• Etusivu
  • Talo

Säästä energiaa – tiivistä ikkunat ja ovet oikein

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Päivitetty 23.10.2023
20219_72595.jpg

Ihminen säteilee lämpöä pois kehosta. Vedon tunne tulee kehon paikallisesta jäähtymisestä, joka taas johtuu siitä, miten nopeasti ilma kuljettaa lämmön pois. Nilkat esimerkiksi viilentyvät herkästi, sillä kylmä ilmavirta liikkuu alas päin. Tästä syystä moni kulkee kotonaan villasukat jalassa ja t-paita päällä.

Huoneen lämpötilan laskiessa alle optimaalisen 21–22 °C, ihminen tuntee vedon herkemmin. Vedontunne aiheutuu, kun tuloilmaa pääsee hallitsemattomasti sisätiloihin. Korvausilman sisääntulo onkin haasteena painovoimaisella ilmanvaihdolla toimivissa vanhemmissa taloissa. Korvausilmaa tulee hyvin usein "vääristä paikoista" esimerkiksi huonosti tai väärin tiivistetyistä ikkunoista ja ovista.

Info

Info

Oikein hoidettu tiivistys

  • Parantaa asumisviihtyvyyttä
  • Estää epäpuhtauksien, veden ja kosteuden pääsyn rakennukseen tai rakenteeseen
  • Estää laho- ja homevauriot

Talvi aiheuttaa ilmiön, jossa kylmä ilma virtaa sisään huonosti tiivistetystä ulko-ovesta tai ikkunan raosta. Lämmin sisäilma yrittää tasata lämpöeroa, mutta virtaus kulkee luonnollisesti ylöspäin ja saa ylimmän kerroksen ylipaineiseksi. Ylhäältä ilma pyrkii ulos ja saattaa tiivistyä ikkunaan ja jäätää sen kokonaan.

Veto aiheuttaa energiahukkaa

Hallitsematon ilman kulku rakenteista tekee talosta energiasyöpön. Ulos kulkeutuva lämmin ilma korvataan suurentamalla sisäilman lämpötilaa, joka nostaa energiaan kuluvaa laskua. Sisälämpö ei kuitenkaan kerro totuutta lämpötilan mukavuudesta.

Talvella energiahäviö on suurin – siispä nyt on oikea aika katsastaa ikkunoiden ja ovien raoista tapahtuva ilmavuoto, laittaa kohdat muistiin ja korjata vuotokohdat.

Vedon hävitessä asunnosta lämmitystarve vähenee ja näin ollen energiankulutuksen on todettu pienenevän 5–10 % riippuen kohteesta. Lisäksi oikea tiivistäminen pidentää ikkunoiden ja ovien elinkaarta sekä mahdollistaa tehokkaamman energiankäytön ja auttaa torjumaan ilmastonmuutosta.

20219_72596.jpg

Hyvin huolletut ikkunat ja ovet toimivat kunnolla, mikä lisää asumisviihtyisyyttä. Oikealla tiivistämisellä asunnon huonelämpötilaa voidaan laskea ilman, että asumismukavuus kärsii. Tutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä, kun huoneen oleskelulämpötila on keskimäärin 21 °C. Sitä pidetään myös terveellisenä ja energiataloudellisena lämpötilana.

Vaikka ikkunoiden ja ovien tiivistäminen kannattaa tehdä kesäaikaan ja määrävälein ikkunoiden pesun tai huoltomaalausten yhteydessä, voi tiivisteitä vaihtaa vielä pitkälle syksyynkin. Yleensä tiivistäminen tehdäänkin syys-talvella, kun havaitaan vedon tai kylmän tuntua ensimmäisten yöpakkasten tullessa. Tiivistämisen olosuhteet vaikuttavat kuitenkin suoraan tiivistämisen laatuun. Tiivistämistä tulisi välttää alle +5 asteen lämpötilassa.

RK Ikkuna- ja ovitiiviste Omega-profiili, Silikoni

Erittäin hyvä tiiviste talviaikaan tehtävään ikkunoiden ja ovien tiivistämiseen on itsestään liimautuva Ikkuna- ja Ovitiiviste Omega-Profiili, Silikoni, jonka tiivistysalue on 3–6 mm ja tiiviste toimii erittäin hyvin kylmissä olosuhteissa. Silikonitiiviste on kestävä, pysyvästi joustava ja korkealaatuinen.

RK Silikonitiiviste O-profiili on itsestään liimautuva tiiviste. Se kestää hyvin UV-valoa, säilyttää hyvin värinsä (valkoinen) sekä elastisuutensa voimakkaassakin auringonpaisteessa. Tuotteen kestävyys on 20 vuotta.

20218_72020.jpg
Rakennuskemia Oy
Talo
ulko-ovi
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20202_62685.jpg
STOP vedolle - näin asennat itseliimautuvat tiivisteet
Ennen ikkunan tai oven tiivistämisen aloitusta on hyvä varmistaa tiivistettävään rakoon parhaiten soveltuva tiiviste. Mikäli tiivistettävässä ovessa tai ikkunassa ei ole vanhaa tiivistettä, yksi hyvä keino oikean paksuisen tiivisteen löytämiseen on laittaa sinitarra tiivistettävään rakoon, sulkea ikkuna tai ovi ja tarkistaa sinitarraan jääneen painauman paksuus. Vanhoissa kohteissa mitta on hyvä tarkistaa useasta kohdasta.
20219_72599.jpg
Oikeat tiivisteet talvitiivistykseen
Ikkunan huurtuminen on yleinen ilmiö, joka johtuu ilman kosteuden tiivistymisestä kylmälle lasipinnalle. Se voi tapahtua sekä ikkunan sisä- että ulkopinnalla, ja syyt voivat vaihdella.Talvella ikkunoiden tiivistäminen on tärkeää lämmityskulujen säästämiseksi ja vedotonta sisäilmaa varten. Tiivisteiden kunto kuitenkin tulee usein ilmi vasta talvella, kun sisällä on lämmintä ja ulkona kylmää. Silloin huomaa helposti, mistä vedot pääsevät sisään. Vaikka parasta aikaa tiivistämiseen on lämmin vuodenaika, voit tehdä joitakin toimenpiteitä myös talvella.Muista kuitenkin, että itseliimautuvat tiivisteet kannattaa asentaa vasta, kun ulkolämpötila on vähintään +5 astetta. Jos tiivistäminen on välttämätöntä pakkasella, tarkista kiinnitykset keväällä lämpimämmällä säällä.Lue lisää: Näin asennat itseliimautuvan tiivisteen >>
20207_65817.jpg
Ikkunoiden ja ovien kiinnitys uretaanilla
Ikkunoiden ja ulko-ovien kiinnityksessä ikkunan sekä oven karmin ja runkotolpan väliin jää rako, joka pitäisi jollain tavalla saada tiivistettyä. Tarkoitukseen on käytetty esimerkiksi erilaisia tilkkeitä tai uretaanivaahtoja. Vaahdon etuna on se, että se eristää ja katkaisee kylmäsillan kapeistakin raoista, jonne on vaikea muuten päästä käsiksi. Toisaalta, jos vaahto on liian turpoavaa, se saattaa vääntää karmeja kuivuessaan. Tytan 65 ICE uretaanivaahdossa on matalapainekoostumus joka estää liian turpoamisen eikä väännä ikkunakarmeja kuivuessaan.MUISTA! IIkkuna tai ovi pitää aina kiinnittää runkoon ensin mekaanisesti esim. ruuvein.
20199_59970.jpg
Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen
Kevät on oivaa aikaa tiivistää ovet ja ikkunat, samalla kun ne pesee ja huoltaa muutenkin. Vaikka tiivistystyö ei vaikeaa olekaan, on siinä omat huomioitavat seikkansa.
20224_77949.jpg
Osaatko tiivistää ikkunat ja ovet oikein?
Kun ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on hoidettu kunnolla ja oikein, se parantaa asumisviihtyvyyttä vähentämällä vedon tunnetta asunnossa sekä estämällä kosteuden ja likaisen ulkoilman pääsyn sisälle. Vedon hävitessä asunnosta, myös sen lämmitystarve ja näin ollen energiankulutus pienenevät.Ikkunaongelmia?-Lasin sisäpinta kostuu huoneiston puolella: Huoneiston ilmanvaihto on riittämätön ja tila liian tiivis, joten korvausilman saanti on estynyt ja poistoilma ei toimi. Poista tiivistettä pätkä sisäpuitteen yläosasta ja ulkopuitteen alaosasta.- Sisä- ja välipuitteiden väli kostuu: Tiiviste vuotaa tai sitä ei ole asennettu ollenkaan tai ikkunalasi ei ole enää tiivis. Syynä ikkunalasin tiiveyteen on yleensä lasituskitin vanheneminen ja tämä voi ilmetä ns. ikkunalasin elämisenä (lasi irti). Tämä ongelma vaatii lasin uuden kittauksen / tiivistämisen esim. silikonilla.- Ulkolasi jäätyy tai kostuu: Liian tiivis ulkopuite. Poista ulkopuitteen tiivistettä kokeilemalla ensin 3 cm pätkä ylhäältä ja alhaalta, jotta ilma pääsee kiertämään ja kosteus poistuu. Liian suuri tiivisterako aiheuttaa sisälasin jäätymisen, joten tämä selviää kokeilemalla.
20215_70611.jpg
Ovi-, ikkuna- ja lasijulkisivurakentajille uusi sertifikaatti hintakeskeisyyttä taklaamaan
Suomen metallirakenneyhdistyksen SMRY:n sertifikaatti on ensimmäinen alallaan. Se on tarkoitettu ovi-, ikkuna- ja lasijulkisivurakentajille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton