• Etusivu
  • Talo

Peltikatto on edullinen vaihtoehto – voit asentaa sen myös itse

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Metehe Oy
Julkaistu 28.08.2023
20238_82920.jpg

(Kuva: Metehe)

Peltikatto on ominaisuuksiltaan hyvä ja kestävä kate, joka on hinnaltaan erittäin kilpailukykyinen. Säästöä syntyy, jos tekee kattoremontin itse. Peltikaton pystyy asentamaan itsekin, jos työkalut pysyvät käsissä. Tärkeää on toki muistaa työturvallisuus ja lukea asennusohjeet huolellisesti. Mittatarkkuus ja saumat ovat avainasemassa.

Miksi peltikatto on hyvä vaihtoehto?

Peltikatto on helppo ja nopea toteuttaa. Peltikaton pintaan eivät neulaset tai lehtipuiden siemenet tartu, vaan sade ja tuuli pitävät kattopinnan puhtaana. Tarvittaessa peltikate on myös varsin helppo pestä. Peltiä on helppo työstää ja eri muodot ovat helposti toteutettavissa. Viistot kohdat voi tai oikeastaan tulee täytyy tehdä paikanpäällä.

– Rakennusmateriaalien hinnat ovat lähivuosina nousseet, mutta peltikate on hinnaltaan erittäin kilpailukykyinen vaihtoehto, arvioi myyntineuvottelija Jaakko Itkonen Meteheltä.

Jaakko Itkonen (Kuva: Metehe)
Jaakko Itkonen (Kuva: Metehe)

Metehen takuupinnoitettu kattopelti on laadukas ja huoleton vaihtoehto, joka soveltuu erinomaisesti Suomen vaativiin olosuhteisiin. Värivaihtoehtoja on lukuisia, kymmenittäin. Vakiovärejä on runsaasti ja lisäksi tilausväreistä löytyy lisää värivaihtoehtoja, vaikka kuparin värinen, jos sellainen miellyttää. Myös erilaisia profiileja on tarjolla, mikäli esimerkiksi kaavamääräykset edellyttävät vaikka tiilikuviota.

– Kattotoimitukseen voidaan liittää mukaan listojen ja asennustarvikkeiden lisäksi myös erilaiset läpiviennit, aluskate sekä kattoturvatuotteet, joissa viranomaismääräykset tulee huomioida, Itkonen muistuttaa.

Mittaa ja jätä tarjouspyyntö itse

Vaikka itse ei lähtisi asentamaan uutta peltikattoa, vaihtoehtona on mitata ja tilata tarvikkeet itse ja pyytää asennuksesta urakkatarjous. Tilaamalla itse kattopellit ja kattoturvatuotteet voi myös säästää kattoremontin kustannuksissa. Tarjouspyyntöä varten riittää esimerkiksi julkisivupiirustusten mitat, mutta ennen lopullista mittausta on hyvä tehdä tarkistusmittaus. Metehen sivuilta löydät ohjatun tarjouspyyntösivun, joka opastaa vaiheittain, mitä mittoja tarvitaan ja tarkistusmittausta varten. Metehen myyjiltä voi kysellä apua, jotta varmistetaan oikeat lähtötiedot.

Lue, miten mittaus tehdään itse ja mitkä virhemahdollisuudet tulee huomioida

Aalto (Kuva: Metehe)
Aalto (Kuva: Metehe)
Classic (Kuva: Metehe)
Classic (Kuva: Metehe)

Voinko tehdä kattoremontin itse?

Työ on usein se kallein osa remonttia. Omalla työllä voi siis säästää merkittävästi. Meteheltä löytyy varsin seikkaperäiset asennusohjeet, jossa asennus on opastettu vaiheittain ja kaikki tarvittavat yksityiskohdat on myös esitelty. Ennen kuin tekee päätöstä omatoimisesta asennuksesta, kannattaa tutustua asennusohjeisiin.

Mikäli et itse tai talkooporukalla asennusta tee, Metehellä on laaja joukko peltisepän alan yrityksiä asiakkaina. Voit tiedustella hyviä asennusfirmoja myös heiltä ja kilpailuttaa asennuksen.

Mitä tulee huomioida, jos päättää itse asentaa katon?

Lähtökohta on selvittää, onko pohja suora vai onko siinä notkelmia tai painumia. Pohjan tulee olla kunnossa ja tarvittaessa alusrakenteet on oikaistava. Hyvään pohjaan on helppo asentaa kattopellit. Asennusohjeessa kerrotaan mitä vesikatteen alusrakenteilta edellytetään. Ohjeista löytyvät myös ruoteiden ja aluskatteen asennukset vaiheittain ja tarvittavat tiedot riittävästä tuuletusraosta.

Katon kaltevuus on huomioitava. Peltikatteelle sopiva minimikaltevuus, 1:7 on loivin mahdollinen kulma. Tiilikuvioinen profiili vaatii 1:4 tai tätä jyrkemmän kaltevuuden.

Kattolappeen nurkkien suorakulmaisuus on myös syytä tarkistaa. Jos nurkat eivät ole aivan suorat, lape on hieman vinoneliö, pieni heitto on häivytettävissä päätylistalla. Kattopeltien asennus tapahtuu oikealta vasemmalle ja ensimmäinen pelti asennetaan tarkasti suoraan kulmaan alaräystään kanssa. Jos pelti ei yläpäästään asetu täysin linjaan päätyräystään kanssa, muutaman sentin heitto voidaan siis korjata päätylistalla. Rivikaton päätylista on 5 cm leveä, mutta tarvittaessa on mahdollista tilata erikseen mittatilauslistoja. Esimerkiksi päätylista voidaan tilauksesta toteuttaa myös 10 cm leveänä.

(Kuva: Metehe)
(Kuva: Metehe)

Meteheltä saa tarvittaessa mittatilauslistoja

Eriksen tilattavat päätylistat voivat tulla tarpeen myös silloin, jos viimeinen kattopelti lappeen leveyden takia jäisi liian kapeaksi suikaleeksi. Esimerkiksi noin 5 cm kapeaa kaistaletta olisi jopa vaikea asentaa. Tällöin leveämmällä päätylistalla voidaan ongelma ratkaista. Päätylistan alle jää tällöin viimeisen täysimittaisen pellin harjanne. Myös muissa mahdollisissa tilanteissa, joissa vakiolistat eivät sovellu tarkoitukseen, kannattaa kysellä mittatilauslistojen mahdollisuutta.

Toimitus työmaalle tai noutona

Rakennusmateriaalien kohdalla säästöä syntyy myös, jos pystyy itse noutamaan tarvikkeet. Meteheltä voit noutaa tilauksesi tehtaanmyymälästä Lappeenrannasta tai tuotteet voidaan toimittaa suuntakuormana aluetoimipaikoista noudettavaksi. Aluetoimipaikat sijaitsevat Järvenpäässä, Tampereella, Seinäjoella ja Oulussa. Toimitus voidaan tilata myös työmaalle, mikä voi olla järkevää, etenkin, jos tarvittavat pellit ovat erittäin pitkiä.

– Pisin lape, johon voidaan toimittaa pellit yksimittaisena on noin 13 metriä, kertoo Itkonen. Kattopeltejä voidaan tarvittaessa jatkaa ja jatkamiseen löytyy ohjeistus asennusohjeista. Rivikaton kohdalla olisi kuitenkin hyvä, jos lape saataisiin toteutettua yksimittaisena, Itkonen jatkaa.

Tarvittavan puutavaran osalta asennusohjeista löytyy tarvittavat tiedot ruodeajosta ja puutavaran koosta, joiden perusteella voi itse laskea ja pyytää tarjouksen tarvittavasta puutavarasta.

– Meiltä voi toki kysyä asioista ja autamme tarvittaessa myös tarvittavan puutavaran määrän arvioinnissa, Itkonen lupaa.

(Kuva: Metehe)
(Kuva: Metehe)
Symphony (Kuva: Metehe)
Symphony (Kuva: Metehe)
Info

Info

Huomioi nämä seikat kattopeltejä tilattessa

  • Tarjousta pyydettäessä ei tarvita millintarkkoja mittoja.
  • Huomioi läpiviennit ja muut tarvittavat varusteet
  • Tarkistusmittaukset tehdään ohjeen mukaan ennen tilausta.
  • Toimitus voi olla suoraan työmaalle tai noutona.
  • Asennusohjeista löydät ruoteiden koon ja jaon puutavaramenekin laskemista varten.
  • Tarkista silmämääräisesti, onko katossa havaittavissa esimerkiksi painumia, jotka edellyttävät alusrakenteiden korjausta.

Haluatko lisätietoa?

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Metehe Oy
Talo
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20231_80671.jpg
Kattoturvatuotteiden toimivuus, kunnossapito ja huolto on kiinteistönomistajan vastuulla
Kulku ylös katolle sekä siellä liikkuminen ja työskentely edellyttävät maksimaalista turvallisuutta. Kattoturvavarusteiden kohdalla ei tule tinkiä, kun kyseessä on henkilöturvallisuuden varmistaminen. Ennen katolle kiipeämistä on kuitenkin hyvä ottaa tuumaustauko ja varmistaa, että kaikki tarvittavat välineet ja varusteet ovat kunnossa – etenkin talviolosuhteissa. Kattoturvatuotteiden toimivuus, kunnossapito ja huolto on kiinteistönomistajan vastuulla.
20233_81298.jpg
Miksi mitata ja tilata kattopellit itse? Entä mikä on yleisin virhe mittauksessa?
Tilaamalla itse kattopellit ja kattoturvatuotteet voi säästää kattoremontin kustannuksissa. Tässä artikkelissa käymme läpi mitä huomioida kattopeltien mittauksessa ja tilaamisessa. Mikä on esimerkiksi yleisin virhe kattopeltien mittauksessa? Entä mitä on hyvä huomioida erityisesti huopakaton kohdalla? Kysymyksiin vastaa kattopeltien ja kattoturvatuotteiden asiantuntija Jaakko ItkonenMetehe Oy:stä.
20239_83035.jpg
Tiedätkö vastaukset näihin peltiin liittyviin kysymyksiin? Vastaa ja voita 50 € lahjakortti
Pelti on monelle tuttu rakennusmateriaali, mutta kuinka tuttu? Laita hoksottimet laulamaan ja mieti oikeat vastaukset kysymyksiin alla olevassa visassa.Näet muiden vastaukset samalla ja voit osallistua halutessasi yhden 50 € S-ryhmän lahjakortin arvotaan!Vastaamiseen menee noin 1-2 minuuttia. Arvonnan osallistumisaikaa on 31.10.2023 asti. Arvonnan voittajaan otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti.ARVONTA ON PÄÄTTYNYT!Voit silti testata tietämystäsi edelleen alla olevalla visalla.
20159_44466.jpg
Tiilikatto on kestävä ja helppohoitoinen
Kattotiiliä on käytetty jo tuhansia vuosia. Sille on yksi hyvä syy. Katosta tulee kestävä, turvallinen ja tyylikäs. Katon toiminnan ymmärtäminen voi olla ensimmäinen askel täydellisen katon luomiseen.
20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton