• Etusivu
  • Talo

Perustyövaiheet lattiatasoituksessa sekä lattiapintojen oikaisuissa ja kallistuksissa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Päivitetty 02.08.2023
201811_55395.jpg

Pinnan puhdistus

Ennen lattian tasoitusta alustasta pitää poistaa irrallinen betoni, tasoite ja muut tartuntaa heikentävät aineet, kuten rasva, lika, maali, liima ja niin edelleen jyrsimällä tai hiomalla. Tarvittaessa alustaa voi karhentaa, jotta tasoite tarttuu paremmin. Imuroimalla varmistetaan hionnan tai karhennuksen pölyjen poistaminen lattiapinnalta.

Pinnan pohjustus

Pohjustus tehdään weber MD16 Dispersiolla. Pohjustuksen tarkoitus on sitoa pölyä, parantaa tasoitteen tartuntaa alustaan, estää ilmakuplien muodostumista tasoitekerrokseen sekä estää tasoitteen liian äkillistä kuivumista. Dispersiokäsittely parantaa myös tasoitteen työstettävyyttä.

Pohjustus tehdään 1–2 kertaa alustan mukaan, ohennettuna puhtaalla vedellä tai ohentamattomana (ks. tuotekortti). Dispersio levitetään pehmeällä harjalla, kumilastalla, kastelukannulla tai ruiskulla.

Huom! Dispersio on aina harjattava pintaan, lammikoita ei saa syntyä. Dispersion on annettava kuivua kosketuskuivaksi 2–4 tuntia. Riittämätön kuivumisaika tai kalvon muodostus, esimerkiksi alhaisessa lämpötilassa tai kosteissa oloissa, voi johtaa ilmakuplien syntymiseen tasoitteessa. Kovettuneet dispersioroiskeet poistetaan mekaanisesti.

201811_55396.jpg

Lattian tasoitus

Tasoite sekoitetaan veteen sekoitusvispilällä, kaadetaan alustalle ja levitetään lastalla.

201811_55397.jpg

Lattiapinnan oikaisut ja kallistukset

Kun tehdään paksuja valuja ja täyttöjä – 10-250 mm – käytetään weber 6000 Pikamassaa. Pikamassa sopii nopean kuivumisensa ansiosta erinomaisesti lattiaremontteihin ja märkätilojen paksujenkin kaatojen tekoon. Valuun voi asentaa saneerauskaapelit tai vesikiertoisen lattialämmitysjärjestelmän. Pikamassaa voidaan käyttää myös uivissa, raudoitetuissa rakenteissa.

Lattian reuna-alueiden korko suositellaan mitattavaksi ennen massan levitystä. Pinta oikaistaan laudalla tai linjaarilla ennen hiertoa polyuretaanihiertimellä. Lopuksi tulee tehdä teräsliippaus, jotta varmistetaan riittävän tiivis ja sileä pinta vedeneristeelle.

Pintaa ei kastella missään työvaiheessa, sillä liipatessa pinta kostuu tarpeeksi muutenkin. Betonilattioille tyypillinen jälkikastelu ja -hoito on myös kielletty.

Massa on kävelykelpoinen ja voidaan ylitasoittaa tai vedeneristää 3 tunnin kuluttua huoneen lämpötilan ollessa +23 °C. Lopullinen lattiapäällyste (esimerkiksi laatta) voidaan asentaa aikaisintaan 15 tunnin kuluttua normaaleissa kuivumisolosuhteissa (+23 °C, 50 % RH).

Alustan suuri kosteuspitoisuus ja huonot kuivumisolosuhteet pidentävät kuivumisaikaa.

Tasoitettu alusta voidaan pinnoittaa keraamisilla ynnä muilla vastaavilla kivilaatoilla tai lautaparketilla. Muut lattianpäällysteet vaativat yleensä ylitasoittamisen, esimerkiksi weber 3100 Hienotasoitteella. weber 6000 -pinta voidaan suoraan vedeneristää vedeneristysohjeiden mukaisesti.

Normaalin kallistusvalun (5–50 mm) tekoon soveltuvat esimerkiksi weber 5000 Lattiamassa, 5400 Lämpölattiamassa (5–100 mm) tai 8000 Kylpyhuonemassa. Lattiakaivon kohdalla tasoitteen paksuuden on oltava vähintään 5 mm. Kallistusvalu pintatasoitetaan tarvittaessa ennen vedeneristystä. Lattiakaivo peitetään suojakannella ennen valutöitä

201811_55400.jpg

Kallistusvaluun voidaan asentaa vesikiertoinen tai sähkölämmitteinen lattialämpö. Pohjalaatta imuroidaan ja pohjustetaan MD16 Dispersiolla. Pohjusteen on kuivuttava tahmeaksi. Lattialämmitysputket ja -kaapelit kiinnitetään valmistajan ohjeiden mukaisesti. Valettaessa varmistetaan, että kaapeleiden/putkien päälle tulee valmistajan ohjeiden mukainen tasoitekerros ja että tasoite on tiivistettynä hyvin putken/kaapelin ympärille.
Huomioi! Lattialämmitys asennetaan aina vedeneristeen alapuolelle.

Betoni- ja tasoitelattioiden viimeistelytasoitukseen soveltuu esimerkiksi weber 3100 Hienotasoite (vedeneristettävissä seuraavana päivänä).

201811_55401.jpg
Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Talo
lattiat
väliseinät
sisäkatto
tasoitus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20205_64632.jpg
Historiallinen Kakolan vankila muuttui asunnoiksi - katso kuvat
Historiallisen vankila-alueen saneeraus laadukkaiksi asunnoiksi ja palveluiksi sai sujuvuuttasaman valmistajan tuoteperheistä, joiden yhteensopivuus on testattu. Kotimaiset rakennusmateriaalit kestävät myös pitkällä tähtäimellä.
20209_66399.jpg
Onnistunut lopputulos palkitsee uutteran rakentajan
Vuoden 2020 Asuntomessualueella Tuusulassa seisoo vankka, vaaleaksi rapattu kivitalo. Kaikessa vähäeleisyydessään tässä kodissa on jotain, joka kutsuu luokseen ja kurkistamaan sisään.Tässä on koti, joka on rakennettu oikealle perheelle, paikaksi, jossa on hyvä olla ja elää. Ovesta sisään astuttaessa aistii ensimmäisenä raikkaan vaaleuden sekä tilantunteen. Vastapäisellä seinällä oleva ruokailutilan suuri ikkuna johdattelee katsetta yhä edemmäs. Mitä kaikkea tämä koti pitääkään sisällään?
weber-maxfill-uran-taytto
Paikkaa seinien kolhut ja kolot helposti
Kodin seiniin ilmestyy väistämättä elämisen jälkiä esimerkiksi taulujen ripustuksista tai telineiden asennuksista. Erilaiset kolot sekä urat on mahdollista paikata helposti ja nopeasti itse. Kotimainen ja Avainlipulla varustettu Weberin valkoinen kevyttäytteinen paikkausmassa sopii lähes kaikentyyppisten alustojen paikkauksiin sekä tasoituksiin niin sisällä kuin myös ulkona.
20154_42976.jpg
Näin tasoitat eri lattiapinnat
Omakotitalon lattioissa vaaditaan suoruutta tai kallistuksia huoneen käyttötarkoituksesta riippuen. Weberin lattiatasoitteilla on mahdollista tehdä ohutta tasaista pintaa, paksuja täyttöjä tai kylpyhuoneen lattian kallistuksia. Weberin tuotevalikoimasta löytyy tasoitteita niin betoni- kuin puualustallekin. Normaalisti muutamassa päivässä kuivuvien tasoitteiden lisäksi valikoimassa on myös muutamissa tunneissa kuivuvia pikatasoitteita.Kaikki lattiatasoitteet sopivat betonilattioiden tasoittamiseen, minkä lisäksi Weberin valikoimasta löytyy lattiatasoitteita myös saneerauskohteisiin, joissa alustana voi olla esimerkiksi heikko betoni, puu-, klinkkeri tai muovimatto.
201410_41506.jpg
Valmis lattia läpivärjätyllä tasoitteella
Casa Design -lattia ParaisilleParaisilla asuva lapsiperhe päätti ryhtyä remonttipuuhiin vanhan talon sukupolvenvaihdoksen yhteydessä. Muistona 90-luvulta olevat sisäpinnat haluttiin tuoda 2010-luvulle. Uuden kodin lattioihin valittiin tyylikäs weber.floor CASA Design -lattia.Omakotitalo Paraisilla käy läpi perusteellista muodonmuutosta. Laivan kapteenina työskentelevä Tony Lindholm kunnostaa vanhempiensa vanhaa taloa kodiksi perheelleen. Lindholmin perheeseen kuuluu vaimo Micaela Sundström sekä pariskunnan tytär. Projektin yhteydessä talon koko ensimmäinen kerros uusitaan ja rakentamaton toinen kerros otetaan käyttöön.
20233_81142.jpg
Kolme valintakriteeriä lattiatasoitteelle
Sisäilman laatua arvostetaan liian vähän. Niin kauan kaikki on kunnossa eikä asiaa ajatella, kun ongelmia ei ole. Mutta kun ongelmat ilmaantuvat, alkaa kuumeinen mietintä, mistä ne johtuvat.Tutkimusten mukaan vietämme yli 90% ajastamme sisätiloissa. Tästä syystä sisäilmaan ja varsinkin sen laatuun on kiinnitettävä huomiota.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton