• Etusivu
  • Talo

Neljä askelta turvalliseen katolla työskentelyyn

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Metehe Oy
Päivitetty 23.01.2024
20231_80671.jpg

Kulku katolle tulee järjestää turvallisesti tikkaita ja kattosiltoja pitkin.

Kulku ylös katolle sekä siellä liikkuminen ja työskentely edellyttävät maksimaalista turvallisuutta. Kattoturvavarusteiden kohdalla ei tule tinkiä, kun kyseessä on henkilöturvallisuuden varmistaminen. Ennen katolle kiipeämistä on kuitenkin hyvä ottaa tuumaustauko ja varmistaa, että kaikki tarvittavat välineet ja varusteet ovat kunnossa – etenkin talviolosuhteissa. Kattoturvatuotteiden toimivuus, kunnossapito ja huolto on kiinteistönomistajan vastuulla.

1. Tarkista ensin henkilökohtainen varustus

Katolle suunnattaessa kannattaa ensimmäiseksi katsoa, että oma varustus ja asustus ovat kunnossa. Tukevat ja joustavat kengät, otteen pitävät työ- tai asennushanskat sekä säänmukainen vaatetus. Turvavaljaat edellytetään korkeissa kohteissa, joissa ei ole kiinteää putoamissuojausta. Siten esimerkiksi katon huoltotöissä tulee kiinnittää valjaiden turvaköysi pitävään kohtaan kuten lapetikkaan tai kattosillan runkoon. Turvaköyden tule myös sijaita siten, että se ei ole tiellä ja häiritse työskentelyä.

Lisäksi on hyvä muistaa, että maltti on valttia. Rauhallinen liikkuminen ja työskentely katolla minimoi vaaratilanteet.

2. Kiipeä ylös turvallisesti hyvillä tikkailla

Tikasmalleissa on eroja riippuen asennuspaikasta – seinätikas takaa turvallisen nousun katolle, lapetikas liikkumisen katolla ja turvatikas poistumisen ylemmistä kerroksista vaaran uhatessa. Tikkaiden tulee olla asianmukaisesti asennettu ja materiaaliltaan korkealaatuista terästä, joka kestää ankarissa pohjoisen olosuhteissa pitkään.

Seinätikkaiden turvallisuusominaisuuksissa on myös eroja. Tikkaiden puolissa mekaaninen karhennus lisää kitkaa kengän alla ja vähentää siten selvästi liukastumisvaaraa. Tutustu SafeGrip-tikkaisiin.

<p data-block-key="ulct2">Turvalliset tikkaat estävät liukastumisen.</p>
Turvalliset tikkaat estävät liukastumisen.

3. Etene katolla lapetikkaita ja kattosiltoja pitkin

Katemateriaali, lappeen kaltevuus sekä vaihtelevat sääolosuhteet vaikuttavat kaikki katolla liikkumiseen. Jyrkkä peltikatto sadesäällä on varsin haastava ympäristö. Lähtökohtaisesti katolla tuleekin voida toimia turvallisesti aina. Siksi katolle asennetaan lapetikkaat seinätikkaista eteenpäin kattosillalle asti. Nousu puola-askelmia pitkin estää liukastumisen. Harjan suuntaisesti asennettu kattosilta puolestaan takaa turvallisen kulun savu­piipulle sekä hormeille.

4. Ehkäise vaaratilanteet talvella − asenna lumiesteet

Katolle kertyvän lumen määrä saattaa talvisin yllättää. Kinostuessaan painava lumimassa aiheuttaa aina vaaratilanteen pudotessaan räystäältä. Katolle asennettavat lumiesteet pysäyttävät kattoa pitkin valuvan lumikerroksen ennen räystään reunaa pitäen rakennuksen lähellä kulkureitit ja sisäänkäynnit turvallisina asukkaille ja ohikulkijoille. Näin vältytään henkilö- ja omaisuusvahingoilta.

<p data-block-key="mi9kp">Lumiesteet turvaavat asukkaat sekä ohikulkijat katolta putoavalta lumikuormalta.</p>
Lumiesteet turvaavat asukkaat sekä ohikulkijat katolta putoavalta lumikuormalta.
Info

Info

Mitä laki edellyttää kattoturvallisuudesta?

Suomen Rakentamismääräyskokoelmassa F2 on selkeät määräykset ja ohjeet rakennuksen käyttöturvallisuudesta. Siinä ohjeistetaan muun muassa kattoturvallisuudesta seuraavasti:

  • Talotikkaan tulee olla kestävä, kiinteästi asennettu sekä turvallisesti ja tarkoituksenmukaisesti sijoitettu.
  • Katolla sijaitseville savupiipuille, ilmanvaihtolaitteille sekä muille säännöllistä käyntiä edellyttäville rakennusosille ja laitteille on järjestettävä tarkoituksenmukainen, katkeamaton kulkutie.
  • Katon kaikkien turvavarusteiden tulee asennettuna kestää niille tarkoitettu kuorma, niiden tulee olla ilmaston rasituksia vastaan riittävän kestävät ja ne on tarkastettava sekä huollettava säännöllisesti.
  • Yli kaksikerroksisen rakennuksen katolla, jonka kaltevuus on enemmän kuin 1:8, kattokulkutie rakennetaan kattosiltaa, lapetikasta, kattoporrasta, askeltasoja ja jalkatukia tarkoituksenmukaisesti käyttäen.
  • Rakennus, jonka korkeus ylittää 9 metriä, tulee varustaa turvaköysien kiinnitysrakentein. Rakennus on varustettava myös riipputelineiden kiinnitysrakentein ja -varustein, mikäli julkisivujen huoltoon ei ole suunniteltu muuta toimivaa ratkaisua.
  • Turvaköysien ja riipputelineiden kiinnitysrakenteet mitoitetaan kestämään niihin kohdistuva kuorma. Niiden tulee olla siten sijoitetut, että kiinnittyminen on turvallista.
  • Nuohous tulee voida suorittaa helposti ja turvallisesti.


Metehe Oy
Talo
kattoturvatuotteet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20233_81298.jpg
Miksi mitata ja tilata kattopellit itse? Entä mikä on yleisin virhe mittauksessa?
Tilaamalla itse kattopellit ja kattoturvatuotteet voi säästää kattoremontin kustannuksissa. Tässä artikkelissa käymme läpi mitä huomioida kattopeltien mittauksessa ja tilaamisessa. Mikä on esimerkiksi yleisin virhe kattopeltien mittauksessa? Entä mitä on hyvä huomioida erityisesti huopakaton kohdalla? Kysymyksiin vastaa kattopeltien ja kattoturvatuotteiden asiantuntija Jaakko ItkonenMetehe Oy:stä.
20238_82920.jpg
Peltikatto on edullinen vaihtoehto - Mitä tulee huomioida, jos itse asentaa?
Peltikatto on ominaisuuksiltaan hyvä ja kestävä kate, joka on hinnaltaan erittäin kilpailukykyinen. Säästöä syntyy, jos tekee kattoremontin itse. Peltikaton pystyy asentamaan itsekin, jos työkalut pysyvät käsissä. Tärkeää on toki muistaa työturvallisuus ja lukea asennusohjeet huolellisesti. Mittatarkkuus ja saumat ovat avainasemassa.
20239_83035.jpg
Tiedätkö vastaukset näihin peltiin liittyviin kysymyksiin? Vastaa ja voita 50 € lahjakortti
Pelti on monelle tuttu rakennusmateriaali, mutta kuinka tuttu? Laita hoksottimet laulamaan ja mieti oikeat vastaukset kysymyksiin alla olevassa visassa.Näet muiden vastaukset samalla ja voit osallistua halutessasi yhden 50 € S-ryhmän lahjakortin arvotaan!Vastaamiseen menee noin 1-2 minuuttia. Arvonnan osallistumisaikaa on 31.10.2023 asti. Arvonnan voittajaan otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti.ARVONTA ON PÄÄTTYNYT!Voit silti testata tietämystäsi edelleen alla olevalla visalla.
201711_50891.jpg
Toimivaa, kaunista ja kestävää kattoturvaa
Kattoturvatuotteet ovat oleellinen osa yksilöllistä sadevesijärjestelmä- ja kattoturvasuunnitelmaa. Siinä huomioidaan talon tekniset ja toiminnalliset vaatimukset turvallisen, tarkoituksenmukaisen ja esteettisen ratkaisun saavuttamiseksi. Vesivek on kehittänyt eri käyttökohteisiin räätälöitäviä tikasjärjestelmiä, joiden avulla sekä huoltotoiminta että hätäpoistuminen rakennuksesta on mahdollisimman turvallista.Jätä yhteydenottopyyntö kattoturvatuotteista!
20219_72267.jpg
Toimimaton ränni voi johtaa kosteusongelmiin
Kesän sade- ja ukkoskuurot pistävät katon ja erityisesti sadevesijärjestelmät koville. Ränneissä puutteelliset huollot näkyvät heti − hallitsemattomasti kouruista yli valuva vesi kastelee ulkoseinän ja sokkelin. Ongelman jatkuessa se altistaa rakennuksen kosteusvaurioille. Ennen kesän sateita on hyvä varmistaa, ettei sadevesijärjestelmät ole tukkiutuneet lehdistä, havuista tai muista roskista.
20175_49340.jpg
Kattoturvakatselmus takaa asukkaiden turvallisuuden
Vuosittain sattuu lukuisia vahinkoja, jotka johtuvat kattoturvatuotteiden puutteista tai niiden käytön laiminlyömisestä. Erityisesti putoava lumi aiheuttaa vaaratilanteita, jotka pahimmassa tapauksessa voivat vaatia ihmishenkiä. Vastuu kiinteistön turvallisuudesta on aina kiinteistön omistajalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton