• Etusivu
  • Talo

Kattojen lumikuormavaroitukset

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.02.2011Päivitetty 20.02.2024
20191_56040.jpg

Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.

Mikäli kuormat antavat aihetta, lumikuormat tulisi poistaa katoilta, jotta ne eivät lähde liikkeelle ja putoa ihmisten tai omaisuuden, kuten autojen päälle. Kiinteistönomistaja on vastuussa katolta putoavan lumen aiheuttamista vahingoista. Katso artikkelin lopusta lumenpudotusohjeet. Muista turvallisuus!

Riskialtteimpia ja tarkkailua vaativia ovat laajarunkoisten rakennusten pitkän jännevälin kattorakenteet kuten urheiluhallien, suurten kauppaliikkeiden, ratsastusmaneesien ja maatalouden tuotantorakennusten katot sekä kuplahallit. Omakotitalojen, rivitalojen ja pientalojen katot eivät ole vaarassa lumikuormien takia, mutta katolta putoava lumi voi kuitenkin aiheuttaa vaaraa. Tarkista myös kattoikkunoiden kunto varsinkin vanhemmissa taloissa.

Info

Info

Lumikuormat reaaliajassa (lumitilanne 15.2.2024)

Vesi.fi-sivuston mukaan lunta on melko tasaisesti koko maassa. Lapissa kuitenkin on lunta paikoin tavallista vähemmän.

Etelä- ja Länsi-Suomessa lunta on pääosin 20–80 kg/m2 ja Keski-Suomessa sekä Itä-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa 80 – 100 kg/m2. Lumisinta on Kainuussa, jossa lunta on 100 – 180 kg/m2. Lapissa lumikuorma vaihtelee 70 – 140 kg/m2, Inarin – Utsjoen seudulla lunta on ajankohdan keskiarvoon verrattuna noin 20 mm eli 20 kg/m2 vähemmän.

Isojen hallien ja  maneesien lumikuormaa on syytä tarkkailla ja tarvittaessa keventää, koska kuplahallit ovat riskialttiita vahingoille ja romahdukselle jo 30 cm  (50 – 60 kg/m2) lumikuormalla.

Suurten hallien kattojen lumitilannetta tarkkailtava

Suurten hallien kattorakenteita on syytä tarkkailla, koska niissä piilevät rakennevirheet alkavat tyypillisesti ilmetä maaston lumikuorman kasvaessa 80–100 kg/m2:n tuntumaan. Riskialtteimpia ja tarkkailua vaativia ovat laajarunkoisten rakennusten pitkän jännevälin kattorakenteet kuten urheiluhallien, suurten kauppaliikkeiden, ratsastusmaneesien ja maatalouden tuotantorakennusten katot sekä kuplahallit.

Hallien omistajien on seurattava lumikuormaa aktiivisesti ja huolehdittava siitä, että lunta poistetaan hallin katolta tarpeen mukaan, myös silloin, kun lunta on kertynyt erityisen runsaasti vain osalle kattoa. Lumen paino riippuu sen tiheydestä ja lumikerroksen syvyydestä. Nyrkkisääntönä on, että hallin katolla oleva 50 cm lumikerros pitää poistaa ja lumenpudotukseen on syytä palkata ammattilainen.

Omakotitalojen, rivitalojen ja pientalojen katot eivät ole vaarassa lumikuormien takia, mutta katolta putoava lumi voi kuitenkin aiheuttaa vaaraa.

<p data-block-key="4okd6">Hallien omistajien on seurattava lumikuormaa aktiivisesti ja huolehdittava siitä, että lunta poistetaan hallin katolta tarpeen mukaan. Jo puolen metrin lumikerros kannattaa poistaa ja palkata ammattilainen lumenpudotukseen.</p>
Hallien omistajien on seurattava lumikuormaa aktiivisesti ja huolehdittava siitä, että lunta poistetaan hallin katolta tarpeen mukaan. Jo puolen metrin lumikerros kannattaa poistaa ja palkata ammattilainen lumenpudotukseen.

Mitä lumelle tapahtuu suojasäällä?

Lumen tiheys kasvaa suojasäällä, mutta katolla olevan lumen paino ei kasva, jos ei sada. Suojasää lisää lumen tiheyttä, kun osa lumesta sulaa nestemäiseksi vedeksi, joka kuitenkin sitoutuu lumeen. Lumi voi pidättää vettä nesteenä jopa 5 tilavuusprosenttia. Eli jos katolla on lunta puoli metriä, siihen voi pidättyä vettä 25 kilogrammaa neliömetrille.

Suojasää ei siis itsessään kasvata lumikuormaa (lumen tiheyttä kylläkin useimmiten), mutta jos suojasäällä sataa, niin katolla oleva lumen vesiarvo eli lumikuorma kasvaa. Tiheämpi lumi saattaa esimerkiksi lapiossa vaikuttaa painavammalta, koska tiheämpää lunta mahtuu lapiolliseen suurempi määrä, mutta katon lumikuorma riippuu katolla olevan lumen määrästä (lumen vesiarvosta), ei lumen tiheydestä.

Info

Info

Paljonko omalla katolla on lunta?

Lumikuorman voi arvioida lumen syvyyden ja tiheyden avulla:

lumikuorma (kg/m2) = syvyys (m) * tiheys (kg/m3)

Lumen tiheys katolla on kevättalvella tyypillisesti 200-300kg/m3, mutta paikoitellen lumi voi kinostua paljon tiheämmäksikin, katoilta on mitattu jopa yli 400kg/m3 tiheyksiä (vertailun vuoksi: nestemäisen veden tiheys on 1000kg/m3, ja puhtaan jään tiheys on 900kg/m3). Kesää kohti mentäessä lumen tiheys kasvaa lämpötilojen kasvun myötä.

<p data-block-key="y2j63">Muista myös siirtää katolta pudotettu lumi pois talon juurelta, jotta sulamisvesi ei kulje perustuksiin.</p>
Muista myös siirtää katolta pudotettu lumi pois talon juurelta, jotta sulamisvesi ei kulje perustuksiin.

Tärkeää huomioitavaa

Kiinteistönomistajan on seurattava lumikuormaa aktiivisesti ja ryhdyttävä lumen poistoon ajoissa. Lumenpudotuksessa on aina syytä käyttää ammattilaisapua, ja huolehtia työturvallisuudesta ja ohikulkijoiden turvallisuudesta. Lumi ja jää saattavat yllättäen liukua katolta alas itsestään. Tämä tapahtuu usein nopeasti ja rajusti ja saattaa aiheuttaa hengenvaarallisia tilanteita.
Omakoti-, pari- ja rivitalot eivät kuulu riskikohteisiin kattojen lumikuorman kestävyyden osalta.

<p data-block-key="c6g79">Lumenpudottaja loukkaantuu useammin kuin katto romahtaa. Estä putoaminen esimerkiksi valjailla. Kuvassa vaarallinen lumenpudotustilanne.</p>
Lumenpudottaja loukkaantuu useammin kuin katto romahtaa. Estä putoaminen esimerkiksi valjailla. Kuvassa vaarallinen lumenpudotustilanne.
Talo
vesikatto
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
201810_54952.jpg
Suojelukohteen vanha savitiilikatto varastoitiin tulevaisuutta varten
Suojelukohteen vanha savitiilikatto varastoitiin tulevaisuutta vartenKING OF ROOFS 2019 -KATTOREMONTTIKOHDETOTEUTUS /Keski-Pohjanmaan Kattopalvelu OyMerikapteeni Johan Hillströmin 1800-luvulla rakentama talo sijaitsee yhdessä Suomen vanhimmista puukaupunginosista, Kokkolan vanhassakaupungissa. Taloa ja piharakennuksia on vuosien saatossa entisöity ja remontoitu sisältä aina alkuperäistä kunnioittaen.
3134_871907988_20189111073.jpg
Katso Kattojen Kunkku 2019 -remonttikohteet »
Kattojen Kunkku etsii vuosittain vaikuttavinta kattoremonttikohdetta. Tammikuussa 2019 King of Roofs -tittelin voitti Eliittikatot Oy As Oy Ruotsinpyhtään Vaasanlinna kohteella.ÄÄNESTYKSEN KÄRKIKOLMIKKO:1. As Oy Ruotsinpyhtään Vaasanlinna, Ruotsinpyhtää2. Lähdetie 10, Sauvo3. Omakotitalo, Hyvinkää
20191_55863.jpg
Talvi on paras aika tehdä taloyhtiön katon kuntoarvio
Vesivekin työmiehet eivät pakkasessa hyydy, vaan kuntoarviot ja remontit pyörivät yhtä lailla talvikuukausinakin. Itse asiassa talvi on mitä mainiointa aikaa tarkistuttaa taloyhtiön katon kunto. Taloyhtiön hallituksen sekä isännöitsijän lainsäädännössä määritellyn huolellisuusvelvoitteen täyttymiseksi kannattaa hyödyntää asiantuntijoita. Kun toimit ripeästi, saat katon kuntoon kevääksi ja voit huoletta ottaa vastaan kevään sulamisvedet ja putoavat lumikuormat.
202111_73600.jpg
Koronapassin käytön laajentaminen rakennusalalle?
Rakennusteollisuus RT vaatii koronapassin käytön laajentamista rakennusalalla, jolla rokotekattavuus on vasta 60 prosenttia.
Vaihtoruuvi katolle
Jatka katon käyttöikää vaihtoruuveilla
Valitettavan usein katon kiinnittämiseen käytetyt naulat ja ruuvit ovat katon heikoin lenkki. Niiden huonon kunnon vuoksi vaihdetaan turhan usein koko katto. KINGI® vaihtoruuvi™ on suunniteltu jatkamaan peltikaton kestoikää pellin mukaiseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton