
 • Porakaivo (Max’s)
 • Jätevesien käsittely, harmaavesi (Vestelli Biopuhdistaja)
 • Polttava WC, LVIS suunnittelu (LVIS Kauppila)
 • IV Enervent Pinion (HPT Hanko)
 • Lattiavalu lekasorabetoni (Bekason)
 • Katto teräslukkopontti (Weckmann)
 • Ikkunat ja ovet (Pihla)
Rakentaminen
asuminen
rakennukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20198_59652.jpg
Keraaminen kennoharkko pientalorakentamisessa
Kennoharkot valmistetaan luonnonmateriaaleista pääraaka-aineena savi. Massiivinen, hengittävä runkorakenne on energiataloudellinen ja kosteusteknisesti turvallinen.
20235_81703.jpg
Aito ja alkuperäinen painumaton hirsi on testattu tuhansissa taloissa
Honkarakenteen hirsinööritTM kehittivät 20 vuotta sitten hirren, joka ei painu. Hongan painumaton hirsi mullisti hirsiarkkitehtuurin ja -rakentamisen.
20215_70592.jpg
Hyvä tapa rakentaa, –mitä se pitää sisällään?
Kun herättelemme henkiin kysymyksen siitä, millaisena mielletään hyvä rakentaminen – kysymyksen kattaessa niin materiaalin laadun, kestävyyden kuin myös ekologisuuden, millaisen vastauksen odotamme saavamme? Olisimmeko valmiita sijoittamaan rahaa enemmän saadaksemme vastineeksi mielenrauhaa, asumisturvallisuutta sekä asumismukavuutta?–Voisi ainakin kuvitella, että useampi meistä olisi valmiita niin tekemään saadakseen poistettua arjestaan muutaman huolenaiheen lisää.
20232_80822.jpg
Parhaan pientalotontin valinta arkkitehdin ohjeilla
Rakentaminen on suuri projekti, joka alkaa tontin valinnasta. Tontin valinta on kriittinen vaihe, joka määrittää monia tulevia päätöksiä, kuten talon suunnittelun, rakennusmateriaalien valinnan ja jopa elämäntavan. Miten arkkitehti voi auttaa sinua oikean tontin valinnassa?Arkkitehdin asiantuntemus ja kokemus voivat olla korvaamattomia tontin valinnassa. He ymmärtävät, kuinka maaston muodot, valon suunta, näkymät ja muut tekijät vaikuttavat lopulliseen rakennukseen. Arkkitehti voi myös auttaa sinua ymmärtämään kaavoitusmääräykset, ympäristövaikutukset ja muut tekniset seikat, jotka voivat vaikuttaa tontin valintaan.Doventus Oy:n arkkitehti SAFA Tero Seppänen opastaa sinut läpi prosessin ja antaa vinkkejä siitä, kuinka tehdä parhaat mahdolliset päätökset tonttikauppojen osalta.
luminen auto autotallin edustalla
Autotallinoven vaihtaminen onnistuu myös talvipakkasella
Monella autotalli toimii eräänlaisena varastotilana. Hyllyiltä löytyy jos jonkinlaista purkkia ja purnukkaa, jotka eivät saa altistua kylmälle. Joillain saattaa myös olla autotallissaan vesipiste – ja se mitä viimeiseksi talliinsa haluaa on vettä joka suuntaan ruiskiva haljennut vesiputki.Mitä tulisi tehdä siinä tapauksessa, jos autotallinovi kaipaa kipeästi vaihtoa ja talvipakkanen paukkuu nurkissa – tuleeko vain odottaa kevääseen?Vastaus esitettyyn kysymykseen on ei, ja tässä tulevat syyt miksi.
Mies istuu tietokoneella tutkien poroton-harkkorakenteiden suunnitteluohjetta.
Poroton-kennoharkko: ratkaisu moneen
Poroton-suunnitteluohje päivitettyMassiivitiilisten Poroton-harkkorakenteiden suunnitteluohje on päivitetty ja löytyy nyt suunnittelijoiden suosimasta ProdLib-tuotekirjastosta. Kaikki esitetyt ulkoseinäratkaisut täyttävät 0,17 W/m2K lämmöneristävyysvaatimuksen. Palvelusta löytyvät myös tyypillisimmät rakennedetaljit.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton