• Etusivu
  • Talo

Mikä on yleisin virhe kattopeltien mittauksessa?

Lue kattoasiantuntijan neuvot

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Metehe Oy
Päivitetty 22.08.2024
20233_81298.jpg

Tilaamalla itse kattopellit ja kattoturvatuotteet voi säästää kattoremontin kustannuksissa. Tässä artikkelissa käymme läpi mitä sinun pitää huomioida tilatessasi kattopellit itse. Mikä on esimerkiksi yleisin virhe kattopeltien mittauksessa? Tai mitä on hyvä huomioida erityisesti vaihdettaessa huopakatosta teräskatteeseen?

Kysymyksiin vastaa kattopeltien ja kattoturvatuotteiden asiantuntija Jaakko ItkonenMetehe Oy:stä.

Miksi mitata ja tilata itse kattopellit?

– Osan kattoremontin kustannuksista voi säästää tilaamalla itse materiaalit paikan päälle, jonka jälkeen ammattilainen voi tehdä työn. Vaihtoehtoisesti tee-se-itse on myös mahdollista kattoremontin osalta, yksin tai vaikkapa talkoilla, Itkonen muistuttaa.

Tuotteiden tarjouskyselyä varten vaaditaan kattorakenteiden mittoja, jotka selviävät helpoiten julkisivukuvista. Lähtökohtana riittää myös pelkkä arvio mitoista, mutta lopullinen tilaus vaatii tarkistusmittauksen. Joskus voi olla myös tarve tarjouskyselyä varten manuaaliselle mittaukselle eli katolla käymiselle, jos sopivia kuvia ei löydy.

kaavio kattopeltien mittaamista varten
© Metehe

Tee tarkistusmittaus

– Arviomitat riittävät lähtökohtaisesti tarjouspyyntöön. Julkisivukuvatkin käyvät hyvin tarjouskyselyyn, jolloin katolla ei tarvitse välttämättä käydä. Jos julkisivukuvia ei löydy, on mitoitus tehtävä manuaalisesti eli katolla käyden, Itkonen kertoo.

– Ennen lopullista tilausta tarvitaan kuitenkin vielä tarkistusmittaus, jotta kaikki pellitykset saadaan varmasti osumaan kohdalleen. Mutta tästä ei kannata kantaa huolta, me asiantuntijat osaamme kyllä vuosien kokemuksella kysyä oikeat kysymykset ja vaadittavat mitat lopullista tilausten varten – niin uudis- kuin remontointikohteissa, Itkonen jatkaa.

Jos katolle joutuu kipuamaan, niin mittaus onnistuu myös yksin, mutta Itkonen muistuttaa kuitenkin turvallisuudesta katolla kulkiessa. Katolla kulkiessa on hyvä muistaa kulkea turvallisesti – maltti on valttia ja henki on arvokkaampi kuin säästetyt eurot eli käänny ammattilaisen puoleen jos et pysty toteuttamaan mittauksia turvallisesti.

<p data-block-key="ybj1f">Peltikatto sopii tyyliin...</p>
Peltikatto sopii tyyliin...
<p data-block-key="q1lpo">...kuin tyyliin.</p>
...kuin tyyliin.

Miten mitata kattopellit ja mitkä ovat yleisimmät virheet kattopeltien mittauksessa?

Itkosen mukaan kattopeltien mittauksessa toimii hyvin perinteinen rullamitta ja paras ajankohta on mitata kattopellit, kun lopulliset rakenteet ovat paikallaan:

– Rullamitalla pääsee jo pitkälle. Jos aikataulu sallii, niin helpoin ja varmin tapa on mitata toteutuneesta katosta mitta, kun otsalaudat ovat paikallaan. Näin mitat eivät enää muutu lopullisesta. Katto kestää aluskatteella sen pari viikkoa, joka on keskimääräinen toimitusaika kattopelleille, Itkonen huomauttaa ja jatkaa yleisimmistä virheestä kattopeltien mittauksessa:

– Otsalaudoista päästäänkin sujuvasti siihen selvästi yleisimpään virheeseen kattopeltien mittauksessa eli otsalautojen huomiointi – tai oikeastaan huomioimatta jättäminen. Selvästi yleisin virhe kattopeltien mittauksessa on, kun otsalaudat jäävät huomioimatta. Virhe tulee, kun otetaan mitta harjan piikistä kattotuolin päähän. Sen sijaan mitta pitäisi ottaa harjan piikistä otsalaudan päähän. Pelkästään kattotuolien mittoihin ei kannata siis tuudittautua kattopeltien mittauksessa.

Info

Info

Huomioi otsalaudat!

– Kuvitellaan tilanne, jossa on unohdettu huomioida 2x25mm otsalaudat. Näin kattopellille tuleekin lappeelle yhteensä 50mm mittaa lisää. Tähän lisätään 40mm tippanokka, joka pitäisi kuitenkin laittaa alimman otsalaudan yli, ja näin ollen ollaankin jo yhteensä 90mm vajaa harjalta. Yhdeksän sentin vajaus on jo sen verran reilu, etteivät pelivaratkaan riitä, kun harjalistan pitäisi olla pellin päällä, Itkonen kertoo yleisimmän kattopeltien mittausvirheen vaikutuksista.

Muista nämä huopakattoa mitatessa

Pari muuta virhettä Itkonen luettelee erityisesti remontointikohteissa:

– Saneerauskohteissa, joissa on huopakatto, mitat mitataan usein ennen peltikaton vaakaruoteiden asennusta. Tässä tapauksessa on hyvä huomioida, että tasopinta nousee vaakaruoteiden asennuksen jälkeen.

– Tämä taas tarkoittaa usein alaräystäälle ainakin yhtä 25mm lisäotsalautaa siistimään ja peittämään vaakaruoteita. Tasopinnan nousulla ja lisäotsalaudalla on peltiä pidentävä vaikutus, joka on hyvä huomioida. Tätä esiintyy etenkin huopakattokohteissa, Itkonen huomauttaa.

<p data-block-key="tmcpk">Peltikatto toimii niin saneeraus- kuin uudiskohteessa. Kuvassa asuntomessukohde Villa Pinta.</p>
Peltikatto toimii niin saneeraus- kuin uudiskohteessa. Kuvassa asuntomessukohde Villa Pinta.

Yleisimmistä virheistä ei kuitenkaan Itkosen mukaan kannata huolestua tai vaivata mieltään, kun myyjät varmistavat omalla ammattitaidollaan oikeat mitat asennusta varten. Mittaamista varten auttaa myös Metehe Oy:n suunnitteluohje, joka auttaa mitoituksen selvittämisessä.

Miten huomioida läpiviennit ja kattoturvatuotteet kattopeltien tilauksessa?

Julkisivukuvat toimivat kattoturvatuotteiden osalta suuntaviivana. Kattosillat, seinätikkaat ja lumiesteet ovat usein arkkitehdin piirtäminä julkisivukuvissa.

– Kaikkea ei kuitenkaan julkisivukuvista löydy ja rakennukset ovat yksilöitä. Kuntakohtaiset määräykset on hyvä huomioida, jolloin kannattaa kääntyä ehdottomasti rakennesuunnittelijan tai kunnan puoleen tarkentavissa kysymyksissä, Itkonen kertoo.

– RT-kortti löytyy myös kattoturvatuotteista, mutta paljolti pärjätään pelkällä terveellä järjellä. Jos tehdään esimerkiksi pulpettikattoja, joissa on pitkät lappeet, kahden rivin lumiesteet ovat hyvä ratkaisu jakamaan lumikuormaa. Näin kaikki kuorma ei jää pelkästään yhden liki räystästä olevan lumiesteen varaan, Itkonen kertoo.

Itkosen mukaan myyjät käyvät asiakkaan kanssa kohteesta keskustelua ja toteutuksia ajatellaan sekä läpikäydään paljon myös käytännön näkökulmasta. Tietoa saa paljon myös urakoitsijoilta:

– Läpivientien osalta LVI-urakoitsijoilta saa paljon tietoa läpivientiosista ja mitä tarvitaan näitä varten katolla.

Et ole yksin – apua löytyy kattopeltien mittaamiseen ja tilaamiseen

Metehe Oy:n kautta löytyy asiantuntevaa ja nopeaa palvelua, jossa kokeneet myyjät osaavat kysyä oikeat kysymykset. Itkonen muistuttaa asiakaspalvelun tärkeydestä:

– Vaikka oltaisiin ohjeet luettu ja tehty kaikki oikein, niin hyvää asiakaspalvelua on myös varmistaa asioita. Näin saadaan paras lopputulos, kun ne pellit asettuvat heti ensimmäisellä kerralla oikein paikallaan – kaikki osapuolet säästävät arvokasta aikaa.

Ajansäästämistä ja joustavuutta on myös toimiminen suoraan tehtaalta kuluttajalle:

– Me toimimme Metehellä myös suoraan tehtaalta kuluttajalle, jossa ei ole mitään välikäsiä. Tämä mahdollistaa järkevän hinnan ja todella joustavan noudon, kun tuotteet voi noutaa suoraan meidän toimipaikoiltamme. Kattopeltien valmistus tapahtuu Joutsenossa, josta pellit matkaavat toimipaikoillemme, Itkonen korostaa.

Paljon puhuttu teräksen hintataso pystytään myös pitämään maltillisena, kun toimitusketjut ovat lyhyitä:

– Meillä myynti ja tuotanto toimivat saumattomasti yhteen, jolloin pystymme toimimaan joustavasti – aikataulut mukaanlukien. Hintatasoon liittyen, me tuomme itse materiaalia eli meillä on toimitusketju omissa käsissä, joka tarjoaa kustannuksissa selvää etua.

Metehe Oy:ltä saa Itkosen mukaan myös koko paketin näin halutessaan:

– Kaikki tarvittava löytyy kauttamme, niin aluskatteet, pellit, listat, tiivisteet, kattoturvatuotteet, läpiviennit ja sadevesijärjestelmät eli täydellinen paketti.

<p data-block-key="ylgd0">Kuvassa Jaakko Itkonen, Metehe Oy, kattotuotteiden myyntineuvottelija</p>
Kuvassa Jaakko Itkonen, Metehe Oy, kattotuotteiden myyntineuvottelija
<p data-block-key="1zx9q">Kattoturvatuotteet on hyvä huomioida kattopeltejä tilattaessa.</p>
Kattoturvatuotteet on hyvä huomioida kattopeltejä tilattaessa.
Metehe Oy
Talo
katto
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20231_80671.jpg
Kattoturvatuotteiden toimivuus, kunnossapito ja huolto on kiinteistönomistajan vastuulla
Kulku ylös katolle sekä siellä liikkuminen ja työskentely edellyttävät maksimaalista turvallisuutta. Kattoturvavarusteiden kohdalla ei tule tinkiä, kun kyseessä on henkilöturvallisuuden varmistaminen. Ennen katolle kiipeämistä on kuitenkin hyvä ottaa tuumaustauko ja varmistaa, että kaikki tarvittavat välineet ja varusteet ovat kunnossa – etenkin talviolosuhteissa. Kattoturvatuotteiden toimivuus, kunnossapito ja huolto on kiinteistönomistajan vastuulla.
20238_82920.jpg
Peltikatto on edullinen vaihtoehto - Mitä tulee huomioida, jos itse asentaa?
Peltikatto on ominaisuuksiltaan hyvä ja kestävä kate, joka on hinnaltaan erittäin kilpailukykyinen. Säästöä syntyy, jos tekee kattoremontin itse. Peltikaton pystyy asentamaan itsekin, jos työkalut pysyvät käsissä. Tärkeää on toki muistaa työturvallisuus ja lukea asennusohjeet huolellisesti. Mittatarkkuus ja saumat ovat avainasemassa.
Mies tutkii talon rakenteita
Mursimme katto­remonttien myytit - kuuntele uusi podcast
Voiko katto muka olla korjauksen tarpeessa, vaikka vesi ei tule sisään? Listasimme neljä yleistä kattoremontteihin liittyvää myyttiä ja mursimme ne.
20214_69885.jpg
Kaipaako kattosi uutta ilmettä? Tartu kevättarjoukseen!
Onko tiilikattosi vielä ehjä ja hyväkuntoinen, mutta katteen pinta on menettänyt värinsä ja roskat jäävät siihen helposti kiinni. Tiilikaton pinnoituksella saadaan helposti pidennettyä katon käyttöikää ja varmistetaan katon helppohoitoisuus sekä kaunis ulkonäkö vuosiksi eteenpäin. Pinnoitusta varten paikalle kannattaa pyytää BMI Ormaxin valtuuttama kattourakoitsija, joka tarkastaa katon kunnon ja antaa suosituksen toimenpiteistä.Katso tarjous
202211_80132.jpg
Kodin arvo nousee, kun paikat pitää kunnossa - Näin kotitalous­vähennyksen voi hyödyntää kattoremontissa
Oman kodin tai vapaa-ajanasunnon tiili- tai peltikatto on paljon enemmän kuin näkymä kadulle. Se kätkee alleen vuosikymmenten takaiset aluskatteet, läpiviennit ja mahdolliset vuotokohdat. Katon tarkastus on hyvä tehdä vuosittain. Kun oman katon kunto alkaa mietityttää, Kattokeskuksen kattoasiantuntijoilta saa apua katon kunnon tarkastuksen lisäksi myös sopivista rahoitustavoista sekä kotitalousvähennyksen hyödyntämisestä.
20226_78749.jpg
Nämä asiat omakotitalon katon korjauksesta pitäisi tietää
Katto kaipaa remonttia, jos siinä on selkeästi huomattavia vaurioita. Yli 25-vuotias tiili- tai peltikatto kaipaa usein kunnostusta tai uusimista. Avaamme tässä artikkelissa kattoremontin anatomiaa – listasimme yleisimmät kattoremonttia koskevat kysymykset ja haimme niihin vastaukset Kattokeskuksen asiantuntijoilta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton