• Etusivu
  • LVI

Oletko valmis mökkikauteen?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 10.05.2023
20213_69412.jpg

Lieko Nobile-pinnalla.

Mökkikausi alkaa mahdollisimman aikaisin keväällä ja kesällä se on kuumimmillaan. Peruslämmöllä tai kylmillään olleelle mökille kaivataan pikaista lämpöä. Tulikiven tehokkaiden ja näppärien pikalämmittäjien ja kiertoilmatakkojen ansiosta mökin saa nopeasti lämpimäksi.

Vaikka kesä on vilkkainta mökkeilyaikaa niin tulisijan valintaa kannattaakin miettiä koko vuotta silmällä pitäen. Oikealla valinnalla mökkeilykautta voidaan jatkaa pitkälle syksyyn tai alkutalveen saakka. Myös talvella kamiina tai kiertoilmatakka antaa lämmön nopeasti ja vaivatta.

Tulikiven uudistunut kamiinamallisto

Suomessa lähes jokaisessa mökissä on tulisija. Se luo tunnelmaa ja toimii usein päälämmönlähteenä tai lisälämmönlähteenä sähkölämmityksen rinnalla. Kesä- tai syysmyrskyn tai talven tykkylumien seurauksena sähkönjakeluun voi tulla pitkiäkin katkoksia. Usein sähkökatkokset vaikuttavat voimakkaasti juuri mökkeihin ja tulisija on silloin ainoa sähköstä riippumaton lämmönlähde.

Kamiinat ovat olleet suosiossa juuri nopean lämpönsä ansiosta ja ne on helppo sijoittaa osaksi sisustusta mökillä. Kevyen painonsa ansiosta ne voidaan asentaa myös rakennuksen ylempiin kerroksiin.

Tulikiven uudistuneessa kamiinamallistossa on kuusi uutta harmonisen pelkistettyä ja ovaalinmuotoista kamiinaa. Nopeaan lämmitykseen sopivilla kamiinoilla huonetila lämpenee hetkessä ja kamiinamallit tarjoavat myös vaihtoehtoja ruoanlaittoon.

Palsa Grafia-pinnalla.
Palsa Grafia-pinnalla.

Suuret luukut ja kaunis muotoilu

Suuret ja kaarevat lasiluukut antavat tulen loimua laajalle alalle huonetta, kamiina on pieni mutta näyttävä huoneen katseenvangitsija. Muotokieleltään Tulikiven kamiinat ovat moderneja ja muotoilussa korostuvat sirous sekä puhdaslinjaisuus. Kamiinoiden pintamateriaaliksi on valittavana mallista riippuen vuolukivi eri tavoin käsiteltynä sekä musta peltiverhoilu.

Kamiinat lämmittävät konvektion avulla, jolloin ylöspäin nouseva lämmin ilma saa huoneilman kiertämään ja lämmön leviämään tilaan.

Kamiinat eivät siis varaa lämpöä samalla tavalla kuin Tulikiven varaavat takat johtuen niiden kevyemmästä painosta. Vuolukiviverhous tasaa kamiinoiden pintalämpötiloja ja varaa pienen määrän lämpöä muutamaksi tunniksi.

Uusia käyttötapoja ja pintavaihtoehtoja

Tulikiven kamiinat eroavat muista sillä että osalla niistä voidaan valmistaa myös ruokaa. Palsa- ja Louru-kamiinan tulipesäluukun yläpuolella on ruostumattomasta teräksestä valmistettu kompakti ja energiatehokas paistouuni, joka sopii hyvin nopeaan ruoanlaittoon. Kamiinan lämmön voi hyödyntää ruoan valmistuksessa myös silloin, kun sähköä ei ole käytettävissä.

Vuolukivinen struktuuripinta on ainutlaatuista tulisijamarkkinoilla ja sitä on saatavana vain Tulikiveltä. Mukka, Rova-, Lieko-, Siljo ja Palsa-kamiinoiden pintaverhoilun sileässä Classic-vuolukivessä kiven luonnolliset värisävyt tulevat kauniisti esiin. Struktuuripintaista Grafia-vuolukiveä koristavat epäsäännölliset ja vesileikatut kuviot. Nobile-vuolukiveä on kevyesti karhennettu tummemmaksi vesikäsittelyllä. Näissä molemmissa erikoiskäsitellyissä vuolukivissä vesikäsittely saa kiven pinnan hillitysti kimmeltämään. Sileän vuolukivipinnan saa myös valkoiseksi käsiteltynä. Louru kamiinassa on mattamusta peltiverhoilu.

Tutustu Tulikiven uutuustuotteisiin: Jero-mallisto

Pienen tilan suuria ihmeitä ovat Jero-malliston uudet takat. Liian usein keskusteluissa käy ilmi, mitenkä etenkin vanhemmat takat valtaavat tilaa asuin- ja oleskeluneliöiltä. Suomen leveysasteilla takan tarpeesta harva lähtee kiistelemään, mutta voisiko takka olla kooltaan kompaktimpi ja tehoiltaan täysikokoisten takkojen kaltainen?

Vastaus esitettyyn kysymykseen on kyllä.

Uuden Jero-malliston tulisijat muistuttavat kooltaan perinteistä kamiinaa, mutta tuottavat miellyttävää lämpöä ympärilleen perinteisemmän kokoluokan takan tavoin. Puro- ja Korpi-mallit varaavat itseensä lämpöä ja luovuttavat sen ajan kuluessa lempeästi ympärilleen. Nyt on mahdollista hankkia takka myös niihin koteihin ja mökkiolosuhteisiin, joissa suurelle tulisijalle ei vain löydy tarvittavaa tilaa.

Jero -mallisto ensiesittelyssä Loviisan asuntomessuilla kesällä 2023.

Muodoiltaan pyöreä Puro-malli. Mallistosta löytyy myös kulmikkaampi Korpi-malli.
Muodoiltaan pyöreä Puro-malli. Mallistosta löytyy myös kulmikkaampi Korpi-malli.

Sauna kuuluu mökkeilyyn

Sauna on monille tärkeä osa rentouttavaa mökkielämää. Kiuas, joka toimi hyvin ja oikein, tekee myös saunomisesta mukavampaa ja rentouttavampaa. Kun kiuas ei anna tarpeeksi lämpöä on aika suunnata kiuasostoksille.

Hyvän löylyn antajana Tulikiven kiukaat ovat täydellinen valinta mökkisaunaan. Vuolukivi antaa omanlaisen saunakokemuksen, löylyttelyn lisäksi se kuivattaa saunan saunomisen jälkeen.

Tulikiven Hile -puukiuas on vuolukiviverhoiltu perinteinen puukiuas, joka antaa pehmeät ja kosteat löylyt. Siron kokonsa ja selkeälinjaisen muotoilunsa ansiosta Hile-kiuas on helppo sijoittaa hyvin monenlaisiin löylyhuoneisiin. Luukun kätisyys on vaihdettavissa, mikä antaa lisää vapautta kiukaan sijoituspaikan valintaan.

Kinos-takkakiuas antaa yhdellä lämmityksellä sekä miellyttävän pehmeät löylyt saunaan että tunnelmallisen takkatulen oleskelutiloihin. Kiukaan suuren lasiluukun ympärille voidaan asentaa vuolukivinen takkakiuasmantteli, jolloin tulipesä toimii samalla modernin selkeälinjaisena takkana.

Tulikiven puukiukaiden pinta ei kuumene polttavan kuumaksi. Kiukaan pohjassa ja kyljissä on säteilysuojapellit vakiona, joten erillisiä palosuojalevyjä ei seiniin tai lattiaan kiukaan ympärille tarvitse asentaa. Tulikiven puukiukaat polttavat puut tehokkaasti, joten tuhkaa syntyy vain vähän. Savusaunan ystäville Tulikiveltä löytyy myös oma mallinsa.

Lue lisää savusaunasta Tulikiven blogista.

Hile uritetulla pinnalla.
Hile uritetulla pinnalla.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Tulikivi Oyj
LVI
rakennukset
sauna
hormit
lämmitys
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20223_65173.jpg
Muutamia syitä miksi takkaremontti kannattaa tehdä
Haaveiletko uudesta takasta ja katseletko takkakuvastoja? Oletko jo löytänyt unelmiesi takan? Syystä tai toisesta takkaremonttisi ei ole kuitenkaan edennyt. Takan vaihto mietityttää ja monenlaiset kysymykset pyörivät mielessä kuten, onko se iso ja työläs prosessi, mitä kaikkea joutuu tekemään itse ja maksaako remontti takan hinnan lisäksi jotain ylimääräistä? Takkaremontissa asiantuntijan kotikäynti säästää aikaasi ja lompakkoasi sekä pääset nauttimaan takkatulen loimusta nopeammin kuin uskotkaan.
20202_62775.jpg
Poikkeuksellisen varaava kiertoilmatakka kotiisi
Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille. Toisin kuin perinteisissä kamiinoissa niiden paksu vuolukivikuori varaa lämpöä pitkään hiilloksen sammuttua. Lisäksi etuna on kevytrakenteisuus, minkä vuoksi takan voi sijoittaa helposti lähes mihin tahansa.
20234_72285.jpg
Viisi vinkkiä lämmityskautta aloittavalle
Kevään ensimmäiset aurinkoiset ilmat ja räystäästä tippuvat vesitipat tarkoittavat monelle vapaa-ajan asunnon omistajalle kutsua mökkeilyyn. Vastaavasti kellastuvat lehdet ja sienien tupsahtaminen esille syksyn merkiksi muistuttaa yleensä lämmityskauden lähenemisestä.Mökki- sekä lämmityskauden alkaessa on hyvä muistaa muutama vinkki takan lämmittämisen suhteen. Takan lämmityskauden aloitus vaatii hieman valmistelua. Usein ensimmäiset tulet takassa saakin palovaroittimet soimaan napakkaa säveltään. Takka nimittäin lähtee kyllä vetämään, mutta hetken kuluttua savut tulevatkin sisälle täysin kutsumatta.Kylmää tulisijaa ja hormia ei kannata ottaa käyttöön ilman, että huomioit nämä esille tuotavat asiantuntijan vinkit.
202111_73509.jpg
Uuden tulisijan hankkiminen - näin ostomatka etenee
Uuden takan hankkiminen vanhan takan tilalle tai ylipäätään takan hankkiminen, jos sitä ei ennestään ole tai sille ei ole edes hormia valmiina.Mistä lähtisi liikkeelle? Miten onnistuisi helpoiten hankinnassa? Ja millainen takka olisi sopivin?Mielessäsi pyörii varmasti monenlaisia kysymyksiä ja todennäköisesti olet jo pidemmän aikaa katsellut sopivaa takkamallia sekä vertaillut erilaisia malleja keskenään. Suunnitteluvaihe onkin yksi tärkeimmistä vaiheista takkaprojektissa. Takan valinnassa ratkaisevat makuasiat, käyttötarkoitus, käytettävissä oleva tila ja budjetti. Takkaunelmasi voidaan toteuttaa, vaikka kodissa ei olisikaan entuudestaan takkaa tai edes takkavarausta. Takan voi silti tehdä, kunhan sille löytyy oikea paikka.
20219_72530.jpg
Takka, kiuas vai molemmat? Huolehdi kuntoon jo ensi kesän mökkeilyä varten
Lämpömittaria tarkastellessa on pakko myöntää, että kesäinen mökkielämä alkaa olla tämän vuoden osalta taakse jäänyttä aikaa. Siirretäänpä katse tulevaan ja miksi ei samalla päätettäisi jatkaa mökkeilyä myös syksyllä sekä talvella. Jos takka on mökin ainoa lämmitysmuoto ja mökillä oleillaan pitkiä aikoja, niin paras vaihtoehto on yleensä varaava takka. Kevyemmät kamiinat ja kiertoilmatakat ovat parhaimmillaan silloin, kun mökki halutaan saada nopeasti lämpimäksi ja halutaan nauttia tulen tunnelmasta.
Tulikiven Lamu 18 Grafia-pinnalla
Vinkki: takkavaihtoehtoja myös mökkiolosuhteisiin
Talvisessa skenaariossa myrsky ulvoo ulkona ja pakkanen paukkuu. Sähköt ovat poikki ja kylmä alkaa hitaasti tehdä tietään sisälle mökkiin. Paksun peiton alla palelee ja ainoana valona on kynttilän heikko liekki.Tilanteen ei tarvitse olla näin synkkä. Kunhan muistaa ennakoida. Hyvänä varmuutena onkin pitää mökillä vähintään juurikin niitä kynttilöitä valoa tuomaan ja peittoja, joiden alle kääriytyä, mutta ihanteellisessa tilanteessa niihin ei tarvitse turvautua kuin tunnelmaa hakiessa.Toinen, mikä kannattaa huoltovarmuuden näkökulmasta miettiä on se lämmönlähde. Toimiva ratkaisu suuriin ja myös pienempiin mökkeihin löytyy nopeista lämmittäjistä, kuten kiertoilmatakoista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton