• Etusivu
  • Talo

Painekyllästetyn puutavaran kiinnittäminen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö EJOT Sormat Oy
Päivitetty 07.11.2023
20166_46747.jpg

Suomalaisissa sääolosuhteissa käytetään ja joudutaan käyttämään ajoittain painekyllästettyä puutavaraa. Tämä asia on jokseenkin kaikille tuttua, mutta sen sijaan kestopuun kiinnittäminen ei olekaan kaikille itsestään selvä asia.

Kyllästetyn puutavaran kiinnityksessä tulee käyttää kiinnikkeitä, ruuveja ja nauloja, jotka kestävät kyllästysaineiden sisältämien metallisuolojen ja kosteiden käyttöolosuhteiden aiheuttamat korroosiovaikutukset.

Lähtökohtaisesti on suositeltava käyttää kaikissa kestopuun asennuksissa vain ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä, ruuveja ja nauloja!

Sen sijaan kaikissa, säälle alttiissa tai muuten kosteisiin olosuhteisiin tulevissa, kantavissa ja henkilöturvallisuuden kannalta merkittävissä rakenteissa tulee käyttää ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä, ruuveja ja nauloja. Tämä ei ole enää suositus.

Edellisen lisäksi haponkestävästä tai ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä vaaditaan myös, jos kiinnityskohde on alttiina jatkuvalle kosteudelle, kemikaaleille (esim. kloori) tai tavallista voimakkaammille ilmansaasteille. Myös kiinnitykset meriveden roiskealueille vaativat ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä.

Muissa kiinnityksissä voidaan käyttää myös laatuvalmistajien, kuten Sormat Oy, tarjoamia korroosionkestoa parantavilla pinnoitteilla käsiteltyjä kiinnikkeitä. Lähtökohta on, että uloimmassa pinnoitekerroksessa ei ole mukana sinkkiä.

Älä sekoita materiaaleja keskenään

Tapauskohtaisesti voidaan käyttää kuumasinkittyjä tai mekaanisesti sinkittyjä kiinnikkeitä, ruuveja ja nauloja sekä niin sanottuja terassiruuveja. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kuumasinkityn metallin kestoikä voi olla alhaisempi kuin painekyllästetyn puun. Toisin sanoen, vaikka puurakenne näyttää päällisin puolin hyvälle, niin sen kiinnittämiseen käytetyt kiinnitystarvikkeet ovatkin jo ehkä syöpyneet.

Edellisen lisäksi on hyvä muistaa, että eri materiaaleista valmistetut ja yhdessä käytettävät kiinnikkeet, kulmaraudat, naulauslevyt, aluslevyt ja muut rakenteet ovat samaa materiaalia. Sinkityt ja ruostumattomat tuotteet eivät saa joutua kosketuksiin toistensa kanssa!

Kiinnikkeen valinta alustan mukaan

Painekyllästettyä puuta kiinnitettäessä tulee siis huomioida edellä esitetyn mukaisesti oikea kiinnike, mutta myös kiinnitysalusta voi asettaa omat erityisvaatimuksensa. Esimerkiksi kevytbetoni ja kevytsoraharkot vaativat erilaiset kiinnikkeet, kuin mitä kovemmat alustat. Perusteena ovat huokoisen alusmateriaalin erilaiset ominaislujuusominaisuudet.

Kiinnitettäessä painekyllästettyä puuta harkkoihin, kuten Leca® tai Siporex, kiinnittämiseen voidaan käyttää nanopinnoituksensa ansiosta C4 -korroosioluokkaan hyväksyttyjä KBRM, KBRM P– ja KBRM 10,5 -kevytbetoniruuveja. Näillä karkealla kierteellä varustetuilla ruuviankkureilla onnistuvat raskaammatkin kiinnitykset sisällä sekä ulkona!

Sormatin ratkaisut painekyllästetyn puutavaran harkkokiinnityksiin

Myös karmitulppa–tyyppinen kiinnike, joka on varustettu hyvin korroosiota kestävällä ruuvilla, soveltuu kestopuun kanssa käytettäväksi. Tällöin nailonista valmistetun tulpan kaulus estää sinkityn ruuvin ja kestopuun suoran kosketuksen ja uhkana olevan kontaktikorroosion.

Sormatin valikoimassa tällaisia tuoteryhmiä ovat ruostumattomasta A2 -teräksestä valmistetulla ruuvilla varustettu 10 mm karmitulppa S-UF® A2 sekä mekaanisesti sinkityllä ruuvilla varustetut S-UF® MG sekä S-UP® MG.

Myös kaikki Sormatin muovimateriaaleista tai thermoplastisesta elastomeerista valmistetut tulpat, kuten Gripper™, NAT, NAT 8 L, NAT 10 L, YLT ja KBT sopivat painekyllästettyjen puukappaleiden kiinnittämiseen, kunhan tulpan kanssa käytettävä ruuvi on kuumasinkitty tai ruostumaton.

Tuotteen löydät myös Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Suomalainen Gripper™
Suomalainen Gripper™

S-KAK Kiila-ankkurit

(Soveltuvat käyttöolosuhteet: Kuivat sisätilat / Kosteat tilat, maaseutualueet)

S-KAH Kiila-ankkurit (Soveltuvat käyttöolosuhteet: Kuivat sisätilat / Kosteat tilat, maaseutualueet / Ulkoilma)

S-KAH HCR Kiila-ankkurit (Soveltuvat käyttöolosuhteet: Vaikeat korroosio-olosuhteet / Kuivat sisätilat / Kosteat tilat, maaseutualueet / Ulkoilma)

S-KAH Kiila-ankkuri
S-KAH Kiila-ankkuri

Kiinnitys kiila-ankkureilla tai kierretangoilla

Kiinnittämisessä yleensä ja niin myös kestopuun kiinnittämisessä voi tulla tilanteita, että tarvitaan kiila-ankkureita tai kierretankoja. Tämä mielletään helposti ammattirakentamiseen, mutta kotioloissakin voi tulla tilanne, että painekyllästettyä puuta kiinnitetään vaikkapa betoniin. Esimerkkeinä mainittakoon terassin rungon kiinnitys sokkeliin tai alaohjauspuun kiinnitys perusmuurin päälle.

Painekyllästetty puu on hyvä kiinnittää injektointimassalla sekä RST-kierretangolla betonisokkeliin.
Painekyllästetty puu on hyvä kiinnittää injektointimassalla sekä RST-kierretangolla betonisokkeliin.

Kemiallisilla ankkureilla kiinnittäminen ei kuitenkaan ole vain ammattilaisille varattua salatiedettä, vaan yleisesti luultua yksinkertaisempaa. Sormatin tarkkaan testatuilla ja hyväksytyillä ITH -injektointimassoilla sekä asiantuntevilla ohjeilla onnistut kotioloissakin.

Kiinnityskoulu:Massamanuaali

EJOT Sormat Oy
Talo
kiinnitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20164_46055.jpg
Näin kiinnität eri rakennuslevyihin
Moni ei useinkaan tule ajatelleeksi miten paljon kiinnikkeen valinta vaikuttaa rakentamisen laatuun. Halvin ruuvi ei ole se turvallisin ja pitkäikäisin. Valinnassa tulisikin aina huomioida materiaali johon kiinnitys tehdään, kuormitukset ja olosuhteet. Sormatin ohutlevy- ja ontelokiinnikkeillä teet sujuvat ja luotettavat kiinnitykset kaikkiin rakentamisessa käytettäviin rakennuslevyihin.Katso kiinnikevaihtoehdot
20153_42744.jpg
Luotettavilla kiinnitystarvikkeilla rakennat turvallisesti
Luotettava kiinnitys saavutetaan valitsemalla rakennusmateriaaliin ja käyttötarkoitukseen parhaiten soveltuva kiinnike. Oikean kiinnitystarvikkeen lisäksi rakenteen kestävyyteen ja lujuuteen vaikuttaa myös oikea asennustapa.
rakennuslevyt
Kevyet kiinnitykset rakennuslevyihin
Ohutseinämäiset rakennuslevyt ovat erittäin yleisiä kaikessa rakentamisessa, yleensä rakenteiden pintamateriaaleina. Rakennuslevyihin kuuluvat kipsi- ja kipsikuitulevyt, puukuitulevyt, vanerit, lastulevyt sekä erilaiset sisustuslevyt. Levyjen lujuus ja ominaisuudet vaihtelevat erittäin paljon. Levypinnan lujuuteen sekä kiinnikkeen asennuskohtaan vaikuttavat myös levypinnan takana sijaitsevat puiset tai metalliset rakenteet, kuten koolaukset.
202111_73647.jpg
Pitävä kiinnitys syntyy oikein valitulla liimamassalla
Kiilto on valmistanut liimamassoja jo yli 100 vuoden ajan. Tänä päivänä valikoimasta löytyy kattavasti ratkaisuja liimaamiseen ja tiivistämiseen rakentamisen ammattilaisille. Kehitystyötä jatketaan koko ajan, ja Kiilto onkin uudistanut patruunaliimojen valikoiman. Mukana on myös syksyn puhutuin uutuus, Kiilto Pro Speed.
Moderni mustavalkoinen keittiö
Uusi ilme keittiöön: laatoita välitila uusiksi
Kun kotia haluaa uudistaa, ei tarvitse välttämättä puhua suurista remonteista tai kalliista ratkaisuista. Parhaimpia uudistuksia ovat ne, joissa lopputuloksena on itselle mieluisa kokonaisuus riippumatta siitä paljonko kunnostustyöhön on käyttänyt rahaa.Miten kotiaan voi sitten raikastaa, tässä muutama vinkki keittiöön.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Betonilattian lisäeristys ja lattialämmitys?
Kysymys:Olemme lisäeristämässä vanhaa autotallia. Tila otetaan asumiskäyttöön. Betonilattian alla on tai ei ole styroxlevy, asiasta ei ole varmuutta. Käykö seuraava ratkaisu molemmissa vaihtoehdoissa: lisäeristyslevy 50 mm vanhan betonilattian päälle, sitten lattialämmitysputkisto 20 mm ja valuna 50 mm kipsilattia ja päällysteenä höyrysulku ja laminaatti?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton