• Etusivu
  • Piha

Pihakiveyksen huolto: huolehdi nämä syksyllä ja talvella

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Julkaistu 06.02.2012Päivitetty 20.10.2023
202211_80178.jpg

Lumenluonti pihakiveyksen päältä onnistuu helposti.

Puutarhassa tehtävät puuhat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Syksyisiin pihalla tehtäviin toimiin haravoinnin lisäksi kannattaa sisällyttää myös pihan kiveyksen huolto. Oletko kiinnittänyt koskaan sen enempää huomiota pihakiveykseesi? Jotta pihakiveys säilyisi kauniina ja hyvässä kunnossa, kaipaa sekin toisinaan huolehtimista.
Tässä muutama toimi, jotka kannattaa tehdä:

Likaantunut pinta

Onko kiveyksen päälle kertynyt erinäistä roskaa ja likaa? Huolehdi ne pois vesipesun ja harjauksen avulla. Voit käyttää puhdistustyöhön painepesuria, muista toki, että paine ei saa olla liian kova. Liian kovan paineen käyttö voi irrottaa kivien välistä saumaushiekkaa ja tarkoitushan on vain poistaa pinnalle kertyneitä epäpuhtauksia. Puhdistuksella saadaan kiveyksien värisävyt jälleen paremmin esiin.

Jos painepesurilla pestessä kivien saumoista irtosi saumahiekkaa, tulee vajaat saumat täyttää 0,2–1 mm raekokoa olevalla saumahiekalla. Kuiva säkkihiekka on paras vaihtoehto tähän tarkoitukseen.

Ensimmäisinä vuosina pihakiveyksen pintaan voi nousta niin kutsuttua kalkkihärmää. Tämä ei ole kiveykselle eikä ympäristölle vahingollista. Kyseinen ilmiö häviää aikaa myöden itsekseen, mutta halutessaan sen poistumista voi nopeuttaa miedon suolahappoliuoksen avulla, joka pestään pois runsaasti vettä käyttäen.
Huolella rakennettu pihakiveys on pitkäikäinen.

202210_79832.jpg

Kasvillisuus sekä painumat ja kohoumat

Kivien väliin kertyy helposti pientä itiötä sekä erilaisia kasvien siemeniä, tästä syystä pihakivien välistä saattaa pilkottaa rikkaruohoja. Nämä kannattaa irrottaa ja saumat puhdistaa. Saumoihin kasvaneet ruohot sekä sammaleet saa poistettua pesemällä saumat painepesurilla, myös tässä yhteydessä täytyy huomioida, että vajentuneet saumat tulee täyttää hiekalla. Rikkakasveja voi poistaa myös torjunta-aineita käyttäen, testaa ensin huomaamattomaan paikkaan soveltuvuus. Noudata aina valmistajan antamia käyttöohjeita. Rikkaruohoja voi poistaa myös polttamalla ne kaasupolttimella. Muista ottaa turvallisuusnäkökulmat silloin erityisesti huomioon.

Pohja- sekä asennusolosuhteista riippuen voi pihakiveys painua kuopalle tai vastaavasti jäädä ympäristöään korkeammaksi. Tällaisessa tapauksessa alueelta kannattaa poistaa kiveys noin 10 senttiä laajemmalta alueelta, tasata alue ympärivään asennushiekan tasoon huomioiden hiekkakerrosten tiiviysero sekä asentaa kivet takaisin paikoilleen. Talteen otettu saumahiekka levitetään saumoihin.

Jos pihakiveyksessä yksi kivi syystä tai toisesta vaurioituu, on se helppo vaihtaa. Mikäli vaihdettava kivi on keskellä kiveystä, eikä uusi kivi jostain syystä sovi sen tilalle, otetaan kiveyksen reunasta käyttöön vanha kivi korjattavaan kohtaan ja sijoitetaan uusi kiveyksen reunalle.

Asiaa pihakivien asennuksesta

Pihakiveyksen pohjatyöt kannattaa tehdä huolella.
Pihakiveyksen pohjatyöt kannattaa tehdä huolella.

Älä käytä betonipinnoitteen sulanapitämiseen suolaa!

Muistathan, että talvella pihakiveys hieman elää, joten hetkellisiä kivien kohoamisia voi ilmetä. Pihakivet nimittäin joustavat saumoistaan, eli maapohjan routiessa maa hieman nousee, laskee se takaisin paikoilleen roudan sulaessa – silloin myös kivet löytävät takaisin paikoilleen.

Pihakiveykselle kertynyt lumi ja jää tulee poistaa niin sanotuin mekaanisin menetelmin. Tämä tarkoittaa lapiointia, kolaamista, harjaamista sekä linkoamista. Liukkautta voi torjua käyttämällä hiekkaa, joka harjataan kevään tultua kiveykseltä pois. Älä käytä suolaa, sillä suola heikentää betonin rakennetta ja vähitellen rapauttaa betonin pintaa. Lisäksi, suola on haitallista ympäristölle.

Poista pihatielle kertynyt lumi esimerkiksi lapiolla tai kolalla. Älä käytä suolaa.
Poista pihatielle kertynyt lumi esimerkiksi lapiolla tai kolalla. Älä käytä suolaa.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Rudus Oy (Maisematuotteet)
Piha
pihasuunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

IDEA-suunnitelmasta-valmiiksi-rudus
Pihakiveyksen suunnittelu maksaa vaivan
Kaunis ja toimiva piha valmistuu huolellisella suunnittelulla. Pihan kulkureitit ovat yleensä kovassa käytössä ja siksi tärkeässä roolissa. Kerää talteen vinkit pihakivillä päällystettyjen kulkureittien tekemiseen: mistä lähteä liikkeelle ja mitä kannattaa ottaa huomioon pihan suunnittelussa.
20225_78368.jpg
Pihakiviäänestys on ratkennut - katso tulokset!
Rakentaja.fin 30.3.–18.4.2022 järjestämässä pihakiviäänestyksessä esiteltiin Ruduksen valikoimasta neljä erilaista pihakiveä, joista lukijat saivat äänestää omaa suosikkiaan. Ääniä annettiin yhteensä 3 148 kappaletta, ja suurin äänisaalis meni särmikkään rouhealle Rustiikki-laatalle. Äänestäjien kesken arvottiin 500 euron arvosta pihakiviä. Voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti.
Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Mies irroittaa sähköauton latauspistoketta taustalla kerrostaloja
Sähköautoilu ja taloyhtiö, latauspisteiden hankinnasta
Suomi on tunnetusti pitkien välimatkojen maa. Ja kulkeakseen esimerkiksi kodin ja työpaikan väliä tarvitaan useimmiten jonkinlainen ajoneuvo. Suomessa onkin liikennekäytössä jopa 2,76 miljoonaa henkilöautoa – tämä tarkoittaa yhtä autoa kahta asukasta kohden. Vielä tällä hetkellä polttomoottori on yleisin käyttövoima, mutta sähkö herättää yhä enemmän kiinnostusta.Miten sähköautoiluun ja sähköauton lataamiseen tulisi esimerkiksi taloyhtiön suhtautua, entä sähköautoa miettivän? Mitä asioita olisi hyvä tietää?
20224_77894.jpg
Viihtyisä piha vaatii suunnittelua ja hyvää hoitoa
Tänä päivänä yhteisiä piha-alueita halutaan käyttää ja niillä halutaan myös viihtyä. Pihoilla on asukkaiden yhteisöllisyyden rakentamisessa iso rooli ja toiveet yhteisten alueiden käytettävyyteen ovat kasvussa.
20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n toimitusjohtaja Tero Seppänen, arkkitehti SAFA, tiivistää:-Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Kiinteistön arvo nousee.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton