• Etusivu
  • LVI

Myös pientalon tulipalossa on osattava toimia oikein

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.04.2008
14_P_18505.jpg

- Pelastussuunnitelma voi ratkaista kohtalosi

Tulipalon ensi hetkestä alkaen huonetilaan syntyy tappavan myrkyllistä palokaasua, joka on tultakin vaarallisempaa. Palon alkamisesta on vain pari, kolme minuuttia aikaa pelastautua. Etukäteen laadittu ja harjoiteltu pelastussuunnitelma auttaa välttämään henkilövahinkoja ja helpottaa sammutustöiden käynnistymistä - myös omakotitalossa. Tulipaloissa on tänä vuonna kuollut 35 ihmistä maaliskuun loppuun mennessä. Heistä 20 kuoli pientalopaloissa.

Pelastussuunnitelman tekeminen omakotitaloissa on asukkaiden omalla vastuulla, mutta niin on useimmiten myös pelastautuminen, johon on palon alkamisesta aikaa vain pari, kolme minuuttia. Pelastuslaitos ei ehdi paikalle tässä ajassa. Pelastussuunnitelman laatiminen ja erityisesti harjoitteleminen on siis perusteltua ja suorastaan välttämätöntä, jos haluaa varmistaa pelastumisensa tulipalosta.

Paloriskien kartoittaminen ja niiden poistaminen on osa pelastussuunnitelmaa

Etukäteen suunniteltu ja harjoiteltu pelastautuminen alkaa siitä, että istutaan perheenjäsenten kanssa alas, arvioidaan kodin paloturvallisuusriskit sekä pohditaan, miten niitä voidaan vähentää. Siltä varalta, että tulipalo kuitenkin pääsee syttymään, mietitään, miten silloin toimitaan ja harjoitellaan kaikkia vaiheita käytännössä:

1. poistumisreitteihin tutustuminen ja poistuminen niiden kautta (myös varatiet)
2. kokoontumispaikan sopiminen ja muistaminen
3. sammutusvälineiden kunnossapito ja taito käyttää niitä
4. avun hälyttäminen ja oikean osoitteen muistaminen
5. työnjaosta sopiminen; kuka hälyttää apua, kuka huolehtii apua tarvitsevista

Pientalon pelastussuunnitelman ei tarvitse olla kirjallinen. Tärkeintä on, että kaikki perheenjäsenet tietävät, miten toimitaan, ja että suunnitelmaa harjoitellaan riittävän usein käytännössä. Kaikki poistumistiet, myös varareitit, on syytä aina pitää käyttövalmiina ja esteistä vapaina. Kannattaa myös säännöllisesti varmistaa, että talon osoitenumero näkyy selvästi niin päivänvalossa kuin pimeälläkin, jotta hälytysajoneuvot löytävät tiensä perille. Lisäksi on hyvä huolehtia siitä, että pelastusajoneuvot pääsevät tarvittaessa ajamaan mahdollisimman lähelle taloa.

Omakotitalojen tulipaloissa on tänä vuonna kuollut jo 20 ihmistä. Kaikkiaan tulipaloissa kuoli maaliskuun loppuun mennessä 35 ihmistä, joista 26 oli miehiä ja 8 naisia. Yhden sukupuolesta ei ole tietoa. Tilastotiedot perustuvat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön lehdistöseurantaan.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20154_43187.jpg
Ikkunan asennus
Tarvittavat materiaalit- akkukone- puukiiloja- karmi- tai puuruuveja (sinkittyjä ja vähintään 6 mm halkaisijaltaan)- vesivaaka- rullamitta- vasara- käsisaha- ruuvinväänninIkkunoiden mitat ilmoitetaan moduulimittana leveys x korkeus, jossa yksi moduuli (M) on 100 mm. Ikkunaa valittaessa mittaa asennusaukon leveys ja korkeus useasta eri kohdasta. Karmin ja seinän väliin jätetään yleensä 10–15 mm:n tilkeväli. Esimerkiksi 900 x 1200 aukkoon sopii 9 x 12M (890 x 1190 mm) kokoinen ikkuna.Valmistelevat työt1. Ennen työtä tarkistetaan ikkuna-aukon mitat. Pystysuoruus ja suorakulmaisuus tarkastetaan vesivaa’alla. Karmi puhdistetaan pölystä. 2. Ikkuna-aukon ulkopuolelle kiinnitetään topparilaudat, jotta ikkuna ei pääse tippumaan. Aukon alapuun päälle kiinnitetään asennuspalat.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Rakennus vai rakennelma?
Kysymys:Mikä on rakennelma kesämökkitontilla ja vaatiiko se luvan, vai saako sen rakentaa mille etäisyydelle tahansa toisesta rakennuksesta tai tontin rajasta? Onko tämä yleisesti käytetty nimike, kun tontille rakennetaan?
20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppoon ja pintaan sekä kuiviin ja kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja ne sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.
20091_14669.jpg
Kumoa kapillaari-ilmiö
RUDUS-kapillaarikatkosepeleiden toiminnallinen laatu eli kapillaarinen vedennousukorkeus on testattu eurooppalaisen testausstandardin mukaisesti.Kapillaari-ilmiö merkitsee tuntuvaa riskiä aina, kun rakennuksen pohjaratkaisu on maanvarainen tai ryömintätilaisessa ratkaisussa tuuletus ei ole varmuudella riittävä.Kosteus siirtyy nopeasti kapillaarisesti ylös, jos täyttömateriaaliksi tai -paksuuksiksi valitaan väärä ratkaisu. Kapillaarisesti noussut vesi voi siirtyä rakenteisiin suoraan maanvaraisen laatan alla olevasta täyttömateriaalista tai ryömintätilassa tiivistymällä talon alapohjaan.Lisätietoa Ruduksen kiviaineksista...
20146_39996.jpg
Vanhan koneen tilalle sopiva uusi kone ja iv-remonttiin sopiva kanavisto
Vallox 121 SE on matalaenergiailmanvaihtokone, joka sopii ilman kanaviston muutostöitä takavuosien yleisimmän omakotitalojen ilmanvaihtokoneen, MUH-Ilmavan tilalle. Vallox 121 SE sopii myös monien samaan aikaan valmistettujen MUH-Ilmavakopioiden tilalle. Kanavayhteet (6 kpl) ovat samat kuin vuosien 1983–2004 aikana valmistetuissa MUH-Ilmava 100 ja 120 ilmanvaihtokoneissa.Kone on teholtaan keskisuuren asunnon ilmanvaihtolaite. Se soveltuu erinomaisesti niin pien-, rivi- kuin kerrostaloasuntojenkin ilmanvaihdon peruskorjaukseen ja uudisrakentamiseen. Sen lämmöntalteenoton tuloilman hyötysuhde on yli 80 prosenttia ja koneessa on tasavirtapuhaltimet.Vallox 121 SE koneen käyttö on helppoa ja energiatehokasta, kun sitä ohjaa Vallox Digit SED säätöjärjestelmä. Ilmanvaihto mukautuu kosteus- jahiilidioksidiantureiden (lisävarusteita) ansiosta automaattisesti asunnon muuttuviin sisäilmaolosuhteisiin, joten ilmanvaihto toimii aina optimaalisella tasolla todellisen tarpeen mukaan. Näin estetään turha ilmanvaihto ja energiankulutus.Vallox 121 SE kone on varustettu Digit SED:n ohjaamalla kesäilmanvaihtotoiminnolla ja siinä on sekä etu- ja jälkilämmityspatterit.Tilaa esite esitepalvelusta
200810_13562.jpg
Sisustuksen mausteet
Kodin sisustusta voi maustaa koriste-esineillä. Valittua sisustustyyliä korostetaan, kuljetetaan syvemmälle, asettelemalla esineitä hyllylle, seinälle tai lattialle, ehkäpä ripustamalla niitä roikkumaan katosta. Usein esineet näyttävät parhailta sommiteltuna ryhmäksi. Sinne tänne ripotelluista esineistä yleisilme muotoutuu sekavaksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton