• Etusivu
  • Talo

Tee Se Itse - Saunavihta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.06.2020
200611_637.jpg

Keskusoksaksi valitaan suora, pitkä oksa, josta karsitaan haarat pois. Sen ympärille asetellaan oksia siten että latva pysyy tasaisena. Jos latva on epätasainen, tuntuu vihtominen piiskaniskuilta. Yksi tykkää lättänästä mallista, toinen haluaa pyöreän kukkakimpun.

VINKKI: Sekaan voi myös sitoa yrttejä (esim. peltosauniota eli saunakukkaa), jolloin se tuoksuu vielä paremmalta!

Sitomiseen käytetään suoraa ja tuoretta hieskoivun vesasta tehtyä vitsasta. Siitä karsitaan oksat ja lehdet pois ja sidotaan tyvelle lenkiksi, joka pitää vihdan kasassa. Savolaiseen tapaan voi käyttää myös koivun alaoksaa, joka kierretään pannaksi.

Ainahan voi turvautua myös naruun, jos vitsaksen tai pannan tekeminen ei luonnistu. Lopuksi tyvet vuollaan terävällä puukolla siisteiksi. Ellei vastaa/vihtaa käytetä heti, se ripustetaan varjoon kuivumaan.

Vihdan varresta katsottiin aikanaan, josko talossa oli kelpo emäntä. Emäntäehdokasta ei tosin kannata vihtoa liian rajusti, vaikka itse olisikin kovemman menon kaveri...
Vihdan varresta katsottiin aikanaan, josko talossa oli kelpo emäntä. Emäntäehdokasta ei tosin kannata vihtoa liian rajusti, vaikka itse olisikin kovemman menon kaveri...

Koivunoksien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan siihen on aina oltava maanomistajan lupa. Nuoret, kauniit oksat kerätään useammasta puusta. Latvaa ei saa leikata.

Ohje

Ohje

Muistathan kysyä luvan!

Koivunoksien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan siihen on aina oltava maanomistajan lupa. Nuoret, kauniit oksat kerätään useammasta puusta. Latvaa ei saa leikata.

Vihta syntyy vaikka juhannuksen yöttömässä yössä, mutta...

- Täysikuun aikaan on paras hetki tehdä vastoja/vihtoja, ja oikeaan aikaan tehtynä se kestää. Sen voi välillä pistää kuivumaan ja käyttää taas uudestaan.

"Ennen juhannusta lehti on hikinen ja menee helposti repaleiseksi. Laurinpäivän (10.8.) jälkeen ei sovi tehdä vastoja, silloin lehteen tulee jo syksyn merkit", kertoo Kustaa Vilkunan kirja Isien työt- Arkityön kauneutta.

Muita Tee Se Itse -ideoita

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20163_45629.jpg
Huippuimuri säästää energiaa
Täysin uudenlainen kaksikomponenttinen aluskatteen tiiviste tekee tehtävänsä pahimmallakin säällä: Koska 2K-tiiviste ulottuu saumattomasti katon aluskatteen alta läpiviennin yläosaan asti, se estää täysin veden ja lumen pääsyn läpiviennin reiästä katemateriaalin ja aluskatteen väliin ja edelleen eristeisiin. Uusi aluskatteen 2K-tiiviste on jatkossa mukana yleisimmissä, tutuissa ja toimivissa VILPE®-katonläpivientisarjoissa: Aalto 2K, Classic Vino 2K, Muotokate 2K, Tiili 2K, Unitile 2K ja Vittinge 2K.Tutustu 2K-esitteeseenVILPE®-kattoläpiviennit sekä muut VILPE®-tuotteet on suunniteltu tee-se-itse -periaatteella. Yksi henkilö riittää tekemään kaikki asennuksessa tarvittavat työvaiheet asennusohjeita noudattaen. Paketeissa tulevatkin mukana kaikki asennuksessa tarvittavat osat eikä erikoistyökaluja tarvita.
33_P_21026.jpg
Asuntomessut onnistuivat odotetusti
Messuvieraat arvostivat monipuolista tarjontaaTänään päättyvillä asuntomessuilla Vaasassa saavutettiin kaikki järjestäjien odotukset. Kävijäpalautteen mukaan messuihin oltiin erityisen tyytyväisiä monipuolisen tarjonnan ja hyvin toteutetun rantarakentamisen takia. Järjestäjät ovat tyytyväisiä energiaratkaisujen ja Vaasan kaupungin saamaan julkisuuteen. Asuntomessuihin tutustui kuukauden aikana 140 675 maksanutta kävijää. - Olemme olleet näihin messuihin tyytyväisiä jo messujen alkaessa, sillä uudet innovaatiot niin energiaratkaisujen kuin myös pientaloteollisuuden puolelta saivat jo etukäteen paljon huomiota julkisuudessa. Vaasan messualue toimi myös hyvänä esimerkkinä ajankohtaisesta kaupunkirakenteen tiivistämisestä. Tavoitteenamme on parantaa suomalaisen asumisen laatua ja olemme näillä messuilla pystyneet jälleen viemään tätä asiaa eteenpäin, toteaa Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.
20205_64838.jpg
Eroon tunkkaisesta sisäilmasta - kodin korvausilmaventtiilit kuntoon
Tuntuuko kodin sisäilma tunkkaiselta? Tunkkainen sisäilma ei ole talon ominaisuus, johon pitäisi tyytyä. Asukas voi pienelläkin vaivalla parantaa kodin sisäilmaa esimerkiksi korvausilmaventtiilien avulla.
201110_28187.jpg
Rakentajapäivät
TTS järjestää muun muassa monipuolista rakentamiseen ja remontointiin liittyvää koulutusta. Tarjolla on kestoltaan lyhyempiä kursseja sekä pidempiä koulutuksia, jotka tähtäävät ammattitutkintoon. Ajankohtaisia kursseja rakentajille ja remontoijille ovat tällä hetkellä esimerkiksi Rakentajapäivät sekä Rakennusalan kaavoitus ja rakennusohjeet.Tutustu koulutuskalenteriin
20081_7877.jpg
Seinätekstiilillä vaihtelua
Suurella seinätekstiilillä saa nopeasti ja edullisesti persoonallisuutta eri tiloihin. Sileä kangas ei kerää paljon pölyä kun muistaa imuroida ja tuulettaa sitä riittävän usein.Kuvassa Marimekon puuvillakangas on ripustettu makuuhuoneen katonrajassa olevaan kiskoon.
Tulikivi Karelia-malliston Saramo Classic pinnalla
Rauhoittava ruutuaika – lempeä ja lämpöinen takkatuli
Tuli on aina merkinnyt elämää. Sen lämmössä on laitettu ruokaa, siinä on lämmitelty ja kuunneltu vanhempien ihmisten viisauksia ja tarinoita elämästä. Tulen äärellä istuessa kiire katoaa ja ajatukset keskittyvät vain hetkeen eivätkä mieti tulevaa.Nykypäivän ihminen voi sytyttää tulen takkaan, istua sen äärellä ja nauttia takkatulen ruutuajasta kuten menneiden aikojen ihmiset nuotiostaan. Sama rauhoittumisen tunne ja keskittyminen hetkeen ovat yhä läsnä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton