• Etusivu
  • Talo

Julkisivun korjausrappaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.10.2023
Julkisivun rappaus

Tässä 60-luvun talossa on jo selviä merkkejä rapatun julkisivupinnan vaurioista - siis korjaustarpeesta.

Hyvään talonpitoon kuuluu säännöllinen, vähintään kerran vuodessa tehtävä ainakin silmämääräinen tarkistus kaikissa niissä rakenteissa – sisällä ja ulkona – joissa vesi tai kosteus voi mahdollisesti päästä rakenteisiin. Julkisivu, täysin pintamateriaalista riippumatta, on yksi keskeisistä tarkastuskohteista. Rapatuista pinnoista voi hakea mahdollisia halkeamia ja pinnoitteen irtoamisia silmämääräisesti ja koputtelemalla vaikkapa puupalikalla pintaa. Vaurioitunut rakenne antaa kyllä kuulua itsestään.

Selvitä ongelman alkulähde

Mikäli vaurioita tai oireita löytyy julkisivurakenteista, on selvitettävä välittömästi syyn aiheuttaja. Asiantuntijana voi käyttää kuntokartoituksia tekeviä yrityksiä, rakennesuunnittelijaa, mahdollista rakennusaikaista vastaavaa työnjohtajaa. Joissain kunnissa lienee vieläkin mahdollisesti käyttää jopa kunnan rakennusvalvontaviranomaista. Yleensä vaurioiden syyt löytyvät jo alun perin tai myöhemmissä korjauksissa väärin tehdystä pinnoitteesta (liian tiivis pintamaali, mikä estää rakenteen hengittämisen), perustusten painumisesta ja siitä johtuvista liikkeistä runkorakenteessa, vesikatteen tai vesikourujen vuodoista ja siten veden pääsystä seinärakenteeseen tai kasvillisuuden (villiviinit, liian lähellä seinää kasvavat puut ja kasvit jne.) aiheuttamista kosteudensiirroista ja jopa mekaanisista liikkeistä pintaa vasten. On tietysti myös mahdollista, että koko ulkoseinärakenne on tehty jo rakennusvaiheessa täysin väärin.

Selvitä korjaustarpeen laajuus

Jos vaurion aiheuttaja selviää ja osoittautuu hyvinkin paikalliseksi, eikä ole ihan paraatijulkisivussa, voi harkita vain vaurioituneen kohdan korjaamista paikkausrappauksella. Jos taas ilmenee, että rakenteissa on laajempiakin ongelmia; esimerkiksi alla oleva vinolaudoitus on kosteuden vaurioittama, saattaa olla tarpeen poistaa koko rappaus ja vaihtaa vaurioituneet laudat uusiksi. Vanhojen talojen kenties vuosikymmeniäkin kestäneistä rakenteista saattaa löytyä mielenkiintoisia konstruktioita – rappauksen tukiverkko on irrotettu seinästä naulaamalla verkon alle kaljapullon kruunukorkkeja. Mikäli näin pitkälle joudutaan seinää purkamaan ja varsinkin jos alla oleva aikanaan hyvinkin yleinen vinolaudoitus on jo "pehmeä", kannattaa harkita saman tien täydellisempää remonttia. Tällöin laudoitus korvataan nykyaikaisella tuulensuojalevyllä, jonka päälle kiinnitetään lisälämmöneriste, joka sitten rapataan. Lämpörappauksen voi tietysti tehdä myös vanhan rappauspinnan päälle, jos alusrakenteiden kunto on todettu hyväksi.

Työmaalla kipsilevyn pintaan liimatut lamellituote PAROC FAL 1 on vielä näkyvissä.
Työmaalla kipsilevyn pintaan liimatut lamellituote PAROC FAL 1 on vielä näkyvissä.
Valmis kohde rapattuna (Alsecco ohutrappaus)
Valmis kohde rapattuna (Alsecco ohutrappaus)

Puurunkoseinä, ohutrappaus

n. 10 mm rappauslaastikerros muovipinnoitettu, alkalinkestävä lasikuituverkko mekaaniset kiinnikkeet PAROC FAS 4, mahdollinen liimakiinnitys rappausurakoitsijan ohjeiden mukaan tuulensuojalevy tai umpilaudoitus puurunko ja PAROC eXtra höyryn-/ilmansulku sisäverhouslevy
n. 10 mm rappauslaastikerros muovipinnoitettu, alkalinkestävä lasikuituverkko mekaaniset kiinnikkeet PAROC FAS 4, mahdollinen liimakiinnitys rappausurakoitsijan ohjeiden mukaan tuulensuojalevy tai umpilaudoitus puurunko ja PAROC eXtra höyryn-/ilmansulku sisäverhouslevy

Sopiva alusta on umpilaudoitus tai tuulensuojakipsilevy. PAROC FAS 4 kiinnitetään rappausurakoitsijan ohjeiden mukaisesti joko liimalaastilla ja/tai mekaanisesti villan läpi runkokoolaukseen. Eristeen päälle ruiskutettuun pohjalaastikerrokseen painetaan alkalin kestävä lasikuituverkko. Pohjalaastikerros tasoitetaan ja kokonaisuus ruisku- tai hierrepinnoitetaan, jolloin rappauksen kokonaispaksuudeksi tulee n. 10 mm

Talo
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20193_56639.jpg
Teräs tuo tyyliä taloon kuin taloon
GreenCoat® on maalipinnoitettujen teräsohutlevyjen kotimainen tuotemerkki, jonka materiaalit soveltuvat niin kattoihin, julkisivuihin, sadevesijärjestelmiin kuin sisäkäyttöönkin. GreenCoat®-tuotteet on kehitetty antamaan rakennuksille tyylikäs ulkonäkö ja suojaamaan niitä säässä kuin säässä.
20178_49846.jpg
Savikattotiili toimii julkisivussa!
Vaikka paikalla muurattu tiilijulkisivu on todettu Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan elinkaariedullisimmaksi julkisivuratkaisuksi kerrostalossa, voidaan keraaminen julkisivu toteuttaa muullakin tavoin kuin muuraamalla. Yksi tällainen tapa on tehdä persoonallinen julkisivu keraamisilla savikattotiilillä, kuten Oulun Åströmin rannassa on tehty.
rudus turvahiekka ja leikkihiekka
Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille
Lähes jokaisen taloyhtiön pihalla on lasten leikkipaikka, jossa erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.
202211_80174.jpg
Julkisivusaneeraus pienentää kiinteistön energialaskua
Täysimittaisissa julkisivusaneerauksissa vaihdetaan myös lämmöneristeet. Joissain kohteissa rakenteellista energiatehokkuutta parannetaan kasvattamalla eristepaksuutta. Tämä luo lähes poikkeuksetta tarpeen kasvattaa rakennuksen ulkomittoja. Sokkeleiden kasvattaminen ja räystäslinjojen muuttaminen on myös hyvin kallista, joten kiristyneisiin vaatimuksiin pitäisi pystyä vastaamaan muuttamatta alkuperäisiä rakennepaksuuksia.
20223_77072.jpg
Tiilipalkit osana julkisivumuurausta
Pohjola Rakennus rakentaa parhaillaan Helsingin Vallilaan koteja sadoille uusille asukkaille. Uudet asuinkorttelit sijoittuvat Vallilan korkeimmalle harjanteelle, Karstulantien ja Sammatintien varrelle. Ensimmäisinä yhteensä viidestä asuinkerrostalosta valmistuvat vuoden 2022 aikana kahdeksankerroksinen Vallilan Jemma ja 14-kerroksinen Vallilan Monumentti. Pian näiden jälkeen valmistuvat Vallilan Piilo ja Fikka. Viimeiseksi Monumentin viereen rakentuu vielä 12-kerroksinen Vallilan Siluetti. Kaikkiaan kerrostaloihin valmistuu 230 uutta kotia. Kohteiden arkkitehtisuunnittelusta vastaa Huttunen-Lipasti Arkkitehdit ja rakennesuunnittelusta Ramboll.
20219_72702.jpg
Onko sinullakin oviongelma eteisessä? Näin selviät siitä
Poika tulee kovaa vauhtia ulko-ovesta tuulikaappiin, saappaat lentävät seinälle ja samalla hän avaa vauhdilla tuulikaapin oven. Äiti taas astuu samaan aikaan samaan eteistilaan kylpyhuoneesta ja kohta kolahtaa – KOPS!Onko tuttu tilanne? Äiti ja poika ovat solmussa ovisotkun keskellä ja kumpikaan ei saa ovea auki. Taas kammottava naarmu ovessa, jota joku saa paikata sen sadannen kerran.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton