Rintamamiestalon julkisivuremontti ja lisäeristys
Remontti poikii usein uusia remontteja ja niin kävi myös tässä rintamamiestalossa, jonka vesikatto aiemmin tänä vuonna uusittiin. Oikeastaan julkisivun kunnostaminen oli ollut mukana korjattavien asioiden listalla, mutta vesikaton uusiminen katsottiin järkevämmäksi tehdä ensin. Samalla tuli viimeisteltyä myös vesikattoremontti räystäänaluslaudoituksen osalta.
Puuverhous on kestävä ratkaisu
Vanha ulkoverhous oli toteutettu laudasta saumaripaa käyttäen. Tuuletusrakoa ei ulkoverhouksen alla ollut ja hirren pinnassa tuulensuojana oli käytetty pahvia ja alumiinipaperia. Varsin hyvin hieman erikoinen rakenne oli toiminut, sillä purettu puuverhous oli täysin ehjää ja tavalliset "mustat naulat" olivat säilyneet kirkkaina niiltä osin, kun olivat olleet puun sisällä.
Samalla lisäeristys
Talon rungon tiedettiin olevan tasakertaan asti pääosin hirsirakenteinen. Purkutöiden jälkeen esiin tullut hirsirunko oli hyvässä kunnossa ja varsin suora, joten sen päälle oli helppo asettaa PAROC WPS –tuulensuojavilla. Paksuudeksi valittiin 40 mm levy, joka paitsi toimii tuulensuojana, myös parantaa lämmöneristystä jonkin verran, eikä kasvata liikaa rakenteen paksuutta ikkunoiden, räystään ja sokkelin suhteen.
Uusi puuverhous
Ennen töiden alkua selvitettiin luvanvaraisuus ja tarvittava toimenpideilmoitus tehtiin. Uusi verhoilu toteutetaan edelleen puusta, mutta väri vaihtuu ja julkisivulaudoituksesta tulee monimuotoisempi. Mallia otettiin 4 vuotta aiemmin valmistuneesta autotallista. Molemmissa ulkoverhouksissa julkisivun jäsentely on toteutettu niin, että verhouslaudan suunnanmuutokset ja "tippalistat" jakavat julkisivun pienempiin osiin. Verhouslaudaksi valittiin hienosahattu UTV 23x120. Paksumpaakin verhouslautaa mietittiin, mutta tässäkin ajateltiin rakenteen paksuuden kasvamista. 23 mm oli ohuin hyväksyttävissä oleva vahvuus verhoukselle. Uuden ulkoverhouksen taakse ristiinkoolattiin kahdella 22 mm:n laudalla reilu tuuletusrako.