• Etusivu
 • LVI

Lämmityskausi alkaa: 5 vinkkiä!

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Julkaistu 03.09.2021Päivitetty 27.11.2023
20234_72285.jpg

Kun tauon jälkeen aloittaa lämmityksen uudelleen, kannattaa toimia maltilla.

Kevään ensimmäiset aurinkoiset ilmat ja räystäästä tippuvat vesitipat tarkoittavat monelle vapaa-ajan asunnon omistajalle kutsua mökkeilyyn. Vastaavasti kellastuvat lehdet ja sienien tupsahtaminen esille syksyn merkiksi muistuttaa yleensä lämmityskauden lähenemisestä.

Mökki- sekä lämmityskauden alkaessa on hyvä muistaa muutama vinkki takan lämmittämisen suhteen. Takan lämmityskauden aloitus vaatii hieman valmistelua. Usein ensimmäiset tulet takassa saakin palovaroittimet soimaan napakkaa säveltään. Takka nimittäin lähtee kyllä vetämään, mutta hetken kuluttua savut tulevatkin sisälle täysin kutsumatta.

Kylmää tulisijaa ja hormia ei kannata ottaa käyttöön ilman, että huomioit nämä esille tuotavat asiantuntijan vinkit.

Mutta mistä "savut sisään" -ilmiö johtuu?

Erityisesti nykypäivän tiiviissä taloissa voi savujen sisälle pöllähtämistä esiintyä enemmänkin, mikäli ilmanvaihtoon ei ole kiinnitetty huomiota. Ilmanvaihto tarvitsee nimittäin säätää kylmäkäyttöönottoa sekä sytytystä varten. Ongelmia ilmenee myös silloin, kun takalle ei ole suunniteltu sen tarvitsemaa korvausilmansaantia.

Ehkä ei ensimmäiseksi tule ajatelleeksi, että myös lämmin keli tekee omat tepposensa. Hormin veto on nimittäin suoraan riippuvainen hormissa olevan savukaasun lämpötilan sekä ulkolämpötilan kesken vallitsevasta erosta. Kovilla pakkasilla ulkolämpötila on selkeästi kylmempi ja veto sen myötä vahvempi. Eron takan sekä kamiinan ja kiukaan välillä huomaa tässä ensilämmitysten alkaessa. Kiukaissa sekä kamiinoissa kuuma savukaasu ei jää kiertämään poskikanaviin, vaan poistuu melko suoraan hormiin. On siis mietittävä myös tulisijan ja hormin yhdistelmää, jotta hyvä alkuveto toteutuu.

Varomaton lämmittäjä saa palovaroittimet soimaan herkästi.

Varomaton lämmittäjä saa palovaroittimet soimaan herkästi.

Lienet kuullut termin "ilmalukko". Tätä ensilämmityksen savuilmiötä monet kutsuvat kansanomaisesti sillä nimellä. Pääsyyllinen ilmiöön on savukaasuissa oleva kosteus, vaikka monta teoriaa aiheesta ollaankin esitetty.

Prosessi itsessään tapahtuu seuraavalla tavalla:
Olet sytyttänyt tulen takkaan, polttopuissa ollut vesi alkaa höyrystyä lämmön vaikutuksesta, jolloin syntyy kosteutta. Tuo runsastuva sekä ylimääräinen kosteus alkaa vähitellen kondensoitua savukaasuissa oleviin partikkeleihin sekä kylmiin pintoihin. Savukaasuissa alkaa tapahtua termodynaamisia (paineen ja lämpötilan) muutoksia niin, että savukaasut ovatkin paikallisesti ja yllättäen raskaampia kuin huoneilma. Ilmalukko on valmis.

Tulikivi Koli Satin black

Tulikivi Koli Satin black

Viisi vinkkiä lämmityskauden aloitukseen:

Liian äkillisesti tapahtuva voimakas ja innokas lämmittäminen voi synnyttää vaurioita niin itse tulipesään, tulisijaan kuin myös hormiin. Syynä on juurikin rakenteiden liian äkillinen lämpeneminen. Lopputuloksena voi olla halkeamia sekä lisääntynyt tulipaloriski.
Itse varsinainen lämmittäminen tulee konkreettisesti aloittaa varoen vaikka polttamalla pesässä hieman sanomalehteä ja raottamalla hieman ikkunaa paremman vedon aikaansaamiseksi.

Tässä listattuna viisi ammattilaisen antamaa vinkkiä, joilla pystyt välttämään kodin savustamisen.

#1 Takan puhdistus ja palo- ja häkävaroittimen kunto

Ensimmäiset asiat, jota tulisi tehdä ennen kuin raapaisee tulitikun palamaan:

 • Tarkista varoittimien toimivuus.
 • Huolehdi arinalta tuhkat pois ja tyhjennä tuhka-astia.
 • Puhdista takan lasiluukku

Arinan sekä tuhka-astian puhdistus on tärkeää, jotta paloilma pääsee virtaamaan vapaasti arinan alta tulipesään.
Vinkki puhdistukseen:
– Jotta takanluukku olisi kirkas, kostuta pala talouspaperia vedellä ja kasta se arinan päällä olevaan pehmeään tuhkaan. Voit viimeistellä puhdistuksen vielä puhtaaseen veteen kostutetulla liinalla.

Mella Classic-pinnalla

Mella Classic-pinnalla

#2 Hormin luukut sekä ilmansäädin

Kun aloitat lämmityskautta, avaa hormipelti sekä aseta ilmanasetus sytytysasentoon tai auki jopa 10–15 minuuttia ennen lämmitystä. Tämän ansiosta takka ja hormi saavat mahdollisuuden lämmetä ja kuivahtaa hieman. Varovaisuus, lempeys ja maltti ovat kolme kovaa muistisääntöä lämmityksen aloittamisessa.

#3 Tarkista veto

 • Sytytä pala paperia tulipesässä ja tarkkaile palaako liekki kirkkaasti ja ylöspäin, vai tuleeko savua sisälle
 • Voit parantaa vetoa esilämmittämällä hormia puhaltamalla nuohousluukun tai tulipesän kautta lämmintä ilmaa käyttäen esimerkiksi hiustenkuivaajaa tai auton sisäilmalämmitintä.
 • Vaihtoehtona hiustenkuivaajalle; voit sytyttää tulipesään paperia tai pienen puun.
 • Lisää polttopuiden määrää vasta, kun koet takan vetävän hyvin ja savua ei tule sisätiloihin.
Tulikivi Jaani V4 Graphite grey

Tulikivi Jaani V4 Graphite grey

# 4 Maltti on valttia

Älä sullo tulipesää täyteen puita ensimmäisillä lämmityskerroilla. Lämmitä kerrallaan pieniä pesällisiä, jotta takka ja hormi lämpenee sopivasti. Muistathan polttaa pesässä vain kuivaa puuta. Kuivan puun tunnistaa vaaleasta väristä ja kun kahta klapia lyö yhteen, ääni on terävä ja helähtävä. Poltettaessa tuore puu sihisee. Kuiva puu syttyy helposti ja palaa puhtaammin ilman suuria hiukkaspäästöjä.

Vinkki: Polta aluksi vain pieniä ja kuivia polttopuita korkeintaan puoli pesällistä!

Huomio! Liian suuri puumäärä tuottaa liikaa lämpöä ja voi aiheuttaa tulisijaan tai hormiin halkeaman ja samalla myös tulipalovaaran!
Raita Grafia-pinnalla.

Raita Grafia-pinnalla.

#5 Luukut kiinni vasta kun hiillos on musta

Kun lopettelet lämmittämistä, siirrä hiillos tulipesän reunoilta arinan keskelle ja aseta ilmansäädin sytytys- ja hiilenpolttoasentoon. Anna hiilloksen sammua rauhassa.
Muista:

 • Sulje ilmansäädin vasta kun hiillos on täysin sammunut, lopuksi sulje hormipelti
 • Kun luukut suljetaan vasta takan täysin sammuttua, voidaan ehkäistä häkäkaasun muodostumista
 • Muista varoa polttavan kuumaksi tulleita tulisijan pintoja
Älä säilytä takan läheisyydessä palavaa materiaalia
Tulikivi Aava V4 valkoisella pinnalla.

Tulikivi Aava V4 valkoisella pinnalla.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Tulikivi Oyj
LVI
tulisijat
hormit
lämmitys
rakennukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20223_65173.jpg
Muutamia syitä miksi takkaremontti kannattaa tehdä
Haaveiletko uudesta takasta ja katseletko takkakuvastoja? Oletko jo löytänyt unelmiesi takan? Syystä tai toisesta takkaremonttisi ei ole kuitenkaan edennyt. Takan vaihto mietityttää ja monenlaiset kysymykset pyörivät mielessä kuten, onko se iso ja työläs prosessi, mitä kaikkea joutuu tekemään itse ja maksaako remontti takan hinnan lisäksi jotain ylimääräistä? Takkaremontissa asiantuntijan kotikäynti säästää aikaasi ja lompakkoasi sekä pääset nauttimaan takkatulen loimusta nopeammin kuin uskotkaan.
20213_69412.jpg
Oletko valmis mökkikauteen? Mökki lämpimäksi nopeasti
Mökkikausi alkaa mahdollisimman aikaisin keväällä ja kesällä se on kuumimmillaan. Peruslämmöllä tai kylmillään olleelle mökille kaivataan pikaista lämpöä. Tulikiven tehokkaiden ja näppärien pikalämmittäjien ja kiertoilmatakkojen ansiosta mökin saa nopeasti lämpimäksi.Vaikka kesä on vilkkainta mökkeilyaikaa niin tulisijan valintaa kannattaakin miettiä koko vuotta silmällä pitäen. Oikealla valinnalla mökkeilykautta voidaan jatkaa pitkälle syksyyn tai alkutalveen saakka. Myös talvella kamiina tai kiertoilmatakka antaa lämmön nopeasti ja vaivatta.
20202_62775.jpg
Poikkeuksellisen varaava kiertoilmatakka kotiisi
Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille. Toisin kuin perinteisissä kamiinoissa niiden paksu vuolukivikuori varaa lämpöä pitkään hiilloksen sammuttua. Lisäksi etuna on kevytrakenteisuus, minkä vuoksi takan voi sijoittaa helposti lähes mihin tahansa.
202111_73509.jpg
Uuden tulisijan hankkiminen - näin ostomatka etenee
Uuden takan hankkiminen vanhan takan tilalle tai ylipäätään takan hankkiminen, jos sitä ei ennestään ole tai sille ei ole edes hormia valmiina.Mistä lähtisi liikkeelle? Miten onnistuisi helpoiten hankinnassa? Ja millainen takka olisi sopivin?Mielessäsi pyörii varmasti monenlaisia kysymyksiä ja todennäköisesti olet jo pidemmän aikaa katsellut sopivaa takkamallia sekä vertaillut erilaisia malleja keskenään. Suunnitteluvaihe onkin yksi tärkeimmistä vaiheista takkaprojektissa. Takan valinnassa ratkaisevat makuasiat, käyttötarkoitus, käytettävissä oleva tila ja budjetti. Takkaunelmasi voidaan toteuttaa, vaikka kodissa ei olisikaan entuudestaan takkaa tai edes takkavarausta. Takan voi silti tehdä, kunhan sille löytyy oikea paikka.
20221_74346.jpg
Takka kierrätysmateriaalista
Ekologisuus, energiatehokkuus sekä kierrätys ovat olleet 2020-luvun selkeitä tavoitteita. Tulikivi ottaa osaa tavoitteisiin lanseeraamallaan energiatehokkaalla Kermansavi-mallistolla, jonka takkojen tiivis runkomateriaali on valmistettu jopa 80-prosenttisesti kierrätysmateriaalista.
20228_55005.jpg
Herkullista ruokaa leivinuunissa
Varaava tulisija on varma lämmönlähde ja moderni ruoanlaittaja. Tulikiven uudet tulisijat on varustettu nykyaikaisella tulipesällä ja ilmansäätöjärjestelmällä, joka polttaa puun puhtaasti ja tehokkaasti, jolloin puuta kuluu vähemmän kuin vanhoissa tulisijoissa. Ekologinen kokkaaja säästää sähköä tekemällä ruokaa, paistamalla sämpylät ja pullat leivinuunissa. Leivinuunin lämmössä hautuu niin pataruoat kuin paistitkin mureiksi ja maukkaiksi. Puulämmitys antaa oman arominsa ruokaan.Lämmönlähteenä varaava tulisija antaa lämpöä pitkään ja on aina valmiina käyttöön sähkökatkoksista huolimatta, koska se on ainoa sähköstä riippumaton lämmönlähde. Lisäksi tulisijalla lämmitettäessä säästää sähköä huomattavasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton