• Etusivu
  • LVI

Lämmitysremontti Haminassa – rajusti kallistunut maakaasu korvattiin maalämmöllä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Päivitetty 16.11.2023
20223_77136.jpg

Outi Kokko perheineen muutti viime kesänä Haminaan 175-neliöiseen vanhaan omakotitaloon, joka lämpeni kaasulla. Maalämpöön siirryttiin jo ensimmäisenä talvena.

Outi Kokon perheen kodin lämmitysmuoto vaihdettiin ekologiseen ja huolettomaan maalämpöön tänä talvena. Lämmitysremontin ajankohta osui nappiin, sillä maakaasun hinta on noussut viime kuukausina ennätyskorkealle.

Viisihenkinen Kokon perhe oli jonkin aikaa pohtinut muuttoa pääkaupunkiseudulta Kymenlaaksoon, missä Outi Kokon sukujuuret ovat. Sopiva hetki tuli viime keväänä, kun vanhin lapsista alkoi suunnitella muuttoa pois kotoa. Talo laitettiin myyntiin ja uusi koti löytyi nopeasti Haminasta.

Kesällä 2021 perhe muutti kauniiseen, pääosin hirrestä rakennettuun taloon, jolla on ikää lähes 100 vuotta. Alun perin Haminan suojeluskunnan ampumaradan paviljongiksi rakennettu talo on historiansa aikana nähnyt monia eri asukkaita ja vaiheita. Kaupan mukana tullut Talonkirja valottaa rakennuksen vaiherikasta historiaa, sillä siihen on merkitty muun muassa jokainen talon asukas aina vuoteen 1976 asti.

Tiedossa on myös, että alkujaan tulisijoilla lämmitettyyn taloon asennettiin 70-luvulla öljykattila, joka vaihdettiin maakaasukattilaan 90-luvulla. Tänä talvena tuli maalämmön vuoro.

Outi Kokko havaitsi maalämmön hyväksi jo edellisessä kodissaan, minkä vuoksi uuteenkin kotiin haluttiin sama ympäristöystävällinen lämmitys. Myös ajankohta oli täydellinen lämmityskustannusten rajun kohoamisen vuoksi.

– Maalämpöön vaihtaminen osui ajallisesti sopivaan saumaan, sillä kesällä-syksyllä maakaasun hinta nousi 30 %, ennen joulua vielä 20 % siihen päälle ja nyt vuoden alussa olisi noussut vielä 40 % lisää. Onneksi silloin oli jo maalämpö lämmittämässä, hän kertoo helpottuneena.

– Lämpöpumppulämmitykseen siirtyminen kannattaa, sillä lämpöpumpulla ostettu sähköenergia moninkertaistetaan lämpöenergiaksi. Tällöin energiahinnan heilahtelut eivät vaikuta paljoa talven lämmityskustannuksiin, kertoo tuotehallintapäällikö Markus OlanderNIBE Energy Systems Oy:stä.

Outi Kokon perheen kodin lämmittäjäksi vaihdettiin NIBEn uusin maalämpöpumppumalli, NIBE S1255.
Outi Kokon perheen kodin lämmittäjäksi vaihdettiin NIBEn uusin maalämpöpumppumalli, NIBE S1255.

Uuden maalämpöpumpun asennustyöstä vastasi kotkalainen Kylmähuolto Miikkulainen Oy, joka toimii NIBE-jälleenmyyjänä Kymenlaaksossa. Asennusliikkeen Tatu Väänänen tuntee kaasun hintakehityksen tilanteen, joka on tukala etenkin pienituloisille. Aikoinaan kaasulämmitystä markkinoitiin helppona ja edullisena lämmityksenä, ja siitä tulikin yleinen lämmitystapa niin Haminassa kuin Kotkassakin.

– Kaasulämmitystä ei voi kilpailuttaa yhtä helposti kuin sähkösopimusta, eikä siitä luopumiseen ole saatavilla vastaavaa taloudellista tukea kuin esimerkiksi öljylämmityksestä luopumiseen, Väänänen toteaa.

– Vaikka tällä hetkellä maakaasusta lämpöpumppulämmitykseen siirtymistä ei tueta valtion taholta, vaihdossa voi hyödyntää kotitalousvähennystä, Markus Olander jatkaa.

Vanha talo voi aiheuttaa yllätyksiä

Kokon perheen kodissa lämmitysremontti alkoi ripeästi, mutta yllätyksiltäkään ei täysin vältytty. Ensin porattiin 210-metrinen energiakaivo, sitten kaasulaitoksen työntekijät kävivät purkamassa kaasuliittymän. Maakaasukattila kannettiin ulos ja maalämpöpumppu sisään alakerran pannuhuoneeseen. Lämpöpumppu laitettiin putkitöiden ajaksi toimimaan sähköllä, joten lämmitys ei ollut poissa päältä kauaa.

Asennus olisi sujunut ilman viivästyksiä, mutta kun keruuputkille alettiin porata läpivientireikää, se ei onnistunutkaan suunnitellusti. Vuonna 1929 valmistunut jykevä talo kun on vankkaa tekoa perustuksista lähtien.

– Asentajaparka joutui poraamaan neljästä eri kohdasta, ennen kuin lopulta pääsi lattian läpi. Selvisi, että alapohjan betonivalussa oli käytetty ratakiskoja sekä isoja graniittilohkareita. Asentaja teki pitkää päivää, että sai reiän tehtyä, Outi Kokko kertoo.

– Saneerauskohteissa usein tulee jonkinlainen yllätys vastaan. Mutta aina niistä on selvitty, Tatu Väänänen vakuuttaa.

Info

Info

Hyödynnä rahoitustarjous!

1.3.–30.4.2022 tehtyihin uusiin NIBE Rahoitus -sopimuksiin saat 6 kk ilman lyhennyksiä, korkoja ja kuluja. Tarjous koskee uusia NIBE-lämpöpumppuhankintoja. Saat rahoitustarjousehdot käyttöösi, kun teet hakemuksen 30.4.2022 mennessä.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
20132_33899.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinulle parhaiten?
Se riippuu luonnollisesti useista eri tekijöistä: kuinka suuri talosi on, missä päin maata se sijaitsee, rakennatko uutta, vaihdatko vanhan kattilan vai säilytätkö sen, jne. Tästä näet hieman yksinkertaistettuna, mikä täyttää parhaiten sinun tarpeesi. Tarkempia neuvoja ja ehdotuksia saat lähimmältä NIBE-jälleenmyyjältä.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
200810_13653.jpg
Luonnonkiveä kylpyhuoneeseen
Aidot asiat ja elävät materiaalivalinnat voivat tehdä kylpyhuoneissa ja pesutiloissa ihmeitä. Luksusta kylpytiloihin tuovat marmori- ja graniittipinnat sekä tehosteraidat. Marmoreiden ja marmorimosaiikkien kauniit pintakuviot eri värisävyineen luovat yksilöllisen ilmeen lattioille, seinille ja kivitasoille.Kotimainen vuolukivi ei kopise eikä ole märkänäkään liukas, joten sekin sopii mainiosti kosteiden tilojen laatoituksiin. Lattialämmitteisissä tiloissa vuolukivi on myös ylivoimainen materiaali lämmönvarauskykynsä ansiosta.Lisätietoa luonnonkivituotteista...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton