• Etusivu
  • Talo

Ovien ja ikkunoiden huolto kesällä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Päivitetty 18.06.2019
20196_58624.jpg

Ikkunoiden huolto kuuluu kesän askareisiin.

Miksi ikkunoita ja ovia kannattaa huoltaa kesäisin?

Talvella valitetaan lämmön karkaamisesta harakoille ja vedosta, kun ikkunanpuitteista tulee kylmä sisälle. Kesällä on kuuma, kun lämmin ilma pääsee raoista sisään.

Ikkunoiden ja ovien raoista tuleva ja karkaava ilma saadaan kuriin, kun raot tukitaan. Vaikka kesä on nyt todella lämmin, kylmät ilmat yllättävät joka vuosi. Talvella pahimmat vuotopaikat ovat jääneet mieleen ja kun kesällä kotona tehdään muutenkin huoltotöitä, muistithan tarkastaa myös talvella kiusaavat vuotokohdat!

Ennakointi ja energiansäästö, kaksi tärkeää E:tä, tekevät asumisesta mukavaa - ja entistä halvempaa.

Ikkunoiden ja ovien huoltotoimenpiteet

Kesällä ikkunoiden ja ovin huolto on helppoa ja mukavaa, kunhan otat huomioon muutaman seikan.

Ikkunoiden ulkopinnat

Ikkunoiden ulkopinnat tarkastetaan materiaalista riippuen 2-5 vuoden välein.

Tarkastettavia kohteita ovat mm:

  • mahdollisten tiivisteiden elastisuus ja toiminta
  • ulkopuitteet, karmit ja listat
  • pintakäsittelyt
  • vesipellit
  • liittymät seinärakenteisiin
20196_58628.jpg
20196_58626.jpg

Ikkunoiden sisäpinnat

Ikkunoiden sisäpinnat tarkastetaan 5 vuoden välein.


Tarkastettavia kohteita ovat mm:
  • tiivisteiden elastisuus ja toiminta
  • puitteet ja karmit sekä pintakäsittelyt
  • helojen toiminta
  • ikkunan avautuminen
  • rakenteiden suoruus ja tiiviys
  • puite- ja karmirakenteet, erityisesti alapuitteiden lasilistat
  • lasien kiinnitys ja kittaus
  • liittymät rakenteisiin

Ulko-ovet

Ulko-ovet tarkastetaan kerran vuodessa.
Tarkastettavia kohteita ovat mm:

  • tiivisteet
  • pinnan ja rakenteen kunto
  • karmirakenteiden kunto
  • saranoiden ja lukkojen öljyämistarve
  • lukkojen kunto
  • ovipumpun kiinnitys ja huollontarve
  • oven äänetön ja tasainen sulkeutuminen
  • ovea auki pitävien laitteiden kunto ja toiminta
20196_58627.jpg

Tiivisteen mitoitus ja valinta

Ikkuna- ja ovitiivisteen valinta (klikkaa kuva isommaksi)
Ikkuna- ja ovitiivisteen valinta (klikkaa kuva isommaksi)

Mittaa tiivistettävä rako (ulko- ja sisäikkuna erikseen) esimerkiksi muovailuvahalla tai sinitarralla. Laita muovailuvaha tiivisteen paikalle ja sulje ikkuna tai ovi. Mittaa muovailuvahan paksuus ja valitse 2-3 mm paksumpi tiiviste. Oikein valittu tiiviste ei rasita saranoita tai suljinmekanismeja. Lisäksi mittaa tarvittava metrimäärä tiivistettä ottamalla huomioon jokainen tiivistettävä pinta. On suositeltavaa ottaa vähän tiivistettä reserviin.

Rakennuskemia Oy
Talo
ulko-ovi
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20202_62685.jpg
STOP vedolle - näin asennat itseliimautuvat tiivisteet
Ennen ikkunan tai oven tiivistämisen aloitusta on hyvä varmistaa tiivistettävään rakoon parhaiten soveltuva tiiviste. Mikäli tiivistettävässä ovessa tai ikkunassa ei ole vanhaa tiivistettä, yksi hyvä keino oikean paksuisen tiivisteen löytämiseen on laittaa sinitarra tiivistettävään rakoon, sulkea ikkuna tai ovi ja tarkistaa sinitarraan jääneen painauman paksuus. Vanhoissa kohteissa mitta on hyvä tarkistaa useasta kohdasta.
20219_72599.jpg
Oikeat tiivisteet talvitiivistykseen
Ikkunan huurtuminen on yleinen ilmiö, joka johtuu ilman kosteuden tiivistymisestä kylmälle lasipinnalle. Se voi tapahtua sekä ikkunan sisä- että ulkopinnalla, ja syyt voivat vaihdella.Talvella ikkunoiden tiivistäminen on tärkeää lämmityskulujen säästämiseksi ja vedotonta sisäilmaa varten. Tiivisteiden kunto kuitenkin tulee usein ilmi vasta talvella, kun sisällä on lämmintä ja ulkona kylmää. Silloin huomaa helposti, mistä vedot pääsevät sisään. Vaikka parasta aikaa tiivistämiseen on lämmin vuodenaika, voit tehdä joitakin toimenpiteitä myös talvella.Muista kuitenkin, että itseliimautuvat tiivisteet kannattaa asentaa vasta, kun ulkolämpötila on vähintään +5 astetta. Jos tiivistäminen on välttämätöntä pakkasella, tarkista kiinnitykset keväällä lämpimämmällä säällä.Lue lisää: Näin asennat itseliimautuvan tiivisteen >>
20207_65817.jpg
Ikkunoiden ja ovien kiinnitys uretaanilla
Ikkunoiden ja ulko-ovien kiinnityksessä ikkunan sekä oven karmin ja runkotolpan väliin jää rako, joka pitäisi jollain tavalla saada tiivistettyä. Tarkoitukseen on käytetty esimerkiksi erilaisia tilkkeitä tai uretaanivaahtoja. Vaahdon etuna on se, että se eristää ja katkaisee kylmäsillan kapeistakin raoista, jonne on vaikea muuten päästä käsiksi. Toisaalta, jos vaahto on liian turpoavaa, se saattaa vääntää karmeja kuivuessaan. Tytan 65 ICE uretaanivaahdossa on matalapainekoostumus joka estää liian turpoamisen eikä väännä ikkunakarmeja kuivuessaan.MUISTA! IIkkuna tai ovi pitää aina kiinnittää runkoon ensin mekaanisesti esim. ruuvein.
20199_59970.jpg
Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen
Kevät on oivaa aikaa tiivistää ovet ja ikkunat, samalla kun ne pesee ja huoltaa muutenkin. Vaikka tiivistystyö ei vaikeaa olekaan, on siinä omat huomioitavat seikkansa.
20224_77949.jpg
Osaatko tiivistää ikkunat ja ovet oikein?
Kun ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on hoidettu kunnolla ja oikein, se parantaa asumisviihtyvyyttä vähentämällä vedon tunnetta asunnossa sekä estämällä kosteuden ja likaisen ulkoilman pääsyn sisälle. Vedon hävitessä asunnosta, myös sen lämmitystarve ja näin ollen energiankulutus pienenevät.Ikkunaongelmia?-Lasin sisäpinta kostuu huoneiston puolella: Huoneiston ilmanvaihto on riittämätön ja tila liian tiivis, joten korvausilman saanti on estynyt ja poistoilma ei toimi. Poista tiivistettä pätkä sisäpuitteen yläosasta ja ulkopuitteen alaosasta.- Sisä- ja välipuitteiden väli kostuu: Tiiviste vuotaa tai sitä ei ole asennettu ollenkaan tai ikkunalasi ei ole enää tiivis. Syynä ikkunalasin tiiveyteen on yleensä lasituskitin vanheneminen ja tämä voi ilmetä ns. ikkunalasin elämisenä (lasi irti). Tämä ongelma vaatii lasin uuden kittauksen / tiivistämisen esim. silikonilla.- Ulkolasi jäätyy tai kostuu: Liian tiivis ulkopuite. Poista ulkopuitteen tiivistettä kokeilemalla ensin 3 cm pätkä ylhäältä ja alhaalta, jotta ilma pääsee kiertämään ja kosteus poistuu. Liian suuri tiivisterako aiheuttaa sisälasin jäätymisen, joten tämä selviää kokeilemalla.
20215_70611.jpg
Ovi-, ikkuna- ja lasijulkisivurakentajille uusi sertifikaatti hintakeskeisyyttä taklaamaan
Suomen metallirakenneyhdistyksen SMRY:n sertifikaatti on ensimmäinen alallaan. Se on tarkoitettu ovi-, ikkuna- ja lasijulkisivurakentajille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton